Átadták az Idősbarát Önkormányzat díjakat

Csepel.hu

Átadták az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat a Pesti Vígadóban október 9-én. Az ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Kásler Miklós az EMMI minisztere, Novák Katalin az EMMI államtitkára és Pogácsás Tibor BM államtitkára.

A tavalyi év díjazottjaként Csepel Önkormányzata is részt vett az eseményen, melyen Morovik Attila alpolgármester képviselte a kerületet.

Az Idősbarát Önkormányzat díjat az Idősügyi Tanács javaslatára a szociális miniszter és a belügyminiszter alapította 2004-ben. Az elismerést azzal a céllal hozták létre, hogy segítse a helyi szintű aktív önkormányzati időspolitika megerősítését, egyúttal méltányolja az önkormányzatok idősekért vállalt felelősségét, jutalmazza e téren elért eredményeiket. Az Idősbarát Önkormányzat Díjra bármely helyi önkormányzat pályázhat, ha alapfeladatán túl példaértékű kezdeményezéseket tesz az ott élő idősek érdekében, aktív tevékenységével elősegíti az időskorúak életminőségének javulását, helyi szervezeteinek működését, illetve hozzájárul szabadidős programjaik szervezéséhez, valamint a helyi közéletbe, annak alakításába széleskörűen bevonja a nyugdíjasokat és szervezeteiket. Idén hat vidéki önkormányzat (Biri, Cegléd, Győr, Hajdúnánás, Szarvas, Székesfehérvár) vehette át a megtisztelő címet, melyet Pogácsás Tibor a Belügyminisztérium államtitkára adott át.

Az idősek világnapja alkalmából megrendezett díjkiosztó ünnepségen Prof. Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere kiemelte; a nemzet jövőjét a fiatalok, a következő generációk jelentik, de “a jövő az idők méhében fogant meg”. A fiatalokat fel kell készíteni a jövőre, és ebben az idősek pótolhatatlanok. A nemzetnek oda kell figyelnie az idősebb emberek bölcs és megfontolt iránymutatására. Ez nem csak kötelesség, hanem – a történelem tanúsága szerint – sokszor a túlélés záloga is – jegyezte meg a miniszter.

Az ünnepségen az Idősekért díj átadására is sor került, melyeket családügyi és szociális területen dolgozók vehettek át. Novák Katalin államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, amikor azt a kifejezést halljuk, hogy családbarát ország, akkor nem csupán a kisgyermekeket nevelőkre kell gondolnunk, hanem az idős, beteg hozzátartozóikról gondoskodókra is, akik sokat tesznek hozzá a családbarát ország fogalmához. Ez azt jelenti, hogy több generáció tud együtt békében, biztonságban, egymást segítve élni – tette hozzá Novák Katalin.

A díjátadót Balázs-Piri Soma zongorajátéka zárta.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !