Eltűnhetnek jövőre a fecskék Magyarországról

hirek.ma

Drasztikusan csökkent a fecskék száma Magyarországon, és ha nem történik jelentős változás, akkor hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a kedvelt és rendkívül hasznos madarak. Minderről Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője beszélt szerdán az M1-en.

Minden egyes fecske, amíg Magyarországon van, minimum 1 kilogramm rovart eszik meg, ha egy-két millió fecske hiányzik hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar marad a „nyakunkon” – mondta a szakértő.

A fecskék által fogyasztott rovarok közé tartozik szinte az összes mezőgazdasági kártevő, illetve azok a szúnyogfajok, köztük az újabb betelepülők, amelyek akár halálos betegséget is terjeszthetnek – fűzte hozzá, figyelmeztetve arra, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken a klímaváltozás körülményei közepette.

Ezért csökkent a fecskék száma

  • A legfontosabb állománycsökkentő tényező a nagyüzemi mezőgazdaság okozta élőhely-átalakítás, -pusztítás, illetve az agrárkemizálás;
  • a második helyen áll a klímaváltozás,
  • és Magyarországon teljesen megdöbbentő módon a harmadik helyen belép a lakosság „fecskék iránti toleranciájának” csökkenése.

Utóbbi azt jelenti, hogy a magyarok a figyelmeztetések és a törvények ellenére évről évre egyre nagyobb mennyiségben verik le a fészkeket, szinte mindig a költési időszak közepén. „Ekkor elpusztul a tojás, a fióka és gyakran a kotló madár is” – magyarázta a természetvédő, hozzátéve, hogy a tömeges elkövetések hátterében szinte mindig az önkormányzatok állnak.

A fecskefészkeket általában azért verik le, mert azt mondják, hogy a fecskeürülék veszélyt jelent, ugyanakkor az semmivel nem jelent nagyobb veszélyt mint bármilyen más ürülék. „A településen össze nem szedett sok tonnányi macska- és kutyaürülék sokkal nagyobb kockázatot jelent” – hangsúlyozta Orbán Zoltán, hozzátéve, hogy a fecskeürülék potyogása egy nagyon egyszerű eszközzel, a fészek alá felhelyezett, körülbelül kéttenyérnyi fém, fa vagy műanyag lappal, úgynevezett fecskepelenkával megakadályozható.

A szakember szerint sokszor csupán azért is leverik a fészkeket, mert a madarak csicseregnek, ami zavarja az embereket.

Ha nincs fecske, vegyszer lesz

Azzal nem számolnak, hogy ha eltűnnek a fecskék, akkor a rovarok ellen be kell vetni a kémiai idegmérgeket, amelyek minden rovart elpusztítanak, többek között a beporzó rovarokat is, és a vízbázison, a táplálékon keresztül az emberi szervezetbe is bejutnak és minket is megmérgeznek – figyelmeztetett a természetvédő, aki szerint a fecskék védelmében a lakosság toleranciájának növelése mellett fontos lenne, hogy változtassanak a szúnyogirtás szabályain is, a jelenleg 4-5-6 százalékos biológiai szúnyogírást 100 százalékra kellene növelni.

„Próbáljunk meg együtt élni a fecskékkel!” – kérte a lakosságot Orbán Zoltán, emellett felhívta a figyelmet arra is, ha bárki azt tapasztalja, hogy a fecskefészkekben kárt tesznek, akkor fotózza le, és jelezze az illetékes megyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztályának.

Forrás: Hirek.ma

3 hozzászólás “Eltűnhetnek jövőre a fecskék Magyarországról” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    Van egy rakás állatvédő civil szervezet, de ezek leginkább a kutyákra meg a macskákra specializálódtak. Így egy fecske nem csinál nyarat.
    A vad- és a növényállomány is a nemzeti vagyon részei, idetartoznak a madarak is. Az Alkotmány szerint a nemzeti vagyonnal felelősen kell gazdálkodni. Emellett a Btk. is szankcionálja az állatkínzást. A problémát az jelenti, hogy van egy járványmegelőzéssel, egészségvédelemmel kapcsolatos gumijogszabály, amit elsősorban a patkányok elleni védekezésre hoztak létre, de rá lehet húzni akármire, pl. galambokra is. Az ÁNTSZ asszisztálásával az önkormányzatok visszaélnek ezzel. Nincs egy hivatalos szakvélemény, ami megállapítja például, hogy az ornitózis foglalkozási megbetegedés és a “mezei” emberek számára semmiféle egészségügyi kockázata nincs a madárürüléknek. Így a Zöldhatóság is tehetetlen, mert a közegészségügyi szempontok felülírják az állatvédelmi szempontokat.

  2. Johnny szerint:

    Jééééé…..
    Qqriq!
    Gratulálok, egy korrekt írás és egyet is értek veled! LIKE! 🙂

  3. bagoly szerint:

    Szerény véleményem szerint, aki nem fogja fel a fecskék létjogosultságát a hazai élővilág biológiai egyensúlya szempontjából, az minnél elöbb hagyjon fel a saját oxigén szükségletével !

Itt lehet hozzászólni !