Panelprogram az utolsó pillanat után

Csepel.info

2006 tavaszán, a választási kampányban sok milliós óriásplakátokon hirdette Csepelen a kormány a panelprogramot. Kár, hogy arra a csepeli önkormányzat MSZP-s vezetése akkor már négy éve egy fillért sem adott.

Azóta a helyzet egy kicsit változott. Az elmúlt években pályázati lehetőség már volt, az önkormányzat csak pénzt nem adott  hozzá eleget. Míg országszerte panellakások ezrei újultak meg, Csepelen még mindig pénzhiány miatt utasítottak vissza társasházak egyébként sikeres pályázatait. Most azonban újabb változás történt. A panelprogramra háromszáz millió forintot különített el a csepeli önkormányzat – csakhogy mindössze 17 nappal a pályázat leadásának határideje előtt.

Mit jelent ez a gyakorlatban? Egy eddig a magas felújítási költségek miatt nem pályázó társasháznak most egy rendes közgyűlés összehívásához először legkevesebb nyolc napot kell várnia. Ha az internetről értesülnek a hírről és hétfőn ezt megteszik, akár október 7-én meg lehet tartani ezt a közgyűlést. Ezen az egyetlen közgyűlésen kell aztán megszavazni a panelprogramon való részvételt és egyben kiválasztani a sok közül azt az egyetlen pályázatíró céget, amelynek az összes szükséges dokumentum és a lakók 80%-os támogatásának (!) megszerzése után kell megírnia és beadnia a pályázatot. Erre lenne még összesen négy napjuk, amiből azonban kettő munkaszüneti nap.

Mindez persze csak akkor, ha minden egyéb leírt feltétel teljesült. Ezek után már csak nyerni kell.

Lapunk úgy tudja, hogy a valóságban csak a pályázaton való indulás, a 80%-os tulajdonosi támogatás megszerzése és a pályázatíró cég kiválasztása több hónapos folyamat szokott lenni, amit 17 napba sűríteni lehetetlen.

A javaslatot ugyanakkor az önkormányzat szakbizottsága ellenszavazat nélkül fogadta el. Ábel Attila, a bizottság ellenzéki elnöke kérdésünkre elmondta: a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium még július 28-án írta ki a pályázatot a panelprogramról. Bár a csepeli önkormányzatnak erről már a pályázat kiírása előtt tudnia kellett, a csepeli pályázat kiírását a minisztériumi után még közel két hónapig “fektették”.

Így a javaslat az idő rövidsége miatt szerinte már csak azokon a társasházakon segíthet, akik korábban, még csak az állami támogatás ismeretében döntöttek a pályázaton való részvételről. A pályázati kiírást ennek ellenére támogattuk, hiszen sokaknak, akik az állami támogatás ismeretében már döntöttek, még így is segíthet – mondta el lapunknak a bizottsági elnök, aki azonban kiemelte: az ilyen eljárás ugyanakkor méltánytalansága mellett a korrupciót is erősítheti, ha egyes “bennfentesek” már idejekorán tudomást szereztek a kiírásról.

Az alábbiakban a Csepel.hu beszámolóját olvashatják.

A Csepeli Önkormányzat illetékes szakbizottsága az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására (panelprogram) pályázatot írt ki a következő feltételekkel:

Pályázati felhívás

az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására /PANELPROGRAM/

Budapest XXI. kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottsága a többlakásos lakóépületek magánerős felújításához nyerhető pénzügyi támogatásokról szóló 10/2008.(IV.17.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete alapján pályázatot ír ki a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (továbbiakban: KvVM) által meghirdetett, az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására /PANELPROGRAM/.

A támogatás célja:

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve (a továbbiakban: jegyzőkönyv) végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény (a továbbiakban: Éhvt.) 10. §-a alapján a nemzetközi kibocsátás-kereskedelem keretében a környezetvédelmi és vízügyi miniszter a Magyar Állam nevében kiotói egységeket értékesíthet és vehet e törvény céljának hatékonyabb elérése céljából. A kiotói egységek átruházásából származó bevételt az első kötelezettségvállalási időszakban az üvegházhatású gázok hazai kibocsátásának csökkentését célzó tevékenységek, intézkedések támogatására, nyelők általi eltávolításának növelésére, az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásra kell fordítani külön jogszabály rendelkezéseinek megfelelően.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye és annak Kiotói Jegyzőkönyve végrehajtási keretrendszeréről szóló 2007. évi LX. törvény végrehajtásának egyes szabályairól szóló 323/2007. (XII.11.) Korm. rendelet értelmében a Magyar Állam által folytatott nemzetközi kibocsátás-kereskedelemből származó, pénzügyileg teljesített ellenérték terhére, a KvVM Zöld Beruházási Rendszert működtet.

Fentiek alapján – a pénzügyminiszterrel egyetértésben – a Zöld Beruházási Rendszer (továbbiakban ZBR) működtetésének szabályait a KvVM 10/2009. (VII.17.) miniszteri utasítása határozza meg.

Pályázók köre:

Pályázatot nyújthatnak be a társasházak és a lakásszövetkezetek saját tulajdonú épületeik, széndioxid-kibocsátás csökkentést és energia-megtakarítást eredményező felújítására (továbbiakban: pályázók).

Felújítási támogatást igényelhet:

a) Budapest XXI. Kerület Csepel közigazgatási határán belül, iparosított technológiával 1992.07.01. előtt épült min. 8 lakásos lakóépület.
b) A tervezett munkákat a közgyűlés megszavazta, a várható költségekkel, és a pénzügyi forrással együtt ezt határozatban rögzítette.
c) A lakásszövetkezetnek/társasháznak Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzatával szemben lejárt határidejű tartozása nincs.

Az önkormányzati támogatás mértéke: a bekerülési költség 20 %-a, de legfeljebb lakásonként 300.000,-Ft vissza nem térítendő támogatás.
A pályázó önrészét a beruházás eredményeként elért energia megtakarítás mértéke határozza meg, a KvVM pályázati felhívásában részletezett módon. A pályázó az önrésze rendelkezésre állását elkülönített bankszámlán igazolja, vagy bank által kiállított hitelígérvényt nyújt be erre az összegre.
Az Önkormányzat által biztosított pályázati keretösszeg 300.000.000,- Ft (háromszázmillió) forint. Amennyiben a beérkezett pályázatok által igényelt összeg meghaladja a költségvetésben előirányzott pénzügyi keretet, úgy a támogatások megítélése tekintetében a pályázatok beérkezési sorrendje az irányadó.
A lakóközösség által az Önkormányzat felé benyújtott pályázatot a Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testület Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottsága bírálja el. A CSEVAK Zrt. a pályázat leadási határidejétől számított 30 napon belül értesíti a pályázót a Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottság döntéséről.
Az önkormányzati döntést követően a pályázatokat – az önkormányzat dokumentumaival kiegészítve – a pályázók továbbítják a Zöld Beruházási Rendszer rendszerébe.

A pályázat a minisztérium által kiírt “Pályázati útmutató” és a hozzá kapcsolódó mellékletek szerint nyújtandó be. A minisztériumi pályázati felhívásban szereplő elektronikus úton elküldött dokumentumokat, az önkormányzat felé nyomtatott formában kell benyújtani, a minisztériumi kiírásban meghatározott postai úton megküldendő dokumentumokkal együtt.

A pályázati felhívás, a pályázati útmutató és mellékletei a KvVM Fejlesztési igazgatóságának internetes oldaláról a www.fi.kvvm.hu és a www.kvvm.hu, továbbá a www.csepel.hu és a www.csevak.hu honlapokról tölthetők le.

Pályázat benyújtásának helye, formája és határideje:
A Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata lebonyolítója, a CSEVAK Zrt. felé a teljes pályázati dokumentációt 1 eredeti példányban és 2 példány hiteles másolatban, zárt borítékban, személyesen vagy postai úton ajánlott küldeményként
a következő címre kell beküldeni:
CSEVAK Zrt. 1215 Budapest, Katona J. u. 62-64.
A borítékon fel kell tüntetni a pályázó nevét és címét, valamint a pályázattal érintett épület címét.
Az eredeti példányt – az önkormányzati döntés után – a CSEVAK Zrt. visszajuttatja a pályázó részére, a Szociális, Lakás- és Egészségügyi Bizottság határozatával kiegészítve.
A pályázatok beérkezési határideje: 2009. október 12. 16:00 óra
Amennyiben a pályázati felhívásban szereplő dokumentumok valamelyikét nem, illetve hiányosan tartalmazza, úgy a hiánypótlási felhívás kézhezvételétől számított 8 napon belül egyszeri alkalommal pótolható.
A pályázattal kapcsolatos tájékoztatást a CSEVAK Zrt. munkatársától Devecseriné Bauer Évától kaphatnak a 278-5848/187, és a 06-30-698-5924 telefonszámon, vagy a devecserine.eva@csevak.hu e-mail címen.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testület
Szociális-, Lakás- és Egészségügyi Bizottság

Forrás: Csepel.hu

5 hozzászólás “Panelprogram az utolsó pillanat után” bejegyzésre

  1. Manitu szerint:

    Ez egy igazi gyurcsányi kikacsintás volt a szocik részéről, ilyen az a pályázat, amit csak a választási kampányfüzetekbe szának: nem lehet rá jelentkezni.

  2. miska72 szerint:

    Na ezért kell ezt a bandát elkergetni az önkqrmányzat épületéből!

  3. bogyo szerint:

    Nyilván az elvtársaknak előre szóltak, így nekik volt idejük felkészülni, és tudnak jelentkezni a szűk határidő ellenére is. A többi csepelit meg pofátlanul lesza…ják!
    Ez annyira jellemző!

  4. Bebe szerint:

    Jellemző, 2007. évben kiirtak pályázatot kéménybélelésre, melyre 77 ház jelentkezett. Csak elfelejtették azt mondani, hogy nem azok a házak, ahol házonbelül oldják meg a közös képivseletet, hanem amelyeket a CSEVAK
    dolgozói képviselnek. Most akkor ez hogy is van???

  5. Zolika szerint:

    Szenteczky! Vedd le a kezed a csevakról is! Az a csepeliek tulajdona, nem a tied!

Itt lehet hozzászólni !