Kiütéssel nyert a Fidesz Józsefvárosban és Csornán

Török Gábor: Példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése

MTI, Mno.hu

Fotó: Pelsőczy Csaba, Fidesz.hu

A szavazatok 80 százalékának összeszámolása alapján Kocsis Máté, a Fidesz és a KDNP jelöltje kapta a legtöbb szavazatot a vasárnapi józsefvárosi időközi polgármester-választáson. Az MSZP jelöltje mindössze 17, az SZDSZ összesen 8 százalékot kapott; majdnem ugyanennyit nyert el az LMP.

Érvényes a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója Csornán, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal.

Elsöprő győzelem: Kocsis Máté nyerte a józsefvárosi választást

Az adatok szerint Kocsis Máté a szavazatok mintegy kétharmadát szerezte meg, így ő tekinthető a budapesti Józsefváros polgármesterének. A Fidesz-KDNP jelöltjére a választópolgárok 67 százaléka adta le voksát, összesen 9218 választópolgár. Kocsis mandátuma a következő önkormányzati választásig, 2010 őszéig szól.

A jogász végzettségű, 29 éves, nőtlen Kocsis Máté Sándor alpolgármesterként, és az önkormányzatot irányító Fidesz-KDNP-frakció vezetőjeként dolgozott eddig Józsefvárosban, továbbá a Fővárosi Közgyűlésnek is a tagja. Az új polgármester honlapján közzétett önéletrajzában az áll: Kocsis Máté Józsefvárosban nőtt fel, a kerületben végezte alap-, közép- és felsőfokú tanulmányait; a Pázmány Péter Egyetem jogi karán diplomázott. A betegsége miatt lemondott Csécsei Béla polgármester mellett alpolgármesterként eddig elsősorban az oktatásért felelős területen tevékenykedett.

Komássy Ákosra, a kormányzó MSZP jelöltjére a voksolók mindössze 17 százaléka (2331 szavazat) voksolt.

Takács Gáborra, az SZDSZ jelöltjére 1122 szavazatot adtak le, ez valamivel több mint a voksok 8 százaléka. Kispál Gergelyre, az LMP jelöltjére 1079-en szavaztak, ami csak kevéssel marad 8 százalék alatt.

A szavazáson a csaknem 59 ezer választópolgár közül minden negyedik (23,6 százalék) jelent meg és adta le voksát. A választási bizottsághoz a szavazás végéig egyetlen beadvány sem érkezett.

Forrás: MTI, Mno.hu

Csorna: hatalmas Fidesz-győzelem, öt százalék alatt az MSZP!

Érvényes a vasárnapi időközi országgyűlési képviselő-választás második fordulója Csornán, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje, Gyopáros Alpár győzött 79,71 százalékos szavazati aránnyal.

A 19.00 órás urnazárást követően a szavazókörökben összesítették a voksokat, eszerint 11373 fő, a választásra jogosultak 25,19 százaléka szavazott ma Csornán és környékén az időközi országgyűlési képviselőválasztáson.

A második választási fordulóban tehát elment szavazni a körzet választópolgárainak több mint egynegyede, így a választási forduló érvényes és eredményes.

A jelöltek közül – a várható eredmény szerint – a legtöbb érvényes szavazatot, az összes érvényes szavazat 79,71 százalékát Gyopáros Alpár, a Fidesz-KDNP jelöltje kapta, így ő követi dr. Áder Jánost.

A Jobbik színeiben induló Takács Krisztiánra 10,53 százalék voksolt, az MSZP jelöltje, Balogh Csaba a szavazatok 4,64 százalékát, míg a Civil Mozgalom jelöltje, Demjén Mihályné 3,87 százalékot kapott. Legkevesebben -1,26 százalék – a MIÉP színeiben induló Molnár Tivadarra szavaztak – közölte a Területi Választási Iroda.

Forrás: MTI, Mno.hu

Török Gábor: Példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése

Nem meglepetés, hogy a Fidesz nagy fölénnyel nyerte a csornai parlamenti és a józsefvárosi polgármester-választást, az viszont már igen, hogy Csornán a szocialista jelölt az öt százalékot sem érte el, a VIII. kerületben pedig a Lehet Más A Politika nyolc százalékot szerzett – mondta az InfoRádiónak a Vision Politics igazgatója. Török Gábor politológus szerint a Jobbik akkor érhet el jó eredményt a jövő tavaszi parlamenti választáson, ha továbbra is a megszokottól eltérő témákkal és módszerekkel politizál.

Papírforma, apróbb meglepetésekkel – így értékelte a vasárnapi józsefvárosi polgármesteri és a csornai időközi országgyűlési választást Török Gábor.

A politológus szerint meglepetés, hogy kis különbséggel, de érvényes lett a csornai választás, ugyanis a szocialista szavazók az otthon maradásban bíztak. Példátlan az MSZP-s jelölt öt százalék alatti szereplése – emelte ki a Vision Politics igazgatója. Csornán a fideszes Gyopáros Alpár 79,71 százalékkal győzött.

Török Gábor kiemelte: Józsefvárosban egyértelmű volt, hogy Kocsis Máté, a Fidesz jelöltje nyer, a kérdés az volt, ki lesz a második erő, ilyen szempontból az SZDSZ-es alpolgármester, Takács Gábor nyolc százaléka kudarc. Meglepő ugyanakkor, hogy az LMP-s jelölt, Kispál Gergely ugyanannyit voksot kapott, mint az alpolgármester – tette hozzá a politológus, megjegyezve, hogy az LMP jó szerepléséhez hozzájárult, hogy a Jobbik és az MDF sem indított jelöltet a polgármester-választáson.

A vasárnapi eredményekből az országos preferenciákra következtetni veszélyes – szögezte le Török Gábor, aki szerint egy országgyűlési választáson akár több mint a duplája lesz a részvétel a mostaninak.

A Jobbiknak nehéz lesz megtartani a szavazókat

A Vision Politics igazgatója szerint a politikai közönség beárazta a Jobbik parlamentbe kerülését, de a kampányban még sok minden történhet. Amit eddig láttunk, az arra enged következtetni, hogy a Jobbik esélyei kifejezetten jók, egyrészt mert tudatosan használja ki, hogy milyen témák kapcsán kell megszólalnia, másrészt a nagy pártok innovációszegény kampányt folytatnak, ez pedig komoly teret kínál a radikális pártnak – fejtette ki.

Nem elsősorban radikalizmusa, hanem újdonságjellege vitte fel ilyen magasra a Jobbikot, ám ezt nehéz fenntartani, ha a hagyományos politika színpadán jelenik meg – vélekedett a politológus. Török Gábor a Jobbik számára az a hasznos kampánystratégia, ha ezt az újdonságjelleget próbálja megtartani úgy, hogy szokatlan módon jelenik meg, és ha ügyesen politizál, képes lesz összegyűjteni a politikai rendszerrel kapcsolatos elégedetlen szavazatokat, de ezeket nehéz lesz megtartani.

Forrás: Inforadio.hu

22 hozzászólás “Kiütéssel nyert a Fidesz Józsefvárosban és Csornán” bejegyzésre

  1. vermes szerint:

    4,64 – MSZP

    Még minid kicsit soknak tűnik, de ne legyünk telhetetlenek. 🙂

    Ernő egy éve a haját tépte volna, most örül(?)

  2. LB szerint:

    vermes!

    Ez aazért ennyi, mert az MSZP gyyakorlatilag bojkottálta a választást, arra játszott, hogy érvénytelen legyen. Nem jött össze! 🙂
    Normális (50% körüli) részvétel mellett szerintem 15% körül értek volna el.

  3. Huba szerint:

    Maszoposok! Hogy egy “klasszikust” idézzek: el lehet menni. De mivel sehol nem vagytok kívánatosak, így én mondom meg hová: ….de mégsem, ott is túl jó lenne nektek.

  4. Huba szerint:

    Most hallom a hírekben: Nyakó Pöceszáju István szerint a maszop nyerte a választásokat azzal, hogy nem mentek szavazni.
    Én pedig azzal nyertem meg a heti 5-öst, hogy nem állítottam ki lottószelvényt.

  5. vermes szerint:

    Ernő!

    Néha frissítsd a nyomihonlapodon a pornólinkeket is! Egy igazi kommentálok.hu legyen mindig naprakész!
    http://www.kommentalok.hu/weblinks.php?cat_id=4

  6. Huba szerint:

    Jééé! Ernyőke! Van egy látogatód, aki úgy látszik szaktanácsadónak jelentkezik.

  7. codec szerint:

    A választási eredményekre a szocialisták a lehető legrosszabb reagálást adják. Állítólag, szándékosan bojkottálják a szavazást, hátha eredménytelen lesz.
    Öngól a javából. Jövőre ezzel a taktikával elindulnak a teljes felszámolás felé vezető úton.
    8 évük volt az építésre. Beindultak az EU-s pénzek. Volt idejük a reformokra, nem történt semmi. Egy tehetséges személyekből álló vezetéssel az ország már nem itt tartana. Felélték a jövőt, eladósították az országot. A válság az utolsó csepp volt a pohárban. A gazdasági káoszt követte a társadalom morális lecsúszása. Vezetőik egy része nyakig úszik a korrupciókban.
    A helyükben nem magyaráznám meg a gyászos bizonyítványt. Körül néznék, mit tartogat a civil élet, a választások után. Annak, aki kint marad.

  8. nem jani szerint:

    “A parlamentarizmus íratlan szabályai szerint egy szavazást bojkottálni akkor lehet, ha a demokratikus eljárási szabályok nincsenek biztosítva és a bojkottot hirdetők, erre, vagyis mások normaszegő magatartására akarják felhívni a figyelmet. Ezen okon kívüli bojkott, normasértés.”

  9. Papi szerint:

    Remélem 2010-ben is a bojkot mellett döntenek tavasszal is és ősszel is! 🙂

  10. zed szerint:

    Rossz a cím: nem a Fidesz nyert, hanem a Fidesz jelöltjei. A választók ugyanis személyekre szavaztak, nem pártokra!
    Nem kellene hülyének nézni a választópolgárokat, kedves Fidesz, főleg úgy, hogy Önök nyertek. A választók nyilván megfontolt döntést hoztak miután alaposan utánanéztek minden egyes jelöltnek. Azaz nem a pártlógó miatt tették a Fidesz jelöltjének neve mellé az X-et, mert a választók nem birkák!

  11. Papi szerint:

    Zed!
    Savanyú a szőlő!!!! 🙂

  12. zed szerint:

    …ebből a szempontból jelent problémát, hogy Kocsis kifelejtette az életrajzából a korábbi MIÉP-tagságát, ugyanis ha ez a tény tudomására jutott volna valamennyi választójának, az befolyásolhatta egy részük döntését.

  13. Mózsi szerint:

    Kedves fórumozók még Zed is!
    A józsefvárosi választásnál nem volt küszöb, lehet, hogy a szocik nem ismerik a szabályokat? El ne higgyétek!!
    Zed! Szerinted, ha Tóth Mihály függetlenként indult volna, akkor esélye lett volna arra, hogy pg. legyen? Ugye, hogy nem! Na, Papi mondja a tutit!

  14. LB szerint:

    zed!
    Ugyan már, ugyan már!
    Te is nagyon jól tudod, hogy kedvenced az “ügyvéd úr” is azért nyert 2002-ben majd 2006-ban a Majorban. mert a neve mellett egy szegfű virított! Ha Lópici Gáspárt vagy Gipsz Jakabot indította volna az MSZP, akkor ők nyertek volna!
    Ha szerinted nincs igazam, induljon el jövőre is, de függetlenként, majd meglátja mennyi támogatója lesz!

  15. LB szerint:

    “nem a pártlógó miatt tették a Fidesz jelöltjének neve mellé az X-et,” – ez legfeljebb vidéken van így. Nem véletlen, hogy ott a pártok által támogatott jelöltek is igeny gyakran “függetlenként” indulnak.

    Budapest, és a nagyobb városokban bizony a jelölt neve meletti logó határozza meg, hogy hova kerül, vagy hova nem kerül az “X”!
    Szerintem most Józsefvárosban a szavazók azt tudták, hogy mely pártok jelöltjét nem akarják, függetlenül attól, hogy egyáltalán ismerték-e.
    Ez is egy tipikus protest szavazás volt, akárcsak a tavaszi csepeli!

  16. Gordon szerint:

    zed írja: “…ebből a szempontból jelent problémát, hogy Kocsis kifelejtette az életrajzából a korábbi MIÉP-tagságát, ugyanis ha ez a tény tudomására jutott volna valamennyi választójának, az befolyásolhatta egy részük döntését.”

    Ebből a szempontból jelent problémát, hogy Medgyessy Péter az mszp miniszterelnök-jelöltje 2002-ben kifelejtette életrajzából, hogy D-209 néven dolgozott. Ugyanis ha ez a tény tudomására jutott volna valamennyi választójának, az befolyásolhatta egy részük döntését.

    Ráadásul az országos eredmény 7 éve sokkal szorosabb volt. Gondolom akkor új választást követeltél.

  17. Gordon szerint:

    Egyetértek LB-vel, inkább a párthovatartozás döntött és nem a személyek.

  18. zed szerint:

    LB! Ezek szerint ’94-ben és ’98-ban nem ezért nyert 3G?
    Az általad elmondottak miatt vagyok azon a véleményen, hogy a pártlógókat, vagyis a jelöltek cimkézését száműzni kellene a szavazólapokról, ezzel is a tudatos voksolásra nevelve a választópolgárokat. Aki nem tudja, hogy személy szerint kire szavaz, és az illető melyik párt jelöltje, inkább ne menjen el szavazni! Csakúgy, ahogy a vásárlásnál sem kizárólag a termék árát kellene megnézni, hanem egyéb jellemzőit is.
    Egyébként nagyon el van találva a fotó: a háttérben nemzeti zászló, az ex-MIÉP-es Kocsis előtt “ÚJ IRÁNY” felirat és Fidesz lógó. Az irányváltás meghozta számára a sikert, Kocsisé a gyeplő. 🙂

  19. zed szerint:

    Gordon!
    Tudod, Józsefváros messze esik Csepeltől, az egy másik kerület. Nem lakom a nyóckerben, felőlem azt választanak a helyiek polgármesternek, akit akarnak. Minek követelnék új választást?
    Azt hiszem Medgyessy listáról jutott 2002-ben a parlamentbe. Ha már Medgyessy szóba került, bizonyára emlékszünk még azokra az időkre, amikor az exügynök Csurka vezette MIÉP és a Jobbik kéz a kézben jártak:
    http://www.168ora.hu/itthon/vona-gabor-husegesen-koveti-medgyessy-petert-43152.html
    Változnak az emberek, új idők, új szelek…

  20. LB szerint:

    zed!
    De igen!
    A logók száműzésével az egyéni szavazó lapokról egyet értek.

  21. zed szerint:

    Ennek örülök! Egyébként én a lógók száműzésének túl szívem szerint a választójogot 8 általános iskolai osztály végzettségéhez kötném (általános iskolába törvény szerint is kötelező járni), valamint kötelezővé tenném a részvételt (amely a választói névjegyzék aláírásáig terjedne), pl. Belgiumban, Luxemburgban, Ausztráliában, Törökországban kötelező szavazni. Úgy gondolom ezáltal tudatosabbá válna a választás és nem lehetne a választás bojkottálásával operálni, illetve a választók mobilizálása szükségtelenné válna.

  22. bendegúz szerint:

    Szójjártó Petike szerint a Zemberek a változásra szavaztak. Tényleg, változott valahol valami???

Itt lehet hozzászólni !