Durva harcot hoz a választás: itt indulnak az ellenzék és a Fidesz nagyágyúi

Blikk

Az előttünk álló egy hónapban az ország minden szegletében az április 8-i voksolások lesznek középpontban, ám több tucat körzetre a szokásosnál is nagyobb figyelem fog irányulni.

A 106 egyéni választókerület némelyikében több, országosan is ismert politikus csap össze, ami akár kimagasló részvételi arányokat is eredményezhet.

Az elmúlt időszakban például a belvárosi körzetre fókuszált a közvélemény: noha a 2014-ben magabiztosan mandátumot szerző Rogán Antal (46) helyett Hollik Istvánt (36) indítja a Fidesz-KDNP, ott méreti meg magát az Együtt elnöke, Juhász Péter (46) és Fekete-Győr András (28) Momentum-elnök.

A XXI. kerületben a négy évvel ezelőtt befutó, az Együtt színeiben politizáló Szabó Szabolcsnak (39) idén nemcsak Németh Szilárddal (53) kell megmérkőznie, ugyanis az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikó (45) is a ringbe lép.

Bár a koordinált jelöltállítás igencsak döcögősen halad, a pécsi Mellár Tamás (63) személyét kimagaslóan sok párt fogadta el: Baranya 1-es számú körzetében már tíz politikai tömörülés – köztük az MSZP, DK, Együtt és a Párbeszéd – állt be a függetlenként induló neves közgazdász mögé. A jelek szerint így jó esélye van a korábban mindössze négy százalék előnnyel parlamentbe jutó fideszes Csizi Péter (35) ellen.

Erős kampány várható azokban a régiókban, amelyekben az ellenzéknek sikerült legyőznie a kormánypárti jelöltet 2014-ben. Például ilyen a szegedi választókerület, ahol Szabó Sándor (43) a baloldal jelöltjeként közel 40%-kal kerekedett felül fideszes riválisán.

A legminimálisabb előnnyel győzedelmeskedő egyéni jelölt 4 éve a kormánypárti Kucsák László (54) volt: a XVIII. kerületben 56 szavazattal győzte le az MSZP egyik legnépszerűbb politikusát, Kunhalmi Ágnest (35). Néhány hét múlva ismét összecsapnak.

– Egy országosan ismert jelölt helyzeti előnyben van: nem kell bemutatkoznia, így több energia jut programja ismertetésére – mondta Kiszel­ly Zoltán. A politológus hozzátette: egy „bejáratott” politikus hatékonyabban tud lobbizni saját körzetéért, akár kormánypárti, akár ellenzéki.

Megmérték a “billegőket”

A Közös Ország Mozgalom több “billegő” választókerületben megmérte, hogy ki lehet a legesélyesebb jelölt a kormánypárti indulóval szemben. A II. kerületben például a DK-s Niedermüller Péternek van a legtöbb szimpatizánsa (18,7%), de még így is jócskán le van maradva a fideszes Varga Mihálytól (35,7%).

Forrás: Blikk

Itt lehet hozzászólni !