Járványügyi alapot hoz létre a kormány

„Remélem, a közös teherviseléssel minden párt egyetért!”

Mandiner, Magyar Nemzet

Ebbe az alapba a bankok, a multinacionális vállalatok és a pártok is hatalmas összegeket fognak befizetni – mondta el a miniszter.

A legfontosabb továbbra is az emberi élet és egészség védelme, erre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta:

azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi dolgozók vívnak, azzal is elismeri a kormány, hogy bruttó félmillió forintot biztosít valamikor a nyár elején valamennyi egészségügyi dolgozó számára”.

Arról is beszámolt, hogy folyamatos az egészségügyi eszközök és védőfelszerelések beszerzés, de – ahogy fogalmazott – „a szabadkereskedelmet a szabadrablás váltotta fel”, hozzátéve, hogy a beszerzésre eddig 380 milliárd forintot költöttek.

Az egészségügyi mellett a járványnak komoly gazdasági következményei is vannak, ezért a kormány a költségvetés alapvető átrendezéséről döntött, illetve létrehoznak egy gazdaságvédelmi alapot is – jelentette be Gulyás Gergely. Elmondta: a források biztosítása érdekében jelentős költségvetési átcsoportosítást hajtanak végre és közös teherviselésre kötelezik a bankokat, a multinacionális vállalatokat és a politikai pártokat is. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a kormány magán kezdte a takarékosságot és az átcsoportosítást.

Eddig 1345 milliárd forintot vontunk el és csoportosítottunk át a tárcáktól

– mutatott rá.

A közös teherviseléssel kapcsolatban elmondta: a párttámogatások 50%-át a járvány elleni védekezési alapba kell befizetni, ez körülbelül 1,2 milliárd forint. A multikat terhelő kereskedelmi adó mértéke mintegy 36 milliárd forint bevételt jelent. Hozzátette, hogy ezt korábban már kivetették, de akkor egy uniós vitához vezetett.

Akkor végül a Bizottsággal szemben tagállami, lengyel-magyar győzelmet arattunk ebben a kérdésben

– emlékeztetett a miniszter. A közös teherviselést tovább részletezve elmondta azt is, hogy a bankoknak 55 milliárd forintot kell a gazdaságvédelmi alapba befizetni. Az önkormányzatok is hozzájárulnak az alaphoz, mégpedig a gépjárműadók befizetésével – mondta el, hozzátéve, hogy ebből 34 milliárd forint keletkezik az alapba.

Ezzel összesen 663 milliárd forintot tudunk biztosítani a gazdaságvédelmi alaphoz

– összegezte Gulyás Gergely. Elmondta azt is, hogy az egészségügyi szakdolgozók és védőnők korábban eldöntött béremelésére is sor fog kerülni.

A 28%-os novemberi béremelés a védőnőknek és egészségügyi szakdolgozóknak a félmilliós juttatás mellett fog megtörténni

– mutatott rá a miniszter hozzátéve, hogy ez mintegy 70 milliárd forint terhet ró a központi költségvetésre.

Az elmúlt hónapban meghozott gazdaságvédelmi lépések (járulék- és adóbefizetés csökkentése stb.) eddig körülbelül 100 milliárd forintba kerültek – hangsúlyozta. A munkanélküliséggel kapcsolatban elmondta: „körülbelül 30 ezerrel nőtt a számuk, de ennél valószínűleg sokkal többen veszítették el a munkahelyüket. Áprilistól a munkájukat elveszítők száma drámaian megnőtt, napi négyezer körüli a számuk – ismertette. A kormány ezért a holnapi kormányülésen arról is dönteni fog, hogy olyan gazdaságélénkítő tervet csinál meg, ami a rendszerváltás óta Magyarország történetének legnagyobb gazdaságélénkítő programja lesz.

Forrás: Mandiner

„Remélem, a közös teherviseléssel minden párt egyetért!”

A Fidesz frakcióvezetője helyes döntésnek nevezte, hogy a kormány elvonja a pártok állami támogatásának felét.

A frakcióvezető szombati Facebook-bejegyzésében az áll, a kormány elvonja a pártok állami támogatásának felét, és a járványügyi alapba teszi.

„Ez helyes döntés, remélem a közös teherviseléssel minden párt egyetért. Most a vírus elleni védekezés a legfontosabb” – hangsúlyozta Kocsis Máté.

A kormány magán kezdte a koronavírus-járvány miatt szükséges takarékosságot, így elvon és átcsoportosít a minisztériumoktól összesen 1345 milliárd forintot – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton az online kormányinfón. Közölte, hogy létrejön a járvány elleni védekezési alap, és a gazdaságvédelmet, a gazdaság újraindítását szolgáló alap.

Az eredményes védekezéshez szükséges források biztosítása érdekében a kormány jelentős átcsoportosításokat hajt végre, és közös teherviselésre kötelez másokat is, politikai pártokat, multinacionális kereskedelmi láncokat, bankokat és önkormányzatokat is – mondta.

Forrás: Magyar Nemzet

14 hozzászólás “Járványügyi alapot hoz létre a kormány” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    A rendkívüli helyzetre való tekintettel, nem szabad kiengedni pénzszállító autókat a határon, meg kell akadályozni, hogy a multik kivigyék a profitot az országból!

  2. pusssh szerint:

    A helyzetre való tekintettel és attól teljesen függetlenül is nagy megkönnyebbüléssel és boldogsággal fogadtam a javaslatot (különös tekintettel a pártfinanszírozást illető részre).

  3. Horváth János szerint:

    Csak emlékeztetnék, annak idején a bankadóról is azt mondta a kormány, hogy minket nem
    érint. Aztán csak kiderült, mégiscsak. Fel kellene már fogni, mindent mi fizetünk, bármit
    hazudnak a képünkbe!

  4. pl szerint:

    Wass taps, függöny le…

  5. pl szerint:

    “Csak emlékeztetnék”… LOL… az aranyhalakat?

  6. pusssh szerint:

    H.J.!
    Ha a semmiresejó, de sokmindenre rossz pártok állami támogatását megfelezik, az engem csakis nagyon jól érinthet.
    E feletti örvendezésemnek adtam hangot.

  7. Horváth János szerint:

    pusssh!
    Ez rendben van, de az az 1,2 milliárd lófütty! Azt viszont látni kell, hogy az elmúlt 10 évben,
    Orbán már jó párszor kijátszotta ezt a kártyát, és az “aranyhalak”/pl/ mindig beszopják!

  8. Betke szerint:

    Lehet a kamu pártokat is elővenni és megfizettetni velük azt a sok milliót, amit a semmire vettek fel a választások előtt 2014 és 2018-ban!

  9. pusssh szerint:

    H.J.!
    Nem érdekel a kártyázás. Tudom, hogy nekem csak lófütty jut, mint mindig, de bárhova lesz az a pénz, még mindig jobb, mintha ott marad a megélhetési hiszti-köröknél.

  10. pl szerint:

    Betkének igaza van, az több lehet, mint 1,2 Mrd, de az alkotmányos költség volt, kellett a választások elcsalásához…

  11. pusssh szerint:

    Értelemszerűen készséggel támogatom Betke indítványát, akármennyiről van szó.

  12. Nagyapó szerint:

    pl amilyen ökör, mégis igaza van. Vigyoriék, meg az összerottyanás, elcsalták az önkormányzati választásokat!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  13. Gary Ridgway szerint:

    Gyerekek, nyugi… Összedobjuk, vagy így, vagy úgy de mindenki belenyúl a zsebébe majd. Van az 1 bites, aki lájkolja és van aki meg is érti. 😀

  14. Gary Ridgway szerint:

    Most nézem a számokat…
    A regisztrált eseteket tekintve, a hozzájuk tartozó halálozási esetek elég magasak!
    R.I.P. !
    Máshol, ahol másképp van, nem lehet kérdezni, hogy mit csinálnak másképp? (Nem ciki az…)
    Gondolok megbízható adatokat közlő államokra.

Itt lehet hozzászólni !