Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira

Origo

Növekszik a koronavírus gazdasági hatása Európára, miután Olaszország északi régiójában drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány igencsak megmozgatta a tőzsdéket, de egyre komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak a járványból a kontinensen. 

Az elmúlt héten a 2008-as válság óta nem látott mértékben estek az értékek a világ tőzsdéin, ahogy fokozódott a piaci pánik a járvány terjedése miatt. A háttérben a legfontosabb ok, hogy a befektetők egyre bizonytalanabbak a járvány jövőjével, illetve gazdasági hatásaival kapcsolatban. Ha pedig az európai részvények továbbra is csökkennek, akkor az már nem csupán a nagybefektetők nyereségeit, de a kisrészvényeseket is érinti majd. Következésképpen a tartósabb tőzsdei mélyrepülés áttételesen az európai fogyasztásra is negatív hatást fog gyakorolni.

Jelenleg az észak-olasz régiót sújtja leginkább a COVID-19-nek nevezett vírus, ahol 12 várost le is zártak, hogy így akadályozzák meg a fertőzés terjedését. A stagnáló olasz gazdaságnak legfontosabb ipari, kereskedelmi és pénzügyi központját érinti a járvány, ami nemcsak a feldolgozóipari termékgyártásra, hanem az autóiparra, a divatiparra és a turizmusra is kiterjed.

A lehető legrosszabb időszakban érte Olaszországot ez a krízis. A gazdaság már egyébként is stagnált az elmúlt évben, és idénre nagyjából 0,2 százalékos növekedést jósoltak. Eközben az államadósság óriási, 2.500 milliárd euró körüli. A vírus miatt most ez a vékonyka növekedés is eltűnhet, mínuszba fordulhat át. Az olasz gazdaság központja, a Torino-Milánó képzeletbeli vonal körüli térség állt le, és még nem tudjuk, meddig tart ez az időszak, ami biztosan kiesik”

– nyilatkozta Szajlai Csaba, a Figyelő főszerkesztő-helyettese, külgazdasági szakértő az Origónak.

A járvány terjedése miatt szinte napi rendszerességgel érkeznek újabb és újabb kalkulációk a gazdaság várható visszaeséséről. Korábban a divat- és luxuscikkek piacán összesen 40 milliárd eurónyi veszteséggel számoltak az ázsiai felvevőpiac visszaesése miatt.

„Csak hétfőn (február 24-én) majdnem 6 százalékos visszaesést mértek a római tőzsdén, ilyenre nagyon rég volt példa. A reálgazdaságon belül pedig ott a kereskedelem, ipar, idegenforgalom, és sok egyéb terület, mindez idén most mínuszba fordulhat. Olasz napilapok összesítése szerint a térségnek már most napi 5-10 millió eurójába kerül a kiesés. És ez csak a szűk értelemben karantén alá zárt régiókra, a vörös területekre vonatkozó becslés”

– elemezte az olaszországi helyzetet a szakértő.

A Bank of America csütörtökön az euróövezet 2020-as növekedési előrejelzését 1 százalékról 0,6 százalékra csökkentette, ez a valutaövezet utóbbi hat évének leggyengébb növekedési rátája.Ráadásul már korábban arra számítottak az elemzők, hogy a Kínából kiinduló hatások is megzavarhatják az európai növekedést, mivel az ázsiai országból érkező beszállítások, valamint a turisták száma is jelentősen megcsappan.

Azonban a járvány terjedése miatt komolyabb károkat vetítenek előre az elemzők. A svájci Credit Suisse az euróövezet GDP növekedési előrejelzését 0,9 százalékról 0,5 százalékra csökkentette – írja a Yahoo Finance.

A STOXX 600 mutató – amely a kontinens legnagyobb tőzsdéin jegyzett 600 vállalat részvényét követi – több mint 7 százalékot esett a hét eleje óta, ésaz index akár az elmúlt tíz évének legrosszabb teljesítményét produkálhatja.

Arcmaszkos utasok várakoznak egy repülőtéri terminálban

Megroppanhat az egész Európai Unió gazdasága, hogy ha a mostani krízis hosszabb ideig fennmarad. Olaszország az eurózóna negyedik-ötödik legnagyobb gazdasága. Észak-Olaszország gazdasága pedig szorosan összefonódik Nyugat-Európáéval. Bankokról, gyárakról, számos olyan feldolgozóipari cégről van szó, amelyek napi beszállítói tevékenységet végeznek. Jelentős az Olaszországba irányuló export is, például a németek 60 milliárd eurónyi összegben exportálnak oda”

– fejtette ki Szajlai Csaba.

Az euróövezet legnagyobb gazdasága, Németország is rendkívül sérülékeny, mivel erősen függ az exporttól és a globális kereskedelemtől. A német ipar nagyban támaszkodik a kínai gyártású alkatrészekre, valamint az észak-olasz ipari régióra.Az ország üzleti és feldolgozóipari ágazatának felmérései azt mutatják, hogy a járvány miatt jelentősen csökkent a német üzleti bizalom februárban: az Ifo Intézet szerint 0,8 pontról mínusz 0,7 pontra esett vissza.

Egy fertőzöttet szállítanak kórházba

Különösen a német autóipart érinti a csökkenő export: a kínai személygépkocsi-szövetség szerint az eladások 92 százalékkal zuhantak, mivel a márkakereskedéseket bezárták a járvány terjedésének megfékezése érdekében. A német vegyipari és gépipari vállalatok szintén exportcsökkenésre számítanak.

A német Adidas az előző héten tette közzé, hogy mintegy 85 százalékkal mérséklődött üzleti tevékenysége a kínai újév után a kereslet csökkenésének következtében.

A német állami tulajdonban lévő KfW fejlesztési bank szerint a járvány további lassulást fog előidézni Németország már amúgy is stagnáló gazdaságában. A pénzintézet számításai szerint 2020-ban a német GDP mindössze 0,8 százalékkal fog növekedni, a korábban feltételezett 0,9 százalék helyett.

A vártnál 30-40 százalékkal kevesebb turista érkezett Franciaországbaaz elmúlt időszakban, elsősorban a kínai koronavírus-járvány kitörése miatt – mondta a CNBC-nek Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter. A járvány miatt már körülbelül 200 ezer repülőjáratot töröltek, a turisták pedig inkább elhalasztják az utazásaikat, így drámaian lecsökkent a kereslet a légi közlekedési szektorban.

Európában is egyre többen használnak arcmaszkot

A Bank of England kormányzója, Mark Carney, szintén figyelmeztetett a gazdasági nehézségekre. Carney szerint várható az ellátási lánc akadozása, ez pedig a brit gyárak aktivitásának csökkenését eredményezheti. Ráadásul a turizmust is jelentősen befolyásolja a vírus terjedése, mivel nagyon sok repülőjáratot töröltek Ázsiában és Európában is, ezért számottevően kevesebb turista érkezik a brit szigetországba.

Úgy véljük, a világgazdaság növekedése lassulni fog”

– mondta Carney a Sky Newsnak, hozzátéve, hogy a Bank of England figyelemmel kíséri a brit bankokat, hogy elkerüljék az újabb pénzügyi válság lehetőségét.

A karantén miatt üres éttermek az egyik észak-olasz városban

Sir Ralph Speth, a Jaguar Land Rover vezérigazgatója a Financial Times brit üzleti napilap szerint egy befektetői tájékoztatón elmondta, hogy a vállalat szükségmegoldásként már most bőröndökben kénytelen szállítani Nagy-Britanniába a kínai gyártóktól az összeszereléshez szükséges részegységeket.

A vezérigazgató szerint Kínában gyakorlatilag “megszűntek” az autóeladások, és “semmi nem történik” a kínai autópiacon.

Visegrádi kormányfői csúcstalálkozót tartanak szerdán Prágában, az értekezleten a többi között megvitatják a koronavírus terjedése miatt kialakult helyzetet is – erősítette meg hétvégén a CTK hírügynökségnek Andrej Babis cseh kormányfő.Eddig – a vasárnap bejelentett három cseh betegen kívül – visegrádi országban nem találtak koronavírussal fertőzött beteget,a V4 országok gazdaságaira jelenleg ezért sincs hatással a járvány.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira” bejegyzésre

  1. pusssh szerint:

    “Eddig – a vasárnap bejelentett három cseh betegen kívül – visegrádi országban nem találtak koronavírussal fertőzött beteget,a V4 országok gazdaságaira jelenleg ezért sincs hatással a járvány.” – Köhöm, köhömm… Mintha a V4-ek gazdasága nem volna a világgazdaság része. Minden, amit előállít hazai (V4-es) alapanyagból és alkatrészekből, hazai (V4-es) beszállítóktól származik, ugye? Csak mondjuk a hülye Amerika gyógyszerellátása függ cca. 90 százalékban Kínától. Meg az okostelók piaca zuhan össze a globális összefüggésektől. Na és az autógyártás? A mi aranytojást tojó tyúkocskánk milyen szemet fog szemelgetni, ha már az ázsiai tyúkocskák is kinyúvadnak az éhségtől?

    “Következésképpen a tartósabb tőzsdei mélyrepülés áttételesen az európai fogyasztásra is negatív hatást fog gyakorolni.” – Bájos eufemizmus. A V4-es gazdaságra nem lesz hatássall, ugyebár… Magyarán csak annyit tesz, hogy 2008 után megint lesz szerencsénk éhendögleni. – Ferenc testvér tombolhat a boldogságtól.

  2. pl szerint:

    agyarán csak annyit tesz, hogy 2008 után megint lesz szerencsénk éhendögleni. – Ferenc testvér tombolhat a boldogságtól.
    hülye

  3. Gary Ridgway szerint:

    Megint Feri?
    Nem unjátok ezt még? Vagy ennyire politikai ellenfélnek tűnik? Ne b@ssztatok már fel. 🙂
    Az, hogy márt most is rakás szar a forint, arról per pill nem a vírus tehet. Mások túlélik a defkót, mi megszívjuk, Ennyi a képlet.

Itt lehet hozzászólni !