BKV: 800 millió forint közpénz végkielégítésre – feleslegesen

Újabb botrány: 67 milliós végkielégítés a MÁV-nál

Index, TV2 Tények

Az elmúlt hat évben elbocsátott száz vezetőből 48-at úgy engedtek el, hogy többet fizettek ki nekik, mint amennyi a munkaszerződésük alapján járt volna. Kocsis István, a BKV vezérigazgatója szerint az így kifizetett többletpénz meghaladja a 800 millió forintot.

Elkészült a BKV-nál az a jelentés, amely az utóbbi évek menedzserszerződéseihez kapcsolódó végkielégítéséket vizsgálta.

Eszerint az utóbbi években elbocsátott száz felsővezető munkaviszony-megszűnéséhez kapcsolódó kifizetése 48 személy esetében összesen több mint 800 millió forintos kárt okozott a közlekedési társaságnak, hangzott el Kocsis István BKV-vezérigazgató sajtótájékoztatóján.

Kocsis ezért különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűncselekmény gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). A vezérigazgató elmondta, az egyetlen évet a BKV-nál töltő, sokszor kárt okozó fiatalokat olyan pénzekkel bocsátották el, ami megalázó volt a harminc éve a társaságnál dolgozó munkatársaknak.

Kocsis szerint két elődje, Antal Attila és Balogh Zsolt idején számos olyan elbocsájtás történt, ahol nemhogy megspóroltak volna a munkaszerződésekben rögzített pluszpénzeken, hanem különböző trükkökkel még többet is fizettek ki, mint amennyi a szerződés alapján járt volna.

Az ilyen trükköket szemlélteti a fenti ábra. A vizsgálat szerint száz esetből 48 vezetőnél fizettek ki többet, mint amennyit kaphattak volna. Ezzel összesen mintegy 800 millió forint hátrányt okoztak a BKV-nak.

A BKV száz, 2003 és 2009 között elbocsátott vezető végkielégítését vizsgálta, akiknek összesen 1,7 milliárd forintot fizettek ki munkaviszony megszűnéséhez kapcsolódóan.

Forrás: Index

Újabb botrány: 67 milliós végkielégítés a MÁV-nál

Több mint 67 millió forint végkielégítést kapott Kugler Flórián, aki 4 évig volt a MÁV vezérigazgató-helyettese. Másfél évvel később a MÁV 13 és fél millió forintos tanácsadói szerződést kötött az általa vezetett Kft-vel. A MÁV a kérdésünkre nem indokolta, miért kapott ennyi pénzt, csak annyit mondtak, hogy ők “semmilyen módon nem foglalkoztatták vissza” Kugler Flóriánt.

Kugler Flórián 2002 és 2006 között volt a MÁV Humánpolitikai vezérigazgató-helyettese. 2006 tavaszán ment el a cégtől. 15 millió forintot kapott arra az időre, amikor a munkavégzés alól már felmentették. 51 millió forintot pedig normál végkielégítésként. Azaz összesen 67 millió forintot 4 év vezérigazgató-helyettesség után.

A MÁV még korábban nyilvánosságra hozott megbízási szerződései között van egy másfél évvel később, 2007 novemberében a Morus-2000 KFT-vel kötött szerződés. A cég tanácsadásért 13 és fél millió forintot kapott. A Cégbírósági papírok szerint a Morus-2000 KFT ügyvezetője Kugler Flórián. A Kft ma is működik. Egy budapesti címre van bejegyezve. Itt kerestük Kugler Flróiánt, hogy interjút készítsünk vele. De azon kívül, hogy erről az ügyről a MÁV-ot kell megkérdezni, többet nem mondott. Azt mondta, nem szeretne nyiltakozni.

Kerestük a MÁV-ot is, szerettük volna megkérdezni, hogy miért kapott ekkora végkielégítést a vezérigazgató-helyettes, és azt is, hogy utóbb a cég miért szerződött a Kugler Flórián vezette Kft-vel tanácsadásra. De a kérdéseinkre csak egy közleményben válaszoltak. Ebben azt írták, hogy “a MÁV Zrt. semmilyen formában, így a Morus-2000 Kft.-n keresztül sem foglalkoztatta vissza Kugler Flóriánt, így tanácsadási feladatokra sem fizetett neki semmilyen összeget a munkaszerződése megszűnése után.” Arra a kérdésre, hogy a Kugler Flórián vezette Morus-2000 kft-vel miért kötött szerződést a MÁV, nem kaptunk választ.

Forrás: TV2, Tények

Egy hozzászólás “BKV: 800 millió forint közpénz végkielégítésre – feleslegesen” bejegyzésre

  1. Vica szerint:

    Úgy gondolom, hogy azok az emberek, akik ekkora végkielégítéssel mennek el végleg, vagy időlegesen egy cég vezető posztjáról, nem kaptak kevés havi jövedelmet. Mi a fenének nekik a végkielégítés, mikor nem valószínű, hogy a befolyásos haverjaik hagyják évekig munkanélkülinek lenniük? Ha van bárhonnan jövedelemforrása a továbbiakban, miért kell ilyen gazdasági helyzetben ennyi pénzt kifizetni azoknak, akiknek amúgy is van mit a tejbe aprítaniuk?

Itt lehet hozzászólni !