A gyerekeket újra várja a megújult Csepeli KRESZ-park

Csepel.hu

Október 17-én hivatalosan is átadták Budapest egyik legkomplexebb közlekedési parkját, ahol a legkisebb gyermekek játékos körülmények között tanulhatják meg a forgalmi szabályokat. A Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda nagycsoportos óvodásai örömmel tesztelték a mintegy 1050 négyzetméter aszfaltburkolású kerékpárutat.

A rendezvényen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek mellett Czibulyáné Szonday Szilvia és Pintér József Gáborné önkormányzati képviselők. A Bringaváros névre hallgató parkot Borbély Lénárd, Csepel polgármestere adta át.

Mini utak, mini zebrák, mini jelzőlámpák, mini jelzőtáblák mutatják mikor szabad átmenni az úttesten, hol kinek van elsőbbsége, melyik az a tábla, ahol meg kell állni, nem hajthatunk be és hogyan használhatjuk a körforgalmat. A pályán forgalomtechnikai szakemberek segítségével lemodellezték a csepeli közlekedésben leggyakrabban előforduló helyzeteket, ennek érdekében a helyi rendőrkapitányság munkatársai is részt vettek a terv kidolgozásában.

A pályára gyalogos átkelőhellyel kombinált jelzőlámpás kereszteződés és vasúti lámpás átjárót építettek, emellett útjelző- és tájékoztató táblákat raktak ki. A gyerekeket kísérő szülők számára pedig pihenőpadokat létesítettek, mellettük szemeteseket helyeztek ki, valamint köztéri kerékpárpumpát, ivó kutat, kerékpártárolót és játék benzinkutat telepítettek. A vasúti átkelőhelynél áthaladó sínre játék mozdony került.

A felújítás során a pálya közvilágítása is bővült és a növényállománya megújult. A Csepeli Városgazda munkatársai tették széppé környezetét, egynyári növényeket, alacsony cserjéket és talajtakaró növényeket ültettek, valamint közel 3000 négyzetméter területet újrafüvesítettek. A zöldfelületeket automata öntözőberendezésekkel látták el. A megfelelő árnyékoltság érdekében új fákkal gazdagodik majd a park.

„Csepelen folyamatosan azon dolgozunk, hogy egyre szebbek legyenek köztereink, egyre szebbek legyenek bölcsődéink, óvodáink, és remélhetőleg az iskolák szépítésébe is belekezdünk” – mondta el Borbély Lénárd polgármester az átadáson.

Visszautalt az óvodákban tavaly szeptemberben elindított közlekedésbiztonsági oktatásra, melynek legfőbb célja, hogy a gyermekeket a legkisebb korban megtanítsuk a szabályos és biztonságos közlekedésre. Ezt szorgalmazza a most megújult KRESZ-park, amelynek létrejöttéért a polgármester köszönetet mondott a csepeli rendőrségnek, a Magyar Autóklub és a Csepeli Városgazda munkatársainak. Továbbá megköszönte a Hegyvidéki Önkormányzatnak a gyalogos átkelőhelyre felhívó interaktív tábláját.

Az eseményen a gyerekeknek egy látványos bemutatóval készültek a szervezők az autóklub munkatársainak segítségével. Az imitált jelenetből kiderült, hogy mi történik akkor, ha valaki figyelmetlenül lép ki az útra és az autó már nem tud megállni.

Ezután az óvodások nagy lelkesedéssel vették birtokba a pályát az önkormányzattól kapott futóbiciklire, rollerre és gyermekkerékpárra pattanva különös tekintettel az alkalmi rendőri irányításra, mely mindenkinek nagyon tetszett.

Van, aki bírálja

A felújított parkot az ellenzék részéről a Demokratikus Koalíció kritizálta. Horváth Gyula, Gyurcsány Ferenc pártjának csepeli elnökének állítása szerint a gyerekek igenis rendelkeznek a megfelelő közlekedési ismeretekkel – megtanítják nekik a szüleik – így a KRESZ park kialakítása is nyilván felesleges pénzkidobás volt.

Forrás, további képek: Csepel.hu

Egy hozzászólás “A gyerekeket újra várja a megújult Csepeli KRESZ-park” bejegyzésre

  1. Strici2 szerint:

    A kresz-park tul komcsi nev volt?
    A bringavaros ertelmesebb?

Itt lehet hozzászólni !