Ismét nagy sikerrel zárult a Hungarikum Fesztivál

Csepel.hu

Kellemes hétvégi kikapcsolódásban lehetett része mindazoknak, akik kilátogattak a Csepeli Hungarikum Fesztiválra. A Daru-dombon megtartott rendezvény színes programjaival rengeteg látogatót vonzott.

A finom ételek, italok mellett különleges kézműves termékekkel, mesterség bemutatókkal, színpadi előadásokkal is várták az érdeklődőket. A rendezvényt ezúttal is a Csepeli Városkép Kft. szervezte az önkormányzat támogatásával.

 

Hamisítatlan magyar ízek

A magyar konyha sátrainál tradicionális hazai ételeket, így bajai halászlét, karcagi birkapörköltet, pacalt, kürtőskalácsot, lángost, grill ételeket kínáltak. „A kiváló karcagi birkapörkölt titka a jó minőségű alapanyagokban és a nagykun lélekben rejlik” – mondta Csordás László, a Karcagi Birkacsárda Hagyományőrző Egyesület tagja. Majd kiemelte: az ételt öntvényvas lábasokban főzik, ennek is köszönheti hungarikum jellegét. A pörköltbe a birka fülétől a farkáig minden belekerül, így a belsőségektől kezdve. a megperzsel körömig minden alkotó elemet tartalmaz -osztotta meg a tökéletes birkaétel receptjét a mester.

Akik a finomságok előtt egy kis szíverősítőre vágytak, azok ízletes panyolai pálinkával koccinthattak, de sokan a különleges sörök és a fröccsök mellett döntöttek.

 

Kézműves termékek

A kézműves kiállítók standjainál sokféle ínyencség közül válogathattak az érdeklődők. Voltak házi sajtok, füstölt hústermékek, mézeskalácsok, pikáns chili krémek. Börönténé Molnár Melinda homoktövis termékekkel, finom házi lekvárokkal, szörpökkel, fürj tojással várta vásárlóit. „2001 óta van homoktövis és meggyültetvényünk Kecskeméten. A homoktövis nagyszerű immunerősítő, májregeneráló növény, de rendkívül hatékony allergia, bőr és hajproblémák, esetén is. Az aprólékos munkával leszedett homoktövis bogyókat lefagyasztom, majd például koncentrátumot, ivólevet készítek belőle”- magyarázza az őstermelő. Az élelmiszerek mellett az ajándéktárgyak, – így a kecsketejes szappanok, a textil és horgolt termékek, a fajátékok – iránt is nagy volt az érdeklődés.

 

Népi mesterségek

A magyar kultúra szellemi és tárgyi értékeit felvonultató rendezvényen a népi mesterségek például a fafaragás mellett a különleges kalocsai hímzés is bemutatkozott.

„A kalocsai hímzések nem voltak mindig ilyen színpompásak” – mondja Kalapos Istvánné a Kalocsai Hagyományőrző Egyesület tagja. „A XIX. században még otthon festették a fonalat, ezért főként fekete-fehér, fekete-kék, illetve fekete-bordó színpár volt jellemzőbb, és jóval egyszerűbb virág motívumok készültek. Aztán az I. világháború környékén színesedni kezdtek a kalocsai minták. 1912-ben megépült a nagyatádi cérnagyár, ekkor már többféle szín elérhető vált, a 20-30-as évekre pedig valóban szemet gyönyörködtetővé váltak a kalocsai motívumok. A hímzés első lépéseként a íróasszonyok előrajzolják, megtervezik a mintákat. Majd az aprólékos kézimunka következik, melynek szintén megvannak a maga szabályai, hisz fontos, hogy melyik minta milyen színű lesz, csak ezután következik a gépi hímzés, ami éppoly figyelmet és finomságot igényel, mint a kézimunka” – magyarázza Kalapos Istvánné.

 

A legszebb konyhakert

Kora délután átadták a legszebb konyhakert díját, a győzteseknek Borbély Lénárd polgármester gratulált. „Normál kert” kategóriában első helyezést ért el Édes László és felesége, akik zsinórban a harmadik alkalommal nyerték el a megtisztelő címet.

A pár elmondta, hogy 1954 óta élnek a családi házukba, mindig fontos volt számukra a kert, de mióta nyugdíjasok több időt töltenek a szépítgetésével. Zöldégeket, fűszer és gyógynövényt, szőlőt termesztenek, s mivel négy generáció él együtt az egész családot ellátják a friss terményekkel. „Mini kert” kategóriában Géczi Tibor és felesége Földi Zsuzsanna vihette el az első helyezést. Az elismerő oklevelet a házaspár fia Péter vette át, aki elmondta, szülei a 70-es évek óta nagy odaadással gondozzák a kertet. Különböző zöldségféléket – többek között paradicsomot, paprikát, tököt – termesztenek, de gyümölcsfák és virágok is megtalálhatók a kertben.

 

Állatbemutatók

A nemzeti értékekeinket népszerűsítő rendezvény az állatbarátoknak is kedvezett. Sokan kíváncsian várták Tászler Melinda lovas programját, de a sólyomász bemutató is népszerű volt a közönség körében.

 

Színpadi programok

A kulináris élmények, a finomságok, a kézműves termékek, a bemutatók mellett a zene és a tánc sem hiányozhatott a kulturális programok sorából. A színpadon jobbnál jobb előadások váltották egymást. A délelőtti műsort a „A koró és a kismadár” című mesejáték nyitotta, majd Molnár György Lyra-díjas harmonikaművész és koncertzenekara lépett színpadra. A nap folyamán a közönség kétszer is megcsodálhatta a kalocsai táncbemutatót, de a Kis-Csepel és a Jövőnkért Néptáncegyüttes műsora is tartalmas szórakozást kínált. Délután népszerű operett slágerek hangzottak el Détár Enikő és Bardóczy Attila előadásában, mely szintén óriási sikert aratott. A fülbemászó dallamok sokakat színpad elé csábítottak. A nap végén a Bikini együttes lépett színpadra és adott fergeteges koncertet. D. Nagy Lajos, a csapat frontembere lapunknak elmondta „mozgalmas nyári koncertsorozaton vannak túl, ami most zárult. Az együttes egyébként visszatérő vendég a kerületben, hisz néhány évvel ezelőtt is a Hungarikum fesztiválon léptek fel. „Nagyon szeretünk Csepelre jönni fantasztikus a közönség, nagyszerű a hangulat, Csepel maga a rock.”. D. Nagy Lajos az együttes terveivel kapcsolatban elárulta, jövőre vadonatúj lemezt készítenek, új dalokkal örvendeztetik meg a közönséget, így az elkövetkezendő időszak az albummal kapcsolatos munkák jegyében telik.

 

Játék kicsiknek és nagyoknak

A Hungarikum Fesztiválon a legkisebbek sem unatkozhattak volt arcfestés, népi babakuckó, kézműves foglalkozások, motívum pingálás. A Mézes kuckó és a Levendula Interaktív játszóházat is sokan kipróbálták. A jár a malom, jár…” -játékban a kenyér útját követhették végig a gyerekek a mag elvetésétől a kenyérsütésig, de a tér közepén felállított nagyméretű fajátékok és a körhinta is igen népszerű volt a kicsik körében. Fábián Mónika két gyermekével érkezett az egésznapos rendezvényre. „Nagyon szeretjük az ilyen jellegű programokat, a közelben lakunk, így délelőtt és délután is kilátogattunk. A gyerekek nagyon jól érzik magukat, a kislányomnak a lovas bemutató, a fiamnak a sólyom reptetés tetszett a legjobban, de népi játszóház fajátékait is nagyon élvezték.”

 

A fesztivál szervezői a felnőtteket is játékra invitálták: a Hungarikum- és a Szabó Magda-kvíz kitöltésével a résztvevők értékes ajándékokat nyerhettek. A Hungarikum Fesztivált a szeles, fázós őszi idő ellenére egész nap óriási érdeklődés kísérte, igazi mozgalmas családi nap volt, mely jól szemléltette milyen gazdag és sokszínű a magyar kultúra tárháza.

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !