„Kerek tízes” évfordulójukat ünnepelték az öregdiákok a Jedlikben

Csepel.hu

Örömteli találkozások és baráti beszélgetések színtere volt péntek este a Jedlik Ányos Gimnázium, ahol ismét öregdiákok találkoztak egymással. A „Kerek tízes” érettségi évfordulójukat ünneplő egykori diákoknak rendeztek öregdiák találkozót. A már hatodik alkalommal tartott eseményre az 1957, 1967, 1977, 1987, 1997 és a 2007-es tanévekben érettségizők voltak hivatalosak.

Az ünneplőknek Morovik Attila alpolgármester Németh Szilárd országgyűlési képviselő üzenetét olvasta fel.

„Nagy megtiszteltetésnek tartottam, hogy egy olyan nagyszerű iskola diákja lehettem, mint a Jedlik Ányos Gimnázium. Hálás szívvel gondolok tanáraimra, hiszen egész életemben meghatározó szemléletet, tartást, tudást kaptam tőlük. Életem egyik legmeghatározóbb időszakát tölthettem itt, ezért is tartottam fontosnak öt évvel ezelőtt, hogy kezdeményezzem az öregdiák találkozó létrehívását. Örömmel látom, hogy hatodik alkalommal rendezik meg a kerek évfordulósok összejövetelét, amely a hétköznapokból kiszakadva örömteli találkozásoknak és beszélgetéseknek ad lehetőséget. Ismételten köszönöm Bese Benő igazgatónak, aki szívén viseli ezeket a kezdeményezéseket és támogatja ennek a nagyszerű közösségnek az erősítését”- idézte a képviselő üdvözletét az alpolgármester.

Ezután a gimnázium igazgatója, Bese Benő mondott ünnepi beszédet. Köszöntötte Tóth János tankerületi igazgatót, Tóth Endrét, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettesét és Kispál György plébánost, valamint megköszönte a csepeli önkormányzat, a Dél-Pesti Tankerületi Központ és a Jedlik Alapítvány támogatását.

1945-ben a bencés papok kezdték el az oktatást az iskolában. A hagyomány, amit a bencések megteremtettek az új generációra is átivódott, tovább vitték – emlékezett a kezdetekre az igazgató.

Hozzátette: abból a szempontból is különleges a gimnázium, hogy a mai tantestületben tanítók 25 százaléka a Jedlikbe járt és itt érettségizett, így számukra szoros a kötődés és az összetartozás. Számos családban a mai diákok szülei, nagyszülei sok esetben Jedlikesek voltak. Ezek további összetartó kapcsok, amelyek erősítik a Jedlikesek közösségét – emelte ki az igazgató. Felidézte azt is, hogy milyen jeles események történtek hazánkban és a nagyvilágban, azokban az években, amikor a jelenlevők érettségiztek. Ezután a hagyományok szerint Bese Benő az 50 és 60 éve érettségizett diákoknak átadta az arany- és a gyémánt érettségi bizonyítványt. Az ünnepi műsor megtekintése után állófogadás következett, majd megkoszorúzták Jedlik Ányos, Vályi Hugó, az alapító igazgató, és a legendás tanárok, Hegyi Balázs, Kövesi Sándorné és Vermes Miklós emléktábláit a tekintélyes múltú gimnáziumban.

AZS

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !