Kétharmadon a Fidesz, szárnyal a tőzsde, összeomlott az ellenzék

Origo

Kétharmados többsége lehet a Fidesz-KDNP a következő Országgyűlésben. A vasárnapi választás után vezető külföldi vezetők sorra gratuláltak Orbán Viktornak, a nemzetközi sajtó nagy része pedig nagyon jelentős győzelemként értékelte a Fidesz sikerét. A gazdasági életben is kedvezőnek ítélték a kormánypártok győzelmét, a tőzsde szárnyal, míg a gazdaság négy százalék fölött is nőhet idén. Az ellenzék pedig ez idő alatt összeomlott, és mindenki egymásnak esett. 

A nemzetközi közvélemény és vezető politikusok sorra gratuláltak Orbán Viktor zsinórban harmadik választási győzelméhez a voksolás másnapján, miközben a magyar tőzsde szárnyalt. A hazai belpolitikában az ellenzéki pártok nemcsak egymást ócsárolták, hanem a soraikban is meglehetősen nagy káosz kezd kialakulni. De nézzük először a nemzetközi színtért.

Gratulációk

Orbán Viktor győzelméhez eddig gratulált Angela Merkel, német kancellár és Sebastian Kurz osztrák kancellár is. Telefonon gratulált Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök Orbán Viktor újraválasztásához. A beszélgetés soránNetanjahu már a közeljövőben megtartandó izraeli látogatásra invitálta a magyar kormányfőt.Szintén gratulált Jean-Claude Juncker az Európai Bizottság elnöke, Mateusz Morawiecki, a lengyel köztársaság miniszterelnöke, Andrej Babis, ügyvezető cseh kormányfő, Horst Seehofer, német belügyminiszter Matteo Salvini, az Északi Liga vezetője és többek között Marine Le Pen, a Nemzeti Front elnöke és Geert Wilders is.

Nagyon jó hír Lengyelországnak

A voksolással összefüggésben a lengyel Sieci című konzervatív hetilap főszerkesztője, Jacek Karnowski azt írta, hogy a Fidesz immár harmadik győzelme nagyon jó hír Lengyelország számára, mert a két ország az alapvető kérdésekben, elsősorban a szuverenitást illetően, egymás mellett áll ki.Orbán annak ellenére győz, hogy “nem hízeleg a posztkommunista-liberális elitnek” –vélte Karnowski. A Rzeczpospolita jobbközép napilap szerint a választások tétje nemcsak a Fidesz pozíciójának megőrzése volt, hanem a Brüsszellel szembeni politika folytatása is. A kommentár szerint az ellenzék “képtelen volt akármilyen választási téma érvényesítésére”.

Teljesen leszerepelt az ellenzék, a Fidesz pedig a várakozásokkal szemben nem gyengült, hanem erősödött – állapította meg szerkesztőségi írásában a pozsonyi Új Szó, amely szerint ez egy nyolc éve kormányzó párttól rendkívüli teljesítmény. Hozzátették: Orbán Viktor ereje tovább nőtt, a szuverén győzelemmel legmerészebb terveinek megvalósításához is erős mandátumot kapott, s egyre inkább Közép- és Kelet-Európa regionális vezetőjeként tekinthet magára, hiszena térség kétségtelenül legsikeresebb politikusa lett.

Az ABC című spanyol konzervatív napilap azt írta, hogy a kétharmad megszerzése szabad kezet ad a miniszterelnöknek a kormányzásban. Hermann Tertsch budapesti különtudósító szerint az eredménynek következményei lesznek a magyar kormányfő és EU között kialakult konfliktusra nézve is. Úgy vélte, hogy bárOrbán Viktor kis országot vezet, de “meghatározó a jelenleg zajló ideológiai vitában” Európában,és “referenciává vált” sok új jobboldali erő számára.

Nagy lehet a gazdasági növekedés

A gazdaság területére áttérve teljes mértékben kedvezően reagáltak a piacok arra, hogy a Fidesz-KDNP kétharmados többséget szerezhetett. A budapesti tőzsde egész nap pozitív tartományban mozgott. Az OTP, a Mol és a Magyar Telekom papírjai nagyon jól teljesítettek. Csaknem 15 százalékkal emelkedett a Konzum, az Opus, az Appeninn és a CIG Pannónia árfolyama

Londoni pénzügyi elemzők szerint a magyarországi országgyűlési választások eredménye az eddigi gazdaságpolitika folyamatosságát ígéri. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő véleménye szerinta gazdaságpolitikai folyamatosság az idénre is erőteljes növekedést tesz lehetővé a magyar gazdaságban.A Fitch londoni elemzői azzal számolnak, hogy a magyar hazai össztermék (GDP) 2018-ban is 4 százalékhoz közeli ütemben nő. A hitelminősítő közölte azt is, hogy várakozása szerint a magyar kormány továbbra is a GDP-érték 3 százalékának megfelelő EU-tűréshatár alatt tartja az államháztartási hiányt.

Több szavazatot kapott a Fidesz, mint a teljes parlamenti ellenzék

Bár a külképviseleteken leadott szavazatokat egyelőre még nem számolták meg, de a mostani állás szerint a levélben leadott szavazatok összeszámolása során szerzett szavazatokkal eggyel bővült, 134-re nőtt a Fidesz-KDNP által elnyert mandátumok száma, a Jobbiké pedig eggyel csökkent. A Nézőpont Intézet elemzése szerint az adatok összesítése alapján elmondható, hogya Fidesz-KDNP listája több egyedül mintegy 256 ezerrel több szavazatot szerzett, mint parlamenti ellenzéke összesen,hiszen a patkó baloldalán helyet foglaló pártok listáját összesen 2,34 millió szavazópolgár választotta, míg a kormánypártokat közel 2,6 millió.

Mára az is kiderült, hogya listás szavazatokat összesítve a Fidesz-KDNP Budapesten is a legnagyobb párt,nem igaz, hogy Budapest valamely ellenzéki erő fellegvára lenne. A kormánypártok, nagy előnnyel, 38,3 százalékot szereztek a fővárosban, így pontosan 20 százalékponttal múlták felül a második helyezett MSZP-Párbeszédet. A harmadik helyen 12,9 százalékkal a Jobbik, míg negyedikként 10,6 százalékkal az LMP futott be.

Csak a Fidesz erősödött

A Nézőpont Intézet szerint szavazóbázisának jelentős növelésére kizárólag a kormánypártok voltak képesek. Míg 2014-ben 2,1 milliót meghaladó belföldi listás eredményt produkáltak, addig idén április 8-án több mint 2,6 millió voks érkezett belföldről a Fidesz-KDNP listájára. A kormánypártok majdnem 400 ezres bővülésével szemben a Jobbik országos listájára idén 1,028 millió szavazat érkezett belföldről, amely szinte pontosan megegyezik a 4 évvel ezelőtti 1,018 milliós adattal.A Jobbikhoz hasonlóan a baloldali-zöld spektrum támogatottsága is érdemben változatlan maradt 4 év alatt:2014-ben a baloldali összefogás és az LMP listáira összesen 1,558 milliónyian szavaztak belföldről, 2018-ban pedig 1,494 millióan támogatták belföldről az MSZP-P, a DK, a Momentum, az Együtt és az LMP listáinak valamelyikét.

Már az LMP-n belül is perlik egymást

A választási eredmények értelemszerűen az ellenzéki pártok soraiban indítottak el földrengésszerű mozgásokat. Új elem, hogy már nemcsak egymást ócsárolták a pártocskák, hanem belül is egymásnak estek a felek. A választási kudarc után felszínre tört a régóta meglévő belső feszültség a Jobbikban. Toroczkai László alelnök szerint Vona Gábor megbukott, és ha csak látszólagos lesz a lemondása, azzal kivégzi a pártot. Szerinteki kell iktatni a növekedést gátló akadályt.

Az LMP-ben Schiffer András és Hadházy Ákos kapott hajba. Schiffer perrel fenyegeti a Szekszárdon óriásit bukó Hadházyt, mert valótlanságokat közölt párttársáról. És ha már LMP, a párt kampányfőnöke, Schmuck Erzsébet azt mondta: a szocialisták történelmi bűnt követtek el, mert gyakorlatilag ők hozták vissza Gyurcsány Ferencet az Országgyűlésbe. A képviselő hozzátette, a szocialisták emellett saját magukat is meggyengítették.

Szigetvári Viktor, az egy százalék alatt végzett Együtt miniszterelnök-jelöltje pedig azt fogja javasolni, hogy az pártja ebben a formában ne folytassa.Nem érez magában arra lelki erőt, hogy még négy évig „tekerje a bringát”.Elismeri a felelősségét, és nem akar másokra mutogatni.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

 

6 hozzászólás “Kétharmadon a Fidesz, szárnyal a tőzsde, összeomlott az ellenzék” bejegyzésre

  1. propaganda szerint:

    Szárnyal a tőzsde, persze, leginkább Mészáros Lőrinc részvényeinek árfolyama ugrott meg, hiszen a befektetők tudják: amíg Orbán van hatalmon, addig Mészárosnak nagyon jól fog menni, felfelé fog menni a csillaga. Azért ez is elég sokatmondó, nemde?

  2. Feri szerint:

    Persze Szabó Szabolcsról se feledkezzünk meg akinek a bankszámlájára lehet adakozni, hogy az Együtt felvett 200 millióját amit elvesztettek, vissza tudják fizetni.

  3. Nagyapó szerint:

    propaganda:”A választási eredmények bejelentésekor nagyon megugrott a Google-ban a “kivándorlás” szóra rákereső emberek száma. Magyarország kivándorlóország lesz.”
    propaganda, Pastoriussal együtt sürgősen húzzanak el Londonba, Tel Avivba, vagy Johanesburgba mosogatni, amihez értenek, ott ugyanis szükség van ilyen szakképzettségűekre (pártállás nem számít).
    Vigyék magukkal néhány közeli etásukat, robit, Strici2-t, stb.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. robi szerint:

    Nagyapó!
    Eszembe sincs elmenni az országból.
    Ha néhány tiszántúli honfitársunknak – akiknek az éves bevételét gyakran havonta megkeresem – megfelelnek a hazai viszonyok, akkor nekem is.

  5. Strici2 szerint:

    Ven koponyegforgato!
    89′ elott maga miert volt itt? Azota mit keres itt?
    Valamikor el kellett volna huznia vagy most hallgatni.
    Ha szigoruan a szavazast nezi takarodjon csepelrol!!!!

  6. Kaschauer szerint:

    Mély aggodalommal tölt el Csepel jövője.
    Olyan figurát akasztottak a ballib szövetségesek a nyakába Csepelnek, ami évtizedekre visszavetheti a fejlődésben.

    Mélységbe fogja rántani a városrész kulturális, egészségügyi és gazdasági fejlődését.
    Kellett ez nekünk?
    Önvizsgálatot kellene tartaniuk a gyűlöletbeszéddel megvezetett választóknak, hogy ezt a hibát újra ne kövessék el.

Itt lehet hozzászólni !