Francia körút, 170 ezres költőpénzzel – közpénzből

Heti Válasz, Csepel.info

A Munkaerő-piaci Alapból 14 millió forintért utaztatott 15 főt a szociális minisztérium Izlandra, s már készen állnak egy következő túrára, amelynek nyolc napja közül mindössze öt tartalmaz szakmai programot. Az izlandi és marseille-i, korzikai, párizsi és lyoni városnézéssel tűzdelt délfrancia körutazáshoz – ahogy az izlandihoz is – fejenként 170 ezer forint költőpénz is jár – szintén állami forrásból.

Két, turisztikai programokkal erőteljesen megtűzdelt tanulmányutat is finanszíroznak a napokban a Munkaerő-piaci Alapból. A francia út nyolc napja közül csak öt tartalmaz szakmai programot, a szombaton induló marseille-i túra első ilyen pontja hétfőn délelőtt látogatás egy szakszervezetnél, majd kedden délután háromtól jön a következő kötöttség, addig Lyon, Provance, Földközi tenger melléki autóbuszos kirándulás a program.

Az izlandi túrához a résztvevők 170 ezer forint költőpénzt is kapnak egy hétre, összesen 628 euró napidíjat számolnak el nekik – erősítette meg a Heti Válasz értesüléseit a szociális minisztérium sajtóirodája. Lapunk úgy tudja, hasonló összeget fizetnek ki a francia tanulmányút résztvevőinek is. (Kevesebbet csak az az egyetlen személy kapott, aki tényleg dolgozott, a tolmács. Neki 120 ezer forintos „heti díjjal” kell megelégednie.)

A tanulmányútról a Munkaerő-piaci Alap Irányító Testülete döntött, ennek megfelelően a foglalkoztatási alap központi keretéből állják a költségeket. A döntést azonban a miniszternek is ellen kellett jegyeznie. Értesüléseink szerint mindez feszültséghez vezetett a szaktárca vezérkarában, mivel a döntést nem Herczog László, hanem a Simon Gábor államtitkár, az MSZP országos választmányának elnöke írta alá a miniszter szabadsága alatt. Az izlandi túrán négy minisztériumi „küldött” mellett hét szakszervezeti illetve munkáltatói vezetőt is megutaztattak. Hárman a foglalkoztatási szolgálattól vehettek részt a „jutalomutazáson”.

A minisztérium sajtóirodája nem válaszolt lapunk kérdésére, mennyit kóstál a francia út, amelyen 13 személy és egy idegenvezető vesz részt. Tájékoztatásuk szerint „a miniszter vizsgálja az út lemondásának lehetőségét”. Az összességében mintegy 30 millió forint állami kiadással járó utaztatás azért is szülhet felháborodást, mivel a válság miatt kevesebb bevétel érkezik az alapba, miközben a munkanélküliek magas száma miatt nőnek a kiadások. Ráadásul kormány sorra vonja ki a forrásokat a Munkaerő-piaci Alapból. Legutoljára 3,2 milliárdot zárolt az alap rehabilitációs részéből, veszélybe sodorva ezzel a fogyatékos munkavállalók munkahelyeit.

hetivalasz.hu

16 hozzászólás “Francia körút, 170 ezres költőpénzzel – közpénzből” bejegyzésre

  1. Prendick szerint:

    Elég friss hír. Alig három napja olvastam. 😉

  2. Lexon szerint:

    Ennek mi köze Csepelhez?

  3. Prendick szerint:

    Csepel fölött repültek el Izlandra. 🙂

  4. Vátesz szerint:

    Tanulmányozzák, hová tudnának eltűnni a magyar nép ellopott javaival, de még a tanulmányút költségeit is nekünk kell állni. Részemről állnám a csak odaút költségeit, ha az összes pereputtyukat is vinnék és sohasem jönnének vissza.

  5. miska72 szerint:

    Kit kell ezért felkötni?
    Neveket akarok hallani!
    Maffia az állam!

  6. miska72 szerint:

    Lexon, te nem fizetsz adót?
    KÖZPÉNZ!
    Mondom KÖZPÉNZBŐL MENTEK KŐRÚTAZÁSRA!
    A Csepeliek is fizetnek ADÓT!
    Hát csak ennyi köze van Csepelhez. 😉

  7. tóth maria szerint:

    az ilyen hírek már lassan a biztosítékot sem verki ki, mert minden nap egy csontváz, szégyen, hogy ilyenek vezetik ezt az országot, azonnali előre hozott választást.Már régen 1oo %-os polgári engedetlenséggel kellet volna tiltakozni, de úgy érzem, már késő.

  8. Lexon szerint:

    minska72, többet, mint te. Ebben biztos lehetsz.
    Csakhogy a csepel.info saját magát “csepeli hírblog”-ként aposztrofálja, és ennek a cikknek semmi köze Csepelhez.
    Erre akartam csak felhívni a figyelmet.

  9. Lexon szerint:

    Én nemrég felvázoltam néhány csepeli problémát itt, mégsem ugrott rá a blogszerkesztô. És tudod, miért? Mert a Szabadkikötô út a fôváros kezelésében van, és így nem lehet szidni a helyi vezetést… 😀

  10. admin szerint:

    A Szabadkikötő útról nem egyszer, nem kétszer és nem háromszor írtunk már. Nézz csak utána nyugodtan, pl ezek között a hírek között: http://csepel.info/?s=szabadkik%C3%B6t%C5%91+%C3%BAt

    Mire nem ugrottunk rá? Kimegy az ember Csepelen az utcára, és tíz témát talál, mire beér a Szent Imre térig. Nincs elég emberünk, hogy megmutassuk, hogyan kellene újságot írni Csepelen. A Csepel újság az elmúlt években százmilliókat kapott, miközben a Csepel.info-t nyitja ki mindenki, ha tudni akarja, hogy MI TÖRTÉNIK VALÓJÁBAN Csepelen. Miközben itt senki nem pénzért dolgozik. Ez az igazság.

  11. Gordon szerint:

    Lexon! A fővárost ki vezeti? Csak egy kérdés…

  12. Lexon szerint:

    Gordon: senki. Egy senki.

    admin: nem errôl beszélek, hanem a nyakmagasságig megnôtt parlagfûrôl, ami a keleti járda teljes hosszában megtalálható. Sajnos, nemcsak magasak, hanem szélesek is a bokrok, ezért a járda több mint felét elfoglalják, a gyalogosoknak és a bicikliseknek pedig veszélyesen közel kell menniük a száguldó kamionokhoz.
    Ha a parlagfû az én portámon lenne, hatalmas bírságot kapnék…

  13. Gordon szerint:

    Lexon!

    Nem akarok beleszólni, de ha elküldöd az infósok e-mail címére, akkor biztos kirakják a parlagfüvet, meg a bokrokat.

  14. Lexon szerint:

    Oké, holnap lefotózom…

  15. miska72 szerint:

    Gordon:

    “2009. szeptember 10. 11:01-kor
    Lexon! A fővárost ki vezeti? Csak egy kérdés…”

    Válasz: A gazemberek!

  16. Lexon szerint:

    Ennek van köze Csepelhez, de mivel egy sikertörténet, amiben Podolák is szerepet játszott, ezért itt nem születhet belôle post, ugye?
    😀
    http://index.hu/tudomany/2009/09/11/napkollektor_a_neve_benne_a_nap_ereje/

Itt lehet hozzászólni !