Hagyományőrző disznótor a Királyerdőben

Csepel.hu

Egy igazi falusi disznóvágás hangulatát lehetett átélni szombaton a Királyerdei Művelődési Ház kertjében, ahol a Csepeli Városkép Kft. szervezésében immár kilencedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző disznótort.

Már a kora reggeli disznóvágást és perzselést is sokan kísérték figyelemmel, majd a szép, napos időnek köszönhetően egyre többen látogattak ki a Királyerdei Művelődési Házhoz.

A vendégeket a klasszikus disznótoros ételek mellett feldolgozott húsok, sajtok és kézműves termékek kínálata várta. A kilátogatóknak nemcsak gasztronómiai élményekben volt részük, ugyanis a művelődési ház egyik termében a disznóvágáshoz szükséges régi eszközökből (kolbásztöltő, zsírosbödön, daráló, kádak) nyílt kiállítás, ahol a disznóvágás népi hagyományaival is lehetett ismerkedni. A kertben felállított fedett sátorban pedig egész napos színpadi programokkal – a Majorka Színház meseelőadása, a Csepeli Mosolygó Dalkör műsora, a Kajárpéci Vizirevü színtársulatának produkciója – szórakoztatták a gyermekeket, fellépett Komonyi Zsuzsi énekesnő is. A legkisebbeknek felejthetetlen élményt kínáltak a népi játékok és az elmaradhatatlan állatsimogató is.
A rendezvény sokak számára a mohai tikverők miatt marad emlékezetes, akik maszkokba és rongyszalagos ruhákba öltözve gondoskodtak a vidám hangulatról és akik – követve a több százéves hagyományt – összekormozták a gyermekek és a felnőttek arcát. A tikverők a fejér megyei Moháról érkeztek Csepelre. Molnár Gyuláné szervező kérdésünkre elmondta, a tikverőzés a mohácsi busójáráshoz hasonlóan télűző farsangi hagyomány, amely egy régi lakodalmi szokásból alakult ki. – A húshagyó keddi tikverőzés olyan régi hiedelmekhez kötődik, mint a termékenység varázslás, a betegségek és a rontás elűzése. A kormozás a tisztaságot jelképezi, a kémények tisztítását, kikormolását idézi fel, és az ártó szellemek, betegségek elűzésére szolgál.
Hozzátette, idén február 25-én tartják a tikverőzést, amelyre több ezer vendéget várnak szerte az országból Mohára.
Az önkormányzat által támogatott rendezvényre Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek is kilátogattak.

Az eseményről készült rengeteg kép itt.

Csepel.hu

 

2 hozzászólás “Hagyományőrző disznótor a Királyerdőben” bejegyzésre

  1. Kitiltott szerint:

    A cikket olvasva azt mondtam volna de jo rendezveny lehetett.
    A fotokat vegig nezve azt mondom ez kell a keresztyen nepnek es foleg a gyerekeknek.
    Gyilkolas akasztas jatek gepek.

  2. tothrobert szerint:

    Köszönjük, Szilárd!

Itt lehet hozzászólni !