Engedélyezték az újinfluenza elleni magyar vakcinát

A háziorvosok a héten megkapják a vakcinákat, és elkezdhetik az oltást. Külföldről is van érdeklődő.

Duna TV, Vg.hu, Csepel.info

Zöld utat kapott a H1N1 elleni magyar vakcina, már kedden megkezdik az oltóanyag kiszállítását, 650 ezer adagot – jelentette be Székely Tamás miniszter. A patikákba másfél hét múlva juthat el. Összesen négymillió oltást lehet ingyen igényelni, a további kétmillió adagért már fizetni kell.

A vakcinát egyelőre csak a felnőttek számára engedélyezték. Szepezdi Zsuzsanna, az Országos Gyógyszerészeti Intézet főigazgatója elmondta: a gyermekeken végzett vizsgálatok várhatóan a jövő héten zárulnak le, így csak ezután döntenek az alkalmazás jóváhagyásáról. A H1N1 elleni oltóanyagból 650 ezer adagot szállítanak ki kedden a magyar háziorvosokhoz.

– Gyakorlatilag a hét végéig minden háziorvoshoz eljut a vakcina, innentől kezdve a háziorvosokon múlik, hogy a hét végén vagy a jövő hét elején kezdik-e el az oltásokat – magyarázta az Székely Tamás egészségügyi miniszter.

Térítésmentesen kapják meg a védőoltást a legveszélyeztetettebbek: az egészségügyi dolgozók, akik súlyos immunrendszeri betegségben szenvednek, a 14 éven aluli gyermekek, valamint a kismamák.

– Arányaiban a terhesek körében észlelték a legtöbb szövődményt, és a sajnálatos haláleseteket. Ilyennek tekintjük a két év alatti gyerekeket ápolókat, gondozókat és első körben ide tartoznak azok a krónikus betegek, akiknek a betegségük miatt az immunrendszerük le van gyengülve – sorolta Falus Ferenc országos tisztifőorvos.

A gyógyszertárakba tíz nap múlva lehet majd megvenni a készítményt, ára 1800 forint lesz – mondta Székely Tamás.

dunatv.hu

Külföldről is érdeklődnek a H1N1 elleni hazai vakcina iránt

„Európa keleti régiójában csak nekünk van kapacitásunk a H1N1 elleni vakcina gyártására” – mondta lapunknak Németh Zsolt.

Az Omninvest szóvivője közölte, hogy külföldről nagy az érdeklődés a H1N1 elleni magyar oltóanyag iránt, de először a magyarországi készleteket töltik fel.

Heti 500 ezer vakcinát tudnak gyártani, már kétmillió elkészült, mivel a forgalombahozatali engedély előtt már volt a gyártásra engedélyük. Összesen 4 millió vakcinát rendelt az állam közpénzből, 4,5 milliárd forint értékben.

A külföldi gyártókapacitásokat már rég felvásárolták, ezért, ha nem lenne magyar gyártású vakcina, csak 2010 márciusában juthatnánk H1N1 elleni oltóanyaghoz – hangoztatta Németh.

vg.hu

3 hozzászólás “Engedélyezték az újinfluenza elleni magyar vakcinát” bejegyzésre

  1. lolka szerint:

    Egy baj van nincs keret a háziorvosokhóz szállitani a háziorvosnak kell odamenni érte. Most mondta a HIR TV a hirekben…

  2. titok szerint:

    Védjétek meg magatokat és a gyerekeket az oltástól.
    Bűzlik minden körülötte.
    A géniuszba, ma oltják a gyerekeket ,úgy tudom.

    Pontos nyilvántartást kell a beoltott betegről le jelenteni az orvosnak.Ember kísérlet ez szerintem.Családomnak én megtiltottam.

  3. […] Engedélyezték az újinfluenza elleni magyar vakcinát […]

Itt lehet hozzászólni !