A hazugságkormány egy éve beszélt először a válságról

Inforadio.hu

Egy éve beszélt először nyilvánosan a gazdasági válságról Gyurcsány Ferenc. Az azóta megbukott miniszterelnök és kormánya – benne a mostani válságkezelővel, Bajnai Gordonnal – először elhallgatta, majd bagatellizálta a krízist – derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Alan Greenspantől Soros Györgyig minden szakértő már nyolc hónapja a gazdasági válságról beszélt, amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök még csak említést sem tett a krízisről a Megegyezés című programban, amelyet a Népszabadság jelentetett meg 2008. augusztus 27-én. Sőt azt írta, hogy “túl vagyunk a nehezén”. Ehhez képest szeptember 11-től zuhanni kezdett a budapesti részvénytőzsde indexe, a BUX. Szeptember 15-én csődvédelmet kért a Lehman Brothers, és ha nem menti meg a FED, akkor erre a sorsa jutott volna a AIG is.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök először tavaly szeptember 26-án, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén beszélt a válságról. Azt mondta, hogy annak minimális hatása lesz Magyarországra. Még adócsökkentést és reformokat is ígért.

Két nappal később, szeptember 29-én a BUX első mélypontjára ért, éppen akkor, amikor az utcákon megjelentek az MSZP hattyús plakátjai, hirdetve, hogy “Beindultunk”. Október másodikán Veres János pénzügyminiszter egy budapesti konferencián kijelentette, hogy a krízis “nincs elsődleges hatással Magyarországra”, az akkori gazdasági tárcavezető, a most válságkezelő kormányfőként dolgozó Bajnai Gordon pedig “gyorsuló gazdasági növekedésről” beszélt.

Október 6-án már Európa-szerte autógyárak és bankfiókok zártak be, Izland gazdasága pedig az összeomlás szélére került, Gyurcsány Ferenc mégis azt bizonygatta, hogy nem tart a krízis közvetlen hazai hatásától.

Három nap telt el, és az OTP papírjai zuhanni kezdtek, a forint bedőlt és csak a jegybank mentette meg, a miniszterelnök pedig a költségvetés többszöri újraíratására kényszerült, és nyilvánosságra hozott egy 12 pontos válságkezelő programot. Október 13-án már azt mondta, hogy “sikeresen kivédtük a válság első támadását”. Emlékeztetőül: egy héttel előtte még tagadta, hogy egyáltalán válság van Magyarországon.

Október 18-án tartották meg a Nemzeti Csúcsot. Ezen már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem tagadta a nyilvánvalót: az országot csak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank hitele mentette meg, mert a kormányt felkészületlenül érte a világválság, amit utólag igyekeztek valamiféle előre nem látható természeti katasztrófának – például cunaminak – beállítani. El is sodorta a költségvetést, a kormányt és az MSZP-t.

Egy év telt el azóta, hogy Gyurcsány Ferenc először beszélt a válságról. Akkor adócsökkentést ígért és azt mondta, hogy a krízis kikerüli Magyarországot. Most a gazdasági minisztere a kormányfő, a gazdaság hanyatlik, a munkanélküliség nő, a reálbérek csökkennek, a megszorítások pedig egymást érik a válság miatt, amelyről az MSZP és a kormány azt mondta, hogy nem kell tőle tartani.

Forrás: Inforadio.hu

14 hozzászólás “A hazugságkormány egy éve beszélt először a válságról” bejegyzésre

  1. hollósi szerint:

    A hét aranyköpését idézném a mai Vasárnapi Hírekből:
    Kiss Péter- Megélhetésük körülményeiből ítélnek az állampolgárok.
    Aranyos. Ugyan, miből kéne?

  2. miska72 szerint:

    A vasárnapi hírek, egy szocialista érdekeltségű lap. 😉

  3. miska72 szerint:

    hollósi, talán abból, hogy ők jobban élnek mint 8 éve. 🙂 🙂 🙂 😉

  4. Kovács Ernő szerint:

    Magyarországon a többség nem Európa Unióban él
    kommentalok.hu

  5. Gordon szerint:

    Bocs az offért, de már nyáron megmondtam, hogy ez lesz:

    “Kerítésbe vezetett áram rázott meg szombaton két hétéves gyereket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcon. A hétéves gyerekek könnyebb sérülést szenvedtek. A telek tulajdonosa azért vezetett áramot a kerítésbe, hogy a zöldségeit védje.”

    http://www.origo.hu/itthon/20090927-gyerekeket-razott-meg-a-keritesbe-vezetett-aram.html

    Ezúttal szerencsére nem halt meg senki…

  6. Kovács Ernő szerint:

    Hétfőn késő délután majdnem meghalt az a férfi, akit kaszával szúrtak meg az otthona előtt Kiskunlacházán. A történtekről természetesen alig lehetett hallani. Exkluzív interjúja Megyeri Gézával, a kiskunlacházi támadás sértettjével. kommentalok.hu

  7. miska72 szerint:

    Gyerekeket rázott meg a kerítésbe vezetett áram
    MTI2009. 09. 27., 12:47Utolsó módosítás: 2009. 09. 27., 12:50
    Címkék:áramütés, Borsod-Abaúj-Zemplén megye
    Kerítésbe vezetett áram rázott meg szombaton két hétéves gyereket a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcon. A hétéves gyerekek könnyebb sérülést szenvedtek. A telek tulajdonosa azért vezetett áramot a kerítésbe, hogy a zöldségeit védje.
    Két gyereket rázott meg a kerítésbe vezetett áram a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tiszalúcon. A hétéves gyerekek könnyebb sérülést szenvedtek, kórházba szállították őket – közölte vasárnap az MTI-vel a rendőrség.

    A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a 60 éves tiszalúci férfi azért vezetett áramot a kerítésbe, hogy a zöldségeit védje. A két gyermek szombaton este hat óra körül akart bemászni a kertbe, ekkor rázta meg őket az áram.
    A megyei rendőr-főkapitányság emberölés kísérlete miatt indított büntetőeljárást. A 60 éves férfi szabadlábon védekezhet.
    A Borsod megyei bíróságon a héten kezdődött meg annak a kesznyéteni férfinak a büntetőpere, aki veteményesét árammal védte, és tavaly júliusban a kerítését átmászó három helybéli férfi egyikét halálos áramütés érte.

    Gordon

    1. , A szülő a felelős a gyermekéért.
    2., Ki tanította meg a gyereket kerítésen átmászni?
    3., Vajon miért akartak bemászni a kerítésen?
    4., A szülők hol voltak?
    6. , Kiskorú gyermeket így elengedni szülői felügyelet nélkül?
    7., Milyen származásúak a gyermekek?

  8. hollósi szerint:

    miska 72! Láttam az RTL hírekben az “áldozatok” szüleinek az udvarát.
    Az telek kopár, semmit nem ültettek a földbe. Ugyan, minek?
    Amíg a szomszéd szorgos gazdának van valami a kertben, addig kár lenne fáradozni.
    Az augusztusi törvénymódosítás megszüntette a dolgos emberek teljes kiszolgáltatottságát és a tulajdonhoz fűződő jognak érvényt szerzett.
    Végre.

  9. Kovács Ernő szerint:

    Magyarországon önellátó börtönökre van szükség, és az elítéltek csak annyit esznek, amennyit megtermelnek. K.hu

  10. Gordon szerint:

    Okoskodó Ernő! A börtönökhöz kapcsolódó kiadásaink nem csupán az elítéltek élelmezéséből fakad. Télen fűteni kell, világítani kell, szükség van állagmegóvásra, fizetni kell a BV alkalmazottakat, és gondolom még egyéb kiadások is vannak (tisztálkodószerekre, egészségügyi ellátásra, a stb-kre is szükség van), melyekről nem is tudunk. Magam is kiváncsi lennék egyszer egy börtön költségvetésére.

    Megfigyeltem, hogy ti mindig mindenből önellátóak akartok lenni. Nyílván, hisz alapvető fogalmaitok sincsenek a gazdaság működéséről, az árucseréről, a szolgáltatások fontosságáról, és úgy általában semmiről, ami a gazdasághoz kapcsolódik.

    Miért nem mentek vissza Afrikába, másztok fel egy nagy fára, és zabáltok banánt? Ja, hogy időnként egymás nyakába pottyantanátok? Hi-hi. 😀 Emiatt a legmagasabb ág érne a legtöbbet, és máris elkezdődne az “enyém tied” műsor…

  11. LB szerint:

    Elolvasta valaki elejétől a végéig a cikket? Ha igen, magyarázza már meg, mit jelent ez: “hazugságkorány”?
    Napok óta szúrja a szememet, de eddig vártam, hátha az illetékesek is észreveszik és kijavítják!

  12. Vátesz szerint:

    Nyilván meg fog fizetni a gaz zöldségtermelő, hiszen potenciális tömeggyilkos. A két kislány ha felnő, szül legalább 6-6 gyereket, azoknak is lesz fejenként ugyanennyi, tehát ez összesen 86 fő, kész genocídium!

  13. Vátesz szerint:

    Gordon, javasold, hogy a menőfejek a börtönben ne csak könyvtárosok, hanem könyvelők is lehessenek. Tiszta haszon, egy jó “kreatív” könyvelő még egy börtönt is nyereségessé tehetne, másrészt ha például egy Jobbik kormány alatt megismerkednél a börtönkoszttal, akkor egyben ez irányú kiváncsiságodat is kielégíthetnéd.

  14. lolka szerint:

    Egy elitélt napi rezsije 8350Ft. Az országban 18000 elitélt van a börtönökben. Lehet számolgatni mennyibe kerül az adófizetöknek…(ridegtartás) jobbak a viszonyok sok esetben, mint ahonnan érkezett az elitélt…

Itt lehet hozzászólni !