Felújították Táncsics Mihály emléktábláját

Csepel.info

Az emléktábla a csepeli Táncsics Mihály út elején áll – most már a képen látható, felújított formában.

Az csepeli ellenzék még nem tiltakozott: mint ismert, Wass Albert felújított szobra ellen még tüntetést is szerveztek, majd a szobrot meggyalázta egy szimpatizánsuk. A Táncsics tábla felújítását eredetileg tavaly őszre tervezte az önkormányzat, műszaki okok miatt ez kicsit módosult.

Táncsics Mihály 1799-ben született, 1847-ben sajtóvétség (a cenzúra-követelmény be nem tartása miatt), valamint izgatás vádjával ítélték el. Budai börtönéből 1848. március 15-én szabadította ki a pesti nép és a forradalmi ifjúság. A börtönből kiszabadulva olyan kocsiba ültették, amit lovak helyett hívei húztak (a börtönben ülő másik politikai foglyot, Eftimie Murgu román ügyvéd-filozófust viszont elfelejtették kiszabadítani, aki ott maradt egyedül, őrség nélkül, és csaknem étlen-szomjan halt). Az 1848-as első országgyűlési választáson aztán Táncsicsot képviselőnek választották.

Táncsics Mihály a forradalom leverése után sokáig bujdosott, később ismét közéleti szerepet vállalt, és újra börtönbe zárták. Szabadulása után újfent megválasztották országgyűlési képviselőnek. Képviselői mandátuma lejárta (1872) után végleg visszavonult a közélettől és magyar nyelvészeti kérdésekkel, valamint a magyarországi nemzetiségek magyarosítási terveivel foglalkozott. 1884-ben, utópisztikus elvei és írásainak kiadatási önköltségei miatt miatt szegényen hunyt el.

Csepel.info

8 hozzászólás “Felújították Táncsics Mihály emléktábláját” bejegyzésre

  1. Várkonyi András szerint:

    Csak tudnám, miért kell az egyik legismertebb magyar szabadsághős emlékművének felújítása kqpcsán idehozni az ellenzék “várható” tiltakozását ??? A cikk írója talán nem is tudja, hogy Táncsics a magyarországi munkásmozgalom egyik kiemelkedő kezdeményezője is volt, az Általános Munkásegylet megalapítójaként és elnökeként véste be magát a magyar munkásmozgalom történetébe. Vagy ha mégis tudja, akkor ezt a témát “utópisztukus elmélet”-nek hazudva tolta tovább. Gratulálok a szegényes és alantas visszaemlékezéshez !!!

  2. Babika szerint:

    Talán valami igazat is kellene írni a tábla megújítása kapcsán! Hogy is történt?

  3. admin szerint:

    Legutóbb éppenséggel Ön is tiltakozott egy felújított szobornál, Várkonnyi úr.

  4. Boldog Karácsonyt szerint:

    Már miért tiltakozott volna az ellenzék? Éppen Szabó Szabolcs hívta fel a figyelmet hogy milyen rossz állapotban van az emléktábla és fel is ajánlotta, hogy kifizeti a felújítást.
    Amúgy meg Táncsicsot párhuzamba állítani Wass Alberttel hát eléggé megzápult gondolkodásra vall. Azért mert sokaknak nem tetszik egy náci középszerű író meg az hogy odatették Radnóti mellé az még nem jelenti azt, hogy tiltakoznának Táncsics ellen is.
    Ezt csak ti magyarázzátok bele szokásotok szerint.

  5. pusssh szerint:

    Esetleg megengedhetné a cíkk körültekintő szerzője Táncsicsnak, hogy ne akkor haljon meg, amikor született. A tábla szerint nem 0 évet élt, hanem nyolcvanötöt…

  6. pusssh szerint:

    Köszönet a figyelemért! (Hogy postaforultával javították.)

  7. Nagyapó szerint:

    Táncsics Mihály egy csoda! “1799-ben született”, ill. “1799-ben, ……………. hunyt el.”😀
    Talán több figyelmet!

    Viszont jó lenne ha az utcákon, amelyeket valakiről elneveztek, egy ismertető tábla lenne. Pl. kevesen tudják, ki volt Csepeli Mátyás, vagy Vesszősfia János (Gyula, nem a Béke térre, v. a Bánya utcára gondoltam😀).

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Nagyapó!
    Gyula ki lett tiltva, de reinkarnálódott… 🙂
    De te erről többet tudsz.
    A paranoia és az előre uszítás már megy… Ki reklamál egy Táncsics emléktábla miatt?
    A többit már mások megírták.

Itt lehet hozzászólni !