60 éves a Mészáros Iskola

Csepel.hu

Fennállásának 60. évfordulóját ünnepli idén a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. Az iskola a jubileum alkalmából május 9-én ünnepi rendezvényt tartott. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester, Szuhai Erika önkormányzati képviselő, Tóth János a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgatója és Tóth Zoltán egykori intézményvezető is.

“60 éves az iskola, mely nehéz, de annál szebb múltra tekinthet vissza. Mennyi munka, öröm, harc, türelem, remény, szenvedés, siker, csalódás, élmény, kitartás és álom van az elmúlt fél század mögött. Sokak számára varázsa van az Ív utcának, vagy ahogy mostanában hívják, a Mészinek. Ez a varázs, pedig a gyerekek élete iránt mélyen elkötelezett pedagógusoknak, munkatársaknak köszönhető” – hangsúlyozta ünnepi beszédében Gajdócsi Nóra intézményvezető.

Ahogy fogalmazott: a pedagógusok munkája csapatmunka. Nagyon fontos, hogy meglegyen az összhang, hogy mindenki szemvillanásokból értse mit kell tennie, hogy igazán, szívből, közös legyen a cél. Ám a csapat nemcsak a csapatszellemtől jó, hanem attól, ha tagjai külön-külön is hivatott és avatott mesterei szakmájuknak.

Gajdócsi Nóra kiemelte, jelenleg 104 tanuló, 47 pedagógus és 16 nevelést, oktatást segítő kolléga vesz részt az iskola életében. Az értelmileg akadályozott tanulók minden évben első helyen végeznek a fővárosi tanulmányi versenyeken. A tanulásban akadályozott gyerekek pedig rendszeresen országos versenyekre jutnak tovább. A szűkös lehetőségek ellenére a sport területén is rengeteg bajnokkal büszkélkedhet az iskola, de a diákok a kulturális szemléken is kimagaslóan teljesítenek.

Borbély Lénárd polgármester a résztvevőket köszöntve kiemelte: a Mészáros Iskola komoly értéket képvisel a kerület életében, a pedagógusok őszinte, odaadó munkájának köszönhetően az intézmény rengeteg támogatást, segítséget nyújt. A polgármester elmondta, az elmúlt hetek az iskolalátogatások jegyében zajlottak. A Széchenyi Iskola múlt héten ünnepelte negyvenéves évfordulóját, elballagtak a diákok, folytatódtak az iskola bejárások és a Görgey Iskola bontása. Jelenleg a Katona és az Eötvös a két legidősebb iskola a kerületben. A csepeli önkormányzat 2020-tól valamennyi iskola épületét, udvarát felújítja, a tervek között a Mészáros Iskola korszerűsítése is szerepel. Ám a jövő év folyamán az óvodai oktatás is elindulhat az intézményben, melyhez az önkormányzat minden segítséget megad.

A köszöntő végén Borbély Lénárd polgármester díszoklevelet nyújtott át az intézmény vezetőjének.

Tóth Zoltán egykori igazgató felidézte az iskola múltját, meghatározó emlékeit, ünnepi beszédében kitért a nevelőmunka örömeire, zökkenőire. Harminc év röpkeségét egy idézetben ragadta meg: “Történt itt annyi minden, de sírni nem szabad, elmúlt e néhány évünk pár pillanat”.

Az ünnepi köszöntők között a diákok produkciói színesítették a rendezvényt. Elsőként a 7-8. osztályosok előadásában Beethoven Örömódája hangzott el. Majd az 5. osztályosok Fenyvesi Márton – Erdős Virág: Négyes-hatos villamos című versét bábelőadás formájában vitték színpadra. Szabó Lőrinc Elveszett vígasz című versét Virág Tekla adta elő, végül a Foglalkoztató csoportos tanulók táncprodukciója zárta a rendezvényt.

Az ünnepség után a résztvevők egy különleges kiállításon ismerkedhettek meg az iskola jelenével és múltjával. Korabeli dokumentumok, fotók, rajzok, régi naplóbejegyzések, tablók repítették vissza a látogatókat az időben.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !