Leleplezték Czibor Zoltán és Tóth II. József emlékművét

Csepel.hu

Felavatták a Tóth II. József és Czibor Zoltán labdarúgók pályafutásának emléket állító egész alakos bronz szobrot a Béke téren, a Csepel Stadion bejáratánál november 25-én abból az alkalomból, hogy a magyar labdarúgó válogatott 64 évvel ezelőtt, ezen a napon győzte le az angol válogatottat az „évszázad mérkőzésén” a londoni Wembley Stadionban.

Az emlékmű Budahelyi Tibor és Lelkes Márk szobrászművész alkotása. Borbély Lénárd polgármester az avató ünnepségen bejelentette: a csepeli önkormányzat kész visszavenni a Csepel SC Alapítvány tulajdonában lévő sportlétesítményt, hogy a kerületben újra fellendítsék a sportéletet. Orbán Viktor miniszterelnök levélben üdvözölte az emlékmű felállítását.

Az ünnepi eseményen mások mellett megjelent Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Kontúr Pál és Wittner Mária, Csepel díszpolgárai, Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó. Az emlékművet velük együtt közösen leplezte le Mester Emilné született Czibor Zsuzsanna és Tóth József.

Czibor Zoltánról és Tóth II. Józsefről elhangzott, hogy mindketten a mágikus Aranycsapat tagjai voltak, amely világraszóló győzelmeket aratott az ötvenes években. Egy ideig együtt futballoztak a Csepelben, később Czibor Zoltán más csapathoz igazolt. Barátságuk ugyanakkor örökre megmaradt. Tóth II. József végig a Csepelben játszott, bajnoki címet szerzett. A két legendás labdarúgó Csepel és Budapest díszpolgára.

Budahelyi Tibor szobrászművész Munkácsy-díjas alkotó, számos köztéri szobra található Csepelen és másutt az országban. Lelkes Márk szobrászművész szintén ismert, díjazott alkotó.

Borbély Lénárd avató beszédében kiemelte, hogy rendkívüli a mai nap, hiszen két legendás csepeli labdarúgónak állítanak emléket. Mindkettőjük számára a tisztesség, sportszeretet, a siker érdekében végzett szorgalmas munka jelentette az értéket. Valódi példaképei lehetnek a mai fiatal focistáknak. „Bozsi bácsi a ’rongylábú’ Czibor Zoltánnal volt a legjobb viszonyban, ezt tükrözi a közös szobruk is.” Emlékművük a szebb napokat megélt Csepel Stadion előtt áll. Megújult a Béke tér környezete is a Csepeli Városgazda Zrt. munkatársainak köszönhetően. Csepel önkormányzata sportbarát, ezért hozta létre és támogatja a Csepel Utánpótlás Sportegyesületet. Az önkormányzat azon van, hogy Csepel labdarúgócsapatát ismét naggyá, sikeressé tegye. Weiss Manfréd gyáros annak idején azért létesítette a sporttelepet, hogy a csepeliek sportolhassanak ott. A szocialista vezetésű önkormányzat azonban átjátszotta azt egy ingatlanokkal foglalkozó alapítványnak, amely plázákat, lakóparkokat tervezett építeni a helyén. Az idők folyamán a stadion és az épületek amortizálódtak, tönkrementek, mert a tulajdonos Csepel SC Alapítvány nem költött pénzt a sportcélú fejlesztésükre. „A Béke téri sporttelepen nem fogunk lakóparkot építeni. Bízom benne, hogy a stadion és a sportlétesítmények visszakerülnek az önkormányzat tulajdonába. Ha ez megtörténik, ígérem, hogy fejlesztések indulnak el és a csepeli sport csillaga ismét fényes lesz” – mondta Borbély Lénárd.

Lomnici Zoltán arra emlékeztetett, hogy a világhírű Aranycsapat történelmet írt. Czibor Zoltán és Tóth II. József annak a csapatnak voltak a tagjai, amely nemcsak a hazai labdarúgást, hanem a magyar nemzetet is felemelte egy politikailag nehéz időszakban. Nemcsak a sport, hanem a nemzet jelképei is lettek. Dicsőséget szereztek a hazának, és jó érzés volt magyarnak lenni. A már elhunyt Buzánszky Jenőnek, az Aranycsapat tagjának 2014-ben tett ígéretet, hogy az Aranycsapat emlékére ünnepségsorozatot indítanak – ez történik most. Csepel elöljárói a jövőnek üzennek, amikor ápolják a híres elődök emlékét és támogatják, felemelni kívánják a sportot.

Szabó Tünde megemlítette, hogy a szoboravatás tisztelgés a legendák előtt. Példaként szolgálnak a mai sportolók előtt. Amikor Anglia és Magyarország válogatottja 1953. november 25-én összecsapott, két futballnagyhatalom küzdött meg egymással. A magyar csapat megmutatta, mennyire képes küzdeni. Akarták és elérték, hogy sikeresek legyenek, ami most is erőt ad a jövő építésére.  A sport, a mozgás a társadalom alapja. Köszönet illeti a csepeli önkormányzatot, hogy méltón emlékezik meg a hírességeikről.

Németh Szilárd Orbán Viktor köszöntő levelét olvasta fel. Ebben az áll, hogy az országot erősíti, ha vannak példaképei. A magyar nemzet sokat köszönhet az Aranycsapatnak, mert a legendák megmutatták akaraterejüket, szorgalmukat, amelyekkel diadalt arattak. Büszkévé tették a hazát. Czibor Zoltán és Tóth II. József bizonyították, hogy a magyarok nagyra hivatottak.

Az emlékművet Krammer András diakónus szentelte fel.

 

Cs. A.

Fotó: Tóth Beáta

Csepel.hu

Egy hozzászólás “Leleplezték Czibor Zoltán és Tóth II. József emlékművét” bejegyzésre

  1. Strici szerint:

    Jol sikerult szep emlekmu.

Itt lehet hozzászólni !