Vitajárvány a H1N1-vakcináról

Népszabadság, Csepel.info

Erősen összezavarhatja az influenza elleni oltásra készülő átlagembert a vakcina körüli egyre elszántabb vita. A szakemberek egyik fele gyerekeknek és terheseknek nem ajánlja és további teszteket hiányol, másik fele pedig vadul győzködi a közvéleményt, hogy minden rendben az oltóanyaggal.

Vasárnap este Szalka András infektológus szakmai kollégiumának nevében a TV2 hírműsorában azt mondta: testülete a terhesek és a kisgyerekek oltását a hazai vakcinával semmiképp nem ajánlja. Közölte azt is, hogy uniós tesztekre volna szükség a bizonytalanságok tisztázására. Az infektológus nyilatkozatára váratlan, de igaznak bizonyult válasszal reagált Székely Tamás egészségügyi miniszter, aki sajtótájékoztatón azt mondta, az orvos nem a szakmai kollégium álláspontját, hanem a magánvéleményét közölte. Ezt az MTI-nek megerősítette a testület titkára is.

A kormányzati tájékoztatón részt vevő országos tiszti főorvos, Falus Ferenc, valamint Bujdosó László, a Nemzeti Pandémiás Bizottság elnöke is határozottan állította: több szakember, köztükCzeizel Endre is a terhes nők oltása mellett foglalt állást. A terhes nőket ugyanis elsősorban a betegséggel járó magas láztól kell megóvni, márpedig az oltással ez a veszély minimálisra szorítható. Az előrejelzések szerint a lakosság harmada betegedhet meg az új influenzában, a terhes anyák veszélyeztetettsége még ennél is nagyobb. Az oltáspróbák során 150 oltás után egy esetben fordult elő láz, azaz ekkora a kockázata terhesek esetében a vakcinának.

A kormányzati reagálás után Szalka András infektológus a Népszabadságnak megerősítette: fenntartja korábbi álláspontját. Hozzátette: tisztában van a felelősségével, éppen ezért azt szeretné, hogy minél több ember hozzáférjen az oltáshoz. De nem mindegy, kit mivel oltanak. A hazai vakcina nagy valószínűséggel jó felnőttek és idősebb gyerekek számára, viszont szerinte aggodalomra ad okot, hogy a terhesek esetében a teljes vírust tartalmazó oltóanyagnak a legtöbb a mellékhatása, a háromévesnél fiatalabbakat pedig sohasem oltották be teljes vírust tartalmazó vakcinával, csak hasítottal. Mindezt Bujdosó László, a pandémiás bizottság elnöke alapvető szakmai tévedésnek ítélte.

Székely Tamás egészségügyi miniszter arra a kérdésre, hogy mit gondol, miért nem sikerül a szakmát sem meggyőzni, azt válaszolta: az orvosi szakirodalomban van vita, de az európai egészségügyi hatóság kifejezetten ajánlja a második és harmadik trimesztben lévő terhes nők oltását. Miközben a magyar kormányzat kitart a terhesek oltása mellett, a lakosság egyre kevésbé bízik a hazai vakcinában. A TNS közvélemény-kutató cég friss felmérése szerint a magyaroknak mindössze harmada adatná be magának vagy a gyerekének a védőoltást.

nol.hu

A Népszabadság eredeti cikkében az USA-ban és Németországban zajló vitáról is olvashat.

Előzmények:

Influenza elleni ingyenes védőoltás krónikus betegeknek

Engedélyezték az újinfluenza elleni magyar vakcinát

Az országos tiszti főorvos szerint nincs járvány Magyarországon

A gyerekek fele már meggyógyult a H1N1-fertőzött iskolában


10 hozzászólás “Vitajárvány a H1N1-vakcináról” bejegyzésre

  1. Vátesz szerint:

    Én beadattam magamnak mindkét influenza elleni védőoltást két hete és semmi bajom. A magyar vakcina nemzetközi viszonylatban is jó minőségű. Németországban ennél sokkal silányabb vakcinát adnak a lakosságnak, s a felháborodás miatt Merkel is a lakossági vakcinát adatja be magának a háziorvosával. Tavaly is kértem a védőoltást, akkor sem lett semmi bajom. Tisztelt honfitársaim, bízzunk egymásban. Ahogy önök elvégzik a munkájukat, olyan tisztességgel végzik a vakcina előállítói és az azt ellenőrző hatóságok is. A hangulatkeltés oka lehet a konkurrens gyártók érdeke is.

  2. Jeniszej szerint:

    éN MÉG SOHA NEM ADATTAM BE MAGAM NAK EGYET SEM.MÉGSE LETTEM BETEG. EGY BIZTOS NEM KELLETT AGODNOM A MELLÉKHATÁSOK MIATT.

  3. csepeli szerint:

    Jeniszej:

    Most majd beteg leszel.

  4. csepeli szerint:

    Jeniszej:

    Hogy őszinte legyek, a hozzászólásod alapján nekem máris betegnek látszol.

  5. nagyapó szerint:

    Most hallottam az MR1-en, hogy azok a szegedi középiskolások, akik átestek ezen az influenzán, hirtelen magas lázról, hátfájásról számoltak be, és néhány nap alatt meggyógyultak. Veszélyezettek a 20 év alattiak, és egyáltalán nem veszélyezettek a 65 év felettiek, mert ők néhány évtizeddel ezelőtt átestek egy hasonló influenzán.
    Óriási üzlet a vakcínagyártás, főleg offsorcégek részére.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Jeniszej szerint:

    csepeli:
    Veszettség ellen is oltasd be magad.

  7. Jeniszej szerint:

    Sanos a hülyeség ellen még nics oltóanyag – igy ezt nem ajálhatom neked. A ” sárgaház” bezárt, de ettől függetlenül gyógykezeltesd magad.
    Ezt mint jóakarod ajánlom neked tisztelettel.

  8. Jeniszej szerint:

    A homokozóban kisgyermekek által megtalált macskaszar fertőz?
    Van védőoltás ellene?
    Zoonózis – állatról emberre terjedő betegségek:Zoonózisnak azokat a betegségeket és fertőzéseket nevezzük, amelyek természetes úton terjedhetnek át a gerinces állatokról az emberre. Ebbe a körbe sorolható például a kutyák, vagy macskák szervezetében élősködő bélférgek, az ezektől származó fertőzések számos problémát, így súlyos esetben vakságot, vagy akár halált is okozhatnak.

    Toxoplazmózis Emberre is átterjedő fertőzés. Terhes nőkre különösen veszélyes, mivel magzati károsodást okozhat. A macska kórokozóval szennyezett nyers hús, vagy rágcsáló elfogyasztásával fertőződhet.A nyirokmirigyek és az orr nyálkahártya megduzzad, kölyök esetében akut tüdőgyulladást okoz. Emberre az állat székletéből kerülhet át a kórokozó. (Ezért is fontos, hogy az állat nyers élelmiszert ne nagyon fogyasszon.)
    csepeli: Oltasd be magad!

  9. Gordon szerint:

    Okt 20. 23:09-kor Vátesz első értelmes hozzászólását olvashattuk.

  10. Gordon szerint:

    Szegény oktondi Jeniszej nem tudja, hogy mi minden ellen lett beoltva egészen kis porontyként. Azt hiszi, hogy a járványmentesség természetes dolog, és elég csak egy kis almát enni, hogy minden rendben legyen.

    Egyébként anno középkori európában sokszor gyümölcsöt fogyasztottak egyes főételek mellé, mert nem ismerték például a burgonyát. Nem úszkáltak nanocsipek sehol, főleg nem vakcinákban, mégis rendszersen megtizedelték a lakosságot a járványok.

    Tanulság: nem a védőoltástól kell félni, hanem a járványoktól. Jeniszej ezt még nem fogja fel ésszel. Biztos elhagyta az gyerekkori oltási könyvét.

Itt lehet hozzászólni !