Csepeli középiskolások látogattak az Országházba

Csepel.hu

Egyedülálló élménnyel gazdagodtak a BKSzC Weiss Manfréd Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. évfolyamos tanulói, amikor kedden az Országházban jártak.

A 2011-ben a Világörökség részévé választott impozáns épületben Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd országgyűlési képviselő üdvözölte őket.

Csepel polgármestere javaslatára az önkormányzat képviselőtestülete a közelmúltban döntött arról, hogy a középiskolásoknak parlamenti látogatásokat szerveznek. Fontos, hogy a fiatalok minél közelebbről megismerkedhessenek a magyar nemzet büszkeségével, a törvényhozás helyszínével, a Szent Korona őrzési helyével – mondta el a diákoknak a polgármester.

Az országgyűlési képviselő megköszönte előterjesztését és a csepeli képviselőtestület döntését arról, hogy a középiskolások betekintést nyerhetnek a politikai élet színterébe. Németh Szilárd érdekességképpen a diákoknak elmondta, hogy nemrég egy turisztikai magazin a világ 15 legértékesebb, legszebb és legjobban használható épülete közé rangsorolta a magyar Parlamentet.

A 45 diák és a kísérő tanárok a látogatóközpontból indultak a kupolacsarnokba, ahol a Szent Koronát szigorúan őrzik, itt a fotózást sem engedélyezték. Az idegenvezető tájékoztatott arról, hogy a Parlament neogótikus épületét 1885 és 1904 között építették fel Steindl Imre tervei nyomán. A csarnok díszítésében kiemelkedő a16 királyszobor, amelyek a korszak neves művészeinek alkotásai. A főlépcsővel szemben Árpád vezér látható két apródja társaságában, majd balról jobbra sorban Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. András, IV. Béla, Nagy Lajos, Hunyadi János és Mátyás király szobra következik. Utánuk erdélyi fejedelmeket láthatunk: Báthori Istvánt, Bocskai Istvánt, Bethlen Gábort és I. Rákóczi Györgyöt, majd végül három Habsburg-házi uralkodó zárja a sort: III. Károly, Mária Terézia és II. Lipót. A szobrok a pécsi Zsolnay-gyárban készültek – tette hozzá.

Ezután a legszigorúbb beléptetés következett, amely a plenáris ülésterem karzatához vezetett. A politikusok épp egy aktuális törvényjavaslatot tárgyaltak.

A látogatókat lenyűgözte a hatalmas könyvtár, ahol fellelhető az állam- és jogtudomány, a politikatudomány, a modern kori egyetemes történelem hazai szakirodalma, valamint a Magyar és Erdélyi Országgyűlés dokumentumai. A könyvtár nyilvános, legrégebbi kiadványa 1517-ből való. Werbőczy István Hármaskönyve 1997-ben a Sotheby New-York-i árverésből került az állományba.

A parlamenti látogatás könnyű ebéddel zárult.

 

AZS

Fotó: Somfai Sándor

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !