Előkészítik a csepeli, ráckevei és a szentendrei HÉV összekötését

Csepel.hu

Régi elképzelés valósulhat meg azzal, hogy a kormány döntése után, uniós támogatással elkezdik megtervezni a csepeli (H7), a ráckevei (H6) és a Szent-Endrei (H5) HÉV-vonalak összekötését és felújítását. A beruházással kapcsolatos tervezési feladatok elvégzésére 13,7 milliárd forintot szánnak uniós projekt keretében. A főváros északi és déli gyorsvasútjait érintő fejlesztések előkészítése nagy előrelépést jelent majd a közlekedésben a Csepelen és a Csepel-szigeten élők számára.

Mi várható?

A tervezés előkészítő fázisában három célra összpontosítanak. Az egyikben a csepeli és a ráckevei HÉV-vonalak korszerűsítését, összekapcsolását, valamint a Kálvin térig érő meghosszabbítását tervezik. A másikban a szentendrei HÉV-vonal felújítását készítik elő. A harmadikban részletes tanulmányt készítenek arról, hogyan kapcsolják össze a főváros északi és déli gyorsvasútjait, vagyis a szentendrei és a csepeli-ráckevei HÉV-et a Duna alatt. A célok között szerepel, hogy átszállásmentesen, vagy legalábbis kevesebb átszállással lehessen eljutni Budapest déli részéről északra. Közvetlen kapcsolatot teremtenének a belvárosi metróvonalakkal.

Új HÉV-járműveket állítanának forgalomba, növelnék a szerelvények utazási sebességet, javítanák az utazási komfortot és az utasok tájékoztatásának színvonalát. Rendezik és megszépítik a HÉV-vonalak környezetét, amely kiterjed a műemléki tárgyak megóvására. A csepeli és a ráckevei gyorsvasutak fejlesztésénél figyelembe kell venni a kapcsolódó közúti hálózat rendezését, az autóbuszvonalakkal való összeköttetését, a megállók körüli parkolók kialakítását. Bizonyos helyeken meg kell oldani, hogy a szintbeli közúti és vasúti kereszteződésekben ne legyen fennakadás a forgalomban.

Az összes HÉV-vonal közül a szentendrei bonyolítja le a legnagyobb forgalmat. Korszerűsítése során vizsgálják a nyomvonal lehetséges változásait és az állomások számának növelését. A három HÉV-vonal felújításának és összekötésének tervezési előkészítéséről már tavaly novemberben döntött a kormány, augusztus 10-én pedig az uniós projekt nyertesét is kihirdették. A projekt nyertese a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. A projektben kitűzött  célokat várhatóan 2023. december 31-éig teljesítik.

Hidak, utak, iskolák

Folyamatban van a csepeli gerincút folytatása, szintén tervezik a Corvin csomópont kétszintessé tételét. A Gubacsi hidak felújítása hamarosan kezdődik, és készen állnak az új, észak-csepeli közúti híd tervei is. Észak-Csepelen egy új sport- és szabadidőközpontot tervez a kormány, amellyel a csepeli evezős sportok és az atlétika különösen jól járna. Csepel tervei között van egy gyalogos- és kerékpároshíd a Kis-Dunán a csőhídnál, ehhez kapcsolódóan új kerékpárút a Kis-Duna-part mellett, és fővárosi, valamint állami segítséggel az összes belterületi földút teljes leaszfaltozása. Mindemellett a Jedlik Gimnázium a teljes felújítása után az ország egyik legszebb és legmodernebb gimnáziuma lehet, miközben az önkormányzat tervei szerint a csepeli óvodák felújítása után az iskolákat is felújítják.

Csepel.hu

4 hozzászólás “Előkészítik a csepeli, ráckevei és a szentendrei HÉV összekötését” bejegyzésre

  1. Nondroid szerint:

    “A projekt nyertese a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. ”
    Nem a nyertese, hanem a projekt gazdája.

  2. Kincs Lajos szerint:

    “A projektben kitűzött célokat várhatóan 2023. december 31-éig teljesítik.” ?

    Megpróbálom megérni.

  3. PU szerint:

    Kitartás, Kincs Lajos! A projektben kitűzött feladat, ha jól értem, csak a tervezés. Ilyet pedig már sikerült párszor megérnünk.

  4. pl szerint:

    Kincs Lajos szerint: “Megpróbálom megérni.”
    Én a te helyedben inkább megpróbálnám MEGÉLNI. 🙂
    (PU is)

Itt lehet hozzászólni !