Kirekeszti a főváros Csepel lakosságát a fejlesztésekből

csepel.hu

„Csepel nem ezt érdemli.” Ezekkel a szavakkal fogadta Borbély Lénárd polgármester azt a döntést, miszerint Karácsony Gergely főpolgármester a következő évekre kirekeszti az ellenzéki vezetésű kerületeket a fejlesztésekből.

A kritikus állapotban lévő csepeli Táncsics Mihály utcára például megvolt a pénz, a közbeszerzés és a szerződés is, ám a felújítás elmarad.

Az önkormányzati választások után már nem kaphatták meg a fővárosban ellenzékivé vált kormánypártok képviselői azokat az ellenőrző jogköröket, amelyek a demokrácia jegyében jártak az aktuális ellenzéknek. Demszky Gábor és Tarlós István főpolgármestersége idején nem volt kérdés, hogy az aktuális ellenzéknek vannak jogai és lehetőségei: harminc évig működött így a közgyűlés.

Hamarosan kiderült, hogy nem csak a kormánypártokat „bünteti”, és nem csak a közpénzek ellenőrzését próbálja megakadályozni az új fővárosi vezetés. A 2020-as budapesti költségvetés közel harmincmilliárd forinttal lett magasabb, mint a 2019-es volt. Ám kiderült, hogy a több pénzből csak a balliberális vezetésű kerületek kaphatnak többet, és mindenki mást diszkriminálnak. Év elején már jöttek az aggasztó hírek a Táncsics Mihály utca felújításának megtagadásáról. Aztán a fővárosi utak tisztításáért felelős dr. Szabó-né Müller Tímea Nóra – korábbi MSZP-s politikus – az FKF köztisztasági főigazgatójaként jelentette be a csepeli vezetésnek, hogy a kerületünkben a fővárosi kezelésű utak tisztítását nem vállalják úgy, mint korábban.

„A Fővárosi Önkormányzat a következő négy évben egyetlen méter fővárosi út felújítását sem végzi el Csepelen. Ezzel együtt leállítják és visszavonják a HÉV végállomásához tervezett P+R parkoló megépítését is” – jelentette be Borbély Lénárd csepeli polgármester május 27-én a Facebook- oldalán. A polgármester aláhúzta: erről egy személyben döntött Karácsony Gergely. Méghozzá a veszélyhelyzetre hivatkozva. Amely egyébként nem négy évre szóló útfelújítási döntések meghozatalára, hanem a koronavírus-járvány megfékezésére lett kihirdetve. Ebben az a durva, hogy a HÉV felújítását közben a kormány elvégzi a főváros helyett, vagyis csak a főváros hátrál ki a fejlesztés ráeső részéből.

„Sajnos itt nincs vége. Arról is tájékoztatást kaptunk, hogy két másik kerülettel közösen elnyert 2,4 milliárd forintos bicikliút-fejlesztést is, amely összekötött volna bennünket, szintén leállítják. Ebből az összegből Csepelen 840 millió forint értékű kerékpáros-hálózat épült volna meg. A fővárosi utak tekintetében a Táncsics Mihály utca, a Szállítók útja, a Védgát utca és a Szent László utca felújítása marad el. Mindegyik utca kiviteli tervvel és engedélyekkel rendelkezik. A Táncsics Mihály utcára a fedezet is rendelkezésre áll” – fogalmazott Csepel polgármestere. Kiemelte: Karácsony Gergely cserbenhagyta a csepelieket, Csepel nem ezt érdemli. Egyetlen út van egyébként, amely nem kikerült, hanem bekerült a felújításra szánt keretbe: az, ahol Bajnai Gordon volt miniszterelnök lakik. A XII. kerületi Szarvas Gábor út jó állapotú, felújítása szakmailag vélhetően nem indokolt, s tudomásunk szerint a kerület sem kérte annak rendbetételét.

Több lap szerint Karácsony Gergely döntésében valószínűleg közrejátszhatott, hogy a csepeliek megakadályozták a Táncsics Mihály utcába szánt új, belső források szerint 200 fősre tervezett hajléktalanszálló kialakítását.

TK

37 hozzászólás “Kirekeszti a főváros Csepel lakosságát a fejlesztésekből” bejegyzésre

  1. én szerint:

    Ez a moslék alak kellett a Bp-ieknek, akkor legyenek rá büszkék. a torkos borzok meg máskor menjenek el szavazni !

  2. Nagyapó szerint:

    Már érződik a Gyurcsányi hatása. A csókosokat tömjük pénzel mások kárára. Viszont erre ugyancsak gyurcsányiék adják a megoldást. Gyurcsányné lobbizik Brüsszelben, hogy néhány főváros közvetlenül kapjon támogatást. Ugyanezt kell a kormánynak is alkalmazni, azaz adjon támogatást közvetlenül a kerületeknek, amely összeget a főváros pénzéből levonja.
    Gondolom képviselőnk fog ezért szólni az országházban!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Qqriq szerint:

    Hát igen, csepeli szemszögből nézve a történetet nem is annyira gyurcsányiról (((Karácsonyról))) vagy a kormányról szól, hanem Szabóról és Bagónéról. Én úgy gondolom, eddig rendkívül rosszul vizsgáztak. Bagóné addig tartotta fontosnak a Munkásotthon állítólagos ügyét, amíg Takács Mónika volt a favorit (utána mi is változott?), a Gyulán lakó Szabó sem a korábbi, sem a mostani ciklusa alatt nem tett semmit a kerületért. Szabó miért nem száll szembe az igazságtalansággal a főváros ellen? Megmondom miért: mert Szabó gyurcsányi falkájához tartozik.

  4. Happy szerint:

    Szokjátok a szopást fideszesek!

    😀

  5. ptypang szerint:

    Happy: Te nem Csepelen laksz? Téged nem érint? Ha itt laksz, akkor sem érint mert te nem fideszes vagy? Karácsony a saját szavazóival is kiszúr nemcsak a fideszesekkel.

  6. Hozzászóló szerint:

    Happy egy boldog demokrata-szavazó. Tele jóindulattal.

  7. bhu szerint:

    Mondjuk nekem jobban fáj, hogy a Gerincutat még tervezni is 3 évig tart és 2021-ben kezdik, mint, hogy a Táncsics nincs felújítva meg nincs újabb bicikliút.

    Most mit vártunk? Majd fejlesztenek, a helyi Fidesz meg megtapsoltatja magát érte? Attól még szar dolog és szemétség, de az arrogáns fidesz ne várjon mást.

  8. Qqriq szerint:

    Amikor Happy már nem egy “jóindulatú”, boldog libbant lesz, az lesz a Happy End! 😉

  9. ptypang szerint:

    bhu: Demszkynek hány évig tartott terveztetni a gerincutat? Ha jól emlékszem 1993-ben mikor volt a népszavazás Csepel elszakadásáról, már a gerincúttal kampányolt.

  10. kormánypárti szerint:

    KARIGECIRE IS EZ A SORS VÁR,
    NEM KERÜLHETI EL: 😀

  11. bhu szerint:

    Azért szavaztunk A FIDESZRE, mert a baloldalból kiábrándultunk.
    Ennek ellenére érdemi nagyberuházás Csepelen az elmúlt 10 évben közlekedési téren nem történt.

    Felújították a Táncsicsot az elmúlt 10 évben? Nem. Kossuthot igen, gyalázat lett.
    Gubacsi-híd? Lassan leszakad.
    Gerincút? Sehol. Az erdőalja és a Hollandi-Szent István lassan élhetetlen az agglomerációs forgalom miatt.
    Háros? Egy szemétdomb értékes Duna-parti sáv helyett.
    Csepel-Művek? Leszakad a futómű a központi úton, de szó szerint.

    Ami történt: mellékutcák aszfaltozása, játszóterek, Stadionok (2). Az első kettő valami, de kevés. A 3.-ról döntse el mindenki, hogy jó-e vagy nem és kinek.

  12. telepi szerint:

    bhu: + városrehabilitáció (“déli lakóközpont”+csillagtelepi) + parkok, közterületek (Rákóczi kert, Szent Imre tér egy része, Kis-Duna part, Daru-domb, Tejút park, Brenner János park a Kikötő utcánál, Béke tér az olvasó munkás szobránál, Tejút és Rakéta utca közötti zöldterület, Akácfa utcai kiserdő).
    Ettől függetlenül amiket elsorolt, mind hiányzik, csak ne hallgassuk el a fejlesztések egy részét, mert tájékozatlanságra vall.

  13. telepi szerint:

    Qqriq: mindenki tudja, hogy Szabó Szabolcs képviselő úr a sétányokon lakik, a lakótelepen. Én magam is többször láttam hazamenni oda, a HÉV-en, a 2-es villamoson együtt utazik a csepeliekkel. Nincs a Királyerdőben palotája, nem furikázik naponta kocsival. Gyulán született, ez tény, mint ahogy sok csepeli képviselő sem Csepelen vagy legalábbis Budapesten látta meg a napvilágot (Borbély Lénárd, Kovács Dávid Attila stb.). Bármelyik oldal sületlenségeket fogalmaz meg, fel kell szólalni!

  14. bhu szerint:

    @telepi:
    amiket sorol, jellemzően kisberuházások, önkormányzati szint. Ezzel nincs is baj, a Városgazda is korrekt.

    amiket én sorolok: ezek a fővárosi és állami támogatásokkal megvalósítható nagyberuházások. És ebből semmi nem jutott Csepelnek. Pedig mint írtam, hátszél az volt az elmúlt 10 évben. Most, hogy csökken a hátszél, miért pont most valüósulnának meg ezek, nem az elmúlttízévben.

    Demszkyt meg az előző kispályás tolvaj bandát meg azért váltottuk le, hogy más legyen a helyzet. Ezért rájuk ne mutassunk, mert nem pk lettek volna a követendő példa. De mindennek van egy vége, kivéve a botot, mert annak 2.

  15. ta-dam szerint:

    bhu!
    Vagyis, az önkormányzat megfeszülhet, a főváros és/vagy a kedves kormánya minden csepeli fejlesztést kinyír. Akár ellenzékből, akár “támogatólag”. (Aztán a választásokkor jön kampányolni…)

  16. robi szerint:

    “Csepel nem ezt érdemli”

    Ma a Vasas utcában volt dolgom. Több ingatlan előtt, zsákokban kommunális szemét bűzlik.
    A legnagyobb kupac az 59-61-szám előtt látható, amely házat – a lakók szerint – a helyi Városgazda kezel. Azt mondták, hetek óta csak szaporodik a szemét.

    Ez is Csepel. Aki nem hiszi, járjon utána.

  17. Qqriq szerint:

    Szerintem az fővárosi tulajdonú ingatlan. Sajnos korábban is volt ott gond, főleg mióta új vezetése van a fővárosnak.

  18. robi szerint:

    A lakók szerint társasház, melyet a Városgazda kezel.
    Gondolom, ez könnyen ellenőrizhető.

  19. csak úgy szerint:

    A Vasas utca gondja, nem a legutóbbi választás után kezdődött. Aki ezt mondja, hazudik. A probléma kb. 30-50 éves. A Védgát utca felé, az árok évek óta tele van háztartási hulladékkal, (és lopott, de nem értékesíthető dolgokkal, igazolványokkal stb. ).

  20. Qqriq szerint:

    Az is lehet, hogy robi most járt arra először, vagy rossz az időérzéke. 😉
    KariGeri úgy döntött, hogy Bajnai hegyvidéki luxusvillája környékének rendbetétele élvez elsőbbséget. Talán még a Dániel köz is beficcen, hiszen az a kis szakasz már ne maradjon ki a jóból. 😉 Szembetűnő a kontraszt. Vajon kellő megfontoltságú, felelős döntés született? Mindössze két alternatíva létezik:
    1) Karácsony hozzáértésével súlyos gondok vannak.
    Kiegészítés: ebben az esetben a helyettesei és a több tucatnyi jól megfizetett tanácsadójának az alkalmasságával is hatalmas bajok vannak (vagy senki nem mer megszólalni).
    2) Igaz, hogy Bajnai tele van milliárdokkal és minden bizonnyal meg tudná támogatni a fővárost vagy a helyi önkorit a felújítási költségek teljes összegével, azonban ő inkább közpénzből kívánja megoldani a közvetlen lakókörnyezetének a fejlesztését (és ez az ember korábban miniszterelnök volt). Tehát politikai döntés húzódik meg a háttérben.

  21. bhu szerint:

    Ta-dam: igen, valahogy így. De van kivétel! A stadionunk már meg is épült, azt nem lehetett elkaszni és korlátlan támogatást kapott.

  22. ta-dam szerint:

    bhu!
    Ja, igen. Nemzeti Sport. Kötelező szilvásgombóc. Kizárólagos nemzeti kultúra.
    (Még valami rockzenei szentély hiányzik, hogy a nemzeti szellem az égbe törjön itt is – ha már Jimmynek nem épült kegytemplom. De erre már remélhetőleg nem lesz helyi “politikai akarat”.)

  23. pl szerint:

    ennyit tudsz…

  24. pl szerint:

    Ennyit tudnak, ez a vélemény szabadsága…

    pl szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2020. június 15., hétfő – 14:57
    https://matyasfold.ezalenyeg.hu/helyi-ugyeink/durvan-becsicskitotta-egy-kommentelo-szatmary-kristofot-6016

  25. pl szerint:

    Meg ennyit…

    pl szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik.
    2020. június 15., hétfő – 15:43
    –„a Lánchídról szóló mérnöki jelentés világossá teszi, hogy a híd állapotának változásához,
    a híd bevonatának állagromlásához, a rozsdásodáshoz jelentős mértékben járultak hozzá az augusztus 20-i tűzijátékok.”
    Ezt mikor terveztétek közzétenni?
    –“a kormány a „fél várost” le akarja foglalni augusztus 15 és 20 között a saját céljaira. Köztük a Lánchidat is.”
    Ebből sem lesz pénze a városnak, csak költsége… (takarítás, helyreállítás)

    A ti istenként imádott OgV-tek elvett a várostól (a TI VÁROSOTOK is!) vagy 100000000000 forintot. Mit szeretnétek építtetni Karácsonnyal? Felcsútra kisvasutat?
    Sokszor vártam egy korrekt összefoglalót, pontosan mennyi pénzt vett el és fog elvenni kerületünktől, és Budapesttől gazdátok? Hallgattok, m hal a szatyorban…
    Még mindig várok.
    Meztelencsigák! Követeljétek a meztelencsigáktól! Van nektek házon belül is miről beszélnetek…
    Kukurikú török császár add vissza a (tőlünk lopott) gyémán félkrajcárt(okat)!!!

  26. Qqriq szerint:

    Nemrég volt Trianon 100 éves évfordulója és most az államalapítás ünnepe következik. Ez a legfontosabb nemzeti ünnepünk. Az ünneplésnek meg kell adni a módját, különösen Trianon fényében, ami elég ok a főváros egyes részeinek több napon át tartó lezárására. A méltó ünneplésnek természetesen költségvonzata is van. A lezárásokat jó előre bejelentik, senkit nem fog váratlanul érni, az emberek képesek lesznek az útvonalaikat illetve a programjaikat megfelelően tervezni. Akkor mi is a probléma?

  27. Horváth János szerint:

    Mi a probléma? Semmi! Miért is lenne probléma a rongyrázás, miközben minden mást a
    szőnyeg alá söpörnek?

  28. ta-dam szerint:

    Kukurikú, vannak, akiknek egy pár potyavirsli az ünnep. Neki Trianon meg az államalapítás nyóc.

  29. Qqriq szerint:

    Így van, ta-dam. Őket hívjuk proliknak vagy proliivadékoknak.

  30. Horváth János szerint:

    A bátor barom/fi/!

  31. Qqriq szerint:

    “Hazugság, hogy a kormány kivéreztetné a fővárost, hiszen Budapest lényegesen több pénzt kap, mint korábban, emellett még jelentős tartalékai is vannak – vágtak vissza kormánypárti politikusok Karácsony Gergely főpolgármesternek, aki a kormány szerint egyébként is képtelen uralni a baloldali városvezetést, és a neki megszavazott bizalom ellenére még a saját berkein belül sincs elég erős szava.”
    https://magyarnemzet.hu/belfold/szazmilliarddal-tobb-jut-az-onkormanyzatoknak-8248908/

  32. pl szerint:

    Te egyre hülyébb vagy… “százmilliárddal több” miközben már 160-nál tart a tervezett elvonás. Ráadásul a teljes önkormányzati szektornál. Még mindig kérdezem, ezekre hogy nem bukkansz rá? Vak vagy?
    Írd be a keresőbe:
    “miért hiszik a hülyék, hogy ők okosak?” Nem fogod érteni, hisz rólad szól…
    Ne vedd dicséretnek, de te olyan sötét vagy, h “világít a szádban a negro”

  33. pl szerint:

    Ábel átadhatja a gyeplőt… te hasznos hülye!

  34. Qqriq szerint:

    Számomra elég beszédes, hogy nem adsz meg forrást, kedves pl. Nyilván te is tudod, hogy a forrásod állítását hivatalosan publikált tervszám adatokkal tudnám cáfolni. A levegőbe beszélni és személyeskedni könnyebb.

    Horvát, igazad van! Szerintem is nagy probléma, hogy az LMBTQXYZ-sek összemossák a nemzeti ünnepünket, a magyarságtudatot az aberrált propagandájukkal. A közleményüket a szent koronát körbefogó szivárvánnyal illusztrálták.
    “Külön örülünk annak, hogy sok év után ismét a főpolgármester köszöntötte a Pride-hónap kezdetekor a hazai LMBTQ közösség tagjait. Reméljük, hogy a felvonuláson is számíthatunk majd Karácsony Gergely jelenlétére és támogató szavaira!”
    Igen, ez a fontos a főpolginak! Elgondolkodtató, hogy ha Karácsonyból miniszterelnök vált volna 2018-ban, akkor valószínűleg abban a minőségében, mint közjogi méltóság venne részt az idei melegfelvonuláson (lásd Bajnai). Ugyanakkor az, hogy pár százan megemlékeznek két ártatlanul meggyilkolt fiatalról, az szerinte rasszista, gyűlöletkeltő, náci magatartás.

  35. Horváth János szerint:

    Szerencsétlen.

  36. […] a főváros dolga (lenne). Mivel azonban Karácsony Gergely főpolgármester nem csak a fejlesztéseket állította le a nem balliberális vezetésű kerületekben, hanem ezen felül is próbál minden lehetséges eszközzel bosszút állni a helyi lakosságon, a […]

Itt lehet hozzászólni !