Szerkezetkész állapotban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia

Csepel.hu

Bokrétaünnepet tartottak a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia épülő csepeli sportcsarnokánál, amely kilenc hónappal az alapkő letétele után elérte az épületszerkezet legmagasabb pontját.

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azzal kezdte ünnepi beszédét, hogy a magyar birkózó sport az idén számtalan emlékezetes pillanatot szerzett a magyaroknak. – Nem elegendő álmodozni arról, milyen országot szeretnénk, azt is tudnunk kell, mihez értünk, és a jövőt érdemes arra építeni – jelentette ki. Az államtitkár szerint a tudomány, a művészet, az irodalom és a kultúra mellett idesorolhatjuk a sportot is, amelyhez meg kell teremteni a szükséges létesítményeket és feltételeket. Hozzátette, a kormány a magyar sportlétesítmények fejlesztésével a következő generációnak teremti meg a lehető legjobb sportolási lehetőségeket. Fontos feladatnak nevezte Kozma István örökségének gondozását és reményét fejezte ki, hogy minél több fiatalt tudnak a birkózásnak megnyerni.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az összefogás ünnepének nevezte az eseményt, ugyanis a kormány és Orbán Viktor miniszterelnök, a csepeli önkormányzat és Borbély Lénárd polgármester, valamint Süle László, a Csepeli Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatójának összefogására volt szükség, hogy a sportcsarnok felépülhessen. – Nagyszerű érzés látni, ahogy egy álom a szemünk előtt, lépésről lépésre valósul meg – jelentette ki. Németh Szilárd elmondta, az épület kilenc hónap alatt lett szerkezetkész. A 4 és fél milliárd forintos kormányzati támogatással megvalósuló beruházás két szakaszban épül. A négyezer méteres multifunkciós sportcsarnok földszintjén egy 3 szőnyeges edzőtermet alakítanak ki, öltözőkkel, szaunával. Az emeleten kap helyet a nemzetközi birkózóversenyekre is alkalmas multifunkciós küzdőtér, 500 fős lelátóval. A csarnok nemcsak a birkózás, hanem egyéb sportágak, továbbá kulturális és közösségi események – szalagavatók, koncertek – helyszíne is lehet. A második szakaszban épül meg a 14-23 éves korosztály számára a kollégium és a képzési központ. A csarnok 2019 őszétől, a szakkollégium pedig 2020 végétől vehető birtokba. – Az Akadémia küldetése, hogy a sportcsarnok és a kollégium a birkózás hazai és nemzetközi szinten is elismert képzési központjává váljon. Olyan fiatalokat fogunk nevelni, akik tisztességesen, ugyanakkor elszántan és eredményesen harcolnak a magyar sportsikerekért – zárta beszédét a Magyar Birkózó Szövetség elnöke.

A rendezvényen megszólaltatták Bácsi Pétert is, aki az idei budapesti birkózó világbajnokságon aranyérmet szerzett. A sportoló elmondta, a budapesti aranyérem pályafutásának legszebb pillanata, majd köszönetet mondott a szervezőknek a magas színvonalú rendezésért. Ezt követően Németh Szilárd és Bácsi Péter leleplezte Adorján Attila festőművész műalkotását. A festmény azt a pillanatot ábrázolja, amikor Bácsi Péter a budapesti győzelme után egy magyar zászlóba burkolózva tiszteletkört tesz a csarnokban. A festőművész Németh Szilárd felkérésére 12 festményt készít a budapesti birkózó világbajnokságról, amelyeket az Akadémia épületében fognak kiállítani.

A beszédek után a bokrétára szalagot kötött Szabó Tünde államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke, Morovik Attila, Csepel alpolgármestere, Gál Balázs, az Akadémia alapítványának kurátora, Bacsa Péter, a Magyar Birkózó Szövetség ügyvezető alelnöke és Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. cégvezetője. A bokrétát Kertész Péter atya, a csepeli főplébánia plébánosa áldotta meg, majd egy daruval a szerkezetkész épület legmagasabb pontjára helyezték.
Az ünnepség adventi gyertyagyújtással zárult. Az adventi koszorú első gyertyáját két csepeli birkózó, Ritter Szofi és Németh Bendegúz gyújtotta meg. Az eseményen részt vett Varga János, olimpiai bajnok birkózó, a nemzet sportolója, számos olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózó, valamint a magyar birkózósport határon túli képviselői.
A rendezvényen közreműködött a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar, Péntek János karnagy vezetésével.

Csepel.hu

20 hozzászólás “Szerkezetkész állapotban a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia” bejegyzésre

  1. Dagobert bácsi szerint:

    Németh Szilárd Adorján festőművész úrral festethetne egy 13. képet is, a Playboy Tündé(r)t Botticelli Vénusz születése pózban!

  2. Tündér Ilona szerint:

    Kár, hogy a Duna-parton épült meg, ennek a Béke-téren lett vona a helye.
    A szocik förmedvénye sem illett volna ide és ez sem.

  3. csarnokbontó szerint:

    Így van. Mielőbb le kell majd bontani, ha megszabadultunk a rezsi(m)disznótól és a kesztyűbábjától, fodrász úrfitól.

  4. Jobban szerint:

    Van aki épít van aki leginkább csak bontana….reméljük nem lesz rá alkalmuk bontani….4×4 évig “tűrte” Csepel a nihilt, galvániszap szennyezést, eperföldi terrort, kettős gyilkosságot….

  5. Dagobert bácsi szerint:

    4×4 évig legalább demokrácia volt! Németh Szilárd szoci érában iskolaigazgató lehetett, sőt sporttanácsnokként plusz tiszteletdíjat is kapott! Most mi van? Németh Szilárd egyszemélyes uralma, még Borbély is az ő szolgája, Jobban meg még lejjebb van a hűbéresi listán!

  6. Jobban szerint:

    Dagobert, jó kis demokrácia a lakosságnak a galvániszap szennyezés, eperföldi terror, kettős gyilkosság és az, hogy ha csak a fű nő a kerületben, viszont bezárják a kórházat….
    Magából indul ki Dagobert? Hűbéres? Csak a pénz számít?

  7. Jobban szerint:

    Egyeseknek fóbiája van, fejlődés fóbia….nehogy fejlődjön a kerület…Pató Pál effektus..

  8. Dagobert bácsi szerint:

    8 éve van hatalmon a Fidesz, 8 éve van hatalmon a Fidesz Csepelen! Mi akadályozta meg Németh Szilárdot, ORBÁN ALELNÖKÉT (!) abban, hogy újra nyissa a csepeli kórházat? A galvániszap ügyben ILLÉS ZOLTÁN járt el, mégis KIBASZTÁK A FIDESZBŐL! Igen, demokrácia ott van, ahol az ellenzéknek is osztanak lapot! Így lehetett Németh Szilárd ISKOLAIGAZGATÓ Tóth Mihály polgármestersége alatt, s SPORTTANÁCSNOK is! Jelenleg milyen tanácsnoki helye és persze tiszteletdíja van az ellenzéknek? Gondolom, kedves Jobban, Ön is képviselő és tanácsnok, mint Nagyapó!

  9. Dagobert bácsi szerint:

    Miért is bukott meg választáson Németh Szilárd már másodszor? Azért mert kellemes, figyelmes ember, aki másokat is meghallgat? Nem, azért mert egy önző, keményfejű, akaratos ember, aki mindenkit legázol vagy jobb(an) esetben a csicskásává teszi, így teljesíti be az egyszemélyi akaratát! Nos, ezt nem tudják és akarják tudomásul venni a csepeliek! Auditur et altera pars. Hallgattassék meg a másik fél is!

  10. Jobban szerint:

    Nem árt, ha egy vezető képes vezetni, nem pedig engedi lepusztulni a rá bízott kerületet…
    galvániszap szennyezés, kórház bezárás, eperföldi terror, kettős gyilkosság.
    Vagy fejlődés. Valóban lehet választani.
    Dagobert lehet jól és rosszul dönteni. Jogunk van hozzá.
    Most pedig sikerült olyan országgyűlési képviselőt választani aki mindennel foglalkozik csak a kerülettel nem, CEU, Együtt, LMP, stb., stb….
    Lehet választani….

  11. Pilsner Urquell szerint:

    Miről is van szó?
    Förtelmes fuldoklás az irígy gyűlölködésben. Szégyelhetnétek magatokat rontó-bontó háborodottak!
    A birkozószentélyre nekem sincs semmi szükségem, se a Duna-parton, se a Béke téren – sok más dologra összemérhetetleneül nagyobb szükségem volna. De ez a csarnok legalább épül. Nem csak igérgetik, nem csak szétlopták, és egyelőre még össze sem dőlt, és sok embernek ad munkát. Ez is valami.

  12. Dagobert bácsi szerint:

    Az egyiptomi piramisok is épültek, el sem lopták az anyagot és sok embernek adtak munkát! Ugyanannyi értelmük volt, mint Németh Szilárd örök hírnevét biztosítani szándékozó birkózócentrumnak! Egyiptomban és Rómában is volt egy büntetés, kitörölni a nép emlékezetéből! Ehnaton fáraóval ezt megtették, mi meg megtehetjük ezt Németh Szilárddal! Sőt a stadionokkal is, amit Orbán építtetett! Mi a fenének birkózócentrum meg kézilabdacsarnok, ha még sok csepeli utca közműhiányos és földes! Vagy az elég hogy a Temesvári utca meg a Sügér utca rendben van?

    Jobban meg tisztelje a népfelséget, ha a csepelieknek nem kell Németh Szilárd, akkor akár Caligula lovát is megválaszthatják helyette képviselőnek! Nehogy azt higgye, nem Szabó Szabolcsot választották, hanem Németh ellen szavaztak! Ugyanez lesz Borbéllyal is, ha egy valaki indul ellene, az biztos győzni fog!

  13. Jobban szerint:

    Dagobert, ennyi mérhetetlen gyűlölködés még megárthat. Valóban vannak választások és az emberek döntenek. Nem gondolom, hogy bárkit kitörölnek a nép emlékezetéből, hiszen aki alkot arra is emlékeznek és aki rombol arra is. Tény és való, hogy sokáig vezették az MSZP-sek az orruknál fogva a csepeli polgárokat, de csak vége lett a vezetésüknek. Elég vérszegény és szánalmas, ha valahol bárkit megválasztanak. Ez egy precíz tükör arról a populációról aki így áll a jelenéhez és a jövőjéhez. “Ereszd el a hajamat.”

  14. Dagobert bácsi szerint:

    Tell Amarnát betemette a homok, Ehnaton kartusát meg kivésték mindenhonnan! A tiétekét is ki lehet! Belőletek annyi is elég, ha az emberek emlékeznek hogy nálatok tolvajabb rendszer még nem volt a magyar történelemben!

  15. Jobban szerint:

    Fő, hogy elégedett az elmúlt rendszerrel. Az úgy-e úgy jó volt ahogy? Galvániszap, kettősgyilkosság, eperföldi terror, csak a fű nőtt Csepelen, de más nem történt….stb. stb…..
    A nagyokat mondás bajnoki címéért indulhat Dagobert. Megnyerné.

  16. Pilsner Urquell szerint:

    Ha lesz egy gizei piramisunk meg egy Echnatonunk, akit az archeológusok kivakarnak a feledésből, akkor minden rendben – meg fogunk élni belőlük, és még marad valami kultúránk is. (Caligula lovából mellesleg jó virsli lesz, de az hamarabb el fog fogyni, mint a híre. – Majd mutogatjuk a csontvázát a túristáknak.)

    Dagobert bácsit viszont örökre elfedi a homok – még csak damnatio memoriae klasszikus intézkedése sem kell hozzá (egyébként is: túl nagy megtiszteltetés volna ez neki).

  17. Dagobert bácsi szerint:

    Fejlődik Csepel! A felépülő Kozma István Magyar Birkózó Akadémiához nem lesz négy lakosztályos szuper étterem a Dagiból, viszont lesz Nemzeti Közvécé! Ha valaki nem talál szabad fülkét a birkózócentrumban, elfuthat két kilométerre a Nemzeti Rötyibe!

    A nagyotmondás bajnoki címét meg annak kellene adni, aki évek óta Weiss Manfréd Tervről hadovál, holott azt még a képviselő testület elé sem vitték!

  18. Dagobert bácsi szerint:

    Hufu/Kheopsz és Ehnaton/IV. Amenhotep között legalább 1200 év van, az előbbi a IV. dinasztiához, az utóbbi a XVIII. dinasztiához tartozik!

  19. Pilsner Urquell szerint:

    Na és! Mit nekünk az az 1200 év?! (Így gondolta az Idő is, mely betakarta mindet homokkal. És így gondolja egy mai választópolgár, akit csak a Caligula-virsli érdekel.)

    Dagobertem, te egy kicsit begolyóztál. Én abba is hagyom, egyedül is tele bírod írni az egész Csepelinfót.

  20. XY szerint:

    2017. június 23. ·
    A kerületben mintegy 50 km burkolatlan út van, ezért szükséges engedéllyel rendelkező tervek készítése. Az előző képviselő-testületi ülésen az alábbi képen látható utcák/ utcaszakaszok megterveztetéséről döntöttünk. (A Popieluszkó út burkolt, de az állapota leromlott, így ott felújítás szükséges. Az utca kapcsán pályázatot fogunk beadni, ahhoz pedig kiviteli tervek szükségesek.)

    Február 3.
    A Popieluszko utcára kormányzati támogatást kaptunk. Köszönjük.

    Borbély LénárdTetszik
    Május 2. ·
    Hamarosan megkezdődhet a Popieluszkó utca felújítása

Itt lehet hozzászólni !