Vezető magyar szcientológusok a bíróság előtt

Heti Válasz

Adócsalás vádjával indult büntetőeljárás a hazai szcientológusok egyik vezetője és fő támogatója, Fazekas Zsolt ellen. Ha elítélik, az Euronics üzletlánc tulajdonosa akár börtönbe is kerülhet.

„Csak az ösztöneinkre hagyatkozhattunk, abban bízva, hogy a korrekt üzleti magatartás hosszú távon eredményesnek bizonyul” – avatta be hallgatóságát az Euronics műszaki áruházlánc élén befutott karrierjének titkaiba Fazekas Zsolt tavaly egy konferencián. A hazai szcientológusok egyik vezetőjeként és fő támogatójaként ismert férfi önfényező szavai már elhangzásuk pillanatában sem állták ki az igazság próbáját. Ugyanis akkor már javában folyt az a büntetőeljárás, amelyet a Vám- és Pénzügyőrség indított adócsalás megalapozott gyanújával Fazekas ellen.

A 2006-ban kezdődött nyomozás két hete jutott bírói szakba; a Veszprémi Városi Bíróságon pedig lapunk – egyedüli kívülállóként – tanúja lehetett az Euronics-tulajdonos és három vádlott-társa elleni monstre per kezdetének.

Az ügynek azért van nagy jelentősége, mert bár az anyagi visszaélés gyanúja minduntalan megfogalmazódik L. Ron Hubbard követői ellen, hazánkban még nem volt rá példa, hogy valamelyikükre ilyen súlyú vádat rá lehessen bizonyítani. Franciaországban épp a hetekben ítélték el a szcientológusok vezetőit csalás miatt – az ottani ügy sajátossága, hogy a bíróság nem a társulat egyes tagjainak magatartását, hanem az egyház egészét marasztalta el.

Öt év börtön?

Az Euronics-ügy tétjének nagyságát jelzi, hogy a pénzügyőrségtől kapott korábbi tájékoztatás szerint a szóban forgó cselekmény akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható. Ennek megfelelően az elsőrendű vádlott Fazekas nem akárkit nyert meg védőjének: Bánáti Jánost, a Magyar Ügyvédi Kamara befolyásos elnökét.

Az ügyész által felsorolt vádpontok között olyan trükköket találni, mint jogtalan költségelszámolás, az Euronics-boltvezetők törvénytelenül „adóoptimalizált” javadalmazása, adó- és járulékköteles jövedelmek elrejtése – és ezek még a kisebb, potom tízmillió forintra rúgó tételek. A súlyosabb vád szerint az Euronics vezetője, illetve ugyancsak szcientológus testvére, a másodrendű vádlott Fazekas Péter 2003-2004-ben olyan számlákat fogadott be – a harmad-, valamint negyedrendű vádlott – Gáspár István és Götz László vállalkozóktól, amelyek mögött nem volt valós tevékenység.

A nyomozás megállapította: amikor Gáspár és Götz boltellenőrzésről, számítógép- beszerzésről, szoftverek telepítéséről, bútorok gyártásáról, áruházi falfirka letakarításáról adott számlát az Euronics fő tulajdonosának, a Fazekas fivérek által birtokolt Vöröskő Kft.-nek, a valóságban nem vagy nem teljes mértékben végezték el a papíron feltüntetett munkát. Ezzel a 124 millió forint értékű fiktívszámla-gyártással megkárosították az államot, amennyiben jelentős mértékűnek minősülő adót és járulékot nem fizettek be, és kimerítették az adócsalás, illetve a magánokirat- hamisítás bűntettét.

Kémkedés a dolgozók után

A tárgyaláson Fazekas Zsolt a kisebb tételek ügyében bűnösnek vallotta magát, a fajsúlyosabb ügyben pedig részben, illetve nem ismerte el felelősségét; testvére mindent tagadott. Mindketten cáfolni igyekeztek, hogy „számlagyárat” működtettek volna, és magyarázatot próbáltak keríteni a vitatott összegekre. Fazekas Zsolt továbbá azzal mentegetőzött, hogy cégének hazai és szlovákiai terjeszkedése miatt nem volt ideje az elvárható körültekintéssel eljárni. Tettét azzal bagatellizálta, hogy a vádban szereplő 124 milliós összeg alig egy százaléka boltjai forgalmának, s 2003 és 2005 között vállalkozásai 2,2 milliárd forintnyi adót és járulékot fizettek be.

Az elsőrendű vádlott magyarázatának van egy érdekes pontja, amely közelebb vihet az Euronics mint szcientológus vállalkozás működésének megértéséhez is. Fazekas a szoftverfejlesztésről szóló számlákat azzal indokolta, hogy az áruházlánc számítógépeire különleges programokat kellett telepíttetni, melyekkel fel lehetett deríteni az üzletekben folyó bűnös üzelmeket. Mint mondta, azzal szembesült, hogy egyes boltjaiban gyanús leltárhiány mutatkozik, a kollégák illegálisan videofilmet sokszorosítanak; volt, hogy egy boltvezető a saját lakásába a cég nevén vett fűtőtestet, de állítása szerint arra is akadt példa, hogy információt szivárogtattak ki a konkurenciának.

Mindezek valós problémák lehettek, ám az, hogy – az üzleti visszaélések miatt már büntetett előéletű – Gáspár István olyan programot telepített a bolthálózat számítógépeire, amely a dolgozók tudta nélkül a központba továbbította a rajtuk futó forgalmat, adatvédelmi aggályokat vet fel. A szoftver ugyanis a visszaélések leleplezése mellett „kémkedésre” is alkalmas lehetett.

Titkos záradék

És ezzel meg is érkeztünk a szcientológia elleni gyakori vádhoz. A gyanú szerint az egyház, illetve a csatlakozó szervezetek azzal tartják kordában tagjaikat, hogy kényükre-kedvükre élnek, illetve visszaélnek a személyiségtesztekkel és akár titkos megfigyeléssel róluk nyert információkkal. A vádat alátámasztja, hogy Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos néhány éve már törvénytelennek minősítette a hazai szcientológusok adatkezelését, és más országokban is volt példa hasonló elmarasztalásra.

Az Euronics egykori, az üzletlánc retorziójától tartva névtelenséget kérő munkatársai egy további, a dolgozókat kontrolláló gyakorlatról számoltak be a Heti Válasznak. Ezek szerint az áruházláncnál a beosztottak jövedelmük egy részét nem fizetésként, hanem afféle mozgóbérként vagy jutalékként kapják. Emellett olyan tágan értelmezhető titoktartási megállapodást kell aláírniuk, melynek megsértésekor – például ha az Euronics rossz hírét merészelik kelteni – ezt a külön tételt akár több év után is vissza lehet perelni tőlük. Azt pedig, hogy a dolgozók elkötelezettsége ne lehessen kérdés, a különféle személyiségfejlesztő, vállalati tréningek hivatottak biztosítani, többek közt a szcientológus Admiral tanácsadó cég szervezésében.

Nem csoda, hogy eddig nem akadt senki, aki kiteregette volna a szennyest. Pedig lett volna minek feltárni a hátterét, hiszen az Euronics és csatolt vállalkozásai a fogyasztók megtévesztése miatt visszatérő ügyfelek a Gazdasági Versenyhivatalnál (GVH). Az elmúlt négy évben mintegy hetvenmillió forintnyi bírságot kellett befizetniük, mert akciós termékeiket megtévesztő módon reklámozták, és termékeik árát kívánatosabbnak tüntették fel a valóságosnál. Három éve pedig a Fazekas-cégek a versenyt korlátozó törvénytelen kartell gyanújába keveredtek.

A GVH meg is állapította az összefonódást, ám végül az Euronics név alatt futó érdekeltségek – a Vöröskő, a Bravotech és az Elektro-Quality Kft. – mentességet kaptak az összefonódást tiltó törvények betartása alól. Így ma akadálytalanul uralhatják a hazai műszakicikk- piac 25 százalékát – tulajdonosaik és a szcientológia egyház legnagyobb örömére.

Egy befolyásos ember

Fazekas Zsolt kezdetben áruházakban dolgozott, majd 1988-ban létrehozta a műszaki cikkek kereskedésére szakosodott Vöröskő Kft.-t. Az üzlet annyira bejött, hogy boltjai 2001-ben csatlakoztak az Európa 22 országában jelen lévő Euronics-lánchoz. Ma hazánkban több mint 130 boltjuk van, és Szlovákiában is terjeszkednek; forgalmuk megközelíti az évi 50 milliárd forintot. Fazekas azzal érdemelte ki a száz legbefolyásosabb hazai szcientológusról 2007-ben összeállított Heti Válaszlista előkelő helyét, hogy 150 millió forinttal támogatta az egyház új, budapesti központjának megvásárlását. Az Euronics szponzora az ugyancsak hubbardi alapokon álló Drogmentes Maratonnak, illetve az MKB Veszprém kézilabdacsapatnak – emberünk a sportklub elnökségi tagja.

Forrás: Heti Válasz

12 hozzászólás “Vezető magyar szcientológusok a bíróság előtt” bejegyzésre

  1. Demeter J. szerint:

    Tipikus mai magyar vállalkozás.

  2. Vátesz szerint:

    Demeter helyesbítelek: Tipikus mai vállalkozás. Scientológusoknál nincs olyan hogy magyar.

  3. Demeter J. szerint:

    Vátesz: egyetértek.
    Azt nem igazán értem, miért nincs reagálás a cikkre?
    Csak nem amiatt, hogy a blogozók egy része vállalkozóként, hasonló módon fizeti beosztottait?

  4. zed szerint:

    Szép jó estét kívánok! Kérek egy hamburgert sok hagymával és csípőssel meg egy nagy pohár kólát! Köszi. Fizetségként majd ideböffentek valamit.

  5. vermes szerint:

    Ernő!

    Nekem meg 95-ös tele!
    🙂

  6. codec szerint:

    Zed! A tükörben hányd le magad. Megdolgoztál érte.

  7. tibor szerint:

    általam nem tisztelt ZED: hozzászólásoddal bemutattad, hogy mit gondolsz a nagyképűséged miatt lenézett szavazókról. Most játszod a sértődöttet a várható bukfenc közeledésével.
    Ha meg lenne esélyetek, hazudoznál a szerencsétlenek képébe, fűt-fát ígérve. Most már szellenthetsz is. Úgy se áll melletted senki.

  8. minimano szerint:

    Erre csak annyit mondanék hogy van olyan cég a az EORONICS-on kivül akik ugyanezt csinálják már több mint 10 éve.Csak nagyon jo helyen “fekszenek”” és ezért még nem buktak be.
    Én is ennél a cégnél dolgozom .
    Megbizási szerzödéssel dolgozunk.Fizetés egy része (30.000 ft) adoalapot képez a fentmarado rész (70.000 ft) költségtérités cimén kapjuk.Kilométer papirt kell kitölteni.
    Se TB se ado nem terheli a céget….ja mert be sem vagyunk jelentve!!!

  9. Demeter J szerint:

    T. minimano! Sokaknak az érdeke, hogy az általad vázolt állapotok széles körbren fennmaradjanak.
    Ezt régóta tudja mindenki, de nem tett ellene SEMMI-t. Inkább koalícióban jobbikbalozik.

  10. zed szerint:

    Inkább egy Ernő menüt kérek! 🙂

  11. Libaneck szerint:

    Régóta húzódik már ez a számlagyár ügy, csak eddig nem történt vádemelés. Sőt meg voltak győződve a vezetők, hogy elsimul az ügy. Nem így lett. És bár megalapozott a vád (értsd, úgy volt, ahogy leírták), mégsem hiszem, hogy nem ússzák meg… Ez a hazai igazságszolgáltatásnak lesz felróható…
    Fazekasék valóban nagy támogatói és hithű tagjai (ha van ilyen ott) a scientológiai “egyháznak”… de nem kell ezzel összefüggésbe hozni az adócsalást…

  12. johnnieg szerint:

    Szerintem annyira nem durva az eset. Legalabb ök befizettek töbmilliardot az allamnak.Ehhez kepest a 124 millio tenyleg elenyeszö.A többsege az ügyeskedö vallalkozoknak,szinte semmi jarulekot nem fizet be. Nem tudom,eleg nagy kieses most ez allami szinten,hogy ez a többmilliard kiesik az allamkasszabol? Az üzleti treningek pedig egy mai magara valamit is ado vallalkozasnak ugy erzem kötelezö. A Szcientologianak különben mi köze ehhez az egeszhez? Drogmantes Maraton? Ezek aztan velejükig romlottak…Segitenek a drogosoknak?

Itt lehet hozzászólni !