Egymásnak esett az ellenzék Budapesten

Origo, Csepel.info

Mindegyik magát tartja a legjobbnak 

Az MSZP-P, a DK és a Momentum szombati bejelentése után Puzsér Róbert vasárnap este jelezte Karácsony Gergelyéknek, hogy kiszáll az előválasztásból, és felfüggeszti a tárgyalásokat.

Csepelen a Szigethalmon élő, MSZP-s Takács Mónika lesz az össze(nem)fogás egyik polgármester-jelöltje – az LMP és a Jobbik jelöltjét vagy jelöltjeit még nem ismerni. Az MSZP politikus asszony azt a Munkásotthont vezeti, amely a rendszerváltás óta az MSZP pártházaként is működik, de amit a rendszerváltás óta nem újítottak fel. Az újságok szerint akkora káosz bontakozott ki a budapesti ellenzéknél a szombati bejelentés után, amire jó ideje nem volt példa.

Szombaton közös polgármesterjelölteket nevezett meg az ellenzék egy része: az MSZP, a Párbeszéd, a Gyurcsány-féle Demokratikus Koalíció (DK), valamint a Momentum sajtótájékoztatón ismertette a személyeket. A listában egyelten egy LMP-s vagy jobbikos politikus sem szerepelt, mint kiderült, azért, mert az ellenzéki négyes kihagyta őket az egyeztetésekből. Az LMP és a Jobbik közleményében szinte azonnal tiltakozott a bejelentés ellen, álláspontjuk szerint ezzel a listával nem lehet megverni a Fideszt a fővárosban. Mindezek tükrében várható volt, hogy el fog mérgesedni a viszony a felek között. Így is lett, gyakorlatilag atomjaira hullott a nagy nehezen tető alá hozott előválasztás.

Fenyegetőzés, pozícióharc és összeomlás

“Puzsér Róbert stábja vasárnap este jelezte Karácsony Gergelyéknek, hogy felfüggeszti a tárgyalásokat” – értesült az Index. A portál információi szerint Puzsérék jelezték Karácsonyék felé, hogy mindaddig távol maradnak a tárgyalóasztaltól, amíg a “régi baloldali” blokk vissza nem vonja a bejelentését, és újra nem nyitják a kerületi tárgyalásokat – immár a Jobbik részvételével. A lap elérte a humorista kampányfőnökét, Zaránd Pétert, aki megerősítette, hogy nem tartják elfogadhatónak az ellenzéki pártok szombati bejelentését, amely így szerinte az MSZP és társai megállapodása. Így nem kívánnak addig tárgyalni Karácsonnyal, ameddig a teljes ellenzéket be nem vonják a megállapodásba. “Korrekt ajánlat, korrekt megállapodás szükséges, és minden pártnak részt kell venni a koordinációban” – mondta Zaránd. További feltételt szabott a Momentumot faképnél hagyó, HÖK-ös múltú politikus: Puzsér Róbertnek is részt kell vennie a tárgyalásokon, ahogy ezt Karácsony is teszi.

Mindez azt jelenti, hogy Puzsér – felrúgva a korábbi megállapodást – kiszállt az előválasztásból, ami így teljesen összeomlott. 

A háttérben egyértelműen pozícióharc áll, az ellenzéki pártok mindegyike – a választási logika mentén – minél nagyobb szeletet szeretne hasítani a tortából. A baloldali négyes szombati bejelentését előremenekülésként lehet értelmezni, Karácsonyék ilyenformában szerették volna kezükbe venni az irányítást, alkalmazkodásra kényszerítve a Jobbik-LMP párost és Puzsért. Ezt támasztja alá az Index értesülése is, miszerint az LMP ugyan mindvégig részt vett a tárgyalásokon, de végül nem írtak alá semmit, mivel kevesellték az MSZP–Párbeszéd ajánlatát. Ez a következő volt: négy kerületben (IV., VIII., IX., XXIII.) indíthattak volna polgármesterjelöltet, a fővárosi kompenzációs listán befutó helyet kaphattak volna, az egyéni választókerületekben pedig 35-re növelhették volna a mandátumaik számát. Puzsérék álláspontja Karácsonyék ajánlatával kapcsolatban az volt, hogy nem tartják korrektnek, sőt, inkább nevetségesnek, hiszen a DK több kerületben jelölhetne, mint az LMP. Továbbá ellenezték, hogy – a  humorista egyik támogatóját – a Jobbikot kizárták a megállapodásból.

Karácsony ultimátummal reagált

Hogy mennyire nem találják a közös nevezőt a felek, azt jól mutatja Karácsony Gergely reakciója, aki leszögezte, hogy történjen bármi, lesz előválasztás. “Budapesti előválasztás lesz. Méghozzá olyan feltételek mellett, amiről Puzsér Róberttel korábban megállapodtunk. Nekem nincsenek feltételeim. Aki jön az jön, aki nem az nem” – írta legfrissebb posztjában Zugló jelenlegi vezetője. Nehéz ezt másképp értelmezni, minthogy

Karácsony ultimátumot intézett Puzsér Róberthez, a Jobbikhoz és az LMP-hez. 

A Fidesz által a parkolási botrány miatt “gyámság alá vont” politikus további feltételként azt írta, hogy csak azokkal a pártokkal tudnak további egyeztetéseket folytatni, akik “elfogadják, hogy az előválasztás győztesét, a budapestiek jelöltjét támogatják a főpolgármester-választáson.” Ezzel Puzsér korábbi nyilatkozataira utalt, amelyekben az előválasztás intézményét támadta. Mindenképpen érdemes megfigyelni a bejegyzés alatti kommentelők reakcióit. “Hát Gergő emlékszem még amikor Juhász péterrel együtt mondtad, hogy ti vagytok az új pólus a TV-ben azokkal a nagy őszinte szemeiddel. És te annak a csapatnak vagy a miniszterelnök jelöltje. Aztán másnap kiderült, hogy nem is úgy gondoltad” – írta egyikük. A következő hozzászóló pedig a hogyan továbbról érdeklődött: “Kedves Karácsony Gergely és majd a jobbik és lmp tart egy másik előválasztást? vagy hogy?” –fogalmazott.

Puzsér megint nekiment a Momentumnak

SZDSZ 1994, Együtt 2013, Párbeszéd 2013, Momentum 2019. Egy újabb nemzedék elkárhozik” – vasárnap ezekkel a sorokkal támadta Fekete-Győr András pártját Puzsér Róbert. Posztjában kifogásolta, hogy az “a Momentum Mozgalom, amely az elmúlt harminc évet jött leváltani, az elnöksége szóba sem állt vele, mondván, hogy az EP-választásig az még nem időszerű.” Megfogalmazása szerint a párt a NOlimpia mögül a budapesti olimpiát megszavazó Karácsony Gergely mögé tántorgott – két évbe sem telt, és az egyetlen ügyüket is elárulták. Nem ez az első alkalom, hogy a humorista élesen kritizálta őket, annak ellenére, hogy máskor arról beszélt, hogy elfogadná a támogatásukat.

Ellenzéki reakciók: a bukott kvízprofesszor kiborult

Fénysebességgel érkeztek az ellenzéki reakciók Puzsérék bejelentésének hírére. Rónai Sándor, a DK szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy az LMP-nek van még lehetősége csatlakoznia az MSZP, a DK, a Párbeszéd és a Momentum által irányításba vett tárgyalásokhoz.

Vágó István, a DK elnökségi tagja azzal vádolta meg Puzsért, hogy csak az alkalmat kereste arra, hogy visszalépjen az előválasztástól, ahol biztos vereség várt volna. Ismert, a bukott kvízprofesszor és a humorista kapcsolata korántsem felhőtlen, korábban több alkalommal is élesen bírálták egymást.

Hommonay Gergely DK-közeli népszónokot annyira kiborította az előválasztás összeomlása, hogy trágárkodva egy forradalom szükségességéről írt közösségi oldalán. “Mi meg nézünk itt mint a béka a picsameleg máléban, és várunk az EU-ra, hogy segítsen. Nem fog. Nekünk kell elkergetni a Fideszt. Kellene. De békák vagyunk a picsameleg máléban” – vázolta a maga sajátos módján az ellenzék reménytelen helyzetét a nőstény macskája nevében beszélő DK-szimpatizáns, aki “szégyenteljesnek” nevezte Puzsért.

Forrás: Origo

8 hozzászólás “Egymásnak esett az ellenzék Budapesten” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Ti már megint az üres szatócsboltban kombináltok! Szabó Szabolcs sem egyedül indult Németh Szilárd ellen, mégis megverte! Takács Mónika is meg fogja verni Borbély Lénárdot, függetlenül attól lesz-e más jelölt! Elég szarul álltok, ha arra kell hagyatkoznotok hogy megosztott az ellentábor! Talán más lenne a helyzet, ha Borbély megvalósította volna a 2014-es választási ígéretét az 5000 új csepeli munkahelyről! Nem ment volna annyi fiatal külföldre dolgozni!

  2. Lovas szerint:

    Figyu Dagi! Szerintem nem itt élsz. Csepelen nulla a munkanélküliség, ezt a nőt meg csak a szocik ismerik. A legutóbbi Horváth Gyulát is többen kedvelték, mert az legalább Csepelen lakik. Ez Szigethalmon.

  3. Dagobert bácsi szerint:

    Csepelen nulla a munkanélküliség, mert elmentek külföldre! Akkor is nulla lenne a munkanélküliség, ha Borbély megtartotta volna az ígéretét, és valóban teremtett volna 5000 új csepeli munkahelyet 5 év alatt! Akkor az 5000 ember nem külföldön dolgozna! Egy részüknek a családja is kint van, az ott született gyermekek ott járnak iskolába, és sohasem jönnek haza!

    Takács Mónika a Munkásotthon igazgatója, aki rendszeresen jár oda, ismeri! Takács Mónika jobb polgármester lesz, mint Borbély Lénárd! Ő senkinek nem a bábja, nem a helytartója!

  4. Johnny szerint:

    Lovas!
    Belőld is a gyűlet süt!
    Nem vagy te sorozatgyilkos? 🙂
    Az ID-n futó műsorok jutnak rólad eszembe. 😛

  5. Jobban szerint:

    “Országunk kifosztása először az egypártrendszerben 1989-ig valósult meg, másodszor 2002-től 2010-ig.

    „Országunk kifosztása először az egypártrendszerben 1989-ig valósult meg, másodszor 2002-től 2010-ig. Az MSZP és az SZDSZ profi módon verte át az embereket. Ígértek kamatmentes devizahiteleket, külföldieknek játszották át a nemzeti vagyont, meghamisították az országmérleget, székházaikat eladták, eszmeiségüket feladták. A korrupciós ügyletek sokasága áldatlan tevékenységük díszítőeleme volt.

    A kommunista módszerekkel az emberek hiszékenységére alapozott átverő módszerük hatékonynak bizonyult. Érthetetlen, hogy ennyi hazugság politikai és gazdasági bukás után még mindig vannak követőik. Ezek a becsületesen dolgozó adófizető polgárok vakon követik a régmúlt eszméket, és kitartóivá váltak az őket kihasználó megélhetési politikusoknak.
    A kérdés, hogy vajon polgáraink ezen része mikor veszi észre, hogy az átverés nagymesterei kezében vannak? A neoliberálisok és posztkommunisták most éppen a brüsszeli júdáspénzekért állnak sorba, veszélyeztetve családjaink, otthonaink békéjét.”
    https://mandiner.hu/cikk/20190412_csizmadia_laszlo_visszapillanto_tukor

  6. Jobban szerint:

    “Az, hogy az ellenzék egy éve nem találja magát, lehet mulattató, érezhetünk elégtételt miatta, de meg nem nyugodhatunk benne.
    Hiába ugyanis az összes ajtónak rohanás és földre fekvés, hiába a j és az ly között vívott szélmalomharc, sokan vannak, akiket semmilyen érv, semmilyen tény nem zökkenthet ki saját zsigeri gyűlöletéből. Ők azok, akik eddig csak az interneten voltak hangosak. Újságírókat, jobbolodali szavazókat, kormánypárti politikusokat fenyegettek, miközben átolvasták az Alinsky-összest és kellően kiképezték magukat az aktivistaképzőiken. Őket láthattuk szánkót rugdalni és rendőrsorfalnak feszülni decemberben. Egy éve várják, hogy behajtsák mindazt, amire a vezetőik képtelenek, és ha azt látják, hogy a vezetőik gyengék – márpedig gyengék – maguk fognak az ügyük élére állni. Ők azok, akik egy túlkapásoktól vissza nem riadó, elnyomó hatalom képét harsogják, miközben maguk modern kori Szamuely-fiúkként rezzenés nélkül hoznának statáriális ítéleteket.”
    https://mandiner.hu/cikk/20190410_latte_verolegenyek

  7. Jobban szerint:

    Bajnai Gordon: “az egyik legnehezebb pillanat a kormányfői eskütétel utáni 5 perc magány volt az irodában, amikor végiggondolta, hogy milyen fájdalmas lépéseket kell tenni az összeomlóban lévő magyar gazdaság talpra állítása érdekében, de nem tudta, nem lesz-e 200 ezer tüntető 1 hónap múlva a Kossuth téren.
    “http://www.atv.hu/belfold/20190412-bajnai-bejelentette-dontott-a-visszateresrol

  8. keménylegény szerint:

    Nem visszatérni kellett volna, hanem félreállni. Hagyni a megszorításokat Orbánékra.
    A végletekig megosztott – és egymást fúró-faragó – baloldal élősködői megdumálták Bajnait, csak hogy még egy jó évük legyen.
    Mi maradt utána?
    Darabokra hullott párt, hosszú agónia, egy szúk rétegnek jól fizető ellenzéki politizálás (?).

    Hogy fogalmazott Tölgyessy Péter?
    “Ha Orbán bukik, vele bukik ellenzéke is.”

    Szép napot.

Itt lehet hozzászólni !