Féldomborművet avattak a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat aulájában

Csepel.hu

 

Az 1956-os forradalom és szabadharc évfordulójára emlékezve ünnepélyesen leleplezték Turi Török Tibor képzőművész „Corvin-köz –1956” című féldombormű alkotását a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat épületének bejáratánál október 23-án. Az avatáson beszédet mondott dr. Juhász György, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. Az eseményen mások mellett megjelentek Csepel elöljárói, valamint Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Dr. Juhász György emlékeztetett rá, hogy a féldombormű alkotást a hősökre emlékezve avatják fel éppen azon a napon, amikor 1956-ban kitört a forradalom. Ráadásul intézményük névadója, Tóth Ilona is ezen a napon született, aki ma volna 86 éves. Legyen ez az alkotás születésnapi ajándék is számára! A mű a forradalom és szabadságharc ikonikus helyszínének atmoszféráját közvetíti számunkra. Megtisztelő, hogy a domborművet az intézmény aulájában helyezhetik el. Az intézet Tóth Ilonának, a forradalom mártírjának nevét viseli, s így az alkotás méltó helyre kerül a halálra ítélt és kivégzett fiatal orvosnő emlékhelye mellé.

Turi Török Tibor képzőművész Budapesten született 1954-ben. Szerteágazó tevékenysége közül megemlíthető, hogy oktatott fiatalokat rajzolásra, létrehozott múzeumokat, életre keltett egy alkotótábort a Kárpát-medence képzőművészei részére, kulturális műsorokat szervezett. Rajzszenvedélyét később a szobrászat váltotta fel. Köztéri szobrai megtalálhatóak Veszprémben, Keszthelyen, Balatonalmádin, valamint Budapest több helyszínén. Erdélybe, Felvidékre, Délvidékre, Kárpátaljára, Lengyelországba és Törökországba is kerültek művei. A csaknem harminc nemzeti tartalmú mű felajánlásként jutott a kisebbségi területekre. A Csepelen felavatott alkotása szintén ajándékként került az egészségügyi intézménybe.

Az emlékművet Krammer András diakónus szentelte meg.

Az emlékműnél koszorút helyezett el Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a csepeli önkormányzat nevében Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző. A Humán Szolgáltatások Igazgatósága nevében Nagyné Kovács Tímea intézményvezető koszorúzott. A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat részéről dr. Juhász György főigazgató és dr. Illés Krisztina igazgató koszorúzott.

Cs. A.

Csepel.hu

 

Itt lehet hozzászólni !