60 éves a Kölcsey iskola

Csepel.hu

Az idén 60 éves Kölcsey Ferenc Általános Iskola a Magyar Kultúra Napján névadója tiszteletére megemlékezést szervezett január 22-én. Az iskola bejáratánál koszorút helyeztek el Kölcsey domborműve előtt Málek István intézményvezető, Tóth Endre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettese, Morovik Attila alpolgármester, valamint a Szülői Munkaközösség és a diákönkormányzat képviselői. Ezután az aulában a költő szobrának falát is megkoszorúzták.

„Ezen a napon évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, nemzeti múltunkra emlékezünk szerte az országban. Figyelmünket azokra a szellemi kincsekre fordítjuk, amelyeket sikerült megőriznünk az eltelt évszázadok alatt. Iskolánk 25 éve viseli Kölcsey nevét. Itt e 60 éves falak között felkutathatjátok, megőrizhetitek és tovább adhatják azokat az értékeket, melyeket kiérlelt iskolánk szellemisége” – mondta el Majorné Szekeres Edit drámapedagógus a megemlékezésen.

Kölcsey Huszt című epigrammáját Magyar Anna 8.b osztályos tanuló szavalta el. A jubileum emlékműsorral folytatódott az iskola tornateremében, ahol a vendégek között köszöntötték még az intézmény korábbi tanárait, dr. Fazekas Lászlóné címzetes igazgatót, Tóth Andrásné igazgató-helyettest és Cserhalmi Zsuzsanna pedagógust.

„Kölcseysnek lenni nagy felelősség, kihívás és büszkeség” – hangsúlyozta a drámapedagógus beszédében.

Felhívta a figyelmet azokra a hétköznapi hősökre, diákokra, pedagógusokra, takarítókra, kertészekre, akiknek sorsai mindannyian hozzáadtak valami fontosat ehhez az iskolához.

A követendő példát így fogalmazta meg a diákoknak: „Tanuljatok becsülettel, kitartással, viseltessetek tisztelettel a felnőttek iránt, tartsátok be kötelezettségeiteket, akárcsak adott szavatokat, ígéreteiteket. Viselkedjetek az erkölcsi normáknak, íratlan szabályoknak megfelelően s ez alapján bíráljatok el másokat is. Legyetek mindig őszinték másokhoz, és önmagatokhoz is, akiktől ezt a szellemiséget örökül kaptátok. Megérdemlik, hogy tisztelettel emlékezzetek rájuk”.

Ezután a színjátszók Kölcsey életéből adtak elő egy darabot, ezzel emlékeztek ezzel költői nagyságára, emberi, erkölcsi értékeire.

Végül e jeles évforduló alkalmából a csepeli önkormányzat díszoklevelét Morovik Attila alpolgármester adta át az intézményvezetőnek.

A. Zs.

Csepel.hu

Egy hozzászólás “60 éves a Kölcsey iskola” bejegyzésre

  1. Qqriq szerint:

    “Minden pálya dicső, ha belőle hazádra derűl fény.” (Kölcsey)

Itt lehet hozzászólni !