Új eszközök, új orvosok a csepeli egészségügyben

csepel.hu

A Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat Szakorvosi Rendelőintézet 2010 óta tartó fejlesztései új minőséget hoztak Csepelen az egészségügyi ellátásban. Bár az orvoshiány időnként nehézséget okoz, számos új szakma is megjelent – mondta el dr. Juhász György, az intézmény főigazgató-főorvosa.

Új terület például a gyermeksebészet, a gyermekradiológia, a traumatológia, az érsebészet, a gyermekortopédia, a foniátria, a 24 órás felnőtt- és gyermekügyelet, az endokrinológiai szakrendelés, a teleradiológia, a genetikai szűrés a terhesség korai szakában és a dietetikai szolgálat. A nagy értékű eszközbeszerzések révén önkormányzati forrásból nyolc év alatt a rendelő műszerparkja is megújult, mintegy 170 millió forint értékben. Például ultrahangkészülékek kerültek a radiológiára (16 millió forint), az urológiára (10 millió forint), a nőgyógyászatra (12 millió forint), a kardiológiára (10 millió forint). Új videokolonoszkóppal (9 millió forint), sebészeti lézerkészülékkel (4 millió forint), tűkristályos kiolvasó rendszerrel (10 millió forint) és érterápiás kezelőággyal (3 millió forint) is bővült az ellátás. Az önkormányzat teljesen felújította a tüdőgondozót és a Szent István út 217. szám alatti rendelőt, a Táncsics utcai és a Csikó sétányon levő rendelők felújítása jelenleg is zajlik.

Véget ért a Görgey Artúr téri épület klimatizálása. „A járóbeteg-fejlesztésekkel szeretnénk pótolni a Weisz Manfréd kórház bezárásával kiesett kapacitásokat. Ma már a betegségek 80-85 százaléka járóbeteg-ellátás keretein belül is megoldható, adott esetben színvonalasabban is, mint a fekvőbeteg-osztályon. Ennek érdekében fejlesztjük a sebészetet, a traumatológiát, az érsebészetet, a nőgyógyászatot”– mondta a főigazgató.

 

Mentálhigiénés centrum

Az Egészséges Budapestért Program fejlesztései kapcsán kitért arra, hogy a mentálhigiénés centrumban pszichiátriai és pszichológiai rendelés lesz. A pszichológusok egészségesek vagy megbetegedés előtt álló pszichológiai problémákkal (frusztráció, szenvedélybetegségek) küzdőkkel foglalkoznak, míg a pszichiátria az elmebetegségeket gyógyítja. A mentálhigiénés centrumban gyermekpszichiátriai ellátás is lesz. „A Dél-pesti Kórház sürgősségi osztálya túlterhelt, nem ritka, hogy a betegek csak többórás várakozás után kerülnek ellátásra. A Vermes utcai épületben – a hosszú várakozást kikerülve – elvégeznék az ún. triázsolást, azaz a beteg állapotának felmérését” – hangsúlyozta Juhász György.

 

Nappali kórház

Lesznek ágyak is, tehát az egykori Szülőház épülete nappali kórházként is funkcionálna, majd a diagnózis felállítása után eldöntik, hogy az illető hazamehet- e vagy kórházba kell küldeni. Itt kap szerepet az infúziós terápia. A kúraszerű ellátás után például a cukorbetegek megkaphatják az értágító infúziót, nem kell befeküdniük a kórházba. A technikai fejlődéssel sokat változott a sebészet arculata. Például az epeműtét, a vakbélműtét, az epehólyag-eltávolítás endoszkópos beavatkozással, egynapos sebészeti eljárás keretein belül megoldhatóak, és tervezik a szemészeti katarakta (szürkehályog) -műtéteket is bevezetni. A radiológia digitalizációja során olyan kamerarendszert szerelnek a röntgenkészülékekbe, amely azonnal digitalizálja a képet. Az informatikai megújulás minden gépet, monitort, nyomtatót érinteni fog, továbbá egységes informatikai rendszert vezetnek be, amelynek során a betegirányítás is megújul. Sorszámosztó rendszert építenek ki, a rendelők ajtaja felett digitális kijelzők hívják a beteget. Az interaktív honlap segítségével a betegekkel közvetlenül tartják a kapcsolatot, a rendelésekre időpontokat lehet kérni. A Szülőotthon épülete is teljesen megújul. „Míg a huszadik században a betegségek megelőzésén és gyógyításán volt a hangsúly, addig a huszonegyedik században már az egészség megőrzésén és fejlesztésén. Célunk nemcsak az, hogy betegeket gyógyítsunk, hanem az is, hogy minél több embernek megőrizzük az egészségét. Az önkormányzat által támogatott sportfejlesztések is ezt a célt szolgálják. Ha csak lehet, kerüljük a kórházi kezeléseket és a beteg gyógyítását a lakóhelyén, otthonától nem elszakítva oldjuk meg” – mondta a főigazgató.

Lass Gábor

csepel.hu

6 hozzászólás “Új eszközök, új orvosok a csepeli egészségügyben” bejegyzésre

 1. csepelifan szerint:

  Hiteles ember ez? Fröcsögve nyomta a propaganda dumát a választások előtt N.Sz. mellett, aztán meg fel is függesztették a praxisából, most meg megint itt van és pénzt is bíznak rá… Röhej!Dr. Sarlatán!

 2. Johnny szerint:

  Komolyan, örülnék, ha ez az egynapos kórház létrejönne, de ennek meg ellentmond:

  “A radiológia digitalizációja során olyan kamerarendszert szerelnek a röntgenkészülékekbe, amely azonnal digitalizálja a képet.”

  Digitális rtg már minden állatorvosnál van szinte!
  Most gányolunk, vagy nem jobb lenne egy, új és üzembiztos gép?
  (egy szobor ára)

 3. belekotkot szerint:

  Fantasztikus kreativitásra vall a szakemberhiányt fejlődésnek eladni. Ugyanis az új területként megjelölt “Teleradiológia” nem más mint az hogy az elkészült röntgen képet valahol máshol értékeli ki egy szakorvos. A teleradiológia ezért alakult ki.
  “A teleradiológia megvalósulásában egyrészt szerepet kapott a technológiai, informatikai fejlődés, másrészt ezek egyenes következménye: a globálisan egyre jellemzőbb szakemberhiány.”
  http://www.o-t-r.hu/hirek/mi-is-az-a-teleradiologia
  Ezért van az hogy egy röntgen vizsgálat után 2-3 órát is lehet néha várni az leletre.

 4. Lili Züllig szerint:

  Én abban látom az akadály első részét, hogy nem lehet kifizetni milliós nagyságrendű tandíjat a SOTE-n. 1.5 millió Ft volt 2002-ben a sima ált.orvosi kar per félév, szorozva 5+2…hagyjuk. Ez nagyban visszatart minden orvosnak vágyót (mint engem) mert ennyi pénzt nem tudok kifizetni.

 5. Qqriq szerint:

  Jó látni, hogy minden a legnagyobb rendben van és rohamléptekkel halad a fejlesztés. A MSZP csak ellopta a pénzt. Szabó Szabolcs az MSZP embere, nem szabad hagyni, hogy Szabóék szétkontárkodják az eddig elért eredményeket.

 6. Pilsner Urquell szerint:

  Az tényleg nem árt, hogyha rendelkezésre állnak a legminimálisabban alapvető ESZKÖZÖK, de EMBEREKET – orvost, tanárt, művészt, munkást – bajos csupán pénzből gyártani. Kivált, ha össztársadalmi korrupcióval, hazudozással és nagybani kaparj-kurta gyűlölködéssel szocializáljuk.

Itt lehet hozzászólni !