Dupla hajóval kirándultak az időskorúak a Dunán

Csepel.hu

A csepeli időseket köszöntötték az Idősek Világnapján október elsején, amikor a Csepeli Városkép Kft. szervezésében hatszáz nyugdíjas korú nőt és férfit invitáltak meg dunai hajókirándulásra, majd ünnepi ebédre a Nagy Imre Általános Művelődési Központba. A kirándulást és a vendégséget a csepeli önkormányzat támogatta.

Borbély Lénárd polgármester azzal köszöntötte az idősöket, hogy hálával tartozunk nekik, mert segítették felépíteni a mai Csepelt. Németh Szilárd országgyűlési képviselő azt emelte ki, hogy a kormány fontos feladatának tekinti a nyugdíjas korúak támogatását, aminek része, hogy a nyugdíjak értékállóságát megőrizzék.

Kora délelőtt kissé csípős időben, de kellemes napsütésben gyülekezett a hatszáz időskorú a Szent Imre téren lévő autóbusz-állomáson, ahonnan tizenkét különjáratú busszal szállították el őket a pesti rakpartra. Ez volt a tizenhatodik alkalom, hogy az önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. munkatársai hajókirándulást szerveztek az időseknek. Igaz, legutóbb családi hajózásra szólt a meghívó, de a résztvevők között akkor is akadtak nyugdíjas korúak. Az újdonság ezúttal az volt, hogy nem volt elegendő egy hajó, hanem egy másikat is szolgálatba kellett állítani, mert a korábbiakhoz képest kétszer annyian jelentkeztek. A Zsófia főhercegné hajó mellett a Rákóczi is útra készen állt. A beszálláskor Borbély Lénárd külön-külön köszöntötte az érkezőket, Ábel Attila alpolgármester pedig már a hajón beszélgetett vendégekkel.

Amikor a két, katamaránszerűen egymáshoz kötött hajó elhagyta a partot, a polgármester immár mindenkihez szólt a fedélzeten. „Immár hagyomány, hogy az Idősek Világnapján hajókirándulást szervezünk önöknek. A várakozásainkat felülmúlta, hogy hatszázan jelentkeztek, de senkit nem akartunk a parton hagyni. Ezért úgy döntöttünk, hogy két hajóval utazunk. Az idősek fontosak számunkra. A jövőben is folytatjuk a hajókirándulások megszervezését, biztosítjuk az ingyenes strandolás lehetőségét a Csepeli strandon és a meghirdetett sóterápiára is lehet még jelentkezni. A stranddal kapcsolatos hír, hogy október 23-tól átáll a téli üzemmódra, a közeljövőben pedig 200 millió forintot költünk a felújítására” – mondta Borbély Lénárd.

Miközben a két hajó lassan felkúszott az Árpád híd magasságáig, az utasok szendvicseket és süteményeket ettek, különféle üdítőitalokat ittak. Szólt az élőzene, és ki-ki kedvére táncolt. Mi pedig beszélgettünk velük. Szűcs Sándorné másodjára vett részt a kiránduláson. „A férjemmel együtt jelentkeztem. A szomszédok szóltak az újabb lehetőségről, és mi nem akartuk elmulasztani. Igazán jól érezzük magunkat, jó érzés kikapcsolódni. Máskor az unokáimmal szoktam kirándulni: elvittem őket a János-hegyre, felültünk a gyermekvasútra. Korábban bölcsődében dolgoztam, nyolc éve vagyok nyugdíjas.”

Orbán Ferencné a Királyhágó utcából érkezett: „Harmadik alkalommal jöttem el a férjemmel. Látom, lehetne táncolni, de nem bírok, mert a térdemet nemrég műtötték. Minden tetszik, ami a hajón történik. A zene, az ennivaló, a társaság. Vannak itt ismerősök, régi kollégák. Ha most otthon lennék, főznék, aztán jönnének az unokák. Velük szoktam kirándulgatni, de hajózni nem voltunk még. Hajdanán a Posztógyárban dolgoztam.”

Horváth Sándorné mozgássérült: „A Csepeli Mozgássérültek Egyesületével harmincöten érkeztünk. A Humán Szolgáltatások Igazgatósága külön kisbusszal szállított ide bennünket. Tavaly voltam először hajókiránduláson, és most sem akartam elmulasztani. Jól esett, hogy gondoltak ránk, meghívtak. A férjem is elkísért. Otthon egymást segítjük a munkában, amiben a fiam is részt vesz. 1964 óta vagyok mozgássérült, akkor történt velem egy baleset. Előtte a Posztógyárban dolgoztam.”

Kora délután kötött ki a hajó, majd indulás vissza Csepelre. A jó szervezésnek köszönhetően sorban, rendben érkezett meg a tizenkét autóbusz az ÁMK épületéhez, ahol a felújított tornacsarnokban terített asztalok várták a vendégsereget. Egyszerre hatszáz embernek még biztosan nem szolgáltak fel annyi ebédet itt, mint most! De előtte újra Borbély Lénárd szólt a közönséghez. Egy emelvényen kihelyezett molinóra felírt szavak sokaságából választott ki hármat, amelyet üzenetként megemlített. „Hit, remény, szeret” – mondta, hogy az önkormányzat ennek jegyében igyekszik dolgozni. Ez vezérli a munkatársait, amikor fejlesztésekbe kezdtek Csepelen, s amelyeket a jövőben is folytatnak. Megemlítette Németh Szilárdot, aki lobbistaként sokat tesz azért, hogy Csepel minél több pénzforráshoz jusson az államtól.

Németh Szilárd a felújított tornacsarnokról elmondta, hogy a 153 millió forintos költségből 107 millió forint volt a vissza nem térítendő TAO támogatás, az csepeli önkormányzat pedig 46 milliót tett hozzá. Példás összefogás eredményeként sikerült felújítani a csarnokot. Csepel élen jár abban, hogy az önkormányzat is kiveszi részét a sportot és a diákokat támogató programokból. A mostani hajókirándulás is jelzi, hogy az idősekre is gondolnak. A programot 2014-ben indították, és annyira jól sikerült, hogy már dupla annyian jelentkeznek rá, mint akkor. „A kormány intézkedései mind azt szolgálják, hogy az ország nyugalomban éljen, az időseket megbecsüljék. A rezsicsökkentéssel és az értékálló nyugdíjakkal az a cél, hogy az időskorúak biztonságban tölthessék napjaikat. A biztonságot pedig az is szolgálja, hogy sem az ország más részein, sem Csepelen nem kell védekezni terroristákkal szemben vagy a migránsok zaklatásai miatt. Itt nincsenek rendőrök, kommandósok, akik az épületet őriznék. Nálunk nyugalom van, nem úgy, mint Európa számos városában. Isten, haza, család – ezt mondanám még, amit fontosnak tartok” – fejezte be Németh Szilárd a köszöntőjét.

Délután Solymos Tóni énekes szórakoztatta a közönséget.

Cs. A.

Galériáinkat megtekintheti ide kattintva:

Galéria 1

Galéria 2

 

Csepel.hu

4 hozzászólás “Dupla hajóval kirándultak az időskorúak a Dunán” bejegyzésre

  1. Nemvagyoknyugdijas szerint:

    Nincsenek kis családok Csepelen? A nyugdíjasok elég gyakran mennek hajókirándulni, talán havonta 1x? De a kis gyermekes családoknak már évente csak 1x lehet? Hogy van ez? Ki fogja eltartani az országot jövőben?

  2. Brumi szerint:

    Nemnyugdíjas! Jól csinálják, mert Csepelen a nyugdíjas szavazóból van a legtöbb.

  3. Nemvagyoknyugdijas szerint:

    Igen, gondoltam, hogy a szavazatok miatt fuvaroztatják a nyugdíjasokat.

  4. genovéva szerint:

    Kedves Nemnyugdíjas! Úgy gondolja, hogy a kisgyerekes családokról nem feltételezik azt, amit a nyugdíjasokról: hogy egy hajókirándulásért eladják a szavazatukat?

Itt lehet hozzászólni !