Jubileumi lázban égnek a németek

Múlt-kor, Fn.hu, Csepel.info

A készülődés tetőpontjára hágott, Berlin jubileumi lázban ég a fal leomlásának 20. évfordulója előtt. A turisták már elárasztották a belvárost, ahol a november 9-i ünnepségeket rendezik.

Az idegenforgalmi hatóságok több mint 1 millió hazai és külföldi vendégre számítanak, a szállodák túlnyomó többsége már lehúzta a redőnyt, az előzetes foglalások ugyanis minden várakozást felülmúltak.

A “nagyágyúk”, azaz a meghívott állam- és kormányfők, továbbá külügyminiszterek – a késő esti ünnepi megemlékezést követően – a legelőkelőbb hotelnek számító Adlonban és az Intercontinentálban éjszakáznak majd, de a négy-, három-, sőt kétcsillagos szállodákban is reménytelen szobához jutni. Egyes vélekedések szerint ez már az évfordulóra Berlinbe érkező Dmirij Medvegyevnek, Nicolas Sarkozynek, Gordon Brown-nak és Hilary Clintonnak sem sikerülne, még szerencse, hogy a német vendéglátók a szállodafoglalás terhét levették vállukról.

A jubileumi turisták ugyanakkor Berlin szívében szinte mindenütt útlezárásokba ütköznek, a közlekedési káosz már most óriási. A 20 évvel ezelőtti történelmi események fő helyszínének számító Brandenburgi kapu szinte megközelíthetetlen, mindenütt színpadok és tribünök állnak. Mindennek ellenére Berlin igyekszik legszebb arcát mutatni, az idegenforgalmi hatóságok az elmúlt napokban különböző televíziós és internetes reklámokon azzal az üzenettel próbáltak csalogatni: “Jöjjenek Berlinbe, és saját szemükkel győződjenek meg arról, hogy két évtized alatt mennyire megváltozott a város.” A kíváncsi turistákat pedig az idegenforgalmi hivatal mosolygó – és szinte kizárólag női – alkalmazottai igyekeznek eligazítani.

Ünnep ide vagy oda, hatalmas a rendőri készülődés. Szerencsére mostanáig egyetlen terrorista szervezet sem állt elő olyan üzenettel, hogy az évfordulóra bármit is tervezne, az illetékesek szerint azonban az ördög nem alszik. Akárcsak a szeptember végi országos parlamenti választások idején – igaz, akkor jócskán voltak terrorista fenyegetések -, most is több ezer rendőr van bevetésben, különös tekintettel arra, hogy az évforduló napján államfők és miniszterelnökök sokasága tartózkodik majd Berlinben.

Egy nappal a történelmi évforduló előtt már vasárnap megkezdődtek a berlini fal leomlásának 20. évfordulójával kapcsolatos ünnepségek a német fővárosban. A vendéglátók, illetve a szervezők szerint Berlinben a szabadságot ünnepli a világ, ezért az ünnepi program “a szabadság ünnepe” elnevezést viseli. Az ünnepségek csúcspontja november 9., azaz a tényleges évforduló napja, illetve az esti rendezvény, amelynek főszereplői között lesz Mihail Gorbacsov és Lech Walesa mellett Daniel Barenboim és Jon Bon Jovi is.

A német főváros központjába, a Brandenburgi kapuhoz és környékére százezreket várnak, de közülük, több tízezer már vasárnap ünnepeltek. Mégpedig a hajdani határátkelőknél, valamint annak a dominófalnak a mentén, amelyet – az egykori mesterséges határ vonalát követve – a hét végére mintegy másfél kilométer hosszú szakaszon építettek fel a Brandenburgi kapu mentén a Potsdamer Platztól a német parlamentig. A különleges anyagból készült színes dominókat német és külföldi fiatalok festették, illetve rajzolták tele saját, az egykori fallal kapcsolatos “gondolataikkal”.

A dominófalat november 9-én este bontják le, a 20 évvel ezelőtti tényleges falbontásra emlékezve. Az első téglát azonban ezúttal nem Magyarország üti ki a falból – mint azt Helmut Kohl, a német egység kancellárja annak idején többször is hangsúlyozta -, hanem Mihail Gorbacsov és Lech Walesa, akik az első dominókat döntik le.

A hétfő esti évfordulós rendezvény a Brandenburgi kapunál ünnepi koncerttel kezdődik, amelyen Berlin város zenekara lép fel Daniel Barenboim vezényletével, és a hírek szerint Wagner, valamint Beethoven darabokat játszik. Az újabb falbontás, azaz a dominók ledöntése ezután következik, majd újabb koncert az amerikai rocksztár, Jon Bon Jovi és a Grammy-díjas, a világ első számú lemezlovasának többször is megválasztott német Paul von Dyk részvételével. Ő az évforduló estéjére tervezi erre az alkalomra írt himnuszának világpremierjét. A himnusz nem véletlenül a We are one (Egyek vagyunk) címet viseli.

Közben a világ minden tájáról összegyűlt magas rangú politikusok közül jó néhány a felállított színpadokon méltatja az évforduló jelentőségét.

A berlini fal 1961 augusztusától 1989 novemberéig 155 kilométer hosszúságban választotta el egymástól az egykori Kelet- és Nyugat-Berlint. Lebontását a volt NDK végnapjaiban, 1989. november 9-én este kezdték meg a berliniek. S ma már csak az East Side Gallery, s még néhány mementóként megmaradt faldarab – s nem utolsósorban a Checkpoint Charlie melletti múzeum – emlékeztet az akkori hidegháborús és félelmetes betonkerítésre, amely mentén máig is vitatott adatok szerint legkevesebb 192 menekülőt lőttek le a keletnémet határőrök.

mult-kor.hu

Kapcsolódó:

Sarkozy is bontotta a berlini falat

17 hozzászólás “Jubileumi lázban égnek a németek” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Láthatóan olyan “jó volt” a szocrendszer, hogy fallal, szögesdróttal, és golyózáporral kellett megvédeni az egyszerű embereket attól, hogy elmenekülhessenek “elégedettségükben”.

  2. Vátesz szerint:

    Angela Merkel a fal leomlásakor éppen szaunában volt. Hát persze, az NDK atomfizikusának a szocializmusért végzett munka fáradalmait kellett kipihennie. A kommunista mindig talpra esik, mint a macska, így ma ő az egyesült Németország kancellárja. A kommunisták elfoglalták a kapitalista világot, csak most az ellenkezőjét csinálják mint annak idején. A zsebtömés érdekében ez így célszerű.

  3. bendegúz szerint:

    Viktorka meg átaludta a 2006-os tv székház ostromát! Mert mert nagyot álmodni fárasztó külföldi útja után!!!

  4. Manitu szerint:

    Ha a gyerekem részt venne egy olyan barbár állat tettben, mint amit akkor a futballhuligánok csináltak, felpofoznám. Ha a gyerekem a másik oldalon rendőrként nem tenne semmit ennek láttán, mint ahogy történt szíjjal vernék a seggére. Ha pedig az lenne a gyerekem, aki mindezt kitalálta, és trükkök százaival is dicsekedett, kitagadnám.

    Mindennek van határa.

  5. Manitu szerint:

    Természetesen a TV-székház szétverésére gondoltam. Ami mellesleg a kormány hibájából történt, mert azt akarták, hogy minél nagyobb balhé legyen, ezért nem léptek közbe.

  6. Kovács Ernő szerint:

    Pusztai Petra emlékére A szavaknál többet ér most a csend!

    http://www.kommentalok.hu/news.php

  7. vermes szerint:

    Ernő!

    Kezd betegessé válni nálad, hogy olyan emberek temetésére járkálsz és videózgatsz, akikkel életedben nem találkoztál!

    Ez egy sportoló vagy neves közéleti személyiség esetében még megérthető, bár a semmitmondó gagyi videofelvételeid ott is erőltetettek! A pózolásaid a sírhelyeknél/emlékhelyeken pedig érthetetlenek!

    De az, hogy a honlapodon hirdeted, hogy “a kommentalok.hu ott lesz az eseményen”, azaz Pusztai Petra temetésén, az egyszerűen elképesztő! Ez, ami neked ESEMÉNY, az a családnak és ismerősöknek életük egyik legnehezebb és legszomorúbb pillanata. Nem hinném, hogy bármelyiküknek arra lenne szüksége, hogy ott videózgass és teljesen ismeretlenül, idegenként elmenj egy temetésre és ott részvétet nyilváníts!
    Kisebb bajuk is nagyobb ennél!
    Gyalázat és pofátlanság amit művelsz!
    🙁

  8. atlétaa szerint:

    Vermes:
    TE szerintem ezt élvezed,alig várod,hogy ERNŐ irjon valamit…….
    akit szeretek azt baszogatom………

  9. vermes szerint:

    Ha ÍRNA valamit, valami olyat, amire érdemes reagálni, akkor talán válaszolnék rá.
    De a hülye gagyi önreklámozása idegesítő.
    Minek itt hirdeti, hogy idegenek temetésére járkál?
    Hülye volt ez Gyurcsányimádónak is, meg Jobbikosnak is!
    (Az MSZP-nek és a Jobbiknak is ciki egy ilyen idióta).

  10. vermes szerint:

    atlétaa:

    Tessék, még egy kis Ernő:

    http://www.youtube.com/watch?v=KP8GTVWT_Qk&feature=player_embedded

    Ez olyan hülye… 🙂
    Az utolsó pár másodperc a legérdekesebb, amikor az asszony is beszáll a műsorba… Nézd a végén Ernő fejét! 😀

  11. atlétaa szerint:

    De mindig cikizni-soha sem dicsérni….
    Szeret temetésre járni-nem tudtuk volna meg ki volt PUSZTAI PETRA…
    nyugodjon békében……..

  12. atlétaa szerint:

    Ez ERNŐ………
    Istenem köszönöm,hogy CSEPELINEK születtem…..vagy inter-vagy újpest……..

  13. Vica szerint:

    Németországi hírek között olvastam néhány napja Kertész Imre nóbeldíjas magyar író nyilatkozatát kis hazánkról. Akit érdekel, itt elolvashatja:

    http://209.85.129.132/search?q=cache:http://www.origo.hu/itthon/20091109-kertesz-imre-interjuja-a-welt-ujsagban.html

  14. Kovács Ernő szerint:

    Istenem, adj erőt nekünk!Pusztai Petra, ma elment, de szívünkben ott lesz örökre!

    http://www.kommentalok.hu/news.php

  15. Vica szerint:

    Kedves Ernő!
    Bizonyára nagyon műveletlennek tűnök a szemedben, de ki a csoda volt Pusztai Petra?

  16. nagyapó szerint:

    atlétaa:
    2009. november 10. 13:00-kor
    “akit szeretek azt baszogatom………”
    Jut eszembe! Josuha rabbinak fia Dávid bemutatja szíve választottját. Íme Atyám előtted áll szerelmem Ernő. Jó, rendben, de az Ernő nem zsidó név!
    atlétaa:
    2009. november 10. 13:14-kor
    „Szeret temetésre járni-nem tudtuk volna meg ki volt PUSZTAI PETRA…
    nyugodjon békében……..”
    Kérem valaki fejtse meg! Nekem magas.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Major Lilla szerint:

    Valaki el tudná nekem mesélni, hogy halt meg Pusztai Petra?

Itt lehet hozzászólni !