Parlamenti különóra csepeli diákoknak

Csepel.hu

Parlamenti különórán vehettek részt a BGSZC Csete Balázs Szakgimnázium 9. és 11. osztályos tanulói február 20-án. A csepeli önkormányzat képviselőtestülete tavaly ősszel döntött arról, hogy parlamenti látogatásokat szervez a kerületi középiskolásoknak.

A különórán a fiatalok megismerkedhetnek a parlamenti demokrácia alapjaival, a plenáris ülésen keresztül pedig betekintést nyerhetnek az Országgyűlés tevékenységbe, a képviselők munkájába.

A közel háromórás program elején idegenvezető mutatta be az Országház épületét és nevezetességeit. Rövid séta után a csoport a látogatóközpontból az arany lépcsőházon keresztül jutott fel a kupolaterembe. Ott elsőként, a különlegesen őrzött Szent Koronát és koronázási jelvényeket tekinthették meg a diákok, majd magával a kupolacsarnok történetével ismerkedhettek meg. E grandiózus terem az Országház egyik legrégebbi része.1896-ban itt tartották a millenniumi ülést, illetve az alsó- és felsőház együttes üléseit (1944-ig ugyanis a magyar Parlament is kétkamarás volt). A kupolacsarnokot fedő 27 méter magas csillagmennyezet lenyűgöző látványt nyújt. A kupolacsarnok díszítésében kiemelkedőek a királyszobrok, melyek a korszak neves művészeinek alkotásai.

Az impozáns csarnokból a csoport a plenáris ülésterem karzatához sétált, ahol egy törvényjavaslat vitájába is betekinthetett. Az Országgyűlés minden fontos hatásköre a plenáris üléshez kapcsolódik, ez a törvényhozás legfontosabb színtere. Ügydöntő jellegű határozatot csak a plénum hozhat, és a plenáris ülésen folynak az előterjesztések általános, illetve részletes vitái is.

A plenáris ülést követően Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a diákokat. A polgármester kiemelte: a csepeli önkormányzat azért indította el ezt a programot, hogy minden kerületi középiskolás eljuthasson legalább egyszer a Parlamentbe, megismerhesse az Országház épületét. Ahogy fogalmazott ez egy különleges hely és egy különleges helyzet is, hiszen néhány hét múlva országgyűlési választások lesznek. Végül hangsúlyozta, ha a diákok később családjukkal, barátaikkal is szívesen ellátogatnának ide, annak megszervezésében is számíthatnak az önkormányzat segítségére.

Németh Szilárd országgyűlési képviselő elmondta nemrég egy amerikai turisztikai magazin a világ 15 legértékesebb, legszebb épülete közé sorolta az Országházat. A politikus érdekességként kiemelte: a Parlamentet 1885-ben kezdték építeni, akkoriban a Nagy-Magyarország egész területéről Erdélyből, Felvidékről, Kárpátaljáról, a Délvidékről is hoztak ide építőanyagot. „Az egész ország összefogott, hogy legyen az országnak egy háza.”

Majd az aktuálpolitikáról szót ejtve a képviselő elmondta éppen ezen a napon tárgyalja a Parlament a Stop Soros törvénycsomagot, mely hosszú évekre meghatározza az ország életét. Végül reményét fejezte ki, hogy a gyerekek, szép emlékekkel, gazdag élményekkel térhetnek haza.

A parlamenti különóra az Országgyűlési Könyvtárban ért véget. A könyvtárat az 1860-as évek végén a törvényhozó munka támogatására hozták létre. 1952-ig zárt, intézményi szakkönyvtárként működött, alapvető feladata az országgyűlési képviselők munkájának támogatása volt. A könyvtárban olyan muzeális értékű művek is fellelhetők, mint Werbőczy István 1517-ből származó Tripartituma, vagy az első magyar nyelvű újság, az 1780-ban kiadott Magyar Hírmondó. A parlamenti látogatást ebéd zárta.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !