Nyílt levél a Csepel újság szerkesztőjének

Fidesz-KDNP frakció

Deák Attila – Orosz Ferenc nyalakodás és ellenzék-szidás a Csepel újságban

Az elmúlt években több százmillió forint közpénzt felemésztő, mégis az MSZP saját pártlapjaként működő Csepel újság október 9-i számában Deák Attila újságíró és Orosz Ferenc alpolgármester közös produkcióban szidták a csepeli Fidesz-KDNP frakciót. A lap a szokásához híven természetesen most sem adott lehetőséget az ellenzék reagálására.

Az alábbiakban Borbély Lénárd Fidesz-KDNP frakcióvezető nyílt levelét közöljük.

Bárány Tibor Úr
Felelős szerkesztő
Csepel Újság

Tisztelt Szerkesztő Úr!

A Csepel Újság 2009. október 9-ei számában megjelent egy cikk „Fontos fejlesztési elképzelésekről döntött a képviselő-testület” címmel, amelynek a szerzője Deák Attila.

A cikkben egyedüliként Orosz Ferenc alpolgármester úr nyilatkozott, aki az egyik fejlesztési kérdés kapcsán elmondta, hogy a Fidesz képviselői nem vettek részt a szavazásban, tehát nélkülünk született a döntés. Ahogyan alpolgármester úr fogalmaz: „Pedig minden fejlesztés a kerület lakosait szolgálja. Ebből talán látható, hogy még a sikereinknek sem tudunk örülni közösen. Ez nagy kár!”

Ezt azonban nem csak az alpolgármester úr emelte ki, hanem a cikk szerzője, Deák Attila is így vezette fel írását, továbbá az egyik kérdésnél határozottan állást is foglalt, hogy az ellenzék nem tartja fontosnak a fejlesztéseket.

A cikkel nem is lenne probléma, ha az Ön által szerkesztett újság hivatalosan is felvállalná, hogy a csepeli MSZP pártújságaként működik. Azonban ez a lap úgy hirdeti magát, hogy a kerület közéleti lapja, és ezen felül még közpénzből is működik! Már csak ezért is illett volna legalább a pártatlanság látszatát kelteni a kérdések megfogalmazásakor, arról nem is beszélve, hogy bár rólunk is értekeznek az írásban, az álláspontunkról megkérdezni már elfelejtettek.

Kollégájának egyébként még a fáradtságot sem kellett volna vennie, hogy megkeressen, elég lett volna, ha a képviselő-testületi ülésen általam többször hangsúlyozott véleményünket tényszerűen közli az újság olvasói táborával.

A Fidesz-KDNP frakció az eddigiekben, és ezután is, minden ésszerű és szükséges fejlesztést támogatott és támogatni is fog. Olyan döntés meghozatalában azonban nem tudunk részt venni, amelyet jogilag vagy egyéb más szempontból aggályosnak találunk.

Éppen ezért, és sok más egyéb ok miatt a Fidesz-KDNP frakció azt a határozott álláspontot képviseli, hogy amennyiben a csepeli választók 2010-ben úgy döntenek, hogy más összetételű önkormányzatot választanak a kerület élére, akkor ennek az új önkormányzatnak első feladatai között kell szerepeljen az, hogy az elmúlt évek szerződéseit és számláit, legyen szó akár beruházási, fejlesztési feladatról, vagy bármi egyéb olyanról, ahol közpénz került felhasználásra, megvizsgálja. És minden olyan esetben, ami túlmutat a politikai, vagy az erkölcsi felelősségen, és megállapítható a büntetőjogi felelősség, azt az illetékes hatóságokhoz továbbítja.

Ez egy következő, más összetételű önkormányzatnak nem csak jogi, de morális felelőssége is!

Ezt felejtette el leközölni az Ön által közpénzből szerkesztett független lap, ahogyan az általunk kezdeményezett fejlesztési és egyéb javaslatokról sem szokása tájékoztatni, úgy, mint például az Erdősor utcai sétány problémáinak megoldásra tett javaslataink, vagy a gyermekek méhnyak rák elleni védőoltásra benyújtott előterjesztésünk, vagy akár a közbiztonság javítása érdekében benyújtott javaslatunkról legyen szó, de sorolhatnám…

Tisztelt Szerkesztő Úr és tisztelt Deák Attila Úr!

Annak ellenére, hogy Önök az MSZP frakcióval összekacsintva azt sugallják és azt jelentetik meg az adófizetők pénzén, hogy a Fidesz-KDNP frakció Csepel fejlődése ellen van, tájékoztatom Önöket, hogy Németh Szilárd országgyűlési képviselő úr a frakciónk elképzeléseivel összhangban a Magyar Köztársaság 2010. évi költségvetési törvényjavaslatához benyújtott egy 14 pontból álló „Szigetország módosító csomagot“, amely az alábbi csepeli problémák megoldását szorgalmazza és tesz javaslatot a megoldásukra:

• Csepel teljes csatornázása és szilárd útburkolattal való ellátása;
• a Gubacsi híd felújítása és kibővítése;
• a csepeli Corvin csomópont két szintessé emelése;
• a csepeli gerincút teljes hosszában történő megépítése;
• P+R parkolók és mélygarázsok építése a kerület több pontján;
• a Csepel Művek teljes rehabilitációja;
• a Csepeli HÉV gyorsvasúttá alakítása, és vonalának meghosszabbítása Csepel közigazgatási határáig;
• Csepel Ófalu teljes rehabilitációja;
• fedett uszoda építése, miután a csepeli MSZP azt nem kívánja megépíteni;
• a kerületi tanuszoda felújítása;
• a csepeli Kis-Duna part és a Ráckevei – Soroksári – Dunaág rehabilitációja;
• a csepeli Kiserdő rehabilitációja;
• a csepeli panelek gépészeti és szerkezeti rehabilitációja;
• Csepel – Háros teljes területének közművesítése.

Tisztelt Szerkesztő Úr!

Kérem, hogy nyílt levelemet, amely az említett cikkhez fűződik és a Fidesz-KDNP frakció válaszát tartalmazza, az újságírói etikát szem előtt tartva a jövő heti lapszámban változatlan tartalommal jelentessék meg.

Budapest, 2009. október 16.

Tisztelettel:

Borbély Lénárd sk.
frakcióvezető

26 hozzászólás “Nyílt levél a Csepel újság szerkesztőjének” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Hiányolom a lista végéről a toronyórát lánccal.

  2. Manitu szerint:

    Demokráciákban az ellenzék ilyen beadványokkal mindig azt hangsúlyozza ki, hogy milyen fejlesztéseket tart fontosnak. Ha nem a Szovjetunió direktívái szerint fejlődtél volna, akkor talán értenéd. Így esélyed sincs.

    csepeli, ha nem tévedek, ez a felsorolás sok mindenben párhuzamos az MSZP 1998-as, 2002-es és 2006-os ígéreteivel.

    Hol a toronyóra apafej?

    A Csepel újság egy rakás nyál és mocsok. Na itt az egyik olyan dolog, amit a köznép csak százmilliós lenyúlásnak tart. És akkor szépen fogalmaztam, az ugyanis a többségnek nem más, mint sima közpénzlopás pártpropagandára.

  3. csepeli szerint:

    Manitu:

    Ugyan már! Amiket Borbély Lénárd felsorolt, az, ha összeadod, több száz milliárdos kiadás. Ezt beadták a 2010-es költségvetéshez módosításnak? Gratulálok hozzá. Gondolom, csak a kiadási részt javasolták módosítani, a bevételi részhez – vagyis, hogy honnan vegyük el ezt a több száz milliárdot – nem volt javaslatuk.

    Ugyanazt csinálja a Fidesz, mint eddig: felelőtlenül ígérget, beígéri még a csillagos eget is, nem törődve a realitásokkal. Ezzel értelmes emberek számára csak azt bizonyítja, hogy kormányképtelen. (Ezt persze eddig is tudtuk.)

    Ez a legkönnyebb: követelni, hogy adjanak ennyi meg annyi milliárdot, mert az állambácsi ugye egy kifogyhatatlan pénzforrás, csak elhatározás kérdése, hogy tetszőlegesen sok pénzt adjanak bármire. Az, hogy ez rövid úton csődbe viszi az országot, már nem érdekli őket – fő, hogy ők kerüljenek hatalomba.

  4. Manitu szerint:

    csepeli, te máris bedőltél! Ide leírom, hogy az MSZP mikor ígérte meg ezeket a fejlesztéseket:

    • Csepel teljes csatornázása és szilárd útburkolattal való ellátása;
    1994-es MSZP ígéret

    • a Gubacsi híd felújítása és kibővítése;
    2003-as MSZP-SZDSZ ígéret

    • a csepeli gerincút teljes hosszában történő megépítése;
    1993-as MSZP-SZDSZ ígéret

    • P+R parkolók és mélygarázsok építése a kerület több pontján;
    2006-os MSZP ígéret

    • a Csepel Művek teljes rehabilitációja;
    2009-es MSZP ígéret (egy hetes)

    • a Csepeli HÉV gyorsvasúttá alakítása, és vonalának meghosszabbítása Csepel közigazgatási határáig;
    2006-os MSZP-SZDSZ ígéret (Metró-projekt)

    • Csepel Ófalu teljes rehabilitációja;
    2006-os MSZP ígéret

    • fedett uszoda építése, miután a csepeli MSZP azt nem kívánja megépíteni;
    2006-os MSZP ígéret

    • a kerületi tanuszoda felújítása;
    2002-es MSZP-ígéret

    • a csepeli Kis-Duna part és a Ráckevei – Soroksári – Dunaág rehabilitációja;
    2006-os fővárosi határozatok, EU-s projekt

    • a csepeli Kiserdő rehabilitációja;
    2009-es MSZP-ígéret

    • a csepeli panelek gépészeti és szerkezeti rehabilitációja;
    2002-es panelprogram, 2006-os csepeli panelprogram-csatlakozás, 2006-os MSZP-ígéret

    • Csepel – Háros teljes területének közművesítése.
    2006-os MSZP-ígéret

  5. csepeliiszap szerint:

    „Pedig minden fejlesztés a kerület lakosait szolgálja. Ebből talán látható, hogy még a sikereinknek sem tudunk örülni közösen. Ez nagy kár!”

    Tisztelt Orosz elvtárs!
    Nem unja még a kerület lakosaira, a jogkövető csepeli polgárokra való, semmitmondó hivatkozásait? Pláne, hogy tudja mindenki, hogy az önkormányzat által finanszírozott “fejlesztések”-ből mennyi csusszan vissza zsebbe!!!
    Azt pedig, hogy ki óhajt Önnel együtt örülni, döntse el mindenki maga.
    Mint ahogy gondolom, Ön sem óhajt velem örülni!

  6. Manitu szerint:

    Amit Deák Attila és Orosz et-ak műeltek, arra a Ponyvaregény c. filmben van egy jó kiszólás: Na ne fütty-fütty le egymás füty-fütty.

    Ez a Csepel újság egy kész Ponyvaregény. Apropó, észleltétek már, hogy a Csepel.hu nem tette fel Borka-Szász és Szenteczky et-ak nyílt levelét?

    Ki is a Csepel.hu (és a Csepel újság) főcenzora? Na ezt adjátok össze!

  7. Borbély Lénárd szerint:

    Kedves csepeli!

    A jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatoknál minden pontban meg van jelölve a forrás, hogy honnan javasoljuk átcsoportosítani.

    Mindez pontosan megtalálható a http://www.parlament.hu weboldalon.

    Üdvözlettel:
    Borbély Lénárd

  8. csepeli szerint:

    Tisztelt Borbély Lénárd!

    Megnéztem a javaslatok közül néhányat. Elég jópofa dolog, hogy Önök ugyanazt a pénzt akarják többször elkölteni. Így pl. a Pénzügyminisztériumtól elvont 500 millióból szeretnék a Gubacsi-hidat felújítani, és ugyanebből a pénzből a Corvin-csomópontot kétszintűvé tenni, valamint a Gerincút építését is elkezdeni, és még nem tudom mit – nem néztem végig az összes javaslatot. Ügyes! Így azt a látszatot keltik, hogy ezt mind meg lehetne csinálni, holott nyilvánvaló, hogy egymást kizárják.

  9. csepeli szerint:

    Mondjuk még azt is érdekes volna tudni, hogy a többi Fideszes képviselő vajon hány javaslatot nyújtott be ugyanennek az 500 milliónak az elköltésére. Gyanítom, hogy egymást üti a sok javaslat.

    Ez a különbség a kormányzat és az ellenzék költségvetési elképzelései között. A kormányzatnak prioritizálnia kell, és egy koherens költségvetést kell készítenie, hiszen egy összeget csak egyszer lehet elkölteni. Az ellenzék ezzel szemben bead kismillió javaslatot, amelyek azonban nem állnak össze koherens egységgé: ugyanannak a pénznek az elköltésére tesznek rengeteg különböző javaslatot. Tehát egymást kizáró javaslatokat tesznek. Voltaképpen csak egy ötletparádét mutatnak be, nem prioritizálnak, hanem beírnak mindenfélét, ami eszükbe jut. De ez nem felelősségteljes hozzáállás.

  10. Gigi szerint:

    Hm, megint egy félinformációktól hemzsegő polémia… 🙁

    Most inkább csak az újságíró etikára való hivatkozásra reagálnék: a cikk egy interjú egy önkormányzati vezetővel, akinek az állításaiért nem felel sem a szerző, sem a szerkesztő, csak maga a nyilatkozó. Ilyenkor nem is kell a másik oldalt mikrofonvégre kapni.

    Az “alákérdezés” persze attól még szemet szúr: “…mások – köztük az ellenzék is – nem tartja fontosnak a fejlődést előkészítő döntések meghozatalát”. Nagy kérdés, hogy ezzel az állítással valótlanságot állított-e az újságíró!

    Nos, van egy olyan olvasata a “nem szavazunk” frakciói magatartásnak, hogy az ellenzéket nem érdekli az adott ügy. Nem voksolnak igent az aggályok miatt – megértem! Nem utasítják el a javaslatokat – hiszen egyes részleteit támogatják! De vajon miért ne lehetne tartózkodni ilyen kétélű helyzetekben? Miért a nem-szavazás az üdvözítő megoldás? Számomra ez inkább csak egy arrogáns hozzáállás, pedig aki közpénzen, választói akaratból a testületben ül és döntésre van kényszerítve, az ne vonuljon ki (jelképesen sem) a véleménynyilvánításból…

  11. Hugi szerint:

    Elég a csepeli javaslatokat elfogadni. Az Avarkeszi-Podolák páros azzal állhatna mellé, hogy 1994 óta ezt ígérgetik, és most, hogy várhatóan már nem választják meg õket újra, 16 év után valamit dolgoznának is.

    😉

  12. Vica szerint:

    “ki közpénzen, választói akaratból a testületben ül és döntésre van kényszerítve, az ne vonuljon ki (jelképesen sem) a véleménynyilvánításból…”

    Igen Gigi! Pontosan így érzem én is! Nem lenne szabad megengedni, hogy következmények nélkül felálljanak képviselők a választóikat mélyen érintő döntéshozatal előtt! Nem ezért választották meg Őket, hanem azért, hogy a lehető legjobbat hozzanak ki számukra. Úgy gondolom, ha egy cég alkalmazottja valaki, s nem tetszik Neki a munkatársa vagy a főnöke képe, vagy mondanivalója, semmiképp sem állhat fel és mehet haza nagyvonalúan mutatva ezzel egyet nem értését. Vagy mégis, de annak következményei lesznek, ugyanis lehet, hogy másnap már be sem kell mennie…
    A képviselőség is munka, amiért fizetést kapnak a képviselők a köz pénzéből, ráadásul rendkívül felelősségteljes munka, s a kihágásokat a munkáltatónak igen is szankcionálnia kell! Lehet, hogy nincs munkáltató? Akkor törvénybe kell foglalni, hogy ilyen esetben pl. 6 havi jövedelem és költségtérítés elvonása a következmény! Különben mindenki azt tesz, amit akar.

  13. csepeliiszap szerint:

    Az idézett cikkben szerepel Orosz Ferenctől az alábbi gondolat:

    “Meg kell jegyezni, hogy a 272 hektáros területen (óvodák,iskolák, stb. számára) kellenek még közfunkcióra területek.
    Az ehhez szükséges telkeket– pontos helyüket ma még
    nem ismerjük – az önkormányzat vásárolja meg.”

    Iskolákat, kórházat bezártak, most meg hirtelen közfunkciókra kellenek területek? Talán csak nem azokat a területeket venné vissza az önkormányzat, amit az elvtársak kiprivatizáltak maguknak?
    Orosz úr, minek is kéne közösen örülni?

  14. Gigi szerint:

    Azt nem tudom, de szerintem az északi városrészre gondolt, ahol majd (egyszer…) kellenek rendelők, posták, iskolák… Attól még a gyereklétszámhiány bezárathatott néhány mostanit…

  15. "*" szerint:

    Mindkét oldal tiszta hülyének nézi a választókat. Teljesen egyértelmű, hogy a szocik azért mostanra ütemezték ezeket a fejlesztéseket, mert kampányévbe fordulunk és ezzel választókat lehet nyerni. A Fidesz pedig azért nem szavazta meg -a korábban általuk is folyamatosan követelt- fejlesztéseket, mert arra számítanak, hogy 2010-től már ők irányítják a kerületet és rögtön népszerűségi intézkedésekkel kezdhetnék, ha ezt a pénzt ők költhetnék fejlesztésekre. Ráadásul nem véletlenül Borbély írogatja újabban már a nyílt leveleket, mint ahogy valószínűleg az sem véletlen, hogy frakcióvezető lett, azt csiripelik a madarak, hogy a polgármesterjelöltségét készítik elő. Ezért aggódik oly nagyon. De a cikkből nem derül ki, hogy miért is nem szavazták meg a fejlesztéseket.
    “A Fidesz-KDNP frakció az eddigiekben, és ezután is, minden ésszerű és szükséges fejlesztést támogatott és támogatni is fog. Olyan döntés meghozatalában azonban nem tudunk részt venni, amelyet jogilag vagy egyéb más szempontból aggályosnak találunk.”
    Persze, hogy melyek ezek az aggályok nem fejti ki, csakhogy majd 2010-ben elszámoltatják az előző vezetést. Ráadásul a fenti idézettel azt állítja, hogy ezek a fejlődések nem ésszerűek és szükségesek, ez azért nagyon meglep…
    Annyira szeretném, ha a mostani vezetés elhúzna már a kerületből és ha nem a Fidesz venné át a helyét. De tudom csak az egyik kívánságom teljesülhet. Kár.

  16. Vica szerint:

    “*”
    Kell, hogy legyen még alternatíva! nézzünk körül jobban! Egyenlőre még én sem találtam meg, ki lenne a leginkább alkalmas, de ezt a kettőt nem szeretném látni mostanában a közéletben (pedig bizonyára ott lesz mindkettő)… Keresgéljünk.

  17. Gigi szerint:

    Hogy BL lenne a polgármester-jelölt? Ez nekem új! NSZ megelégszik a parlamenttel? Vagy már gyúr az EU-parlamentre? Tény: karizmatikusabb lenne helyi polgármesternek, mint a sokszor bábként feltűnő BL…

  18. csepeliiszap szerint:

    Gigi:
    Fején találtad a szöget! NSZ olyan emberekkel veszi magát körül, akiket irányíthat. Ez a csepeli Fidesz gyenge pontja, sajnos. A hatalomátvételhez ez édeskevés. Remélem értékelik a kritikát mindannyiunk javára!

  19. "*" szerint:

    Vica,
    Keresgéljünk, ha látsz jó alternatívát azonnal szólj… 🙂 Én is bízom benne, hogy a mostani politikai helyzetben, amikor már a többség mindkét oldalból rég kiábrándult, akkor lesz esélye új pártnak, új emberekkel megerősödnie. Persze ennek akkor lenne értelme, ha nem a régi garnitúrák alapítanának újabb pártokat, pedig egyelőre erre van nagyobb kilátás.
    De a remény hal meg utoljára.

    csepeliiszap:
    Ez nem csak itt Csepelen van így, OV ugyanezt csinálja nagyban, olyanokkal veszi körbe magát, akik nem veszélyeztetik ambícióit. Vannak elemzések, ahol már 2006 után azt írták, hogy ha nem ő a miniszterelnökjelölt, jó eséllyel nyertek volna, mert sokan ellene szavaznak nem kifejezetten a Fidesz ellen. Ez a bajom, mindkét oldalon ez megy, egymást is eltapossák, ha kell a pozíciókért, és megint senki nem nézi azt, hogy de mi és ki lenne a legjobb a választóknak.
    Na de a remény hal meg utoljára! 🙂

  20. csepeli szerint:

    Most hallottam a rádióban: a Fidesz valami 1800 módosító indítványt adott be a költségvetéshez, túlnyomórészt az önkormányzatoknak juttatna pénzeket fejlesztésekre, útépítésekre.

    Természetesen ezek nagyrészt egymást kizáró javaslatok, ugyanazt a pénzt akarják több százszor elkölteni! Ahogy korábban írtam: a Németh Szilárd által legalább 3-szor elkölteni kívánt 500 millió Ft elköltésére nagy valószínűséggel van még több száz másik javaslat is, más kerületek, más városok fideszes képviselőitől. Ugyanabból az 500 millióból, amiből Németh csepeli fejlesztéseket szeretne, más fideszes képviselők a saját választókerületekben akarnak fejlesztéseket.

    Egyszerűen komolytalan, röhejes az egész. És itt veri a mellét Borbély, hogy ők beadtak módosító javaslatot! Igen, csak sajnos még pár száz, neki ellentmondó javaslatot is. Így kell ügyesen színlelni, hogy tesznek valamit Csepelért, miközben semmi értelmeset nem csinálnak azon kívül, hogy obstruálnak a parlamentben és igyekeznek megtéveszteni a választókat azzal, hogy ők milyen rengeteg módosító javaslatot adnak be.

  21. - szerint:

    Jaj de nem tetszik az elvtársaknak, hogy van, aki Csepel érdekében dolgozik is a Parlamentben.

    Sikkasztó Gulyás, ne röfögj itt!

  22. szigetország szerint:

    Ha eljön az ideje, ezt a Gulyást én nyakon ragadom, s kirázom belőle a szuszt is! Azt is bevallja, amit soha nem követett el. Egy pökhendi, nyikhaj, senkiházi, gyáva nyáladék. De azok is rettegjenek, akik védik őt! Emlékeztek, hogy járt a kommunista Kalamár József 56-ban, akinek a mai szocialisták az utódai? Ha nem, járjatok utána, s féljétek a napot, amikor rátok kerülhet a sor….
    A Csepel újságról annyit, hogy ez az újságírás szégyene!

  23. miska72 szerint:

    szigetország jól beszélsz.

    GAZEMBEREK RETTEGJETEK!

  24. kuk szerint:

    2009. április 30., csütörtök
    Októberben kezdik építeni a csepeli gerincutat
    Megszavazták a beruházás uniós támogatási szerződését
    Hivatali hírek
    A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén megszavazta a csepeli gerincút európai uniós támogatási szerződését; a döntés a projekt első ütemére vonatkozik. A beruházás csaknem 7 milliárd forintos költségéből az EU 3,8 milliárd forintot vállal. A projekt keretében továbbépítésre alkalmas módon kiépül egy 2,5 kilométer hosszú, kétszer két sávos főforgalmi út a Szabadkikötő út és a Posztógyár utca között. A Corvin utcánál a HÉV pályája alatt új közúti aluljárót építenek, megépítik a főút menti zajvédelmi létesítményeket, s ahol kell, közművesítenek.

    A kivitelezés októberben kezdődik. A tervek szerint az új útszakaszt 2011 szeptemberében adják át.

  25. barcog szerint:

    Imádni való, hogy ott folytatják ahol abba hagyták a választási kampány előtt. Sőt 20 éve. Mert a FIDESZ, mert az MSZP….. Ha az egyik azt mondja “A”, a másik máris tronfol: NEM IGAZ MERT “B”! Soha nem lesz már ennek vége? 2014-ben, de már ősszel is az önkormányzati választáson ÚJ GARNITÚRA szükséges Magyarország vezetésére. Nem igaz, hogy nincs alkalmasabb menedzsment és az sem hogy a FIDESZ és MSZP nélkül “nincs élet a Földön”.

  26. bolemann lajos szerint:

    Lesz! A cseheknél, lengyeleknél, szlovákoknál, románoknál már van. Itt még Ukrajna van. De ez az utolsó ilyen ciklus.

Itt lehet hozzászólni !