Rendkívüli hír: Botka lemondott

Pesti Srácok

botka-csepelen

Ma lemondtam az MSZP miniszterelnök-jelöltségéről” – írja az Index Botka László egy körlevélére hivatkozva.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke délelőtt tízre hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót.

“Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és – számomra különösen fájdalmasan – szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele. Szétaprózott és széthúzó demokratikus ellenzékkel a rezsimet nem lehet leváltani”

Botka László tavaly decemberben jelentkezett be, hogy szeretné leváltani Orbán Viktort, és vállalná az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséget. Az MSZP elnöksége ezután melléállt, majd májusban a párt kongresszusa szinte egyhangúlag meg is választotta kormányfőjelöltnek.

Botka már az elején jelezte, hogy nemcsak az MSZP-t, hanem az egész demokratikus ellenzéket szeretné képviselné. Éppen ezért feltételekhez kötötte a jelöltségét: a szövetséges pártokkal közös programot, közös jelölteket és közös listát akart, amelyen nem szerepel Gyurcsány Ferenc. Ez a kijelentése már előre bekódolta a harcát a DK-val, amellyel tárgyalni sem volt hajlandó, ameddig Gyurcsány ragaszkodik a listás helyéhez. Botka helyzetét nehezítette, hogy más szövetséges pártokat sem sikerült megnyerni.

EGYIK ELLENZÉKI PÁRT SEM VETTE KOMOLYAN BOTKÁT?

Az LMP és a Momentum külön akar indulni, az Együtt csak választókerületi szinten akar koordinálni, a Párbeszéd pedig csak akkor teljes ellenzéki megállapodás esetén állt volna Botka mellé.

Botka gondjait tovább növelték az MSZP-n belüli harcok. Nyáron a plakáttörvény megszavazásának terve miatt volt konfliktusa a pártvezetőkkel, aztán következett Molnár Zsolt leárulózása. Múlt héten pedig Lattmann Tamás borított, miszerint felkérték őt az MSZP vezetői korábban miniszterelnök-jelöltnek, és előjött Tarjányi Péter mozgalma, amely Botka félreállítását tűzte ki célul.

Botka múlt héten ajánlatot tett hat pártnak, miszerint fogjanak össze, induljanak közös listán közös jelöltekkel, cserébe az MSZP biztos parlamentbe jutást tud biztosítani. Botka ajánlatát minden párt visszautasította (Fodor Gáborékon kívül), a hétvégén pedig erős szögek kerültek a teljes összefogás koporsójába: az LMP megválasztotta miniszterelnök-jelöltnek Szél Bernadettet, a DK elnöksége pedig arról döntött, hogy saját listát indít, és csak az egyéni jelöltekben nyitott a tárgyalásokba. Botka stratégiája ezzel végleg összeomlott.

A teljes cikket itt olvashatják.

Forrás: Pesti Srácok

4 hozzászólás “Rendkívüli hír: Botka lemondott” bejegyzésre

  1. Qvick szerint:

    Végre belátta, hogy amit akart az nem megy !

  2. Qvick szerint:

    Nem mert kiállni VONÁVAL a vitára. Beszari alak !

  3. robi szerint:

    A hét év szoci semmittevést akarta megváltoztatni.
    A nulla politizálásból is igen jól élő társaság nem nézte jó szemmel, hogy valaki felkavarja az állóvizet.
    Most a megmaradt szimpatizánsok nem mennek el szavazni, vagy Gyurcsány és a Jobbik között választhatnak. Mindketten dörzsölhetik a tenyerüket: több képviselőjük lesz.

    A hétköznapi embereknek ettől a lemondástól sem jobb, sem rosszabb nem lesz.

  4. Nagyapó szerint:

    Botka lemondására mondja Kohn bácsi, hogy ögyes! Botka, mint muszáj Herkules lett miniszterelnök jelölt. Jó propaganda volt, de belátta, hogy esélytelen. Ezután lelépett, az MSZP főhet saját levében (lehet, hogy párton kívülit jelölnek, akit könnyű leváltani/megpuccsolni), Botka pedig, miután más viszi el a vereség (remélem így lesz) utáni balhét, egy évig építheti polgármesteri újraválasztását.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !