Ünnepi program a Fogyatékkal Élők Világnapján

Csepel.hu

December 1-én immár ötödik alkalommal rendezték meg a Fogyatékkal Élők Világnapját Csepelen. A rendezvénynek ezúttal az ÁMK Tornacsarnoka adott otthont, ahol színes programok várták a résztevőket.

 

Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármester, Dr. Tapolczay Gergely országgyűlési képviselő, Gyene Piroska az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetségének (ÉFOÉSZ) elnöke, dr. Szeles Gábor jegyző, Papp Andrea a Csepeli Városgazda Zrt. Szolgáltatási Főosztályának főosztályvezetője, valamint Rátkayné Takács Anikó a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

Az ünnepséget a megváltozott munkaképességű dolgozók előadása és bemutatkozó rövid filmje nyitotta. Majd a rendezvény házigazdája, Szuhai Erika, az önkormányzat szociális, egészségügyi és fogyatékos ügyi bizottságának elnöke mondott köszöntőt, melyben kiemelte: „A fogyatékos emberek és családtagjaik számára minden nap más. Másként élik meg az örömöket, a bánatokat, a mindennapok nehézségeit. Ám bizonyos, hogy minden egészséges ember felnézhet rájuk, példát meríthet elszántságukból, tenni akarásukból.”

Borbély Lénárd polgármester megnyitó beszédében hangsúlyozta: „1992 óta december elseje a fogyatékos emberek nemzetközi világnapja. Mindenki, aki döntési helyzetben van és felelősséget visel, akkor jár el helyesen, ha munkájával a hétköznapokban is bizonyítja, hogy nem csak egyetlen napot szentel a fogyatékos embereknek, hanem mindig kiemelt figyelmet fordít rájuk. A csepeli önkormányzat amellett, hogy gyermek, család és nyugdíjasbarát, bátran elmondható, hogy fogyatékosbarát is, hisz a mai napon az önkormányzat két év után újra átveheti a fogyatékosbarát munkahely megtisztelő címet” – tette hozzá a polgármester. Végezetül hangsúlyozta az elkövetkezendő években éppúgy számít a megváltozott munkaképességűek munkájára, mint eddig, de a dolgozók is bízhatnak az önkormányzat további segítségében. Borbély Lénárd ünnepi beszéde után Csepel Büszkesége -díjat adott át Fazakasné Erdélyi Ilona szájjal festő művésznek.

Ezt követően Szuhai Erika Németh Szilárd országgyűlési képviselő köszöntő levelét tolmácsolta, aki elfoglaltságai miatt nem lehetett jelen az eseményen. Németh Szilárd ünnepi soraiban kiemelte, az elmúlt években paradigmaváltás ment végbe a fogyatékossággal kapcsolatos szemléletmódban. „Nagyon fontos, hogy minden embertársunk méltó életet élhessen, és hozzáférhessen a különféle szolgáltatásokhoz. Az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően számos eredmény látható már ezen a területen. Az Országgyűlés 2015-ben tárgyalta az Országos Fogyatékosságügyi Programot, és a pártok egyöntetűen elfogadták a 2025-ig szóló, hosszú távú stratégiát. Az elmúlt években folyamatosan nőtt a fogyatékos személyek szociális ellátásaira szánt támogatás minden intézményi forma esetében.

A korábbi évek egyik legfontosabb fogyatékosságügyi intézkedése az úgynevezett kiváltási folyamat volt. A stratégia célja, hogy uniformizált szolgáltatások helyett élhető, családias környezetet biztosítson a fogyatékos embereknek, továbbá közszolgáltatások, képzési és munkalehetőség vegye őket körbe.” A kormányzat a hozzáférhetőség terén is folyamatos előre lépésekre törekszik: a 2020-ig tartó finanszírozási időszakban – a korábbi 5,24 Mrd. forinttal szemben – 8,5 Mrd. forintot fognak a közszolgáltatások hozzáférhetőségére fordítani. Ugyanakkor nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy az infrastrukturális átalakítások során olyan eredmények jöjjenek létre, amelyek az érintettek számára valódi akadálymentesítést jelentenek.

Dr. Tapolczai Gergely országgyűlési képviselő jeltolmács segítségével köszöntötte a közönséget, majd ünnepi beszédében kifejtette: „A fogyatékkal élők ezen a napon felhívhatják a társadalom, a döntéshozók figyelmét, megmutathatják milyen eredményeket értek el, mire van szükségük, milyen céljaik vannak. A 2011-es népszámlálási adatok szerint Magyarországon 490 ezer fogyatékos ember él, de ez a szám becslések szerint jóval magasabb 600-700 ezer fő is lehet. A csepeli önkormányzat jó példával jár elöl, kiemelt figyelmet fordít a fogyatékossággal élőkre. Amennyiben megvan a megfelelő szemlélet, akkor a fogyatékos emberek élete is sokkal könnyebb lehet. Az elmúlt években országos szinten is jónéhány az életminőséget érintő intézkedés valósult meg”- fűzte hozzá a képviselő.

Végül Gyene Piroska az ÉFOÉSZ vezetője mondott köszönetet az önkormányzatnak a fogyatékkal élőket kísérő kiemelt figyelemért.

Az ünnepi beszédeket a Gördülő tánccsoport műsora követte. A kerekesszékes mozgássérültekből álló csapat előadása óriási sikert aratott. A programot – a hagyományokhoz híven – ünnepi ebéd zárta.

A napnak azonban még nem volt vége. A polgármester ellátogatott a csepeli Mészáros Jenő Speciális Általános Iskolába is, ahol az önkormányzat ajándékait osztotta ki a gyerekeknek.

Csepel.hu

 

 

 

Itt lehet hozzászólni !