Kőkeresztet állítottak Csepelen és fellobbant az adventi gyertya első lángja

Csepel.hu

Kőkeresztet adtak át Csepelen az Ady Endre út 25. szám előtti közterületen advent első vasárnapján. A feszület állítását Németh Szilárd országgyűlési képviselő kezdeményezte, melyet a csepeli önkormányzat képviselőtestülete szintén támogatott.

A három méter magas fehér műkő keresztet Kertész Péter plébános és Prodán Gábor görög katolikus esperes megáldották és felszentelték.

 

Őseink megannyi településen, kisebb-nagyobb lakókörzetekben a bevezető utak mellé mindenhol keresztet állítottak, amely Isten erejét, Isten bölcsességét szimbolizálja – mondta el az átadáson Kertész Péter plébános.

 

Hozzátette: a kereszt mindenhol szent jel. Ha elhaladunk mellette, emlékezzünk arra, akiről a kereszt szól és emlékezzünk arra, amiért a kereszt szól.

Csepel két nagy kőkeresztjét tavaly újíttatta fel az önkormányzat, most a harmadik átadása oda került, ahol a legnagyobb szükség van rá, a tízemeletes panelházak között, a LIDL áruházzal szemben. Ezen a környéken régóta nincs már feszület.

 

TBE 5464Csepelen is kigyúltak az ünnepi fények

 

Advent első vasárnapján Borbély Lénárd polgármester gyújtotta meg a Szent Imre téren felállított betlehemi jászol mellett elhelyezett adventi koszorún az első gyertyát. Az ünnepi készülődéssel kapcsolatos gondolatait Kertész Péter, a Csepel-Belvárosi Kisboldogasszony templom plébánosa mondta el az érdeklődőknek. Ez alkalommal Csepel fenyőfáján is kigyúltak a fények, a polgármesteri hivatal díszkivilágításban pompázik s égnek a fényfüzérek a kerület központi terén és utcáin.

A plébános beszédében a karácsony előtti várakozással teli időre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta: a szeretet ajándéka nem ér semmit, ha csak egy-két napra korlátozódik.

 

„Az igaz szeretet, az egymásra való ráfigyelés, készség, megértés, megbocsátás, bátorítás nem születik úgy meg a szívünkben, olyan tartósan, mint ahogy ezt akarta nekünk hozni Urunk Jézus a betlehemi jászolban. Ne csak az ajándékokra vessük rá tekintetünket, hanem tudjunk egymás szívébe, lelkébe belenézni, tudjunk a karácsonyfa tövében egymással és egymásért imádkozni. A betlehemi kisdednek, békéje, áldása, szeretete töltse be a mi szívünket, töltse és erősítse családjainkat, közösségeinket, Csepel minden lakójának szívét, lelkét, életét” – tette hozzá.

 

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

18 hozzászólás “Kőkeresztet állítottak Csepelen és fellobbant az adventi gyertya első lángja” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Oda kerult ahol a legnagyobb szukseg volt ra.
    Egy fuggetlen kozvelemeny kutatas eredmenyere kivancsi lennek.
    Akar a lekozelebbi lepcsohaz lakoit akar a lidl vasarlokat akar a lakotelep nagy resze szerint nagyon hianyzott nekik? Es oda? Egy lepcsohazban lakik kb. 30 csalad atlag 4fo kb 44 lepcsohaz annak a sok ezer embernek ennek a hianya volt a legnagyobb gondja?

  2. Kürti Teréz szerint:

    Mű keresztények pótcselekvése,
    álszentek bosszúja,
    agyamentek cirkuszolása.
    Szégyen!
    Ezt a pénzt inkább a rászorulóknak adták volna!
    Minden csepeli gyereknek jutott volna belőle egy kiló szaloncukor biztosan.

  3. királyerdei szerint:

    Felfoghatatlan…

    … az a rengeteg hazugság, amelyre a mai kor épült, s amely hazugságok miatt dől le lassan minden nimbusz, omlik össze a keresztlény erkölcsi követelményrendszer, s lassan maga a kereszténység is, az ebben gyökerező Európával együtt. Hiszen Európa nem csupán megtagadta, de ma már bünteti is a kereszténységet, s büntet a keresztény jelképek használatáért. Az az Európa, amelynek bohócbírósága nem volt hajlandó a veres-csillag használatáért kiszabott büntetést elismerni… noha ez alatt a csillag alatt 100 millió embert öltek meg… Ma már Európában mindenki fontosabb – mert ez a liberalizmusnak mondott sátáni rendszer sajátossága –, mint az európai fehér, keresztény ember.

    Felfoghatatlan…

    … hogy maga a Vatikán is arra törekszik, hogy a teljesítse azt az európai tervet, amely terv a magyarországi liberál-bolsevik söpredék szerint nincs is. Tragikus, hogy a papok és a püspökök egy része hitét és a keresztény tanítást megtagadva követi a vatikáni jezsuita politikai tévelygéseit, s 400 millió európai keresztény lába alól kirántja a hit és a jézusi szellemiség – a II. Vatikáni Zsinat óta amúgy is – málladozó szőnyegét, s minden bizonnyal egy másikat igyekszik teríteni az európaiak elé. Az „Ezeregy éjszakából” kölcsönözve…

    Felfoghatatlan…

    … hogy a magyar társadalomban is egyre inkább elharapózik a búskomorság, és hitetlenség, amelynek magvacskáit a liberál-bolsevik csürhe vetette és veti el folyamatosan, s amely magocskák egy-egy társadalmi csoport esetében termékeny talajra találtak, de már fertőzik az egész társadalmat. Sátánian zseniális az a politikai méregkeverés, amely az ószövetség szellemisége szerint a gyűlöletet felhasználva adagolja a magyar társadalomnak azt a kábítószert, amely már szárba szökkent, mert a primitív kapzsiság és az ígérgetések muzsikája jó medicina a normális gondolkodás ellen a kommunista-liberális árulók kezében…

  4. királyerdei szerint:

    Allah csodát tett – Elvette az európaiak eszét

    Történetileg kissé bizonytalan, legendaszerű a história, de makacsul tartja magát, hogy az 1200-as években, több keresztes hadjárat kudarca után, gyermekekből verbuvált keresztes sereget küldtek a Szentföld felszabadítására a muzulmán hatalom alól.

    Mint a Biblia mondja, szilárd hittel hegyeket lehet megmozgatni, csak hinni kell, és csodát tesz a Megváltó, a tiszta lelkű gyermekek puszta megjelenésére térdre hullanak, keresztet vetnek,

    megtérnek a pogányok, a ruháikat terítik a Jeruzsálembe diadalmasan bevonuló ifjonti sereg lábai alá, pálmaleveleket lengetve üdvözlik őket, a Boldogságos Szűz boldogan tekint le a mennyek országából, a római pápa lesz az egész világ vallási vezetője!

    Sajnos kissé másképp valósultak meg a dolgok.

    A vallási rajongók őszinte megütközésére Genovánál nem akart megnyílni előttük a tenger,

    hogy száraz lábbal masírozhassanak át Palesztinába.

    Sokan már ott szétszéledtek, az útra kelt maradék pedig a keresztény pedig a hitre áttérni valamilyen rejtélyes okból nem akaró szaracénok fogságába esett, a fiúkat kasztrálták és rabszolgapiacon eladták, a lányokat háremekbe hurcolták.

    Ez lett egy siralmasan hülye ötlet tragikus vége. Persze, ha mindez így történt.

    Eltelt hétszáz esztendő, amelynek során az iszlám megkísérelte meghódítani Európát, a török hadak Bécsig jutottak, az akkori szállítási, felvonulási lehetőségekkel ott érték el terjeszkedésük határát.

    Magyarország majdnem belepusztult az Európát és saját magát védő háborúzásba.

    Az iszlám világ később meggyengülve feladta világhódító terveit, de nemrég leporolta őket.

    És zseniális ötlete támadt: ismételjük meg a gyermekhadjáratot, hátha Allah megteszi azt a csodát, amelyet Jézus megtagadott a híveitől!

    Hiszen kellően nagy tömegben a fegyvertelen ember a leghatásosabb fegyver!

    Ne ágyúval, karddal vonuljunk fel, hanem megtört tekintetű asszonyok karján bájosan mosolygó kisdedekkel!

    A keresztények a szeretet és az irgalom jegyében éppúgy nem tudnak ellenállni az ilyenek látványának, mint a fehér ember új vallásának hívei, a liberálisok.

    Csak vonulunk és vonulunk, jól megszervezve, okos-telefonra letöltött térképekkel, kapcsolatokkal, kiokosításokkal, csak megyünk, békésen, mint életveszély elől menekülő családok – ahogy Mária, a gyermek Jézus és Szent József menekült csacsiháton a csecsemőgyilkos Heródes elől Egyiptomba.

    Ki űzhetne vissza minket? Ki ne adna állampolgárságot, szociális lakást, teljes ellátást, havi apanázst az ilyeneknek?

    Felkerekedünk százezer- és millió szám, visszük magunkkal a hitünket, a vallásunkat, ki tagadhatja meg tőlünk, hogy mecseteket építsünk, és az egész befogadó ország a müezzin hangjára ébredjen? Senki!

    És majd ha elég sokan leszünk, bevezetjük a sariát, kardélre hányjuk, aki nem kuporodik le imádkozni naponta ötször!

    Minket sért, ha fejkendő nélküli nőt látunk az utcán, tessék, viseljék az őshonosok is!

    Európa iszlám lesz!
    És lőn: Allah csodát tett!

    Elvette az európaiak eszét, a Németek már kormányozni se mernek a hazájukban.

    A liberálisok azt szajkózzák, hogy nincsenek nemzetek, ezért nem lépnek koalicióba, éljen muzi-mán.. csak emberek vannak.

    A keresztények azt, hogy a feladatunk nem lehet más, mint a feltétel nélküli segítés.

    A muzulmánok meg röhögnek a markukba.

    Ők jól ismernek egy mondást: akit Allah el akar veszejteni, annak előbb elveszi az eszét…

  5. csak úgy ... szerint:

    Templomunk, keresztünk már van. Kíváncsi lennék, hogy vezetőink, mikor gyóntak legutóbb?
    Vezeklésül, hány “Hiszek egyet…” mondtak, bár néhányuknak ez túl hosszú lenne.
    Az alábbi linken megtalálható, csak hogy gyakorolhassák.

    http://uj.katolikus.hu/lelkiseg.php?h=12

    De lehet, hogy nem is volt meggyónni valójuk?

  6. Nagyapó szerint:

    Elmúlt a Pápagyalázás 500. évfordulója, de a Pápa támadása tovább folyik. Érdekes módon főleg azok a keresztyények folytatják, akik semmit sem tesznek az iszlámhódítás ellen, sőt püspökeik leszedetik templomaikról a keresztet.
    Sajnos nem tudják felfogni, hogy a Pápa nem világi hatalmasság (Sztálin is azt kérdezte „Hány hadosztálya van?”).
    A katolikus egyház sok nemzet tagjaiból áll. A Pápa nem magyar, német, japán,stb., hanem katolikus (lat. catholicus), azaz egyetemes.
    Az egyes országok megvédése az országok vezetőin múlik, amit az EU szoclib vezetői elmulasztanak ellentétben velünk. Tényleg, talán megneveznének néhány (legalább egy) protestáns törökverő hőst!!!
    Nagy becsben tartják –jogosan – a Károli bibliát, javaslom, néha olvasgassák.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Nagyapó szerint:

    csak úgy … a hülyeséggel nem szokás dicsekedni!
    csak úgy … melyik vallásnál van gyónás?
    csak úgy … milyen vallásúak az ország vezetői?
    csak úgy … nézzen utána penitencia módjainak!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. csak úgy ... szerint:

    Nagyapó!

    A római katolikusoknál gyónás, elsőáldozás, bérmálás.
    Továbbá minden áldozás (Karácsony, Húsvét, esküvő … ), előtt gyónás.
    Sajnálom, hogy erről még nem hallott.
    Még van ideje utána nézni (reméljük).

    Az ország vezetőinek vallása viszont változó.

  9. TenkA szerint:

    őő..izé

    Persze, hogy lett volna jobb helye ennek a pénznek. A Tóth II-Czibor szobor is sokba került. Azzal nincs baj? Én azt sokkal feleslegesebbnek tartom, arra sajnálom a ráköltött forintokat. De ez legyen az én bajom.

    Azonban megkérdezném, hogy konkrétan mi a baj ezzel a kőkereszttel? Randa? Tájidegen? Idejétmúlt? Jézus van rajta, miért ki legyen? Most ez baj? Csak kérdezem…

  10. Nagyanyó szerint:

    Nagyapónak nem ismerős? “Csuhások térdre” – kiáltotta Orbán Viktor a rendszerváltás utáni első parlamentben, amikor egy KDNP-s szót kért.

  11. propaganda szerint:

    Keresztény kurzus!

  12. Strici szerint:

    Az onkormanyzat 3havi termese.
    Arany Janos emlektabla
    Toth Bozsi-Czibor emlekmu
    Kokereszt
    Ezt es a tobbi szazat nem csak at kellett adni minden evben koszoruzni, megemlekezni.
    Es nem beszeltunk meg a rendszeres lengyel-roman utakrol.
    Van munkajuk boven ugyhogy ne bantsuk vezetoinket.

  13. Kürti Teréz szerint:

    TenkA!
    Semmi közöm a focihoz, mióta orbánviktor milliárdokat áldoz rá a mi pénzünkből,
    már utálom is, de egy Czibor Zoltán-Tóth II.József szobor nem zavar, sőt, örülök neki, hogy a kedvéért megszépült a Béke tér.
    De!
    A kőkereszt a Lidl elleni bosszú, pitiáner, dedós cirkusz, aminek semmi köze a valláshoz, hiába bohóckodott pár reverendás a megszentelésével.
    némethrezsiszilárd tudatáig ez már nem jutott el, sajnos:
    https://www.magyarkurir.hu/hirek/bocsanatot-kert-lidl-keresztek-eltunteteseert

  14. Nagyapó szerint:

    Nagyanyó Látja ez a fejlődés. Talán hallott a damaszkuszi útról (Saul/Pál)? Érdemes megismerkednie József A., Radnóti, Nagy I., Szűrös, Pozsgay, és még sok más ember életútjával.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  15. Strici szerint:

    Oreg a fejlodes nem az ha az ember mast mond mint amit tesz.
    Egy elkerulo ut mar igen.
    Fejlodesnel kar emlegetni a sziami testveret pozsgayt aki eddig 30 kulonbozo partnak volt a tagja.

  16. Nagyapó szerint:

    kürtiteréz szépen hazudik (ezért tartanak az mszpsek 500 000 választónál). Ha tudná nem a kádárizmusban élünk, ahol a titkár eetásak osztogattak. Gondolom a kórházakra adott százmilliárdokat, a eü-ek fizetésemelését, az Erzsébet kártyákat, a gazdaság fejlődését is felrója kürtiteréz a miniszterelnöknek.
    A vallás elleni kürtiteréz-féle lumpenproletár fellépést megszoktuk.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  17. Kürti Teréz szerint:

    Nagyapó!

    Maga egy begyöpösödött agyú, rosszindulatú, elfogult alak,
    ezért a véleménye nem oszt, nem szoroz.
    Aki képtelen mákszemnyit is elvonatkoztatni a “kommunisták” gyűlöletétől,
    azzal nem tudok mit kezdeni.
    Hogy az MSzP-nek hány szavazója lesz, nem érdekel,
    ahogy az sem, hogy maga kire szavaz.
    A lumpenproletár titulust kikérem magamnak,
    ez csak a maga erkölcsi szintjén élő lények megnyilvánulása,
    mert érveik nincsenek.
    A Bajnai kormány után orbánviktor egy viszonylag jó helyzetet örökölt a világválság ellenére, azóta most először sikerült olyan szinten teljesítenie, hogy a nyugdíj prémiumot tudott fizetni.
    Az eü.-ben dolgozók csípőből cáfolnák, hogy milyen horribilis emelésben részesültek az idén, szemben a Medgyessy-féle 50%-os béremeléssel.
    Ha a kórházakra annyit költött volna a jelenlegi kormány, mint az idióta sportlétesítményeire, még én is kedvelni tudnám… talán.
    A vallás valóban nem az én világom, de tiszteletben tartom, ha valaki hisz, feltéve, hogy nem akar másokat rákényszeríteni a saját hitére.
    Maga és az új istenhívők nem hiszik Istent, hanem
    a nevében gyűlölködnek és hülyítik az arra fogékonyakat.
    Ceterum censeo… A fidesz-kdnp és holdudvara,
    ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !