11 kutyát mentettek egy áldatlan állapotú hárosi ingatlanból

Mr.Gabee, Csepel.info


Kedden napközben kereste fel szerkesztőségünk ügyeletét oldalunk egyik nagyon kedves barátja, aki mellesleg a Csepeli Mentőszolgálat egyik munkatársa azzal, hogy ismerünk-e egy kerületi állatvédőt, aki többek között kutyákkal is foglalkozik.

Józsefet a szerkesztőségünkben tevékenykedő Mr.Gabee természetesen oldalunk az egyik együttműködő partneréhez, az Agenor Civil Állatvédő Egyesület – Csepel vezetőjéhez, Porkoláb Tamáshoz irányította.

Az alábbiakban az Állatvédő Egyesület bejegyzését idézzük:

Csepel (Háros), 2020…

Nagyon hosszú lenne ez a történet, nagyon régre nyúlik vissza:

A rendőrség és a mentőszolgálat szinte egyszerre kérte segítségünket kora délután. 19, borzalmas körülmények között talált kutya miatt hívtak minket.

Az ingatlanról épp akkor indult a mentő egy “hölggyel” a pszichiátriára, amikor odaértünk negyed óra múlva. Az önmagát állatvédőnek mondó organizmust már ismertük, finoman fogalmazva nem kötöttünk szoros barátságot a néhány beszélgetésünk hatására. De azt elképzelni sem tudtuk, hogy hogy él, milyenek a körülmények.(Talán van, aki emlékszik az elveszett Bindzsi kutyára, azt is ő próbálta eltüntetni, eladni másnak. A facebookon is több tucat állatvédő ismerőse van mellesleg…)

A nő párja és apósa kérésére mentünk be a rendőrséggel az ingatlanra. Elképesztő “látvány” tárult elénk. Végig legalább derékig érő lom, hulladék, szemét… Alapesetben úgy vagyunk vele, hogy fulladjon bele mindenki maga a saját szemetébe, ha ez neki jó, megfelelő. De esetünkben alig 10 hetes kölyökgombócok jöttek mindenfelől a szemét közül. Nekik ez nem választás, nem saját döntés…

Elkezdtük felmérni, hogy egyáltalán hány állat van az ingatlanon, akiknek megoldást kell találnunk. Velünk egyidőben az Elek-Ágh Állatmenhely Alapítvány Tököl is értesítve lett, velük telefonon kezdtünk egyeztetésbe, amíg ki nem értek a helyszínre. 2 mamakutya és 13 kölyök lett az egyenlőségjel után a matekban (+1 felnőtt, aki ki-be járt a telekre, de őt nem vallották sajátjuknak).
Az egyik mamakutya szabadon volt, a másik egy meghatározhatatlan épületrészben volt kikötve egy két méteres kötéllel. Azért volt kikötve, mert az apóst egyszer már szétharapta, maradandó sérülést okozva neki… (A sorok írója egy perc múlva már nyugodtan, biztonsággal simogatta a szerencsétlen állatot.)
A szabadon lévő mamának a kölykei egy talán 3 m²-es helyen voltak elzárva, a megkötött mama kölykei pedig szabadon voltak szerteszét az udvarban, akik folyamatosan ették fel a szemetet a földről…
Miután megérkezett az Elek-Ágh, elkezdtük megbeszélni a hogyan továbbot. A két mamához ragaszkodott a nő párja (ők chipezett, oltott kutyák, a rendőröknek megmutatta az oltási könyvüket), ahogy a kikötött mama két kölykéhez is. Választhattunk, hogy azonnal kihívjuk az illetékes hatóságokat (akik vagy kijönnek aznap, vagy valószínűleg nem), vagy azonnal elhozzuk a kicsiket a pokolból, elindulunk velük az orvoshoz, és később feljelentést téve megpróbálunk mindent elkövetni az ott maradottakért.
A második megoldást választottuk. Az Elek-Ágh vállalta a szabadon lévő mama hét kölykét, mi a megkötött mama négy kölykével indultunk állatorvoshoz.
A kicsik alultápláltak, testük minden porcikája hemzsegett a bolhától, különböző sebekkel van tele, giardiát valószínűsít a gyorsteszt. A kicsik most szigorú karanténban gyógyulnak, erősödnek.

Ennél több, okosabb most nem jön, nincs leírva konklúzió, nincs energia, nincs válasz, hogy ez miként történhet meg 2020-ban Budapesten…

11 kicsi menekült meg a pokolból, kapott reményt egy új életre. Természetesen még nem gazdikeresők. Köszönjük a rendőrségnek az ismét korrekt együttműködést, és az Elek-Ághnak a 7 megmentett életet. ❤️

Kökény, Toldi, Dalnoki, Albert: üdv a csapatban! ❤️

(T.)

Bővebb infok és galéria: https://www.facebook.com/agenorcsepel/posts/706825856732546

Itt lehet hozzászólni !