Elhunyt Fráter Béla, Csepel díszpolgára.

Csepel.hu

Fráter Béla történelmi erdélyi család sarja, 1924. november 23-án Párizsban született. A kommunizmus elől menekülő szülei 1927-ig a francia fővárosban éltek és dolgoztak. Tanulmányait az újpesti Könyves Kálmán Gimnáziumban, majd az Aranyosi Felsőkereskedelmi Iskolában folytatta. A Műegyetem Vegyészmérnöki Karára készült.

Gyakornoki évét a Chinoin Vállalat újpesti üzemében végezte. Családi okok miatt azonban, a továbbtanulás helyett a munka világát választotta. A vitorlázó repülés iránti érdeklődése már egészen fiatalon megnyilvánult. Az 1940-es években a Horthy Miklós Nemzeti Repülő Alapnál először sportrepülő, majd segédoktató.

  1. október 23-án az emberi sorsok fő rendezője úgy avatkozott be az életébe, hogy vidéki szolgálati út helyett a fővárosban kellett maradnia. Gépkocsivezetőként ekkor a MÁVAUT-nál dolgozott. A forradalmi eseményekről a rádióból értesült, melynek hatására tagja lett a vállaltnál megalakult Munkástanácsnak. Kora este tudták meg, hogy a Felvonulási téren összegyűlt tömeg a Sztálin-szobrot próbálja ledönteni. A helyszínen tapasztalt sikertelen kísérlet után a Szabolcs utcai garázsába siettek. Egy amerikai gyártmányú, Diamond típusú vontatóval, valamint hegesztőpalackkal és lángvágóval tértek vissza. Kollégájával Darics Lajossal egy létrán felmásztak a szobor talapzatára és egy hosszú gumicsővel felvitték a lángvágót. Ott kellett vágni, ahol legvékonyabb volt a bronz. Kalapáccsal végigkopogtatták a szobor lábát, amelynek anyaga a csizma szára fölött volt a leggyengébb. Ott kezdték el hegeszteni. A két vonató eközben „V” alakban meghúzta a Sztálin nyakára hurkolt sodronykötelet. Recsegett-ropogott, ahogyan dőlt a szobor, aztán mintha egy pillanatra megállt volna a mélység fölött, végül nagy robajjal a kövezetre zuhant. Ez nem csak Fráter Béla, de talán valamennyi magyar ember számára, a XX. század egyik legfontosabb és legemlékezetesebb pillanata volt.

A forradalmi eseményeket, a boldogság önfeledt pillanatait és az egykori Tanácsház téren a kommunisták által kilőtt Csepel teherautó körüli halottak képét testközelből tapasztalhatta. A forradalom leverése után a besúgások és a nyomozás alapján a rendőrség is eljutott a Szabolcs utcai buszgarázsba. Szaglásztak, keresték a tetteseket, de a telep vezetői nem buzgólkodtak a felderítésben. Egy disszidens magyar később „nevére vette” a szobor ledöntését, megmentve ezáltal az igazi felelősöket. Később a Tefunál, a Hungarocamionnál, majd az IBUSZ Vállalatnál volt teherautó- majd autóbuszsofőr. Az 1950-es évektől Csepelen élő Fráter Béla 66 évesen ment nyugdíjba. A Csepeli Református Gyülekezet tagja, a közélet aktív figyelője és a polgári értékrend elkötelezett híve volt.

Csepel.hu

 

Egy hozzászólás “Elhunyt Fráter Béla, Csepel díszpolgára.” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Ő legalább megérdemelte a Csepel Díszpolgára címet . . .

Itt lehet hozzászólni !