Orbán: Támogatom a kisebb parlamentet

MTI, Mno.hu

A Hír TV beszámolóját itt nézhetik meg

Nem tervezem és nem támogatom a magyar közjogi rendszer teljes felforgatását, nem támogatom a köztársaságielnök-választás közvetlenné tételét – mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke vasárnap Kecskeméten.

Támogatom a kisebb parlamentet, támogatom a települési és a megyei önkormányzatok testületeinek körülbelül a felére csökkentését, de nem támogatom annak a rendszerváltáskor gyökerező gondolatnak a megváltoztatását, hogy a politikai főhatalom a magyar parlamenti képviselőkre leadott voksok alapján szülessen meg – jelentette ki Orbán Viktor, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület rendezvényén, amelyet a zsúfolásig megtelt Katona József Színházban rendeztek meg.

A Fidesz elnöke hangsúlyozta: a köztársasági elnök választásának közvetlenné tétele, és a parlamenti képviselők választásának gyökeres átalakítása elfogadhatatlan, amit nem fog támogatni.

A politikus, közel negyven percig tartó beszédében kitért az alkotmány módosításához szükséges kétharmados parlamenti többség kérdésre is. Arra kérte a jobboldalt, hogy őrizze meg a higgadtságát, és „álljon két lábbal a földön”. Véleménye szerint, nem szabad csodával határos célkitűzéseket vállalni. Reális célkitűzésnek azt nevezete az ország mai állapotában, hogy a Fidesz vezetésével a jobboldal elnyeri a magyar választók olyan mértékű bizalmát, hogy egyedül, rossz kompromisszumok nélkül is képes legyen kormányt alakítani és a parlamenti többség támogatását megnyerni. „Ami ezen felül van, alkotmánymódosítás, kétharmad, az ebben a pillanatban és a magyar közjogi rendszer mellett, bár nagyon sokan vágyakozva gondolnak erre, magamat is ide sorolom, de a csodák birodalmába tartozik.” – mondta a pártelnök, majd hozzátette: „Én azonban nem akarom mondani egy ilyen vasárnapi rendezvényen, hogy csodák nincsenek”.

Orbán felidézte a hatályos alkotmányt, mely szerint a rendszerváltáskor „az Országgyűlés, hazánk új alkotmányának az elfogadásáig”, egy átmeneti időszakra fogadta el azt. Véleménye szerint, ebből az következik, hogy előbb utóbb kell egy új alkotmány, mert a mostani mást nem szolgál, mint a békés politikai átmenet elősegítését. Visszaemlékezett a húsz évvel korábbi eseményekre, amikor október 23-án az „ideiglenes köztársasági elnök kikiáltotta az ideiglenes köztársaságot és az ideiglenes alkotmány életbe lépett”, nem hitte volna, hogy húsz évvel később itt tart az ország és az alkotmány bevezető mondata még érvényben lesz. „Mi magyarok gyakran így járunk, az ideiglenes dolgok olykor évtizedeken át állomásoznak hazánkban” – fűzte hozzá a hallgatóság derültsége közepette.

Orbán Viktor szerint, a Bajnai Gordon által beterjesztett jövő évi költségvetés, az elmúlt húsz év legrosszabb tervezete, egyben a hét és fél éve tartó szocialista kormányzás hatodik megszorító csomagja. A politikus szavai szerint „ez a költségvetés valójában egy felszámolási eljárás kezdete, egy felszámolási eljárás tervezete”, amely minden területről pénzt von el. Nehezményezte, hogy egyetlen olyan eleme sincs a költségvetés tervezetének, amely a magyar gazdaság beindítását segítené. A Fidesz elnöke kijelentette: „A kormány nem kezeli a válságot, hanem csinálja”. Véleménye szerint, a Bajnai-kormány költségvetés tervezete, nem a jövőt, és nem az országot, hanem a szocialista pártot szolgálja. Utalt a magas munkanélküliségre, mely gyakorlatilag megduplázódott a szocialisták kormányzása idején. Az egyik nagy veszélynek a Bajnai-kormány és az MSZP szélsőséges politikáját nevezte a pártelnök.

„Az off-shore cégek, BKV-botrányok, villaépítések, korrupciós botrányok, rács mögött lévő, de fizetést kapó MSZP-s vezetők, rendőri brutalitás, a költségvetés rendszeres és tudatos meghamisítása” azt jelzi, hogy a törvények fölé helyezik magukat – szögezte le a politikus. „A szélsőségek természete az, hogy az egyik szélsőség törvényszerűen megszüli a maga párját, egymást erősítik, egymásból élnek” – utalt a pártelnök a Jobbik megjelenésére, anélkül, hogy kimondta volna a párt nevét. Véleménye szerint az jelenti a másik nagy veszélyt az országra nézve, hogy „az egyik szélsőség, amit a szocialista kormány képvisel, előhozott egy másik fajta szélsőséget Magyarországon”.

A másik szélsőség, Orbán Viktor szavai szerint „politikai durvaság”, amelynek a legfőbb veszélye az, hogy az igazi, a mélyreható változás esélyét rontja. Ahhoz, hogy alapvető és mélyreható változások történjenek, „nagy társadalmi összefogás és egyetértés kell”, ami csak a józan ész és a higgadt politizálás alapján valósulhat meg – mondta a Fidesz elnöke.

Nyakó szerint Orbán királyként beszélt

Az MSZP szerint Orbán Viktor úgy beszélt és úgy viselkedett szombaton, mintha király lenne, akinek Magyarország a hűbérbirtoka.

Forrás: MTI, Mno.hu

11 hozzászólás “Orbán: Támogatom a kisebb parlamentet” bejegyzésre

  1. spam szerint:

    Nyakó ennyit volt képes mondani? az MSZP-re tett utalásokat nem is reagálta le? akkor bizony azok igazak! ez egyszerű logika

  2. Manitu szerint:

    2002-2003-ban és 2006-2007-ben is lehetősége lett volna az MSZP-SZDSZ koalának lecsökkntenie a parlamenti létszámot. Választási évek után ez hiteles dolog, és a pártok is a legkorrektebb megoldásra törekednek, elvégre nem tudják, milyen helyzet lesz a ciklus végén.

    Nem tették. Most az lesz a király, aki megteszi. Persze nem jogi értelemben. Remélem Orbán ezt megteszi, és erkölcsileg ezzel nagyot léphet az ország lerohasztott politikai elitje előre. Bizalom nélkül ugyanis nincs valódi kormányzás.

  3. Katka szerint:

    Rohadék, eddig mért nem támogattad. Álszent hazug! Remélem ezután következik az önkormányzatok számának a csökkentése, az egyházak, pártoknak adandó adóforintok további csökkentése. /Látom jövőre végre már az egyházak kevesebbet kapnak./ Csökkentik a képviselők költségtérítéseit, még a seggtörlő papírotokat is mi fizetjük.
    A pártok és az egyházak tartsák el magukat a tagjaik és a szimpatizánsaik adományaiból. Ti orbánfajzatkám miből fizetitek vissza a sokmilliárdos párttartozásaitokat??? ja az adófizetők pénzéből.

  4. Manitu szerint:

    Tudod Katika, nem vagyok meglepve azon, hogy a te szellemi színvonaladdal és memóriáddal az MSZP-Jobbik ideológiai váltólázában égeted magadat.

    A jelenlegi költségtérítési rendszert az MSZP-SZDSZ kormány honosította meg. Ugyanabban a hazug, ganéj mocsárban született, amelyben benne tartják.

    Az egyházak támogatását ugyanazok a primitív libókommancsok akarják megvonni, akik ezt a pénzt digitális táblákon keresztül saját maguknak adnák. Ma Magyarországon kevés olyan támogatás van, ami olyannyira jó helyre megy éy olyan hatékonyan és jól felhasználják, mint az egyházaknak adott támogatások.

    Bezzeg te ezt a kevés pénzt is odaadnád a tolvajoknak.. Hát…

  5. Manitu szerint:

    Ja, a pártfinanszírozást meg a jelenleginél sokkal magasabbra kellene emelni. A jelenlegi rendszer garantálja a korrupció fennmaradását. Arra készteti a pártokat, hogy cégektől fogadjanak el pénzt, amit aztán megrendelések útján “fizetnek vissza”.

    A jelenlegi pártfinanszírozás ötvenszer olyan költséges, mintha a jelenlegi állami támogatás háromszorosát odaadnák. Ilyen egyszerű, de a Katika-féle sötétséggenerátorok miatt mégsem lehet megérttetni az emberekkel. Nem is lesz rendezve a probléma, erre még a Fidesz sem mer vállalkozni. Sajnos.

  6. baniko21 szerint:

    Manitu!
    Szerinted miért kéne több pénz a pártoknak? Igy is minden választásnál
    a csillagot meg a holdat is leigérgetik az istenadta népnek. A plakátok
    tengerétől ki sem látszik Budapest. Az óriás plakátokról nem is beszélve.
    Talán egy szerényebb kampánnyal az emberek jobban tudnának tájé-
    kozódni az igazi pártprogramokról, és nem ülnének fel a ki tud nagyob-
    bat hazudni, kinek van rá több pénze?

  7. Papi szerint:

    Kedves Kata!
    Azt hiszem egy kicsi el vagy tájolódva! A FIDESZ kormányzása idején nem azzal kezdték a parlaminti ciklust, hogy bért emeltek ezt minden alkalommal az MSzP-SzDSz koalikció idelyén csinálták! Jó lenne ha erre is figyelnél. Egyébként a FIDESZ már egyszer javasolta a képvíselők számának csökkentését akkor is az MSzP-SzDSz koalikció volt akik leszavazták!

  8. spam szerint:

    Katka egy szerencsétlen, nyomorult, sértett komcsi-jobbikos.

  9. loastman szerint:

    A pártoknak egyetlen fillért sem szabadna adni az állami pénzből.
    Nyílt titok a Vegyépszer vagy a Strabag politikai kötődése…

  10. miska72 szerint:

    “Támogatom a kisebb parlamentet”

    Én is, nem kell ennyi csirkefogó korrupt gazember gerinctelen álat!

  11. miska72 szerint:

    Bocsi, az ingyenélő kimaradt! 😉

Itt lehet hozzászólni !