Koronavírus: Magyarország felfüggesztette az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába

Tovább nő a feszültség a görög-török határon

888, Origo

Összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Közölte azt is, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába.

Bakondi György azt mondta: az illegális migránsok zöme Iránból, vagy Iránon keresztül érkezik. Kiemelte, hogy Irán a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja, ott sok megbetegedés és haláleset is történt. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti új emberek beengedését a tranzitzónába az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta:

Magyarországon továbbra sincs olyan beteg, akinél igazolták volna az új koronavírust.

Világszerte csaknem 87 ezer beteg van, de a felgyógyultak száma is egyre inkább emelkedik. Hangsúlyozta: a betegek csaknem 50 százaléka meggyógyult, a halottak aránya kevesebb mint 3 százalék.

Magyarországon 125 mintát vizsgáltak eddig és mindegyik esetben kizárták a koronavírus-fertőzést. Hozzátette: továbbra is elérhetők a zöld számok és email-címük. Eddig 1433 hívás és 605 e-mail érkezett. Csak vasárnap 77 hívást és 17 e-mailt fogadtak. Kérdésre válaszolva Lakatos Tibor azt hangsúlyozta: a törvény teljes szigorával fognak lesújtani azokra, akik hasznot próbálnak húzni a koronavírus kockázatából.

Bakondi György a koronavírus és az illegális migráció közötti összefüggéssel kapcsolatban elsőként azt emelte ki, hogy a török politikai vezetés úgy döntött, megnyitják a határt Európa felé. Emlékeztetett, hogy a miniszterelnök erre reagálva összehívta a biztonsági kabinetet. Úgy döntöttek, további erők és eszközök átcsoportosításával megerősítik a határok védelmét.

A főtanácsadó elmondta: a pénteki adatok szerint 6700 tiltott határátlépési kísérlet történt az év első két hónapjában.

Azóta ez a szám 7 ezer felett lehet. Több mint 6100-an a szerb, 465-en a román határszakaszon próbálkoztak. Összehasonlításként megjegyezte: a román szakaszon tavaly egész évben 490 tiltott határátlépési kísérlet volt. 82 embercsempész ellen indult büntetőeljárás.

Az érkezők zöme nem szír, hanem afgán, pakisztáni és iráni – hangsúlyozta.

Kiemelte: török kormányzati források mintegy 40 ezerre teszik azok számát, akik mostanáig elhagyták Törökországot. A migránsok utaztatása az Európai Unió felé szervezett, például buszokkal.

A görög szigetekre néhány százas csoportok érkeztek, és mintegy 10 ezren várnak arra, hogy a bejuthassanak a szigetekre – ismertette.

Bakondi György azt mondta:

a török-görög-bolgár határnál 13 ezres csoportosulás tervezi, hogy erőszakosan átlépi a határt.

Bulgária komoly erőket csoportosított át a török és görög határára is.

Megemlítette, hogy információik szerint Észak-Macedóniában nagy csoportokban vonulnak az autópályákon a migránsok.

A belbiztonsági főtanácsadó hangsúlyozta: a magyar embereknek, a schengeni térségnek, az Európai Unió tagállamainak

azt üzeni a magyar kormány, hogy „megvédjük határainkat és belső biztonságunkat„.

Ez világos üzenet a migránsoknak is – tette hozzá, kiemelve: „bármit mondanak is a szervezők, erre nem vezet út”.

Forrás: 888

Tovább nő a feszültség a görög-török határon, migránscsoportok tömegei érkeznek

Tömeges migrációs hullámra számítanak a következő napokban a görög-török európai uniós külső határon. A Die Welt című német lap hétfői számában azt írja, a migránstömeget nehéz lesz megállítani, akik a közösségi oldalakról informálódnak arról, hogyan és mely útvonalakon lehet a leggyorsabban eljutni Európa felé.

A Frontex jelentése szerint a következő napokban még inkább elmérgesedik a helyzet, az EU-s külső határ eleve nyomás alatt lévő görög-török szakaszát “tömeges migrációs áramlások” érik el.

“Az útnak induló emberek erőteljes áradatát nehéz lesz megállítani”,még akkor is, ha a török oldalon azonnal helyreállna a határellenőrzés – írták a Frontex elemzői.

A jelenség egyik oka a közösségi portálokon terjesztett hírek sora. Ezek a híreknövelik a Törökországból az EU-s határ felé irányuló tömeges mozgás valószínűségét– áll az uniós döntéshozóknak készített összeállításban a Die Welt beszámolója szerint.

A török kormány pénteken közölte, hogy nem tudja tovább feltartóztatni az EU-ba igyekvő migránsokat, és megnyitja a határokat előttük. Görögország a határvédelem megerősítésével reagált.

Az utóbbi napokban a görög határőrség és a rendőrség készenléti egységei könnygázt és villanógránátokat is bevetettek a Törökország és Görögország közötti pazarkulei és kasztanieszi – szárazföldi – határátkelőknél gyülekező csoportok feloszlatására. A görög rendőrség szerint péntek óta több mint 15 500 illegális határátlépési kísérletet akadályoztak meg.

Forrás: Origo

14 hozzászólás “Koronavírus: Magyarország felfüggesztette az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába” bejegyzésre

  1. Boldog Karácsonyt szerint:

    “Bakondi György azt mondta: az illegális migránsok zöme Iránból, vagy Iránon keresztül érkezik. Kiemelte, hogy Irán a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja, ott sok megbetegedés és haláleset is történt. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti új emberek beengedését a tranzitzónába az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében.”

    Süket duma Bakondi elvtárs! Süket duma!
    Nektek eddig sem kellett semmi apropó hogy a valódi menekülteket is elbíráljátok és esetleg ne éheztessétek. Most kapóra jött a vírus amire ráfogjátok az egészet, hogy hó de megvédünk benneteket.
    És tessék mondani Bakondi elvtárs!
    Azt a sok ezer ukrán és román vendégmunkást is ellenőrzitek a határon azzal a nem működő hőmérővel akik észak Olaszországból mennek haza rajtunk keresztül?
    Ugye hogy ugye?
    A süket propaganda az megy ezerrel. Akkor talán szólhatnál az ÖRDOGÁN nevű süket haverodnak is, hogy ha már a magyar adófizetők pénzén itt szokott nyaralni évente úgy háromszor ( de a muzulmánok amúgy dögöljenek meg a propaganda szerint) akkor talán nem kellett volna megnyitnia a határokat csak mert odavágtak a híres nagy hadseregének ahol semmi keresnivalója nem volt.
    Na ez hogy is van Bakondi elvtárs?

  2. pusssh szerint:

    Boldogtalan Karácsony!
    Akárhogyan is van (nem ezen vitatkozom veled, mert én még a kínaiakat is fel tudnám sorakoztatni a panaszaid közé), most a lényeg az, hogy a kétségkívül erősen koronaveszélyes migránsok JÖNNEK (bárhogy szíveskedtetek hisztizni, hogy senki sem veszélyezteti azt a fölösleges kerítést). Lehet, hogy te, humanista lélek, most is kebledre ölelnéd őket Demszkyvel, de a görögök, már nem ájtatoskodnak, hanem lőnek. Egyelőre könnygázt, de hamarosan kénytelenek lesznek élessel. Gondold meg hát, miket beszélsz, és minek mekkora éppen a súlya. És azt is, hogy nem a honfitársaid iránt kellene-e mindenekelőtt humanitáris kebledet kitárnod, mielőtt kiköpöd te a tüdőd.

  3. Boldog Karácsonyt szerint:

    Na elmész te a jó édes anyádba te süket fasz!

  4. Nagyapó szerint:

    Boldog Karácsonyt az átlag DK-soknál is jobban hazudik!! Hasonlít ripacs főnökére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Boldog Karácsonyt szerint:

    Nem jó csinálod Nagyapó. Csináld úgy ahogy eddig szoktad.
    Először töröld ki a hozzászólásomat és utána írj nekem valamilyen választ, utána a viszontválaszt tedd “A hozzászólás rendszer moderációra várakozik” mappádba hogy ne látszódjon.
    Ebben már profi vagy. Aztán kérdezd meg a süket Bakondi elvtársadat, hogy hogy a túróba tudnának korona vírusos irakiak és irániak jönni a déli határhoz ha a szerbek már évek óta visszatartják őket. Addig lappangott bennük a vírus ugye? ja és kérdezd meg az Orbán haverodat, hogy a török haverja miért tolja Európára a menekülteket ha már szépen fölvette utánuk az euró-milliárdokat.
    Tehát nem Soros, hanem Erdogan miatt lett egy másik válság. na talál ki tudod magyarázni, bár engem nem érdekel.
    Ja és még valami, nekem nincs főnököm. Neked viszont van!

  6. Gary Ridgway szerint:

    Nem a határzár ellen vagyok, sőt…
    Azonban, eddig, ha valaki olvasgatja a WHO honlapján a dolgokat, akkor rájött gyorsan, hogy az európai megbetegedések zöme Olaszországból indult nemrég, amit egy elbaltázott kórházi hozzáállás hozott létre. A 0-dik ember ezesetben egy kínai volt. A régebbi esetek is vissza lettek vezetve kínai személyekre. Mivel Irán olyan, amilyen, gyanítom, a fele nem igaz annak, amit tudni róluk, de akad egy demokratikusan elbaltázott társadalom, Dél-Korea. Ők sem igen álltak és állnak a helyzet magaslatán. Azt még megkérdőjelezem, hogy Iránon keresztül kik jönnének, de ez már nálam nem tárgya a témának.
    Itt a lényeg Erdogan, “nagy barátunk”, oszt’ jónapot…

  7. pusssh szerint:

    Ridgeway!
    Iránon keresztül kik jönnének? Afgánok és pakisztániak. Szoktak lenni szép számmal. Egyénként az arab félszigeten is terjed a kórság szépen.
    Erdogán nagy barátunk — képzeld, mennyivel jobban járnánk, ha nagy ellenségünk volna!

  8. pusssh szerint:

    Boldog Karácsonyt!
    Lebilincselő érveidre csak ennyit mondhatok – hogy klasszikust idézzek: “Na elmész te a jó édes anyádba te süket fasz!”

  9. Gary Ridgway szerint:

    pussh!
    Terjed az mindenütt, de addig örüljünk, amíg itt nem terjed.
    Erdogán pedig nem csinál mást, mint feji az EU-t. Gondolom, hogy nem ment neki elég lé? Emellett mindent megtesz, hogy Szíriában ne legyen rend. Ennyit róla.

  10. pusssh szerint:

    Ennyit.

  11. Qqriq szerint:

    Erdogant is minden bizonnyal lefizette a Soros, tehát nincs új a paplan alatt. Élő biológiai fegyvereket akarnak ránk szabadítani.

  12. Gary Ridgway szerint:

    Qqriq!
    Gondolom, hogy az megvan, honnan indult a fertőzés?
    Soros? Biztos…

  13. Nagyapó szerint:

    Nagyon érdekes ez a koronavírus. A migránsokat nem érinti!😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  14. Gary Ridgway szerint:

    Törökország rajta van a térképen? Mármint a WHO, CDC, ECDC adataival dolgozó és átlátható, naponta frissülőn? (nem a magyaron, ami nincs is) Nyitva van az iráni-török határ is? Az kemény ám gyalog… Gondolkozz. 😛

Itt lehet hozzászólni !