Videó: ilyen csütörtök reggel Csepel – és az ország

Csepel.info

Csütörtöki videós körképünk a Hollandin indul háromnegyed kilenc körül, és a Szent Imre téren ér véget: most is az Info rádió híreit hallhatják közben. Csepelen a szokásos helyeken állt a sor: a gyógyszertárak, az OTP és a nagyposta előtt. A felvétel 8. perce előtt azt is láthatjuk, hogyan tudják leállítani a forgalmat a kisboltok előtt, utcán leparkoló vásárlók. Elég két olyan ember, aki feltétlenül a bolt előtt kíván megállni. A csepeli közterületeken már dolgoztak a Városgazda munkatársai, az útépítéseken pedig a fejlesztéseket végző cégek emberei.

Csütörtökre virradóra 980 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 8 beteg, többségében idős emberek – egyikük azonban 48 éves volt. Ezzel 66 főre emelkedett az elhunytak száma. 96 fő pedig már gyógyultan távozott a kórházból. Budapesten viszont egyre rosszabb a helyzet: az emberek láthatóan kevésbé foglalkoznak a járványveszéllyel, és másoktól várják el, hogy helyettük döntsenek. Nem vesznek maszkot, ha köhögnek, mert nem szánnak rá egy percet készítésre – mástól várják ezt, persze ingyen. És nem fordulnak vissza a bolt bejáratánál, ha csoportosulást látnak – mert a közbeavatkozást is mástól várják. Aztán persze a Facebookon panaszkodnak.

Ma van nagycsütörtök. Ez a nap a keresztény hagyomány szerint az utolsó vacsora napja, amikor Jézus a Gecsemáné-kertben búcsút vett tanítványaitól és felkészült az áldozatra. Jézus valószínűleg széder esti lakomát tartott az Egyiptomból való szabadulás emlékére. Szeretete jeléül megmosta tanítványai lábát. A nagyhét ünnepeinek sorában a nagycsütörtök a gyász napja, ezért csütörtök estétől szombat estéig nincs harangozás. Nagycsütörtökhöz köthető az Eucharisztia megalapítása.

A járványveszély miatt a Csepeli Jézus Szíve Egyházközség online misékkel szolgálja híveit. Facebook-oldalukon nagycsütörtökön 18 órától, nagypénteken 17:30 órától, nagyszombaton 20 órától látható majd online mise.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !