Topánka László felhívása

Csepel.info

Olvasónk levélben fordult szerkesztőségünkhöz, hogy tegyük közzé felhívását.

Olyan ügyről van szó, amely az elmúlt időszakban a sajtó érdeklődését is joggal felkeltette, kérésének ezért szívesen eleget teszünk.

Tisztelt Csepel- Szigetszentmiklós Kavicsos Tórendszer TULAJDONOSAI, Sporttársak!

„A tehetség az eredetiségből származik, ez pedig nem egyéb mint a gondolkodás, látás, értelmezés és ítélés különleges módja.”
Maupassant

Olvasva a halpusztulással kapcsolatos hozzászólásokat, a hangvételekből áradó tehetetlen dühöt, jogos felháborodást, tanácstalanságot, a múlttal e helyt nem foglalkozva, megpróbálok egy pármondatos helyzetértékeléssel egybekötött jövőképet felvázolni a Tórendszerre.

Teszem ezt úgy, gondolom, tehetem, azért mert még 1994- ben a Csepeli Önkormányzat Sportbizottságának Elnökeként a Bizottsági állásfoglalásunk alapján, az ÖK. Messzemenően támogatta a Konzorcium Pályázatát, miszerint a TÓ és környéke az ott, horgászhelyet saját tulajdonba szerző és nagyon sok anyagi, és egyéb áldozatot vállaló leendő TULAJDOSOKÉ legyen!

Számomra még azért is fontos, mivel a Csepel-Szigeti Önkormányzati Szövetség egyik alapítójaként, és ügyvezetőjeként, örömömre szolgált, hogy a TÓRENDSZER az egész CSEPEL- Szigetnek egy különleges Ékköve (üdülő paradicsoma is) lehetne Budapest szomszédságában, megfelelő szabályozással, és fejlesztésekkel a valódi TULAJDONOSOK hasznára. Gondolom ezzel nem vagyok egyedül!

Tehát ahogy tapasztaltam és sajnos jelenleg látom is, a legnagyobb baj a tulajdonosok fásultsága, bizonyos fokú nemtörődömsége, hitevesztettsége, és a régi, legendás összefogás hiánya.

Ez akár érthető is lehetne, hisz az évek során csalódniok kellet a tulajdon bejegyzések késése miatt, a különböző ügyekben történt „megvezetések” miatt. Egyszóval nem érzik, érezhetik magukat igazi felelős TULAJDONOS-nak, Pedig azok! Akár tetszik akár nem a TULAJDONOS-ság összes örömével, nyűgével együtt!

Itt a hozzászólások is sűrűn említik a régi időkben milyen klassz jó szomszédi, baráti sőt családias viszony volt/ van minden partszakaszon! Nosza rajta! Hozzák vissza építsék, ápolják ismét a kapcsolatokat, ez nagyon fontos mert csak az itt élő TULAJDONOSOK tudnak (ha akarnak) változtatni a jelenleg kialakult TRAGIKUS helyzeten (helyzetükön)!

Mire gondolok?
-A TÓRENDSZERNEK csak egy minden szempontból IGAZI gazdája kell(ene), hogy legyen! („Közös” tónak halpusztulás az ára!)
– Minden háztulajdonosnak hozzá kell(ene) járulnia a Tó és környéke egész éves fenntartási költségeihez, amiért mondjuk évente 1 fő horgászhat.
– A közvetlen és tágabb környezet rendben tartása (tartatása), a Jó és gondoskodó Tulajdonos érzet megerősítése.

Természetesen ehhez szükségesnek érzem , hogy a tulajdonjog bejegyzési kérelmek elbírálása elkezdődjön! Ez nagymértékben hozzájárulhat a tulajdonosi identitás, gyors erős, hatékony kialakulásához.
Azt kellett tapasztalnom az elmúlt hetekben a tragédia kezdetén, hogy nem igazán volt azonnali, tudatos, a katasztrófa helyzethez igazodó, azt felismerő hathatós Tulajdonosi intézkedés, csupán ösztönös, néhol kapkodó, tanácstalan, koordinálatlan cselekedetek történtek a Horgász Egyesületek vezetői részéről (öröm, hogy történtek!) . Ezek ráadásul „keresztbe verték” egymást a kommunikáció hiánya miatt. Ennek az lesz a következménye, hogy sokba fog (még) kerülni Önöknek.

De minden rosszba van valami jó, legalábbis ez a tragédia oda vezetett, hogy egyik a másikkal (hosszú évekig) még beszélő viszonyt sem folytató Horgász Egyesületek Vezetői, leültek egy asztalhoz, egy Mediátor közreműködésével tárgyalni. E tárgyalások eredményeként egyetértettek, hogy egy Szövetség legyen a TÓ RENDSZER felelős gazdája aki koordinálja az egyesületek munkáját.

Tarthatatlan már ez az állapot, hogy az Önkormányzatok, különböző hivatalok, hatóságok nem tudnak párbeszédet folytatni ekkora Közösséggel és a Közösség sem tud érdekeiért kiállni, mert nincs megfelelő KÉPVISELETE! Fontosak és mellőzhetetlenek ezek a párbeszédek, pl. mert elkészült és van már elfogadott Szabályozási Terve és Építészeti Szabályzata a Szigetszentmiklósi Önkormányzatnak mely a TÓRENDSZER egészét is érinti!

Természetesen ez a Közösségi Képviselet, valószínűleg (és remélem is) nem fog úgy menni, hogy csak a „ kabátot gombolják (juk) „ újra.

Be kell(ene) látni, hogy ezzel a nagymennyiségű Halpusztulással járó tragikus helyzetet kezelni, pláne sikeresen megoldani EGYEDÜL csak a Tulajdonosoknak, nem fog menni. Szükség lesz külső segítségre is, de ehhez az itt élőknek kell a legtöbbet tenni önmagukért, környezetükért, tulajdonukért.

„Segíts Magadon, Isten is meg segít!”

Mindezeket gondolatébresztőnek szántam, remélem sokan lesznek akiket tettekre is sarkal! Aki úgy érzi hogy kiegészítené, adja Isten hogy még egyet is ért az itt leírtakkal, vagy esetleg más a véleménye és azt megosztaná velem, Önökkel is, kérem írjon!
Üdvözlettel:

Topánka László
toplasz@freemail.hu

61 hozzászólás “Topánka László felhívása” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Tulajdonosok? Mégis milyen tulajdonosok? Járt már valaki annak a tónak a partján? Önkényesen foglalták a telkeket és lekerítették a tavat maguknak, elzárva azt mindenki mástól. Majd mire használták ezt fel? Düledező, nyomorúságos viskókat, bódékat építettek, a környezetüket pedig teleszórták szeméttel. Az igénytelenség, surmóság tetőfoka, ami ott látható. És ehhez még volt pofájuk “magánterület” táblákat kitenni!

    Az én véleményem szerint el kéne dózerolni az összes viskót, felszámolni a “telkeket”, és a “tulajdonosokat” elkergetni a fenébe!

  2. Attila szerint:

    Nem vagyok képben az ottani helyzettel, de hallottam már én is róla, hogy építkeznek engedély nélkül. Azt nem tudom, hogy pont arra a részre, de találni ilyen házakat. Azt sem tudom, hogy ez pontosan hány házat jelent, de ha van ilyen, akkor szerintem is azonnal bontani kell.
    Ha a horvátok megtették a demszkáj-féle luxus nyaralókkal, akkor itt is ez lenne a minimum.
    Gyakorlatilag a szennyezést is ilyen telkekről engedhették be.

  3. Gordon szerint:

    Semmilyen tulajdonjogot ne jegyezzenek be. Nem tudom a történetet, nem tudom, hogy ezek az úgynevezett tulajdonosok honnan a bánatból pottyantak oda (a levélből sem derül ki egyéb), és kitől vásárolták meg a tulajdonjogot, de előbb utánajárnék a dolgoknak, és tisztáznám hogy kié a tó, kié a part, kié a környékbeli terület, az odavezető utak stb., stb.

    Addig viszont köztulajdonban gondolkodnék. A partot meg senki ne kerítse le!

  4. csepeli szerint:

    Attila, szerintem egyetlen ház sem épült ott engedéllyel! A mostani állapot alapvetően önkényes területfoglalással és engedély nélküli építkezéssel született. Csak sajnos a magyar gyakorlat az, hogy ha valaki engedély nélkül építkezik, akkor a hatóság nem bontatja le, hanem legrosszabb esetben kiszab egy kis bírságot, majd fennmaradási engedélyt ad az építménynek.

    Nem tudom, a tulajdonbejegyzés ügyében mi az aktuális helyzet, legutolsó információm szerint nincs bejegyezve semmi, vagyis az egész tópart, úgy ahogy van, állami tulajdon. Ehhez képest le van kerítve és viskók vannak ráépítve. A “tulajdonosok” pedig azt szeretnék, ha az övék lenne, mert hát ugye ha már ott vannak és önkényesen odaépítkeztek, akkor most már jegyezzék be, hogy az az övék.

    Igazából azt sem értem, hogy miért magától értetődő az, hogy egy ekkora tó kizárólag a horgászoké legyen, és ők keríthessék le az egészet, kizárva mindenki mást a tó élvezetéből. Pedig lehetne akár közparkot is létrehozni körülötte, sétaúttal, kerékpárúttal, stb., és akkor mindenkié lehetne. De nem, nekünk bódéváros kell és szeméthegyek…

  5. bendegúz szerint:

    Kedves Topánka! Ez egy pár mondat? Mi lett volna ha bő lére ereszti mondandóját? Ezek után higgyem azt, hogy a horgászok keveset beszélő csendes őrültek?

  6. baniko21 szerint:

    Bendeguz!
    Ez nem a cikizések helye! 89 elött nagyon sok csepeli járt le ezekhez a
    tavakhoz napozni, fürödni. Viszonylag nem volt kosz. Az első tó Csepel-
    hez eső részén lehetett fürödni, a tuloldalon pedig horgásztak. Arra len-
    nék csak kiváncsi: ha állami terület, akkor milyen alapon keritették le
    olyannyira, hogy más oda a tó partjára le nem jut. Ez mi a fenéért ke-
    rülte el az önkormányzatok figyelmét? Hacsak azért nem, mert fű alatt
    kiárulták a tavak körüli területet. Hogy melyik önkormányzat? Hát gon-
    dolom a szigetszentmiklósi, mivel a tavak már hozzájuk tartoznak.
    Egybként ott nem csak “viskók” épültek. Csak meg kell nézni.

  7. bendegúz szerint:

    baniko21! A nyáron a francia Riviérán napoztam, sőt horgásztam is de eszembe sem jutott lekeríteni belőle egy darabot! Pedig megérdemelnék!

  8. Harskov szerint:

    Tisztelt Hozzászolók! Az egész Tórendszert az ott élők SÚLYOS anyagi áldozattal “dobták” össze azt a majd SZÁZ milliót (ft), hogy pályázat alapján megvásárolhassák!!! ez meg is történt!

  9. róka szerint:

    Gordon!
    Utánajártam. Nem a bánatból pottyantak oda, hanem 678-an zsebükbe nyúltak és még 1995-ben megvásárolták az Államtól az egész tórendszert. Csak kissé sokan vannak ahhoz, hogy könnyen menjen a telekkönyvezés… Meg azután többek rájöttek, hogy nekik az nem is olyan fontos, hiszen a telekkönyvezéstől kezdve adót kell fizetniük, és el kell számolni az engedély nélküli bódékkal és a kacsalábon forgó palotákkal is. … De hát a magyar már csak ilyen.

  10. Egy csepeli szerint:

    Sok jót hallottam valaha erről a helyről. Amikor néhány éve elmentünk oda megnézni,ocsmány látvány fogadott. Önző emberkék által totálisan kisajátított partok.A vízhez természetesen nem lehetett odaférni,és a bódék valamint a kicsinyesen elkerített partrészek miatt látni is alig lehetett belőle valamit.Először rá se jöttünk,hogy ez az a hely,annyira hihetetlen volt a látvány.És a víz hiánya.Utána rájöttünk,hogy mi van.Nagyon nehéz volt elhinni,hogy következmények nélkül szétszabdalhatnak egy ilyen egységet és önkényesen rátehetik a darabkákra a kezüket.
    Ráadásul minden “tulajdonos” úgy bámult ránk arra felé,mit valami nyamvadt betolakodókra.
    Ezért is van,hogy együttérezni maximum a halakkal,az élővilággal tudok,az ott élőkkel kicsit sem.

  11. tibor szerint:

    Igazi bugrismagyar történet.
    Önkényes partfoglalások, földhivatali bejegyzés nélküli ingatlaneladások, egészségügyi előírások semmibevétele, környezetkárosítások.
    Amikor az élőviládi bedöglött, sírunk- rívunk és az asztalt verjük, hogy az adófizetők pénzén állítsák helyre a környezeti károkat.
    A bekövetkezett állapot várható volt.
    Sajnos, az illetékes önkormányzati vezetők- a Hárosi engedély nélküli építkezések eltűréséhez hasonlóan- ismét nem álltak a helyzet magaslatán.
    Reméljük, utódaik több szakértelemmel megáldott személyek lesznek.

  12. Attila szerint:

    Róka!

    Tyúk volt előbb, vagy a tojás? Az a 678 ember előbb megvette a telket, aztán építkezett, vagy építkezett, aztán megvette a telket?

  13. gpfné szerint:

    Kedves “jóindulatú” az előzményeket “jól” ismerő hozzászólók!
    Előttem már emlitették, hogy 1995-ben a tavon horgászó emberek konzorciumot alapitottak 678-an és a Magyar Államtól megvásárolták akkor nem kevés összegért az egész tavat, ami addig a Kavicsbánya Vállalat tudlajdonában volt. Előtte a csepeli mukás “gazdag” emberek hétvégi kikapcsolódását és pihenését szolgálta, akiknek nem volt pénzük a francia riviérán még álmukban sem nyaralni. Ezekből az emberekből állt össze 678.
    Sajnos a rendszerváltás azt eredményezte, hogy 1995-től különböző
    érdekcsoportok akadályozták, hogy a telekkönyvezés megtörténjen. (jelenleg egy 300m2-es terület értéke kb.2 millió forint) Amennyiben a földhivatali bejegyzés megtörténik, ez többszörösét fogja érni. Tiz éve a viz szintje megemelkedett 2 méterrel, igy nagyon sok (4-500) “viskó” viz alá került, aminek rendbehozatalára a legtöbb ott nyaraló, vagy a munkanélküliség hatására ott élő embernek már nincs pénze, mert a területének a feltöltése több százezer forintba kerülne, nembeszélve a házának rendbehozataláról. Ennek ellenére javasolom az előttem szólóknak, hogy előtte tájékozódjanak, és nézzék meg mire mondják azt, hogy le kell dozerolni kb 1200 házat (egy városnyi, 15-20 ezer ember). A villanybevezetést saját erőből és szervezéssel valósitotuk meg. Csak körül kellene nézni, hogy minden városrészben vannak “viskók” és azoknak a tulajdonosai is szeretnének palotát, de nem áll módjukban épiteni. Akiknek igen, azok épitettek is.
    Tudnék többet is irni, de a vitainditót is hosszúnak tálálták.
    Egy reménybeli tulajdonos.

  14. Samu szerint:

    Kedves gpfné!
    Szeretném megköszönni a hozzászólásában leírtakat, mivel a korábbi hozzászólásokban a nagyfokú tudatlanság és a jó magyaros irigység volt nyomon követhető. Ezért is ragadtam elektronikus “tollat”, hogy a jövőben akik hozzá szeretnének szólni, előbb tájékozódjanak a körülményekről, s utána fröcsögjenek ( Kedves kívül álló irigyek.). Sajnos nem csak ezen a területen nehéz a tisztesség és a tiszta kéz lehetőségeit véghez vinni. Példa erre az egész országunk. Az 1994 – ben az állam által meghirdetett pályázaton megnyert lehetőség, lehetőséget biztosított az olyan ügyeskedőknek ( mint napjainkban a sukorói-ügy ) akik önös érdeküket helyezik a közösség érdeke elé. Még napjainkban is, miközben a hivatkozásukban azt szajkózzák, hogy ez a többség akarata. Aki mind ezt külső szemlélőként teszi és véleményt mond, az olyat tesz amiről nincs ismerete, mint egy hiteltelen prókátornak. Összegezve, hogy ne szaporítsam a szót. ha valaki irigyli vagy szeretne megismerkedni a belső körülményekkel, vegyen egy telket, s azután majd megtudja. Remélem, hogy nem untattam a kedves hozzászólókat. Csssüsssz!

  15. LB szerint:

    gpfné szerint:
    “Előtte a csepeli mukás “gazdag” emberek hétvégi kikapcsolódását és pihenését szolgálta,…”

    És most kit szolgál?
    Azokét az ügyeskedőkét, akik egy jogi lehetőséget kihasználva, kisajátították maguk számára a területet, a többséget elzárva a vízparttól, a fürdőzéstől, a korcsolyázástól.

  16. tibor szerint:

    Nem irigy az, aki csak szereti a törvényes rendet. Törvénytisztelő európai országban egy állampolgár meg sem próbál a törvény szabta keretektől eltérni.
    Emlékezzünk csak a horvátországi bontásokra: ami egy helyi lakosnak természetes volt, amin a vad viszonyokhoz szokott magyar csak ámult.
    Hány ilyen “telep” épülhetett ki, rendezetlen út, közmű viszonyokkal, a törvények betartásáért felelősök szemet hunyása mellett?
    Ne feledjük: a vége mindig káosz, aminek a megoldása külső segítség nélkül nem megy. Mire fel???
    Ez a cikk is ilyen segélykérésként íródott.
    Az ott lakók pechjére üres a bugyelláris. A rendezés túl sokba kerülne, akár csak Hároson.
    Ami a helyi viszonyokat illeti: nekem vagy 15 éve kínáltak bányatavi telket. A szemem kimeredt, amikor a rendezetlen tulajdonviszonyokat meghallottam.
    Az állampolgár minden esetben hibás, amikor zavaros viszonyok között pénzét áldozza valamiért. Nem kívánok senkinek rosszat, rendeződjenek a viszonyok: a magam részéről erre nem sok esélyt látok.

  17. csepeli szerint:

    gpfné elég furákat ír. 1200 házban lakik 15-20 ezer ember? Tehát egy házban 12-16-an laknak? Hahaha! Ezek nem négylakásos társasházak, hanem túlnyomórészt vityillók, hétvégi házak. És mellesleg legnagyobb részüket hétvégi teleknek, horgásztanyának használják. Kevés olyan van, amiben ténylegesen laknak. Csatornázás nuku, a “tulajdonosok” a tóba ürítenek. Szemétszállítás nuku, a “tulajdonosok” az egész környéket beborítják szeméttel. A kutyáik meg hordákba verődve csatangolnak a környéken. Hát ilyen gondolkodásmódú emberek vannak ott!

    Itt van egy idevágó cikk:
    http://www.greenfo.hu/hirek/print_hirek_item.php?hir=1719

    Ebből idéznék:

    “A Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Sport Alapítvány (KTS), amelyet azok hoztak létre, akiknek a vízparton kis üdülőházuk van, célul tűzte ki: olyanok szerezzék meg együtt a tulajdonjogot, akik eddig is használták a területet.”

    Magyarul akik önkényesen telket foglaltak maguknak és engedély nélkül ráépítkeztek, azok úgy gondolkoztak: mivel eddig is én használtam, legyen most már az enyém!

  18. gpfne szerint:

    Kedves Csepeli!
    15-20 ezer ember nyaral ezen a helyen a rokokonokat és családtagokat is beleértve. Szivesen megmutatnám a vityillómat, persze nem az ilyen “jóindulatu” embereknek. A szemetet hazavisszük és saját érdekünkben nem a vizbe üritünk, persze vannak ilyenek is, mint mindenhol. Ne felejtse el ezt a területet megvetük. Mit szólna ahhoz, hogy a megvásárolt lakásából kitennének?
    A bánya a horgászoknak megengedte, hogy halakat telepitsünk a tóba, mint horgászegyesületek. (ELMÜ, IKARUS) Úgy lehetett horgászházat épiteni, hogy 48 órán belül le lehessen bontani. Ez tartott kb. 24 évig. (Létezik egy olyan törvény, hogy elbirtoklás. Annak alapján már amugy is a mienk lett volna mivel nem törödött a területtel senki a horgászokon kivül.) 1980 tájékán épitési tilalmat rendeltek el. (Amit egy kocsma falára függesztetek ki amiből nem derült hogy ez egy hivatalos irat.) Ennek végrehajtását nem ellenőrizte egyik hatóság sem a mai napig. Ki a hibás? Ennek ellenére 1995-ben kifizettük a területet. (Rendezési tervet készitettek, ennek keretében felmérték a telkeket, az akkori állapotoknak megfelelően. Az épületeket 3 kategóriába sorolták Bontás, átépités, fennmaradási engedély, 27 szakhatóság aláirásával. A mienk a fennmaradási kategóriába lett sorolva.) Azóta várunk arra, hogy a nevünkre irják, rendeződjönek a tulajdonviszonyok. Az utakat magánerőből próbáltuk többször rendbehozatni. Mi szerettük volna már 1995-től magunkénk tudni a telkeket, fizetni a fizetnivalókat. Se a csepeli, se a szigetszentmiklósi tanács nem intézkedett. Ezzel nagyon sokan rosszul jártak, mert a telkek értéketlenek (eladhatatlanok) voltak.
    A vételi pályázat kiirásakor előnyt jelentett, hogy az elhagyott bánya területét rekultiváció keretében rendeztük. (Sok munkánkba és pénzünkbe került.) A halpusztulással kapcsolatban: el lehet képzelni, hogy a horgászok, akik éveken át fizették a haltelepitéseket, milyen látványként könyvelték el a rengeteg elpusztult halakat, mennyi munkába került azoknak az összegyüjtése, hogy ne menjen tönkre a viz.
    Ezeket csak a tisztánlátás érdekében irtam le.

  19. csepeli szerint:

    “A vételi pályázat kiirásakor előnyt jelentett, hogy az elhagyott bánya területét rekultiváció keretében rendeztük.”

    Ezalatt mit kell érteni? Az egész terület egy hatalmas szemétdomb. Itt semmiféle rendezés nem történt soha. Aki sétált már a környéken, tudja, hogy úgy néz ki, mint egy harmadik világbeli nyomornegyed.

  20. Egy csepeli szerint:

    Tisztelt gpfne!
    Értem én,hogy önöké a tó,meg minden. De miért fájna önöknek ha más is hozzáférne?

  21. Attila szerint:

    Egyrészt gpfne maga írta le, hogy felépített horgászbódék ott felejtődtek, aztán idővel a tulajdonukba került.
    Szép hazai sikersztori. Én voltam itt előbb alapon elszigetelem, majd leírom, hogy irigy vagy. Gpfne, nem nagyon jártam arra, de ne izguljon nem is fogok. Jó nyaralást.

  22. Harskov szerint:

    Hölgyeim és Uraim! Jó magam az indító cikkből éppen az áldatlan állapotok, rendbetételét, a jelenlegi körülmények megváltoztatását ill. annak a sürgetését vélem kiolvasni!!! Vagyis a jobbítás és rendezés szándéka érződik. Az ott élőknek is elegük lehet!

  23. lolka szerint:

    A ’60-as évek elején odajártunk nyáron fürődni, akkor még csak az őregtó volt. Igaz az egyikoldalon még dolgozott a kotrógép a másik oldalon pancsoltunk mi. Aztán abbamaradt a kotrás, nyitottak egy másik gödrőt. Ez kezdett elvadulni, sás, nád stb. aztán épült egy stég, egy másik igy tovább. Aztán a stég mögé egy kis kunyhó.. aztán a jogi dolog, hogy alakult nem tudom. De mostanában ilyesmi alkul ki az Üdülő soron igaz az Szigetszentmiklós. Előszőr egy kis telket lehetett venni a Kisduna melett. Aztán a tulaj elkezdte feltőlteni a viz felé. Most az a divat , hogy az út másikoldalán keritgetik le a parkolót, és ha majd a vizmű vissza veszi a területet ők lesznek legjobban felháborodva…

  24. Demeter J. szerint:

    T. Harskov! Én meg a rendezetlen viszonyokban nyakig úszók közpénz iránti vágyódását vélem felfedezni. különben maguk rendeznék saját dolgaikat.

  25. Harskov szerint:

    T. Demeter J.! A Cinizmusodra csak annyit.: Abban nincs kétségem, hogy rendezni is fogják a viszonyokat méghozzá a maguk Pénzén! Ám itt sajna MÉRGEZÉS történt ( Rendőrségi ügy) azaz TRAGÉDIA! 30 év halálománya pusztult el, egyik napról a másikra mint egy zivataros árvíz ami 2 óra alatt elviszi (viheti) egy élet munkáját ezt lesz nehéz rendbehozni és ez nem fog menni egyik napról a másikra, vagy csak nagyon lassan EGYEDÜL.

  26. róka szerint:

    Attila!
    Kérded: “Tyúk volt előbb, vagy a tojás? Az a 678 ember előbb megvette a telket, aztán építkezett, vagy építkezett, aztán megvette a telket?”
    Ahogy én hallottam, a következő történt:
    1960 táján nyílt meg a kavicsbánya, s felszíni műveléssel kotorta a kavicsot. A terep mélyült-mélyült, alul-felül befolyt a víz, s így keletkezett egy kis tó, mely 40 évet át egyre csak nőtt, míg mostanára kb. 90-100 hektáros lehet.
    Ahol megjelenik egy tó, ott a partján mindig megjelenik a horgász. Itt is így kezdődött.
    Az állami bányát nem zavarták a horgászok, akik először csak stégeket építgettek, majd néhányan kunyhót is az eső ellen, s az állami vállalat ezt is eltűrte. A tanács pedig a szocialista időkben nem szólhatott bele, hogy mi történik egy állami területen.
    Amikor az M0-ás átvágta a Csepel szigetet, akkoriban merült ki a bánya, s 1994-ben meghirdették eladásra. A horgászok összefogtak, pályáztak, nyertek, 1995-ben kifizették a terület árát. Ekkor kezdődött az az időrabló és idegölő jogi-műszaki-hatósági folyamat (évekig tartó részletes felmérés, rendezési terv készíttetése, megosztási vázrajz készíttetése, engedélyeztetése, személyi adatok összegyűjtése, befizetési arányokhoz igazodó tulajdoni arányok kiszámolása stb.), melynek a végén várhatóan megtörténik a telekkönyvezés is.
    1995-ben történt a területvétel, most 2009-et írunk. Sokan nem bírták kivárni a telekkönyvezést, s engedély nélkül építettek mindenfélét…
    Néhányan közben kampányt indítottak annak érdekében, hogy 678 névre írják a tavat.
    Teljesen igaza van Topánka úrnak: közös lónak halpusztulás a vége, hiszen lám a 678 “közös tulajdonos” közül most hirtelen egyike sem akar tulajdonosként viselkedni. Így azután a 678 személy tulajdonába kerülő tó kissé olyan, mintha nem is lenne gazdája. De hát ők tudják.

  27. Chamea szerint:

    1. Bányatóba fürödni !!!HATÓSÁGILAG TILOS!!! Törvény tiltja és erre megvan az ok(fertőzésveszély, hirtelen mélyül, stb)
    2. Idegenek hordják oda Csepelről és Szigetszentmiklósról a szemetet. Tudom, mert nálunk is úgy szóltam a 0-ásoknak, hogy ide hordják a mi közelünkbe a szemetet a fődunaág közelébe. Egy család hordta ide a szemetet, piros utánfutóról pakolta le a mackós testű proteingörény pasas. Szomszéd is ráordított, azóta nem hordják ide. Egy másik család is odahordta a híd alá a szemetet. Önkormányzat szomszédi bejelentésre nuku, csak az iparűzési meg a súlyadóra tudják feladni a felszólítást meg a csekket, jogosulatlan követelésekre lopja el a Szigetszentmiklósi tanács a Szigetszentmiklósiaktól a pénzt, csinálni miértünk semmit sem csinálnak.
    3. Arról, hogy az önkormányzat cseszik közművezni(JOGTALANUL behajtott pénzekből se), arról nem a lakosság tehet. Arról, hogy a “kedves” polgármester ÚÚÚÚr 2-3 ezer forintért szállítja el a szennyvizét az embereknek, arról sem a lakosság tehet. Nem mindenki tudja megfizetni, akármennyire is akarja, főleg nem minimálbérből. A minisztériumnak kellene a polgármester Urat jó kemény mocskos 10 meg 100 milliókra megbírságolni és magán személyben. Elvinnék a házát a feje fölül, rögtön tudná, hogy a helye, mert most nem tudja a jegyző sem. Az ipari területeken keletkezett veyzélyes hulladékot nem a tóba kellene engedni, feleslegessé vált karbofuránt nem oda kellene juttatni.
    4. Ha már a karbofuránnál tartunk: MÉG MINDIG CSAK ENGEDÉLLYEL LEHETETT HOZZÁJUTNI. Magánszemélyként ÉN, horgászok, magán tulajdonosok cég nélkül nem juthattak hozzá(hacsak nem pénzért engedte meg, mint anno állítólag a Domi-kocsma tulaja). Érdekes: ahol tudnak, rögtön rá tudnak jönni, hogy ki volt az. Romákat támadtak meg, a rendőrség külön állományt tudott létrehozni. Ilyen esetben nincs rendőri erő??? Nálunk is a fő duna ágnál az m0-ás közelében vannak különböző aknák, amit még az Auchan telepített ide, mint esővíz elvezető: Azt sem ellenőrzi az önkormányzat, hogy veszélyes-e, van-e rajta tető, stb. Tele vagyunk hiányosságokkal. Nem a környékbeli lakók érdeme ez, ami történt. Talán ellenőrizni kellett volna a cégeket, hogy a karbofuránjukat hova tették. Ellenőrizte valaki, hogy a tiltás ellenére van-e náluk a vegyszerből? Ha valaki lerakott illegálisan 6 hordót valahová és a telek tulajdonosa öntötte bele a tóba a tartalmát, hogy a hordót felhasználhassa üresen, akkor mi van? Mi van akkor, ha valaki megállt a tó mellett és beleengedte? Válaszok sosincsenek itt Szigetszentmiklóson, csak kérdések, de azokból nagyon is sok.

  28. Csepeli horgasz szerint:

    A karbofuran mar reg ne kaphato meg engedelyre sem, betiltott vegyszer es csak 2008 Decembereig lehetett hasznalni az EU teruleten!!!

    http://www.mno.hu/portal/671197

    “Siket Péter rámutatott: a rovarölő, talajfertőtlenítő és csávázó szert 2008 decemberéig lehetett használni az Európai Unióban, azóta a szer tárolása is tiltott.”

    Lehet valaki pont igy akart tole megszabadulni!

    Szomoru az, hogy ez a halak pusztulasat okozta!

    Tisztelt “Egy Csepeli”!

    “Értem én,hogy önöké a tó,meg minden. De miért fájna önöknek ha más is hozzáférne?:

    Hogy miert fajna? Nem fajna, viszont sajnos akinek nem tulajdona a to egy resze sem csak alkalmankent jonne le, az meg annyira sem vigyazna a teruletre, mint azok akiknek ugyan tulajdonosok, de nincs lehetoseguk arra, hogy sulyos penzekert tartsak rendbe a kornyezetet. Egyebkent meg szerintem On sem orulne annak ha sajat tulajdonan mas is napozna.

    Persze mint horgasz lejohetett volna a teruletre, csak gondolom az mar Onnek is penzebe kerult volna, ami meg Onnek nem tetszim.

    Hat ennyi! Persze hosszu tavon lehetne fizetos strandot is kialakitani, csak gondolom az sem tetszene Onnek!

  29. Chamea szerint:

    A bányatóba TILOS fürdeni, mert fertőzésveszélyes illetve hirtelen mélyül és a hőmérséklete is hirtelen változik, ami meg hirtelen szívmegállást okozhat. Fizetős strandot? Próbálja ki, kíváncsi leszek, hogy a rendőr meg az ÁNTSZ mekkora összegre fogja megbírságolni magát.

  30. Chamea szerint:

    Egy Csepeli: A tó abszolút ellenőrizetlen, mindenfajta ember hordja oda a mindenfajta szemetét és önti bele a mindenfajta szennyvizét(zöld folyékony anyag a ház előtti föld út mélyedésében, stb), mindenfajta élőlény lehet benne(akár még mérges kígyó is), halakat sem látta már 40 éve egészségügyi állatorvos, ugyanúgy, mint a vízi madarakat sem, nem annyira szerencsés dolog egyébként sem a partján napozni vagy benne fürdeni.

  31. csepeli szerint:

    Én azt nem értem, miért természetes, hogy egy ilyen tó kizárólag a horgászoké legyen. Ahol van egy kis víz, azt a horgászok rögtön körbekerítik, kisajátítják. És aztán teleszemetelik… tisztelet a kivételnek, de ahol horgászhely van, ott azonnal megjelenik az egyértelműen a horgászoktól származó szemét is. Ilyen kiskirályok a horgászok nálunk?

  32. Chamea szerint:

    csepeli HATÓSÁGILAG JOGSZABÁLY ALAPJÁN BÁRMELYIK BÁNYATÓBA TILOS A FÜRDÉS, NEM A HORGÁSZOK ÉS KÖRNYÉKBELIEK KISAJÁTÍTÁSA. Így már jobban érthető. Rendőr meglátja, a strand belépő TÖBBSZÖRÖSÉT fizetteti meg a szabálytalankodóval, de lehet, hogy épp barát vagy hozzátartozó fullad bele a tóba vagy fertőződik meg, ami súlyosabb, mint a bírság.

  33. csepeli szerint:

    Chamea: Nem fürdésre gondoltam! Sétálni sem lehet a tóparton, nem lehet látni a vizet, mert le van kerítve. Mindenütt kerítés és összetákolt kalyibák. Nyomorúságos és lehangoló látvány. Vagy ott van a Katalin-horgásztó. Egy időben arrafelé jártam futni, kellemes volt a tó mellett kocogni. Jött egy vállalkozás, körbekerítette drótkerítéssel és belépti díjat szed, most horgászok járnak be oda autóval. A horgászok mindenre ráteszik a szőrös mancsukat.

  34. Chamea szerint:

    csepeli ezt értem, de sok a felelőtlen ember, aki belemegy a tóba annak ellenére, hogy tilos. Hiába bünteti meg a rendőr illetve halőr, mégis. Van sok olyan ember, akinek az életénél fontosabb a strand belépő díj megspórolása. Az ipari cégek odahordanák nagyobb számban a szemetüket, ha nincs valami elkerítve(A legtöbb vállalkozó spórol még azon is sajnos). Nem véletlenül volt ez így megoldva. Nem a horgászok teszik rá a kezüket különben is, mert nekünk is van ott telkünk és házikónk és semmi közünk a horgászathoz.
    A Katalin-tó az egy valakik által létrehozott tó, az sem természetes. Az üzemeltető jegy ellenében beengedi az embert a tó környékére és ha van horgászati engedély, akkor horgászhat is. Az a vállalkozás, aki létrehozta a tavat, valószínűleg eladta és az új meg körbekerítette. Természetes tavaknál kell szabad strandot keresni, nem a Dunában meg a rétegvizes tavakban.

  35. vida dénes szerint:

    T.Csepeli.Szeretném tudni az életkorodat.Mert szerintem TE egy tudatlan tájékozatlan,esetleg félrevezetett szócső vagy.Az okot nemfirtatom de vágom!!!!Én 1972 től élek nyaranta a tavon,mint TULAJDONOS.Hiszen 1966-ban 668 an az ÁPV Rt-töl (87 millióFT ért megvásároltuk.Készpénzért.Nemértem ezután miért kellene ingyenleső,szemetelő,hangoskodó embereket eltürni saját tulajdonunkon.Mitszólnál ha 12-en szalonnátsütnék lakótelepi erkélyeden?Ugye vágod?Sajnos a földhivatal többszöri áttszervezés miatt lassú,ez egy dolog.De kikérem magamnak a tulajdonosok nevében és a sajátnevemben is többszöri ledegradáló véleményedet.Te egy Buta TUDATLAN Primitiv ember vagy csak sajnálni tudlak.De szivesen találkozom veled személyesen ha akarod.Én már 66 éves vagyok,távol minden agressziótól.Tehát? (mindent meglehet fizetni)

  36. Chamea szerint:

    Én azt a logikát nem értem, hogy a HORGÁSZOK teszik rá mindenre a kezüket. Ez nekem magas. Máshová kell elmenni szalonnát sütni meg napozni, mert az valakinek az ingatlanja. Ennyi.

  37. vida dénes szerint:

    Az előző hozzászolásomban az1966-os dátum korigálásra szorul helyesen 1996.Bocsánat.

  38. BODEGÁS szerint:

    Isten bizony az előző cikkekben olvasott dolgoktól szégyelem magam,hogy magyarnak születtem, mert igy pocskondiázni és irigykedni CSAK A MAGYAR ember tud. HA egy magyar és egy cigány összeverekszik és arra megy egy cigány akkor ismeretlenül odamegy és segit a TÁRSÁNAK, de így van a zsídó is önzetlenül segítí a felekezeti társát!ÉS a magyar mit csinál!? Odamegy és az ellenfélnek drukkol!!!!!EZT a kevés kis koncot is sajnáljuk egymástól!Nem hiszem, Ha kertes házban laknánk akkor nem rohannánk hétvégén ki a panelból a szabadba, mert úgye kedves irigyek azt biztos ,hogy elhiszik itt nem a miliomosok laknak99%-ban úgye”kedves”csepeli” a rózsadombi fűrdőmedencés villákba beengednék szívessen fűröni,még térités ellenében SEM. Balatonon sem lehet körbesétálni a tavat,de még a Velencei tavat sem. KÜlönben a sok bodegában azok az emberek laknak akiknek nem volt olyan vastag a bőr a pofájukon ,hogy az életben kihasználták volna a politika és az emberi gyarlóság adta lehetőségeket, mert ha politikúsok laknának itt a tó körül akkor biztos ,hogy már a csepeli gyorsvasut is idáig jönne ki! Az előzményekhez szólva az épitésiengedély van vagy nincs Nekünk nem volt lehetőségünk arra, hogy a tsz földet béreltük volna, és utána megvetttük volna a tsz-től vagy a tanácstól mint a zártkertes telken élők OTT sem minden ház kacsalábon forgó vár.A szegény emberek örültek amikor egy kis szerencse folytán hozzájutottak a területhez.BÁr igaz akkor a vételnél is a zsiványok és gátlástalanok csapata majnem megszerezte a területet és bérbe akarták adni nekünk a csóróknak jó pénzért .Na de azért egy két kullancs azért belénk ragadt mert az ügyvédek igen szép summát leszedtek tölünk a három hónapos telekkönyvrendezés idestova 13éve tart. Ez pedig nem a bodega tulajdonosokon múlt. És szeméthegyekről azt tudom mondani, hogy aki kint lakik azokhoz a kukás minden héten jár. Akik meg hazajönnek hétvégén azok elviszik a szemetüket. A sok sitt, az nem a telkekről hanem a környező területekről hozzák a fuvarosok.A régi tsz földön is ott van a sok sitt azt sem a hogászok vitték oda. Az utakról szólva szeretném megjegyezni hogy évente többször karban van tartva, de sajnos nem végleges megoldás. De nagyon sok bodegás még ezen felül is karban tartja a portája előtt az utat. És nem igaz, hogy mindenki közönyös, nagyon sokan dolgoznak sokat társadalmi munkában is önzetlenül, de mint köztudott a közösségnek a leghálátlanabb dolog dolgozni, mert elégedetlenek mindig vannak és azok nem segitenek akik a legjobban igénylik a másik munkáját. Sajnos a telkek nincsenek a nevünkre íratva mert akkor sokkal több mindent meg tudnánk valósítani. Hajrá jön a következő év és minden lehetőségünk (kivéve az anyagi)megújulni a hibákat kijavítani A mérgezésről nem kizárt a tudatos dolog mert azért a pénzvilágban a mocskos dolgok és a lehetőségek igen csak összefonodik. MIcsoda paradicsomot lehetne egy pár miliárdból csinálni és a hely azért szuper. ÓVAKODJ nehogy felfedezze egy-két vastagbörű a lehetőséget! Szép nyarat és jó fogást

  39. Varnyu Ferenc szerint:

    Tisztelt Topánka László úr!
    Sok mindennel egyetértek amit leírt, de engedje meg hogy azt is elmondjam hogy a következő mondata, miszerint”Közös” tónak halpusztulás az ára!” az egy baromság. A halak ugyanis a karbofurántól döglöttek meg, amit valószínűleg egyetlen ostoba vagy rosszindulatú ember öntött bele és hogy miközben ezt megtette a halak szempontjából teljesen mindegy volt hány tulajdonosa van a tónak, 1 vagy 100000.
    Tehát nem állapítható meg ok-okozat összefüggés a tó körüli telkek, vagy az ott élő emberek darabszáma és az okozott kár között.
    A “közös tó” legfeljebb a károk helyreállítását fogja megnehezíteni.

    Tiszelettel:Varnyu Ferenc

  40. Chamea szerint:

    @Varnyu Ferenc Önnél a pont. arról, hogy az ipari területekről a fuvarosok és magán emberek máshonnan odahordják a szemetüket meg a veszélyes hulladékaikat, arról nem a környékbeliek tehetnek, hanem a román köztársaság rendszerének a színvonala alatt működő magyar rendőrség, polgárőrség és a Szigetszentmiklósi önkormányzat tehet. Ha megüti a szemétlerakót ököllel, akkor a rendőrség Önt fogja hibáztatni kedves Topánka Úr, mert az önbíráskodás, mialatt a rendőrök nem csinálnak SEMMIT sajnos. Itt a bűnözőnek több joga van, mint nekünk. Ez egyértelműen a hatóságok bűne és ha a mérgezés elér a Csepeli ivóvíz szolgáltató bázishoz és elzárják a vizet, a Szigetszentmiklósi rendőrőrstől és az Önkormányzattól olyan kártérítést fogunk csak mi követelni, hogy a fal adja a másikat.

  41. csepeli szerint:

    Le kell dózerolni az összes vízparti házat, és a “tulajdonosokat” elkergetni a p.ba!

  42. nagyon mérges(de toleráns)az idiótákkal sajnos betegek. szerint:

    C S E P E L I sajnállak,kezeltesd magad.Talán még van némi esélyed,vagy lődd fejbe magad és nincs gondod.Csá..

  43. makoto szerint:

    T. csepeli te egy vagdalkozó gyáva ember vagy.Csak egy tulajdonosnak mernél a szemébe nézni.Árnyékból mindent lehet mondani.Vállald el a mocskaidat személyesen.Ezekkel a mocskolódásokkal csak,érvelés nélküli buta emberek próbálkoznak.De úgy látom a józan többség le sem reagálja amit írsz,többé énsem fogom.magadra maradtál.Jóéjszakát álmodj a dózeroddal.

  44. csepeli szerint:

    mi van makoto, csak nem te is kulipintyó-tulajdonos vagy?

  45. Chamea szerint:

    Részben Ti hordjátok oda a szemetet csepeliek.

  46. Chamea szerint:

    persze, ledózerolni. A karbofuránt, amit csak engedéllyel lehetett beszerezni forgalmi időben és raktár kell, hogy tárolják, azt magánszemélyek tették a tóba, ugye? Ha kiderült, hogy csepeli volt a mérgező és az ottani szemétlerakó vállalkozó is, akkor egész Csepelt dózeroljuk le a te házaddal, panelházakkal, mindennel együtt és üldözzék el a tulajdonosokat, beleértve téged is melegebb éghajlatra? Hogy lehet ekkora ökörségeket írni? Azt ne írd, hogy kitartó és kemény munka árán, mert felsírok kínomban. Elszámoltam 20-ig, mire írtam.

  47. csepeli szerint:

    mi van, Chamea, neked is van ott egy bódéd? mellette sitthalom?

  48. Chamea szerint:

    Nekünk nem bódénk van és nincs sehol sem sitthalom. Én például tudok rendet tartani a saját környezetemben és a szomszédaink is és ott, ahol mi vagyunk, az egymással való emberi szeretet megvan, nem úgy, ahogy Csepelen és XXII. kerületben, hogy látszólag segítséget nyújtva becsapja valaki a másik embert meg szórakoznak mások nyomorán. Ha valakinek ott bódéja van, az valószínűleg azért van, mert csak horgászni jár le a stégéhez. Ez nem tudom, hogy miért fáj. Már kezdem azt hinni, hogy neked vagy valami hozzád hasonló másokban a hibát kereső embercsoport felelős ezért a szörnyű pusztításért, mert sok HÜLYE panelban lakó csepelinek a legszebb öröm a káröröm(amit a még hülyébb kábelcsatornák adásaiból tanultak meg, mint helyes viselkedési forma) és nem az egymással való békés együttélés és az egymásnak történő segítség(ez tapasztalat, mikor Csepelre jártam általános és középiskolába). Ilyen embereket én sem szívesen látok a telkemen napozni, akik ilyen gerinctelenek, jellemtelenek, szó ami szó. Ne is jöjjetek le csoportosan napozni, mert többek között én is hányingert kapok sok panelban lakó tapló paraszttól. El sem tudják sokan a tó mellett élők és a tóhoz kijárók illetve a horgászegyesület tagjai közül sem képzelni, hogy milyen bunkók tudnak ezek lenni. Hajnali 2-kor feljön a szomszéd és kopog, hogy lefolyt egy kicsi víz a lakásába(tényleg nem folyt le tőlünk sok, csak kiakadt a wctartály és mellette egy kis víz lefolyt és talán 6 csepp, ha lekerülhetett). Vágjátok??? Hajnali 2-kor. Hogy lehet valaki ennyire sz*rházi, azt nem tudom és csepeli nick alatt ilyen tirpákok jönnek a tó környékének embereiről kommentárokat írni, hogy mekkora egy parasztok a horgászok meg az ott lévők bódésok meg stb. megáll az ész. Annak a közösségnek a színvonalát a csepeli panellakók talán 2000 év múlva 50%-ban megközelítik.

  49. sike szerint:

    T. fórumozók!

    Kb. 30 éve “van” telkünk a tónál, ott nőttem fel. Mivel nekünk sem tellett egyéb nyaralásra, összekapartuk rá a pénzt.
    Sajnos sok horgász másképp értelmezi a horgászást mint kellene, de:
    – ma volt horgászgyűlése az egyik egyesületnek, az átlagéletkor 65 körül volt. Elhiszem, hogy féltik a dolgaikat, és csúnyán néznek mindenkire aki arra téved, de ez így van-volt-lesz bármerre járunk.
    – gyerekfejjel végignéztem ahogy a Nudi-partot ellepték a fűrdőzők, Robur-büfék. Mindehhez több tonna szemét járult amit a most “fikázó-lebontózók” szüleik v. esetleg ők maguk hagytak ott. Ez ment kb. 6-7 évig, a szemetet mi vitettük el onnan, saját pénzen. Ez normális?
    – voltak akik az autójukkal a partraálltak és a fürdők mellett 20 méterrel mosták le azt. Ez normális?
    – csepeli ismerőseim között divat volt ott “elejteni” a szemeteszsákot, autógumit, sőt akkumulátort is. Ezek is eltűntek a mi pénzünkön. Ez normális?
    – haltelepítés után megszaporodtak a kocahorgászok a környékről és boldogra fogták magukat abból a halból amit mi fizettünk be. Ha szóltunk, akkor a minimum “agyonXXXXlak” szót mondták, de kés és fegyver is felbukkant ilyesztésképpen. Ez normális?
    – a lakótelepről kijárnak rodeózni, crossozni a földútra amit szintén mi javítgattatunk. Ez normális?

    Egyszóval:
    Lehet hogy savanyú a szőlő azoknak akik lemaradtak arról, hogy itt legyen egy kis telkük és most kárörvendeznek. De inkább nézzenek körül a Balatonnál, a Velencei-tónál (aktuális…!), a Dunánál (akár a Hollandi útnál) stb. stb. Mindenhol ezt látni.
    Ha bármerre jártam vendéghorgászni az országban (nem fizetős, agyontelepített helyen, hanem természetes vízeken, csatornákon), mindig szemétszedéssel kellett kezdenem, hogy leülhessek pecázni. Viszont ezt a végén beraktam a kocsiba és az első szemetesig elvittem úgy hogy nem esett le a gyűrű az ujjamról…
    A szemléletnek kellene változni ebben az országban….

    Üdv

  50. Chamea szerint:

    Oda kell állítani 1-2 halőrt, hogy büntesse meg a szemetelőket meg a fürdőzőket, hivatalos személy, nem bánthatják vagy rendőrt.

  51. Chamea szerint:

    Vagy kompletten kitiltani onnan a városiakat+fuvarosokat, ezek a lehúzó tolvaj szemetelő emberek a kutyának sem hiányoznak, én nem siratom őket azért sem, mert a többi tóról is kitiltották. Nagyon sajnáljuk, majd sírunk egy keveset a kedvükért, ha fizetnek érte.

  52. az egyik horgász szerint:

    Tisztelt Csepeli és hasonszörű társai!
    1986-ban vettem egy 12nm kis hogászházat egy kijelőlt partszakasszal.Olyan kicsi volt a szobánk, hogy a szekrény hátúljából le kellett vágni mert nem fért bele az ágy. Ezért közel egy új autó felének az árát adtam. Tehát nem loptam, nem elfoglaltam, nem csaltam VETTEM! Az a helyzet én is panelban lakom (Nem csepelen mint te) a panelt sem kaptam, hanem vettem,Sőt az utólsó években 27% kamatot kértek érte. Nem örököltem vettem meg dolgoztam érte. A panelban is jó szomszédságban élek mindenkivel ,úgy mint a tónál lévő szomszédokkal is jó barátságban vagyok. Mikor megvettem a telket felújitottam a kis házat.Zárt emsztőt készitettem.
    1999-ben bevezettük a szomszédokkal ,eggyüttavillanyt.Ledózeroltattuk a meddőhányót, gyümölcsfákat ültettünk füvet vetettünk az utat renbe raktuk közössen. Sajnos 2000-ben annyira feljött a víz, hogy a házat kénytelen voltam lebontani a házat és a magasparton egy 27nm téglaházat építettünk én és a család apraja nagyja
    Nem palota,de az én szerény igényeimnek megfelel. ÉN minden egyes rozsdás szögért megdolgoztam (45,5 évet)? nekem senki ne degradálja le az én munkámat Te és a társaid elmehettek a büdös ku… Anyádtokba oda ahonnan jöttél. Szerencséd van ,hogy ebbe a kibaszott demokráciába születtél és kiváncsi lennék arra hogy mire vitted az életben és az kinek a számlájára irható, nem tudom milyen putriban születtél de jó modorra és szeretettre nem nagyon tanitottak. Ilyen embert mint TE be sem fogadnánk magunk közé mert olyan vagy mint egy politikus. Lehet ,hogy nem tudsz futni a tó körül de ha tehetném nem is tudnál, mert drótkeritést állitanák eléd. Menj haza apához és anyához (ha van neked ilyen és tudod -e mi az és sírd el magad hogy vegyenek neked egy terepjárót mert a nem tudod körbeautózni a tavat. Szerencséd van,hogy nem vagyok cígány mert akkor már rég elátkoztalak volna, Menj haza és keresztelkedj meg. Hátha használ valamit a lelkednek.És tudod kit és mit dózeroltas le elkezdheted a saját putriddal és a saját családoddal. Az ilyen mocsok embereket mint TE kasztrálni kellene, vagy a szüleid (és mi is ) jobban játak volna ha moziba mentek volna és megnézték volna Az Emberi sorsot 12-szer, de a futásodról mondva ott a soderes új tó nincs bekerítve vagy a hátsó tó ott is futhatsz és nézheted a szemetet amit Te és a Társaid othagynak (nem horgászok). De ha megkérnél egy két embert akár fútó pályát is készitene neked.De ha a vizet akarod nézni akkor a putridban nézz egy a lavor vizet, Vagy apuci fürdőmedencés telkét rozsadombon.A szádat meg mosd ki hippóval mert nagyon büdős!
    az egyik horgász

  53. patrik szerint:

    mikorto kezdödnek meg az újboli haltelepitések?

  54. FÁRAÓ szerint:

    Nagyon örülük, hogy megalakult ez a fórum! Jó lenne egymás szidása helyett az összefogásra felhasználni. Itt tudnánk szervezni, elindítani valamit ami jobbá, szebbé teheti a pihenésünket. Mindíg csak bosszankodunk amiatt, hogy ellepi a környéket a szemét, hogy az utak lassan teljesen járhatatlanok. Tegyünk valamit ellene, tegyünk valamit azok ellen az önző emberek ellen akik kihasználják saját hasznukra fordítják a tó javait.
    Ötleteket írjunk, vonjunk be egyre több tenni akaró embert.
    Javaslat: kijelölt szemétlerakót kell létrehozni az Önkormányzat bevonásával. Ha lenne ilyen, az emberek 60-70%-a remélhetőleg ide rakná le a szemetet. Az utakat meg kellene csináltatni, hiszen legtöbb tulajdonos gépkocsival közelíti meg a telkét. Az autók teljesen tönkremennek ezeken az utakon. A tavon van jópár horgászeegyesület, akik csak a halasítással foglalkozhatnak. Ha lenne az tulajdonosok összefogásával egy másik szervezet akinek lehetősége lenne a horgászó és nem horgászó telektulajdonodsokat öszefogni a környezet színvonalának javítása érdekében. Egyetértek azzal a hozzászólóval aki azt mondja, hogy a nem horgászó tulajdonosokat is be kell vonni a környezet, a víz rendbentartására anyagi és társadalmi munkával egyaránt, hiszen ők is élvezik a tiszta egészséges vizet és környezetet. Sok jó kezdeményezés elindult már ezen a tavon, de olyan erők vannak a háttérben akik a becsületes tenni akaró embert fenyegetéssel visszalépésre kényszerítik. Aki ismeri a tavon történteket, könnyen ráismerhet a leírtakra.
    Várom a tenni akaró emberek ötleteit!

  55. Gordon szerint:

    Az összefogást azoknak kellene kezdeményezni akik 16 éve irányítják ezt a kerületet. Nemde?

  56. Chamea szerint:

    Nem kerületről, hanem Szigetszentmiklós nevű … városról beszélünk

    Van szemétlerakó és szemétszállító, amit úgy hívnak, hogy Aries Kft(ami a határ úton van) és van folyékony hulladék elszállító is, amit Városkút Kft-nek hívnak

    Az egészre az lenne a megoldás, hogy lezárják a befelé vezető utat és ellenőrzi valaki, hogy ki megy fel a tóra és milyen célból. Ennyi az annyi.

  57. lopoa szerint:

    Kedves Chamea!

    Adhatna tippet arra is hogy, szállítsák el a Váruskút kft emberei, és gondolom szippantói, a tórendszeren lévő 7 /azaz hét/ sziget folyékony hulladékát.
    Nekem erre is van ötletem , sőt a Tó állapotán is kedvezően változtatna, ha a tisztelt szigetlakók használnának különböző biológiailag “működő” szereket már több fajta is létezik a piacon és tapasztalatból írom : működik.
    Jómagam már néhányukat ilyen szerrel ellátom. Ők sem panaszkodnak.
    Náluk is lebomlik a szerves hulladék.
    Reklám miatt ezeket nem nevezhetem meg.
    A tavon sok hely van, ahonnan a vizet látni, partján lehet sétálni, napozni de valóban ennek a tónak a megváltozásához elsősorban a tulajdoni kérdéseket kell rendezni.
    A két dolog : a horgászat és a tulajdonlás , más – más érdekek mozgatják a megoldás keresését.

  58. Miki szerint:

    Én kb 10 éve vettem meg a tulajdonjogot az elöző tulajtól. Azóta feljött a viz, lebontottuk a régi házat, feltöltöttuk és félig van kész az új ház remélem mire a gyerekeim nagyobbak lesznek egy rendezettebb tavat látnak majd.
    De nem tulajdon jog és a vivodások miatt irok.

    Néhány dolog ami mindenkit zavar
    -a szemetelés
    -az út minősége
    -a viz minősége
    -és hogy lehet -e majd halat fogni

    szerinetm a szemetet kontenrek kihelyezésével kell megoldani, mint ahogy halllotam régen is ez volt a szokás.
    A költségeket a villanyszámlával eggyütt kellene kiterhelni, aki nem fizet annak a telkére jelzálogot rakatni majd idővel rájön hogy felélte a telkét.
    Akinek nincs villanyórája az valószinüleg nem jár ki igy öket nem is bolygatnám.
    Előbb utóbb kamerát kellene felhelyezni a be ki hajtás végett amit valamilyen szervezett figyelne.
    nem hiszem hogy valaki állandóan ott fog ülni és figyelné hogy ki jön ki és megy be
    A költséget szintén szétosztanám a tulajdonosok között.

    Az út minősége bosszantó főleg eső után és nyár vége fele jobb megoldás nem tudok mint amit most csinálunk, az aszfalt túl drága lenne, először a szemét ügyet kellene megoldani utánna talán

    A viz minőségét az összefogás bevizsgálta év elején és jónak találtak úgy tudom, igy aki horgászni szeretne idén ne legyen rest mert van mit behoznunk és persze csak pénzből lehet,

    tényleg mikor lesz telepités előreláthatólag
    és van -e valami eredmény a gyanusitottal kapcsolatban

  59. Chamea szerint:

    Miért, már van egyáltalán gyanúsított? Ne csináljunk már ebből viccet!

    “A viz minőségét az összefogás bevizsgálta év elején és jónak találtak úgy tudom, igy aki horgászni szeretne idén ne legyen rest mert van mit behoznunk és persze csak pénzből lehet” – mivel az az ökörmarha, aki belerakta a mérget még mindig szabadlábon élvezi a szabad életet, ki tudja, hogy meddig szünetelteti a tóba engedést.

  60. Muskétás szerint:

    Csepeli! Nem kedves, mert egy bunkó nem lehet kedves! Csakhogy tisztán láss együgyükém: az 1970.es években még kavicsbányaként üzemelő tó körül a bányaigazgatóság beleegyezésével egy 10m széles partszakaszon egy faházat lehetett felhúzni úgy, hogy ha a bánya a partra igényt tart, a házat 24-48 óra alatt le lehessen bontani! Nagyokos! Szerinted mit lehet építeni így? Ebből adódik a szerinted “putri” ház. Én büszke vagyok akkori munkámra és nem tartok egy faházat sem putrinak, csak rendben. Ezután lett nemrégiben telekkönyvezve. Lehet, hogy apád az “átkos időben”összelopott fürdőmedencés villájából ezek a házak putrik, de fürödj otthon és ne egy bányatóban amit már a 70-es években is tiltottak. Sok ilyen barom mint te, a hősködése miatt fulladt bele itt is a tóba.Olvasva az előzőeket csodálom, hogy senki nem említi, hogy ez a sok fürdöző aki ide járt mennyi napolajat mosott a vízbe, szemetet hozott ide és hagyott itt,bár ezt megemlítették, pedig a fürdőzők miatt minden évben rengeteg volt a veszekedés, sőt a rendőrségi intézkedés is. Sajnos lehet, hogy a szüleid eldobtak maguktól egy ilyen agyilag gyenge gyereket, vagy a rendszer agymosása hatott rád, de az ilyen barom mondja csak, hogy ő tartja el a nyugdíjasokat! Lehet, hogy nincs ínyedre a munka, de ajánlanám, hogy gyere el társadalmi munkára a tó rendbetételére amit minden évben meghírdetnek és akkor talán a kezed is kérgesedik egy kicsit nem csak a pofád!

  61. SimonTheSorcerer szerint:

    Hello,

    Én nemsokára szomszédjuk leszek ha jól mennek a dolgok. Sok embertől sok félét hallottam, esetleg valaki lenne olyan kedves és egy jövendőbeli szomszédot kisegíteni az alábbi kérdések pontos (tényeken alapuló! személyeskedések nélküli) megválószálasában:

    Megtörtént a halállomány újratelepítése és regenerációja a 2010-es permetezőszermérgezés után?

    Milyen az általános állapota a tónak?

    A jogi komplikációk lezárultak? Ha én megveszem a nyaralónak meghirdetett telket + ingatlant, akkor az az enyém lesz ténylegesen, lepapírozva? És után a hatályos ingatlantörvényeknek megfelelően módosíthatom? (furcsa és ijesztő dolgokat lehet itt erről olvasni, ingatlanos és tulaj meg elfogult, de legtöbb komment 2010-es)

    Mi a helyzet akkor most ezzel az iszapszívással?

    Köszönöm, tisztelettel,
    Simon

Itt lehet hozzászólni !