Orbán Viktor: Lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, betiltják a rendezvényeket

A koronavírus-járvány miatt lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, az erről szóló nemzetközi egyeztetések zajlanak, így a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be az ország területére – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtt.

Éjféltől a rendezvényeket is általánosan betiltják, sporteseményeket legfeljebb – ha vállalják a szervezők – zártkapuk mögött lehet megtartani, “de legjobb, ha úgy se” – közölte a kormányfő. Bezárják továbbá a szórakozóhelyeket, mozikat, a kulturális intézményeknél pedig látogatási tilalmat vezetnek be. Az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva, kivételt képeznek az élelmiszerboltok, patikák, drogériák.

Azt javasolják – folytatta -, hogy családi eseményeken kívül minden más összejövetelt halasszanak el. Az időseknek pedig azt üzente: ők különösen is ki vannak téve a járvány veszélyének, ezért arra kéri őket, legyenek rendkívül óvatosak.
“Úgy látom, a kormány nem tilthatja meg, hogy a 70 évnél idősebbek elhagyhassák a lakásukat (…), de azt mindenképpen kérhetem tőlük, ha megtiltani nem is tudjuk, hogy ne hagyják el” otthonukat – mondta Orbán Viktor.
Az önkormányzatokat kötelezik, hogy az otthon maradó idősek ellátását szervezzék meg, gondoskodjanak róluk – tette hozzá, azt kérve a helyhatóságoktól, hogy elsősorban erre fordítsák erejüket.
A súlyos gazdasági következményekről a miniszterelnök azt mondta, az egész magyar gazdaság bajba kerül, de nem egy időben: vannak olyan ágazatok – például a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatások -, ahol a baj már “bekopogtatott”. Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert kérte fel, hogy konzultáljon a már bajba jutott ágazatok képviselőivel, hogy gyors intézkedéseket hozhassanak a megsegítésükre.
Orbán Viktor hangsúlyosan szólt a munkahelyek megvédésének szükségességéről, jelezve: komoly munkanélküliségi hullám fenyegeti az országot. Arra kérte a munkaadókat és munkavállalókat, tegyenek személyes erőfeszítéseket a munkahelyek megtartásáért.
Elmondta azt is, a járvány a költségvetési és gazdasági terveket is felülírja. A büdzsét minden szinten újra kell tervezni, amelynek koordinálása Varga Mihály pénzügyminiszter feladata. Az intézményi és önkormányzati költségvetések újratervezési támpontjait napokon belül megadják, a magyar gazdaság megsegítését szolgáló intézkedések kidolgozása pedig folyamatban.
Matolcsy György jegybankelnökkel is felvette a kapcsolatot, mert monetáris eszközökre is szükség lesz a válság kezelése érdekében – közölte a miniszterelnök.
Orbán Viktor úgy értékelt: a járvány kezelése hosszadalmas, nehéz folyamat lesz, mindenkitől alkalmazkodást követel majd, az élet az elkövetkező hónapokban nem olyan lesz, mint amilyennek megszoktuk. A legfontosabb a következő hónapokban továbbra is az egészségügyben és a rendfenntartásban dolgozók munkája, akiknek az eddigi tevékenységükért is köszönetet mondott, és azt kérte az emberektől, segítsék a munkájukat. Általában megköszönte a magyaroknak, hogy fegyelmezetten fogadták a rendkívüli helyzetet, és hogy betartják a szabályokat.
“Az összefogás és a fegyelmezettség a legfontosabb erőtartalékunk” – fogalmazott.

A miniszterelnök arra számít, hogy a következő napokban Magyarország az egyediből át fog lépni a csoportos megbetegedések időszakába. Amíg nincs vakcina, az egyetlen esély a vírus terjedésének mérséklése – emelte ki.
A kormányfő ismertette az eddigi döntéseket: rendkívüli jogrendet, veszélyhelyzetet hirdettek; beutazási tilalmat rendeltek el több országból a nem magyar állampolgároknak – a magyarok beléphetnek, de hatósági karanténba kell vonulniuk, a valótlan nyilatkozat és a karantén-előírás megszegése pedig szankcióval jár -; megtiltották a 100 főnél nagyobb beltéri és az 500 főnél nagyobb kültéri rendezvényeket; a lejáró okiratokat a veszélyhelyzet végéig nem kell megújítani; az egyetemeken intézménylátogatási tilalom lépett életbe; a külföldi osztálykirándulásokat megtiltották; a diákok nyári kéthetes nyelvtanulásának bevezetését egy évvel elhalasztották; a közoktatás áttért távoktatásra; és járványkórház építése kezdődött meg.
Orbán Viktor kifejtette: a kínai koronavírus világjárvánnyá vált, az eddig ismert járványokkal szemben sokkal gyorsabban terjed, nincs ellene vakcina, és ha sikerül is kifejleszteni, a forgalomba hozatalig hosszú hónapok telnek majd el. Közölte, a világszerte zajló kutatásokat a magyar virológusokból álló munkacsoport figyelemmel kíséri, és ahol tud, be is kapcsolódik.
Arról is beszélt, hogy a jelenlegi ismeretek szerint Iránból, Olaszországból és Izraelből jutott be Magyarországra a vírus. A járvánnyal szemben globális megoldás sincs, ezért minden ország maga dolgoz ki védekezési stratégiát, de ez nem ismeretlen, így volt ez például a gazdasági és a bevándorlási válságnál és az árvízhelyzetnél – mondta.
A miniszterelnök közölte továbbá: a védekezés során Magyarország mindenkivel konzultál, mindenekelőtt a szomszédos országokkal, de minden EU-tagállammal közvetlen a kapcsolat.
Azonban a felelős döntéseket nekünk kell meghoznunk – jelentette ki.
Különösen fontosnak nevezte az együttműködést Ausztriával, mert az szomszédos Olaszországgal is, ezért az osztrák intézkedéseket igyekeznek a leggyorsabban átültetni a magyar gyakorlatba.
“Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, a legutóbbi tíz évben is jó néhányszor. Azt megtanultuk: bármekkora is a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk. Arra kérek mindenkit, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és a nemzeti összefogás útját járjuk. A lehető legszélesebb nemzeti együttműködésre van szükség” – mondta Orbán Viktor.

Forrás: MTI

13 hozzászólás “Orbán Viktor: Lezárják Magyarország határait a személyforgalom előtt, betiltják a rendezvényeket” bejegyzésre

  1. Gary Ridgway szerint:

    A Magyar Közlöny megjelent a hivatalos oldalon, ez a határzár sehol nincs benne?!

  2. Gary Ridgway szerint:

    …és igen… A nemzethy fapados elsőként már száll is Spanyolországba. Az a baj, hogy visszajön és utasokkal. Gratulálok!
    https://www.flightradar24.com/WZZ101B/24356c23

  3. Csepeli Kérdező szerint:

    Gary,
    Értelmes embernek gondollak.
    Azt látni, hogy felszállt.
    Azt is látod hányan ülnek a gépen? 😉

  4. Gary Ridgway szerint:

    Kösz! 🙂
    Nem, de nem szeretetszolgálat egyik sem…
    A lengyeleknél a LOT hordja haza a kintlévőket, de nem menetrend szerinti járatok!!!
    Nem melldöngetés, csak kicsit jobban benne vagyok a reptéri adatok átlátásában, meg nem a kommersz Flightradarhoz férek hozzá!

  5. pl szerint:

    Szerintem Ridgway csak rutinos, és még amit kérdeznek, azt sem…
    Pedig a hírek terjednek…
    pl. Ferihegyről elvitt, ott szolgáló 2 rendőrről…

    Az meg nyilvánvaló, ha OgV-t feltétlenül kiszolgáló kompánián végig visszük tekintetünket, h senki, SENKI értelmes nem maradt körülötte meg falun, városon sem, csak a gazemberek.
    Talán ez a vírus lesz, ami színvallásra kényszeríti ezeket, talán most fogják széttárni kezüket, nem segíthetünk, nincs pénz, PARANCSRA, zsíros állásért tettem.
    Egyszer legördül egy kő a falból… Just Another Brick in the Wall…

  6. Nagyapó szerint:

    Folyik a DK-s félretájékoztatás és hisztikeltés!
    Ne dőljenek be!!
    Minden ország engedi állampolgárainak hazatérését, valamint a diplomaták és a külön engedélyesek repülését, így
    “A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér nem zár be, ezután is fogad és indít járatokat, azonban keddtől Magyarországra csak magyar állampolgárok léphetnek be – írja közleményében a Budapest Airport, hozzátéve: a repülőtérről bárki – külföldi és magyar állampolgár is – elutazhat a következő napokban is.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Csepeli Kérdező szerint:

    Nagyapó,

    Fajtársa pár nappal ezelőtt még az kérte, hogy a külföldön lévő magyarok maradjanak abban az országban, ahol vannak.
    Most meg jöjjenek haza.

    Értem.

  8. Nagyapó szerint:

    Csepeli Kérdező és fajtársai, pl. a dobrevek, vagy nagyon hülyék, vagy alattomosak. Nem tudják/akarják megkülönböztetni az óhajtást “maradjanak ….. ahol vannak”, attól hogy hazatérhetnek, mivel magyarok! Aki külföldön dolgozik, miért jönne haza? A 2 hét karanténért? Aki viszont síelni volt, vagy elvesztette állását – azaz kirúgták – az jöjjön nyugodtan.
    Minden országban együttműködnek a pártok a járvány elleni küzdelemben, csak nálunk nem, mert az ellenzéki pártok, a liberálisok, kitűnő fegyvere a pánik!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Gary Ridgway szerint:

    Nagyapó, már megint mellédumálsz!
    Szerinted, ha kiutazhat a hülye magyar, akkor visszafelé nem hozhat még egy kis fertőt, a meglévő mellé? Nem a diplomaták és a hülye duma érdekel!
    Arra válaszolj, hogy milyen határzár ez? Éjjel meg vonul a Balkán???
    Másutt is hazahozzák a kint rekedteket, már ahol komolyan gondolták a határzárat, charterjárattal, nem még buzdítva utazásra a sok lipótot. De továbbra is tartom, meg a WHO adatai is azt sugallják, hogy Spanyolország még mindig a 3. legfertőzöttebb EU-s tagállam, de végül is mindegy. A többiek hülyék, én kérek elnézést, hogy nem haragszom. Barom…

  10. Gary Ridgway szerint:

    pl!
    -csak Neked!
    HA! “kimenekítés” van, akkor nem menetrendszerinti járatszámmal, transzponderazosítóval repül egy társaság! Ennyi a képlet… 😀
    Ez sem atomfizika. 😛

  11. Gary Ridgway szerint:

    “Orbán Viktor hétfő reggel jelentette be a koronavírus járványa miatti legújabb korlátozó intézkedéseket a parlamentben. A miniszterelnök elmondta,
    Magyarország határait a személyforgalom elől lezárjuk, az erről szóló nemzetközi egyeztetések már zajlanak. Ez azt jelenti, hogy a jövőben csak magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére.
    Majd úgy folytatta, “ma éjféltől a rendezvényeket általánosan betiltjuk”. A többi szigorító intézkedésről itt írtunk bővebben.
    A miniszterelnök a ma éjféli határidőt csak a határlezárás bejelentése utáni felsorolástól kezdte el használni, a határlezárásról szóló nemzetközi egyeztetésekről úgy beszélt, mint amik folyamatban vannak, tehát konkrét határidőt nem mondott hozzá.
    Ám néhány órával később, a parlamentben az azonnali kérdések órájában, amikor Kunhalmi Ágnes kérdezett, akkor a miniszterelnök távollétében kijelölt agrárminiszter, Nagy István már úgy fogalmazott
    MA ÉJFÉLTŐL ZÁRJÁK LE A HATÁROKAT, ÉS EZ A HATÁRLEZÁRÁS A NEMZETKÖZI REPÜLŐTÉRRE IS VONATKOZIK.
    Az MSZP-s képviselő arról kérdezett, hogy miért nem rendeli el az operatív törzs a hatósági ellenőrzést a repülőtéren, ahonnan gyakorlatilag ellenőrzés nélkül érkeznek olyan fertőzött országokból mostanáig, mint Spanyolország, vagy Franciaország.
    “MA ÉJFÉLTŐL LEZÁR: FERIHEGY IS ÉS A HATÁR IS TELJES EGÉSZÉBEN”
    – mondta Nagy.
    Amikor az MSZP-s képviselő újra visszakérdezett, hogy jól hallotta-e a minisztertől, hogy a határlezárás, és a repülőtér lezárása is éjféltől lép életbe, akkor Nagy István megismételte, hogy Magyarország éjféltől egyértelműen a nemzetközi utasforgalom elő lezárja a határait, és ez természetesen a repülőtérre is érvényes.”
    .
    Erről ennyit, leléptem a témáról. 🙂

  12. Gary Ridgway szerint:

    Mi van barmok? Fájt a józan ész? 🙂

  13. kilgore trout szerint:

    A múlt héten szerdán jöttem haza és a repülőn azt mondták be, hogy aki valamelyik góc-országból jött, az jelentkezzen a hatóságoknál. Megérkezéskor nem volt semmilyen hatósági jelenlét. Szerintem ez vicc. Jártam már néhány helyen a világban és a valóban kritikus helyeken telepített testhőmérő van, ami azonnal visít.
    De: hiába provokál itt bárki bárkit, az emberi ostobaság nem ismer határokat pártszíntől függetlenül. Hallom, hogy a piacon családok tolonganak, ahogy az Auchanban is. Egyesek 100 kiló számra veszik a húst, mert ők a fasza csávók, akik előre látnak mindent, a másik meg, aki venne magának másnapra valamit az nem jut hozzá.
    Azt kell, hogy mondjam: Megérdemli az emberiség a pusztulását.

Itt lehet hozzászólni !