„Hazugsággyár” működtetése is javaslat volt az 50 milliós BKV-tanulmányban

Megkezdődött a Lendvai Ildikó és Horváth Csaba által ígért helyszíni rendteremtés – MSZP-SZDSZ-es módra

Csepel.info

Antal Attila BKV vezérigazgató és Hagyó Miklós – kit akartak ellenőrizni? (Fotó:MTI)

Szivárogtasson ki a BKV hamis információkat, majd amikor a fideszes ellenfél azt sajtó elé viszi, járassák le őket a valódiakkal. Tegyék ezt persze az adófizetők pénzéből, sőt a legjobb, ha ehhez egy közpénzből fizetett BKV-s alkalmazottat egyenesen kamu munkával, szándékosan meghamisított adatokkal foglalkoztatnak. Ez, és más érdekes ötletek is olvashatók egy, a Csepel.info-hoz kiszivárgott 50 milliós BKV-s tanulmány javaslatai között.

„Felháborító! BKV-illemtan 50 millióért” – ez a címsor virított a vezető hír előtt hétfőn „a Blikk birtokába került” válságkommunikációs tanácsadói szerződésről. A dokumentumokat a Csepel.info szerkesztőségébe is befújta az őszi szél. Kaptunk az alkalmon, és mi is bogarásztunk egy kicsit az egyébként árához képest rendkívül sovány „munkaanyagban”. Olyan javaslatokat is találunk, amilyenekre a rendszerváltás óta legfeljebb a titkosszolgálatoknál volt hasonló példa.

A szerződés első két oldala – ötvenmilliót szakítottak vele (a nagyításhoz kattints!)

Hogyan történhetett meg, hogy százmilliókat fizetett ki a BKV olyan munkákért, melyeket a cég saját munkatársainak kellett volna elvégezniük? Hogyan lehetett ilyen minőségű és mennyiségű munkára egyáltalán egy forintot is kiadni?– tettük fel magunkban a kérdéseket a hozzánk került tanulmány alapján a teljesítmény és az ár láttán, amely egyes részleteiben olyannyira erkölcsi nívó alatti, hogy a kifizetések hátterének ismerete nélkül is megbotránkoztató.

Szakállas professzorok és a kamuoffenzíva

A lapunkhoz került dokumentumok talán legérdekesebb darabja az az emlékeztető, melyet a 2007. október 25-i „járatésszerűsítés és tarifareform” megbeszélésről készítetek. A megbeszélés a Paraméterkönyv kommunikációjáról szólt.

Az emlékeztető 1-2. oldala (katt a nagyításhoz!)

A kommunikációs trükkök egyik tartóoszlopa az egyetemi tanárok keresése és bevetése lett volna. A „BKV nyitott a tudomány felé” – szögezik le vitájukban a tárgyaló felek. A vízió szerint ezért vetettek volna be egy olyan egyetemi professzort, aki bebiflázva a kommunikátorok érvrendszerét és adatait már „egyetemi szinten” adta volna elő a Napkelte és az Info Rádió közönségének a járatritkításokon alapuló Paraméterkönyv tudományos magyarázatát. Az elképzelés szerint a hitelesség szempontjából az egyetemi professzor kiválasztásának sarokpontja az volt, hogy nagy szakálla legyen. Az ötletgazdák azonban ellenérvet is találtak a módszerre, melyben vélhetően itt saját zsenialitásukból indultak ki: „ha olyan tudományos professzorokat kérünk meg, akik a számok között élnek, az újságíró könnyen összezavarhatja” őket – áll az összefoglalóban.

A tanácskozás egyik visszatérő témája a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesülettel (VEKE) és annak vezetőjével, Vitézy Dáviddal szembeni harc volt (aki emellett a BKV Felügyelő Bizottságának is fideszes tagja, a tulajdonos fővárosi önkormányzat érdekeinek képviselője), amely a legfontosabb ölteteket összefoglaló „Heti terv”-be is bekerült. Itt olvasható, hogy „valaki üljön le beszélgetni a Paraméterkönyv írójával (Vitézy embere – adjunk neki kamu munkát, és adatokat – kiszivárogtatjuk a hamis információt, majd cáfolunk az igazival.)”

Az emlékeztető 3-4. oldala (katt a nagyításhoz!)

Az emlékeztető nem nevezi meg név szerint a Paraméterkönyv íróját, akit „Vitézy embereként” említettek. Lapunk azonban úgy tudja, hogy ő minden bizonnyal az a Somodi László közlekedési vezérigazgató-helyettes, akit a Hagyó-féle vezetés ekkoriban arra utasított, hogy a Paraméterkönyvnek 40 járat megszüntetését és drasztikus járatritkításokat kell tartalmaznia. Somodi László szakmailag volt felelős ennek kidolgozásáért, de amikor Hagyó politikai akaratával szembemenve ezt nem tette meg, és mégis az utasok érdekeit figyelembe vevő menetrendtervet készített, kirúgták.

Somodit 2008. április végén, azzal az indokolással mentette fel Balog Zsolt megbízott vezérigazgató, hogy az ő irányításával készült Paraméterkönyv „szakmailag alkalmatlan”. A közlekedési vezérigazgató-helyettes akkor azt hangoztatta, hogy a járatritkításokat tartalmazó paraméterkönyv kudarcáért nem ő felelős, sőt, elbocsátása után nagyjából az általa felvázolt paraméterkönyvet fogadták el, ezért bírósághoz fordult.

„Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes politikai bosszújának az áldozata volt Somodi László, a BKV volt közlekedési vezérigazgató-helyettese, a bírság pedig ennek az ára lehet” – nyilatkozta erről az ügyről Vitézy Dávid, a BKV Felügyelő Bizottságának tagja, amikor a munkaügyi bíróság százmilliós végkielégítést ítélt meg a volt vezérigazgató-helyettesnek 2008. augusztusában. Ez a bírósági döntés ugyan még nem jogerős, de lapunk úgy tudja, hogy Somodi szinte biztosan megnyeri a pert, amely után 100 millió forintnál is magasabb végkielégítést ítélhetnek meg neki. Mivel Somodi egyáltalán nem kívánt megválni a BKV-től, ez ismét csak egy rossz politikai döntés ára lesz.

Megkezdődött a Lendvai és Horváth által ígért rendteremtés – MSZP-SZDSZ-es módra

Lendvai Ildikó az MSZP elnöke a hétvégi választmányi ülésén arra kérte pártja szervezeteit, hogy legyenek őrei a helyi nyilvánosságnak, legyenek kezdeményezői a helyi rendcsinálásnak. Vele egy időben a témában megszólalt Horváth Csaba is.

„Célom, hogy három hónapon belül rendet teszek a közlekedési vállaltnál, tisztázom és felszámolom a visszásságokat, amelyek joggal háborították fel a budapestieket” – írta vasárnapi közleményében MSZP-s főpolgármester-helyettes, akit a fővárosi koalíció szombaton bízott meg a BKV felügyeletével.

A közlemény szerint Horváth Csaba főpolgármester-helyettes ígéri, hogy helyreállítja a fővárosiak és a kormányzat bizalmát a BKV iránt és megalapozza a BKV jövőjét azzal, hogy kialakítják az új működési modellt, amely hosszútávon megteremti a fővárosi közösségi közlekedés feltételeit.

A Csepel.info úgy tudja, hogy ez a bizalom és rendteremtés igazán tipikus MSZP-SZDSZ-es módszerek között kezdődött meg a fővárosi Városházán.

Információink szerint az elmúlt hónapokban hatalmas botrányt kavart, ma már milliárdos értékben felbukkant tanulmányok mellett nem kevés kínos pillanat annak volt köszönhető, hogy a Városháza munkatársai által használt, annak számítógépein futó cégadattárban a cégtulajdonosok, alapítók nevére is rá lehetett keresni. Ezért a „munkaanyagok, tanulmányok” politikai hátterének felderítésében, a kapcsolati hálók feltérképezésében rendkívül sokat segített a szoftver.

Ennek azonban vége. Megbízható forrásból a Csepel.info úgy értesült, hogy a Városházán, a képviselők által is használt cégadatbázisok szoftverét egy butított változatra cserélte ki a főváros, így ettől kezdve nem lehet abban a cégek vezetőinek nevére rákeresni, a programot mostantól nem lehet a kínos kapcsolati hálók feltérképezésére használni.

Csepel.info

16 hozzászólás “„Hazugsággyár” működtetése is javaslat volt az 50 milliós BKV-tanulmányban” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Ez bevett stratégia a cégeknél. Ez most pont azért szivárgott ki, mert a friss elkészült. Jellemző, hogy a Blikken keresztül jött elő. Ha az MN hozta volna le, akkor lehetne tudni, hogy valaki biztosítani akarja a jövőjét a következő ciklusra, de nem az hozta le.

    Következtetés: a szoclibek belső harca folyik, tömeges káderváltás jön, egy pár meghökkentő régi anyag szellőztetésével ki lehet mozdítani Hagyó embereit, jöhet az új stáb. Lendvai azért visít, mert tudja mi történik, vagy esetleg fedezetet ad, mert ez volt az alku közte és az ifjúszocialisták között a kongresszuson.

    Jöhetnek a friss menedzserszerződések. Egy évig minimum ott marad mindenki, aztán pár tízmillióval mehet arrébb.
    Érdekelne a 2009-es tervezet is, szerintem szépen megtámogatná az elképzeléseimet. 🙂

  2. Vátesz szerint:

    Ha nagy szakállú professzort nem találtak, miért nem kerestek nagy pajeszút? (Gojt becsapni nem bűn, ezért jött ide a szavahihető Ron Werber is).

  3. Gordon szerint:

    Mondom, vátesznek mindenről a zsidók és/vagy Izrael jut eszébe. Aztán itt bugyborékoltatja ki magából a baromságait.

  4. Gordon szerint:

    “Gojt becsapni nem bűn, ezért jött ide a szavahihető Ron Werber is”

    Nem vátesz, Werber azért jött ide, mert az mszp felkérte őt egy munkára, és gondolom jól megfizette. Bár én is undorodtam az akkori mszp kampánytól és kampánystratégiától, de akkor és most is tudtam, tudom, hogy neki ez csak egy meló volt a sok közül.

  5. Prendick szerint:

    Jé, Gordon meg szalad Vátesz után mint valami Vízentál Központ.
    Hja kérem, a meggyőződés nagy úr. 🙂

  6. Öreg halász szerint:

    Amint faji/nemzeti vagy vallási alapra van terelve egy ügy, biztosan elsorvad a lényeg. Ugye Prendick?

  7. Prendick szerint:

    Értem. Ezért akartok mindent faji alapra terelni. Hogy ne lehessen szó a lényegről. Ezért kerestek minden bokorban rasszistát is. Az se baj, ha nyúl, csak röfögjön.
    Világos.

    Azért tetszik Öreg halász hozzászólása, mert a lényegről eddig itt csak én beszéltem. A többiek zsidóznak/rasszistáznak. Ő is.
    És ezért én vagyok szerinte a felelős. 🙂

    Szoktam mondogatni, hogy ezt a fórumot nem az eszéért szeretem.

  8. turul szerint:

    Agyatlan Prendick.

  9. én szerint:

    Kocsis!
    Elnézve a képet: MOST LEHET HÜLYÉZNI!

  10. Prendick szerint:

    Lehet turulnak nevezni a tojógalambot, sőt griffmadárnak is, de ahhoz, hogy fent szárnyaljon a magasban, kevés a név. Ahhoz keményen gyúrni kell és tán még az sem lesz elég. 🙂

  11. Jeniszej szerint:

    “Az egyik szentjánosbogár azt mondja a másiknak:
    – El kell mennem a szemorvoshoz, rosszul látok.
    – Hogyan vetted észre?
    – Tegnap este égő csikknek csaptam a szelet.”

  12. miska72 szerint:

    Neveket akarok hallani!

  13. Papi szerint:

    miska72!
    Ez olyan volt mint a Kárpátiának a dala “Neveket akarok hallani”. Olvasd el a cikket és nézd meg a képet mégegyszer és ott a válasz. Csak tudod ezek csak viszonylag “kis halak” de néz egy kicsi feljebb is. Azokat a neveket te is ismered!
    Még annyit megint kezdődik a zsidózás és cigányozás, vegyétek már észre MI vagyunk a hibássak mert amig MI egymást márjuk és egymásra “köpködünk” addig ez a mocskos köztörvényes banda jót röhög és azt csinál amit akar! Nem kéne már végre összefognunk és eltakarítani ezt a mocskot?
    Szebb jővőt!!!

  14. miska72 szerint:

    🙂 Igen.

  15. admin szerint:

    Miksa, többször kértünk már, hogy válogasd meg a szavaidat. Légyszi!

  16. tóth maria szerint:

    börtönbe velük! de előtte az ellopott pénzt visszatenni, és akkor nem kell IMF hitel. Bitangok!

Itt lehet hozzászólni !