Százból 97 beteg kiszáradva került kórházba a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonból

Origo

További hiányosságokat állapítottak meg a fővárosi fenntartású Pesti úti és Kamaraerdei úti idősotthonokban, miután a napokban újabb helyszíni ellenőrzéseket tartottak. 

A Pesti úti intézményben nemcsak az orvosi ellátás hiánya volt probléma, hanem a gondozottak ápolása sem volt megfelelő: 60 ápoló dolgozott az intézményben az elvárt 109–126 helyett. Az idősotthon lakóinak körülményei méltatlanok voltak: 100-ból 97 beteget alultápláltan, kiszáradva, elhanyagolva vittek kórházba.

Döbbenetes adatokat mondott a Pesti úti idősotthonról a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója: száz betegből 97 kiszáradva került hozzájuk az otthonból, 88-an alultápláltak, 27-en csontsoványak voltak – írja a Bors. Ez alátámasztja azt, amiről a Ripost az ott dolgozó ápolók elmondása alapján írt: jóval több idős embert kellene ellátniuk, mint amennyit fizikailag képesek. „Ez a koronavírus-járvány okozta helyzetben elfogadhatatlan és aggasztó” – írta a Budapest Főváros Kormányhivatalra hivatkozva a Bors.

Kamaraerdei úti idősotthonban is higiéniai problémák merültek fel – tették hozzá -, és mivel a napokban tovább nőtt a fertőzöttek száma,a hatóság járványügyi zárlatot rendelt el az A épület harmadik emeletén május 20. és június 3. között.A lakók nem hagyhatják el az emeletet, súlyos tünetek esetén kórházba kell őket vinni.

Tömeges a fertőzés

Mindkét intézményben tömeges a fertőzés: a Pesti úti idősotthonban eddig 306 lakó és 26 dolgozó fertőződött meg, 45-en haltak meg, a Kamaraerdei úti idősotthonban pedig 47 gondozott és 12 dolgozó lett fertőzött, 5-en meghaltak.

A Pesti úti otthonbanjelenleg is tart az országos tisztifőorvos, Müller Cecília által elrendelt vizsgálat.

Embertelen körülmények

Mindazt, amit a Pesti úti idősotthon meghalt lakóinak hozzátartozói és az ápolók korábban elmeséltek a Ripostnak, alátámasztja az a nyilatkozat is, amit a Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója a Magyar Nemzetnek adott. Bodnár Attila beszámolt arról a kutatásról, amit száz, véletlenszerűen kiválasztott beteg bevonásával végeztek a Pesti úti idősotthonból a kórházba érkezők körében. A több hónapos vizsgálat eredményei megdöbbentőek: a száz idős ember közül 97-en kiszáradva vagy mérsékelten kiszáradva érkeztek, 88-an voltak alultápláltak, ebből 27-en csontsoványra fogytak, a páciensek közel felénél pedig valamilyen fokú felfekvés, illetve izomkontraktúra (amikor az izmok képtelenek ellazulni, tartós görcsben vannak) volt tapasztalható. Beszélt arról is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky Kórház két orvosa és egy főorvosa – saját egészségét is kockáztatva – egy héten át mindennap elment a Pesti úti idősotthonba segíteni vizitelni.

Ki merem jelenteni, hogy mindezért a fenntartót, Karácsony Gergelyt terheli a felelősség, ugyanis a takarékosság címén leépített dolgozói kollektíva – amely bár erejéhez mérten igyekezett mindent megtenni – fizikailag képtelen ellátni ennyi idős gondozottat”

– jelentette ki a főigazgató.

5 hozzászólás “Százból 97 beteg kiszáradva került kórházba a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonból” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Várható Vigyoritól egy hosszú Facebook bejegyzés, melyben azt hazudja, hogy ő nem felelős, majd megígéri, hogy elkerekezik az idősotthonokba, ha lesz kerékpárút.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. Qqriq szerint:

    Karácsony Gergely az Alaptörvény rendelkezéseinek megtartására tett esküt, amely szerint:
    – minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz, a testi és lelki egészséghez,
    – senkit nem lehet embertelen, megalázó bánásmódnak alávetni,
    – az önkormányzatok feladatuk ellátása során a kiegyensúlyozott, fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét kötelesek szem előtt tartani.

    Ki adott utasítást olyan jellegű pénzügyi-gazdálkodási megszorító intézkedések végrehajtására, amelyek az otthonban végzett szakmai munkát ellehetetlenítve veszélybe sodorták az ellátás biztonságát? A túlzásba vitt a spórolás következtében, kellő fedezet hiányában a szakmai feladatok ellátása leküzdhetetlen nehézségekbe ütközött, ezáltal az otthonban élő gondozottak alapvető jogai sérültek. A fenntartó felelőssége a feladatok elvárható színvonalú ellátásához szükséges anyagi feltételek megteremtése. A fenntartó nem biztosított megfelelő hátteret, emiatt az otthon lakóinak élete, egészsége veszélybe került.

  3. csak úgy szerint:

    https://www.webbeteg.hu/cikkek/egeszsegedre/17535/veszelyes-az-idoskori-kiszaradas

    “Időskorban, elviekben ugyanúgy kb. napi 2-2,5 liter folyadékra van szüksége a szervezetnek, mint egy átlagos felnőttnek, mégis, néhány, a korral járó változás miatt sokkal gyakrabban lép fel náluk kiszáradás. Az idősek több gyógyszert szednek, ami növelheti a vizelettel távozó folyadék mennyiségét a szervezetből, blokkolhatja a szomjúságérzetet és egyéb módokon is befolyásolhatja a hidratáltságot. Sok idős valamilyen formában akadályoztatva van a mozgásban, ezért szándékosan korlátozza a vizelési gyakoriságot és kevesebb folyadékot iszik. A vese folyadékmegtartó képessége csökken, így a vizelettel több víz ürül ki. Mivel az idősek memóriája is általában romlik, gyakran megfeledkeznek az ivásról.”

  4. Qqriq szerint:

    “– Fejfájásra, lázra és rossz közérzetre panaszkodott az egyik mentálhigiénés kolléga – mondta el a lapnak a most is az otthonban dolgozó nővér. – Nagyon nem volt jól, de muszáj volt bejönnie dolgozni, hiszen nagyon kevesen voltunk már akkor. Aki tudott járni, lehetett bármilyen egészségügyi problémája, bejött dolgozni, hiszen tudtuk, milyen kevesen vagyunk ennyi idős, beteg ember ellátására. Persze ha tudta volna, hogy koronavírusos, biztosan nem jön, de tény: nagy volt a nyomás, hogy betegen is dolgozzunk.”
    http://www.borsonline.hu/aktualis/pesti-uti-idosek-otthona-egy-dolgozo-fertozte-meg-az-idos-embereket/200776

  5. ptypang szerint:

    csak úgy: Ezzel mit szeretnél bizonyítani? Hogy minden idős kiszárad? Pont az derül ki az írásodból, hogy a fenti okok miatt kellett volna sokkal jobban figyelni az idősekre, hogy ne száradjanak ki, ezt valószínűleg az ottani ápolók és orvosok is tudják.

Itt lehet hozzászólni !