Eldőlt: a Nyárfás utcát egyirányúsítják a Szent István út felé

Csepel.hu

A Nyárfás utcát egyirányúsítják a Szent István út felé, és a Borókás utca ellenirányú forgalmát szintén egy irányba vezetik a Határ út felé, a Határ útig – erről döntöttek az érintett lakók elsöprő többséggel a Mátyás Király Általános Iskolában megrendezett lakossági fórumon december 7-én.

Az ügy előzménye, hogy tavasszal a Nyárfás utca lakói aláírásokat gyűjtöttek annak érdekében, hogy csökkentsék az áthaladó forgalmat és biztonságosabbá tegyék a kereszteződések közlekedését. Szuhai Erika, a körzet egyéni képviselője utánajárt a dolognak: előbb szeptemberben rendeztek lakossági fórumot a kérdésben, amelyen a lakók különféle javaslatokkal álltak elő. Az elmúlt hónapokban ezeket megvizsgálták, s most öt reális lehetőség közül lehetett választani.

A probléma gyökere, hogy a Nyárfás utca keresztmetszete szűk, a kétirányú forgalom nem fér el. A gondot súlyosbítja, hogy a Nyárfás és a Borókás utcák találkozási pontja beláthatatlan, ennek javítására korábban közlekedési tükröt helyeztek ki. A fórumon megjelent lakók értékelték a képviselőasszony igyekezetét, és megértették, hogy csak olyan megoldások jöhetnek szóba, amelyek nem ütköznek jogszabályokba.

Szuhai Erika tételesen és térképen mutatva magyarázta el, miféle jogszabályba nem ütköző lehetőségek kínálkoznak. Az elvetett javaslatok között szerepelt a Nyárfás utca egyirányúsítása a Borókás utca felé, a Borókás utca forgalmát pedig a Szent István út felé vezetnék egy irányba a Határ utcától.  A lakók szintén ellenezték, hogy a Nyárfás utcát egyirányúsítsák a Borókás utcától a Szent István útig. Nem kértek abból sem, hogy megállási tilalmat rendeljenek el a Nyárfás utcában a Borókás utcáig. Az ötödik lehetőség az volt, hogy minden marad a régiben – ezt végképp nem akarták a lakók.

Az egyirányú forgalmi rend bevezetésének előnye, hogy az útpályán kevesebb konfliktushelyzet alakul ki, a gépjárművek számára biztosított a megállás és az átmenő forgalom mértéke csillapítható. Hátránya, hogy a célforgalmat illetően némileg hosszabb lesz a menetidő és a megtett út.

A kerületben még mintegy 50 km földút van, ahol a csapadékvíz-elvezetés sincs megoldva. A képviselőtestület egy koncepciótervet rendelt meg, ami a kerület összes utcájára vonatkozóan megadta elvi vízjogi engedéllyel a csapadékvíz-elvezetés módját. A FŐMTERV munkája alapján megindult a veszélyeztetett területek és ellátatlan közintézmények környezetének tervezése.

Cs.A.

Csepel.hu

 

Egy hozzászólás “Eldőlt: a Nyárfás utcát egyirányúsítják a Szent István út felé” bejegyzésre

  1. Betke szerint:

    Sajnos, aki szembe akar menni a forgalommal, annak nincs akadály! Tapasztalatból merem írni, napi szinten rendszersen a Vércse utcára merőleges utcákból simán fordulnak szembe a kötelező haladási iránnyal és nagy sebességgel rongyolnak a Szent István út felé! Aki szabályosan közlekedik, annak kell lassítani és udvariasan lehúzódni, hogy ne legyen baleset!

Itt lehet hozzászólni !