Nemzethalál, néma csend és hullaszag

Lippai Roland, Mno.hu

Sokszor mondták már, itt egy technokrata uralom alatt (is) nyög a nép, s bizony Gyurcsány alatt fejlődött ama tökéletes rendszerré ez a nem éppen emberbarát szemlélet, amelyet most az időközben a „reklámszakmába” is belekóstoló Bajnai üzemeltet.

Mindez tetten érhető az egészségügyi rendszer fabrikálásában, vagy éppen abban a közönyös csendben is, amely a magyar demográfiai helyzettel kapcsolatban figyelhető meg. Nyilván nincs mit mondaniuk ez ügyben (sem).

A magyarok a „válságétlap” csaknem teljes menüjét megkóstolhatták már. Az utóbbi jó nyolc évben szinte permanens a politikai válság. Onnan indult a „buli”, hogy egy kóddal ellátott ember ült bele a miniszterelnöki székbe, majd jött egy olyan machinátor, akinek egy idő után kis túlzással már a köszönését sem hitte el senki – még a korábbi, varázsporral meghintett beavatottak és hívek sem. Miután a nagy konspirátor elhúzott és jelenleg állítólag mezei parlamenti képviselőként ügyködik a szebb napokat látott, Duna melletti nagy épületben, kilépett a fényre a „válságkezelő” is. Az úgynevezett globális pénzügyi válság – amely ugye a nagy machinátor szerint nem éri el csöpp kis hazánkat – csak egy jó nagy fenékbe billentés volt a sok korábbi „esemény” mellé. A politikai gubancok nem igazán érdeklik az embereket, amíg azok a mindennapi életükbe bele nem avatkoznak. Sajnos a társadalom jelentős részének a demográfiai válság sem éri el az ingerküszöbét. A gazdasági krízis már más: munkahelyek elvesztése, kilakoltatás a desszert.

Matek

Az ember nem is tudja eldönteni, mi a jobb: ha megszólalnak, és a hallottakat osztani kell százzal, vagy ha bölcsen hallgatnak. Ez az időnként csak személyében változó garnitúra az utóbbi „megoldást” választja sokadik éve például a népesedési helyzettel kapcsolatban. Pedig a helyzet cudar, még annak tudtával is, hogy „pillanatok híján” húsz éve csökken a magyarok lélekszáma. Ezzel összefüggésben a statisztikai hivatal a valóságnak megfelelően képtelen örömhírrel szolgálni (persze lehet, hogy valakiknek éppen ez jelent örömet). A következő esztendőben előállhat az a helyzet, amitől nemcsak a demográfusoknak kellene rettegnie, hanem a döntéshozóknak is: tízmillió alá eshet Magyarország népességének a lélekszáma. És a lassan nyolcadik éve az országot vakvágányon terelgető Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai-féle korporáció hallgat az ügyben, mint hal a szatyorban.

Persze mit lehetne várni valakitől, aki még a saját hátára sem tud vigyázni, majd aki megpuccsolta, az meg „befogásról” értekezik, míg az egyéves „mandátummal” bíró stabilizátor soha nem látott kíméletlenséggel veti rá magát éppen azokra a vívmányokra, amelyek nélkülözhetetlenek a gyermekvállalási kedvhez.

A megszorításokon alapuló gondolkodás nem kímélte a családtámogatási rendszert sem. Minden intézkedésen tetten érhető annak a mechanizmusnak a késztetése, hogy a lehető legtöbb társadalmi dimenzióból és alrendszerből a lehető legtöbb erőforrást akarja elszívni. Csoda, ha tervezett gyerekek nem születnek meg? Miből nevelje, hova tegye a szülő, ha – már ha van hol – dolgozni szeretne?

Plazmatévé és kölykök

Egy gyerek nem olyanféle beruházás, mint amikor plazmatévét vesz a jóember. Hosszú távú elköteleződés, amely nem csupán önmagunkért történik, hanem egy kollektív felelősségi ürügy is az alapját képezi, úgymint nemzetmegtartás, társadalmi felelősségvállalás. És persze ne hallgassuk el: a gyerek közgazdaságtani értelemben „jószág” is. A kezdeti ráfordításokat nemcsak a lelki dimenzióban hálálja majd meg, hanem gazdaságilag is. Ha minden papírforma szerint megy: dolgozik, adózik, hasznos tagja lesz a társadalomnak, épít és nem rombol. Ezt igyekeznek nyomatékosítani jeles tudósok is azzal, hogy létrehozták a Népesedési Kerekasztalt.

A hangsúly az időtényezőn van: nem azonnal jön a pénzügyi értelemben vett haszon, hanem akár 20-25 évet is várni kell az első „befizetésekre”. És ez csípi ennek az egész rezsimnek a szemét. Mert ők azonnal akarnak mindent, s persze mindent pénzben is mérnek.

Számukra a gyerek csak egy pénznyelő automata, amelyből ritkán vagy csak sokára jön ki a három ász (értsd: lehet nyúzni egy életen át). Talán van egy ilyen olvasata a dolognak. Meg lehet egy olyan is: tényleg tesznek az egészre.

Forrás: Mno.hu

26 hozzászólás “Nemzethalál, néma csend és hullaszag” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Nem baj, úgyis túl sokan vagyunk ebben az országban. Csökkenteni kéne a népességet úgy 70%-kal, mindjárt nem lenne dugó az utakon, zsúfoltság a buszon, stb. Nem kell annyi ember. Nem beszélve a Föld túlnépesedéséről, legalább az ellen is teszünk valamit.

  2. Vátesz szerint:

    Csepeli te olvasol szabadkőműves irodalmat, azok írnak arról, hogy a Föld lakosságát 2.5Mrd-ra kell csökkenteni és azok vezetését pedig nekik kell átvenni. Ez egybevág a te 70%-oddal.

  3. vermes szerint:

    csepeli!

    Szerintem írj Ernő fórumára is.
    Oda való vagy.

  4. Vica szerint:

    Kedves csepeli!
    Hogyan gondoltad a népességcsökkentést? Hosszú szenvedések árán, vagy van valami gyors, esetleg fájdalommentes ötleted?
    Aztán érdekelne, hogy kit tartanál a 30 %-ban. Ez függ esetleg a párthovatartozástól, a magasságtól, a szemszíntől, hogy van sapka a fején, vagy nincs…?

  5. Vica szerint:

    Közben eszembe jutott a kormány kedves intézkedése, ami bújtatott családi pótlék megvonást jelent. Pl. van két gyerek egy családban, ami 26.000 Ft körüli családi pótlékot jelent. Két felnőtt kereső jövedelméhez hozzácsapják ezen hatalmas összeg felét-felét, s ha minden jól megy, mindkettejük fizetése ugorhat egy adósávot, ami -10-10.000 Ft adólevonást eredményezhet. Számoljatok csak! Mennyi családi pótlékot kap tehát egy kétgyerekes család, ahol mindkét szülő dolgozik és adózik?

  6. zed szerint:

    Az egész Európára jellemző tendenciáért nem a magyar kormány a felelős. Nincs ok a vészharangot jongatni, mivel a várható élettartam egyre emelkedik, ill. a hazai társadalom egy népességcsoportja a főátlaggal ellentétes népszaporulatot mutat. Ezek a tényezők az egyensúly irányába hatnak.

  7. Elyza szerint:

    Csepeli !
    Lehet,hogy a Te kezed is benne van a mostani népességpolitikai intézkedésekben? /Használt lakásra félszocpol elvétele, fészekrakóprogram megszüntetése, kedveszményes hitelek megszüntetése a fiatalok számára/ Mert ugy néz ki a terv sikeres lesz ,elfogy a lakosság egy része és nem lesz aki a nyugdíjakat kitermelje. Azt gondolom nem ilyen módszerekkel kell a Föld tulnépesedését megakadályozni.

  8. Öreg halász szerint:

    Zed: “Az egész Európára jellemző tendenciáért nem a magyar kormány a felelős.”

    Valóság: Európában már növekszik a GDP, Magyarországon még mindig csökken.

  9. CsepeliXXI szerint:

    Khmm,khmm,izéééé…..Admin!
    Ehhez mit szólsz?

    “csepeli:

    2009. november 23. 13:03-kor
    Nem baj, úgyis túl sokan vagyunk ebben az országban. Csökkenteni kéne a népességet úgy 70%-kal, mindjárt nem lenne dugó az utakon, zsúfoltság a buszon, stb. Nem kell annyi ember. Nem beszélve a Föld túlnépesedéséről, legalább az ellen is teszünk valamit.”

    Sztálin elvtárs utódai megint irtani akarnak?

  10. Huba szerint:

    zed!
    Igazad van. A 8 éven aluliaknál 50% cigány. Ők fogják kitermelni a mai negyvenesek nyugdíját. Jó népességpolitika. Gratula!

  11. zed szerint:

    Pont így gondoltam. Köszi az elismerést!

  12. Papi szerint:

    csepeli! Zed!
    Semmi kifogásom nincs az ellen ha veletek és a hozzátok hasonló selejtes fajtával kezdik!

  13. bendegúz szerint:

    Már régen kihalt volna Árpád apánk szittya magyar nemzete ha nem jönnének az arab, afrikai, piréz és egyéb egyedek! A kínaiakat nem említem mert ők távoli rokonaink, csakúgy mint a dakoták!

  14. Gordon szerint:

    Gyereket kell csinálni, szülni, és nevelni, nem kocsit meg lcd tv-t venni. Ez ilyen egyszerű.

  15. Gordon szerint:

    bendegúz! Tegnap éjjel még a japánok voltak a távoli rokonaink. grespik úr is megírta… meg a szíriusz is benne van valahogy a dologban, már nem emlékszem. Hi-hi. 😀

  16. Vátesz szerint:

    Gordon a vesztes csatatereket kerüli, mint az ördög a tömjénfüstöt.
    “Felhőkarcolókat álmodnak Csepelre” http://csepel.info/?p=7083#comments

  17. Elyza szerint:

    Nem értek egyet Gordonnal,mert gyerekeket csinálni egyszerű, de felnevelni
    a mai világban cseppet sem könnyű. Nagy a létbizonytalanság,az emberek egyik napról a másikra vesztik el a munkájukat és nem biztos hogy helyette találnak másikat . A lakáshelyzet is katasztrofális, a fiatalok lakáshoz jutása nagyon nehéz. Albérletbe gyereket szülni meggondolandó.Nem tartom jó ötletnek, hogy az egyetemistákat buzdítják a gyermekvállalásra. Munkahelyek teremtése,létbiztonság kialakítása,kedvező lakáshoz jutási feltételek kialakítása , amelyek a magyarok gyermekvállalási kedvét elősegíti./lcd tv. árából nem lehet egy gyereket felnevelni, a felelősség egy életre szól./

  18. Gordon szerint:

    Vátesz troll ismét hozzászószólt, és végzi a feladatát. Most az általam korábbiakban már megválszolt kérdéseit teszi fel folyamatosan, azokra utalgat. Csak szegény elfelejtette mellékopizni Gordon sokkal körültekinteőbb, terjedelmesebb, és megalapozottabb válaszait.

    A fentiekben linken mindenki olvashatja a Vátesz troll-al folytatott beszélgetésemet, feleslegesnek érzem, hogy a korábbi hsz-eimet ismét bekopizgassam, hiszen: “Egy másik módszer, amit a trollok használhatnak, olyan kérdések özöne, amikre a válasz nyilvánvaló vagy könnyen megtalálható. Persze, ami nyilvánvaló egyvalakinek, homályos lehet másnak.”

    Ne feledjétek: Ne etesd a trollt! Azért is nem válaszoltam tegnap se a butaságaira, mert próbálom tartani magamat ehhez az alapelvhez. Nem etetem a trollt, persze ha lehetőség nyílik majd rá, akkor újra világossá teszem számára képességbeli hiányosságait.

  19. zed szerint:

    Pillanatnyilag a válságkezelés van napirenden. Ha ég a ház, akkor a benne lakók általában nem új bútor vásárlásán törik a fejüket.
    Egyébként pedig érdemes megnézni a mai fiatalok, harmincas-negyvenesek zömét. Leginkább a saját életükkel vannak elfoglalva, és tesznek az idős szüleikre -tisztelet a kivételnek. Ha az ember felnevel egy gyereket, ami 20-25 év, szeretné, ha a beruházása egyszer megtérülne, ami érthető.

  20. Vátesz szerint:

    Az én képességeimhez kétség sem férhet, mintahogy Gordon gyávaságához sem.
    http://www.csepel.hu/static/e-dok/file//CSEPEL_UJSAG/ARCHIVUM/2006/cs08.pdf 8-dik oldal felső rész

  21. Gordon szerint:

    Elyza! Mire önálló lakás lesz, addigra a tervezett gyerekek egyharamda születik csak meg, és az átlagember túl lesz a 40-en, 45-ön. Akkor meg már minek… Ahol van ott a nagyszülőknek is be kell segíteni. Nálunk is így volt, és nem esett le senkinek se a kezéről az aranygyűrű (jó hogy mondtad, mert anyám hivatalosan albérletben lakott, mikor én megszülettem). Az utóbbi években irdatlan mennyiségű hitelt vettek fel a magyarok. Hogy ez nem a gyerekekre, gyerekvállalásra ment el az biztos, viszont van új autó, van minden évben (újabban már kétszer is) nyaralás, meg Isten tudja még mi.

    Én két fő réteget látok a társadalomban: az egyik aki tényleg havi 80 ezerből él. Bár ez gyakorlatilag csak tengődésnek nevezhető. Arra elég ez a pénz, hogy minimálisan tápláld magad, és nagy nehezen fizesd a számlákat. Aztán a kövi hónapban megint gürizhetsz. Ők a városi szegények, és vidéken azok, akiknek egyáltalán van valamilyen melójuk (általában ingázók). Nekik valóban nehéz lenne bevállalni egy, vagy még egy gyereket.

    Aztán van egy másik réteg, melynek tagjai mindenkinél okosabbnak hiszik magukat. Általában csak a saját rétegükből jövőket ismerik el értékes embernek (szüleik vagy kútvölgyi jogosultak voltak, vagy már rég el van felejtve, hogy valószínűleg kétkezi melósok voltak). Egyik fő ismertető jele ennek a rétegnek, hogy a belépő náluk az egy diploma egy nyelvvizsga (újabban ez kezd 2-2-re emlekedni – ez általában már az ismerkedésnél is alapfeltétel). Főleg 40 év alattikaból állnak (20 éve divat ez a diploma dolog). Ők elmondásuk szerint havi 200 alatt “szarul” élnek (nehéz is lehet), felette már picit elfogadható, van kocsi (vagy úton van). Autó nélkül nem is tudnák elképzelni az életet (nem is lehet “ugyebár”).

    Végtelenül lenézik a kétkezi melósokat, a cigányokat, és az egyéb plebset. BKV-ra nem szállnak soha, vagy csak ha az autó a szervízben van. Előfordul olyan év, hogy kétszer is elmennek nyaralni (ki kell pihenni a fáradalnmakat). Általában fővárosiak, vagy vidéki nagyvárosban élnek. Van saját lakásuk, mert a nagyit már benyomták az elfekvőbe (vagy a szomszéd öreget, akitől elszedték a házát). Ja és oldalakat tudnának írni arról, miért nem kell több gyerek (pl.: rosszat tesz az asszony alakjának, megrekednek a karrierépítésben, vagy egyszerűen csak az hogy “szegények”). Lehetségesek még egyéb ismérveik is, és az is elképzelhető, hogy a felsoroltak közül csak egy-egy ismérv illik rájuk.

    Szóval akkor most ki fog gyereket szülni?

    Persze vannak még egyéb rétegek is, de ez a két réteg fedi le a nemzőképes társadalom legnagyobb részét.

  22. LB szerint:

    zed!
    “Pillanatnyilag a válságkezelés van napirenden. Ha ég a ház, akkor a benne lakók általában nem új bútor vásárlásán törik a fejüket.” – ez igaz. De általan nem azt szokták felkérni a tűz oltására, aki felgyújtotta a házat!

  23. nem jani szerint:

    LB: ez nagyon frappáns volt!:)

  24. ifjútitán szerint:

    Népességfogyás:
    A magyar lakosság lélekszáma csökken, helyette, ahogy az már elhangzott a cigányságé nő. Manapság a 30-70% (cigány-magyar) arány az elterjedt a felnőtt korúak között, a gyermekeknél az arány kezd a 60-40% (cigány-magyar) felé tolódni.
    Nem kell aggódni, mert azért nő a népesség, cigányaink nem félnek 8-10 gyereket vállalni. Ők szeretik a nagy családot és a sok kis lurkót aki később majd gondoskodik róluk. Kérdés, hogy magyarjaink, miért csak max 1-2 gyereket mernek vállalni?

  25. Elyza szerint:

    Gordon abban egyetértek, hogy a társasalom 2 fő rétegre szakadt.Az egyik annak is örül, ha a minimálbért hazaviszi,míg a másik rétegnek a 200.000.-forint is piti pénz. Van egy 35 éves ismerősöm ,jelenleg ápolónőként dolgozik, rengeteg képesítése van ezen a téren, és a minimálbért viszi haza s ebből még bérletpénz is lemegy,mert vidékről jár fel Pestre és nem az összeset téríti a kórház. Azt gondolom,ezt a szakmát sem tudja csinálni mindenki,így nem ennyit érdemelne. Erre a fizetésre gyereket vállalni megértem, hogy nem mernek. Én abban nem látok semmi rosszat, ha hitelt vesznek fel a fiatalok és a saját lakásuk törlesztésére fizetik és nem albérletre,hiszen az olyan,mintha lyukas zsákba tömnék a pénzt.Az albérleti díj kifizetése mellet már nem tudnak félretenni saját lakásra. A jelenlegi helyzetben sajnos kevés szülő tud segíteni a gyermekeinek a lakásvásárlásban. Azt is tudom,hogy most a tűzoltás korszakát éljük/Itt valakik nagyot hibáztak/ . Azt gondolom a jelenlegi viszonyok között a magyar emberek száma sajnos nem fog növekedni,aminek súlyos következményei lesznek. Munkahely,létbiztonság,kedvező hitelkonstrukciókkal lehetne a helyzeten javítani. + Az aránytalanul és erkölcstelenül magas bérek és juttatások kifizetését sokkal előbb kellet volna szabályozni,hogy az államkasszában több maradjon.

  26. Elyza szerint:

    Kedves ifjútitán! Bizonyos országrészeken, ahol nincs munka, a romacsaládok nagy része abból a segélyekből tartja fent magát,amit a sok gyerek után kapnak. Az iskolázottság is szerepet játszik a gyermekvállalási kedvben. Én ismerek több olyan romacsaládot akik kulturáltan viselkednek, van munkájuk ,az otthonaikban pedáns tisztaság van ,de 1-2 gyereknél nincs több náluk/ Budapesten élőkről beszélek/

Itt lehet hozzászólni !