‘Nincs helye szabadcsapatoknak!’ – higgadtságra intik a romákat

Népszabadság

Fotó: Népszabadság

Az országos rendőrfőkapitány a rendőri és roma vezetők találkozóján az önbíráskodás veszélyeire hívta fel a figyelmet. Bencze József szerint nincs helye semmilyen “szabadcsapatnak”, akár roma, akár nem. Kolompár Orbán szerint a romák félelmükben állítottak meg felfegyverkezve autókat, és sokszor dolgozni sem mernek menni. A külügy szerint a cigányok kivándorlását anyagi haszonért szervezik.

Az önbíráskodás veszélyére hívta fel a figyelmet az országos rendőrfőkapitány a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón szombaton, Budapesten. Bencze József azt mondta: meg kell nyugtatni a roma lakosságot, a félelmeiket el kell oszlatni, s ebben a roma vezetőknek kiemelt szerepük van.

Arra a kérte a találkozón megjelenteket: működjenek közre annak érdekében, hogy “ne legyenek revansok”. Hozzátette: nincs helye semmilyen “szabadcsapatnak” ebben az országban, legyen az roma vagy sem. Szólt arról is, hogy nem támogatja az etnikai alapú polgárőrszervezeteket sem; ha egy roma szeretne részt venni a környezete védelmében, akkor erre a rendőrség vagy az Országos Polgárőr Szövetség keretén belül van lehetőség.

Önbíráskodók előzetesben

Több embert elfogtak a rendőrök önbíráskodás miatt és a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte őket – mondta Bencze József, konkrét számokról azonban sem a gyanúsítottak, sem az ügyek esetében nem beszélt, csak annyit mondott, hogy több megyében is fordultak elő ilyen esetek az elmúlt hónapokban. Hozzátette: több eljárást kezdeményeznek önbíráskodás és közúti veszélyeztetés miatt.

Az MTI kérdésére cáfolta azt a szombati sajtóhírt, miszerint a támadás ügyében elkészült volna a lefoglalt fegyverek szakértői vizsgálata. Szintén sajtóhírre vonatkozó újságírói kérdésre válaszolva közölte, nem tud róla, hogy már régóta figyelték volna az egyik gyanúsítottat, de ha történt volna is ilyen, az államtitkot képezne. (2004 és 2008 között a titkosszolgálatok szélsőséges nézetei miatt már megfigyelték a romagyilkosságok egyik gyanúsítottját, akinek a telefonbeszélgetéseit is lehallgatták. Azonban két hónappal az első gyilkosság előtt befejezték a megfigyelését, számololt be korábban az MTV Híradója.)

Teleki László MSZP-s országgyűlési képviselő, romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott is higgadtságra intette a romákat és arra kérte őket, hogy az eljárást hagyják a nyomozóhatóságra.
Kolompár: félelmükben állítottak meg autókat a romák

A romák környezetében sok a bizonytalanság, nem bíznak abban, hogy a romák elleni támadások miatt előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottak elfogásával minden elkövető rendőrkézre került – mondta a találkozó után az Országos Cigány Önkormányzat elnöke. Kolompár Orbán közölte, hogy a gyanúsítottak elfogása után is jelentek meg fekete terepjárók a cigánytelepek környékén és ez zavargásokhoz vezetett több településen.

Mint hozzátette, Hajdú-Bihar, Szabolcs és Pest megyében is történtek olyan esetek, amikor saját életüket és családjuk életét féltő romák ásóval, lapáttal felfegyverkezve állították meg ezeket a járműveket. Hangsúlyozta: a sajtó ezt úgy állította be, mintha a romák kifejezetten bűncselekmény szándékával rontottak volna a kocsikra, holott félelmükben tették ezt. Kitért arra, hogy sok esetben dolgozni sem mertek elmenni a romák.

Turi András, az igazságügyi tárca szakállamtitkára leszögezte: a gyilkosságsorozat megszűnt, vége van ennek az etnikai eredetű bűncselekmény-sorozatnak. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy az ilyen esetek miatt ne maradjanak otthon a romák, menjenek el dolgozni, ellenkező esetben e réteg helyzete még kilátástalanabbá válik.
Anyagi haszonért szervezik a cigányok kivándorlását?

A Külügyminisztérium szerint anyagi haszonszerzés céljából szervezik ismeretlenek a magyarországi cigányok kivándorlását – erről a tárca képviselője szombaton beszélt a romák elleni támadások elkövetőinek felderítése kapcsán szervezett, rendőri és roma vezetők részvételével tartott találkozón, Budapesten.

Berta Krisztina, a konzuli főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy sem Kanada, sem az európai országok nem adnak menekültstátust a Magyarországról kivándorolni készülőknek, ezért a Külügyminisztérium nem tanácsolja a romáknak, hogy elinduljanak.

Tájékoztatása szerint tavaly márciustól, amióta Magyarország ismét vízummentes Kanadával szemben, összesen 1.300 menedékkérelmet adtak be az ottani hatóságokhoz feltehetően roma származású magyar állampolgárok, de egyetlen esetben sem adtak helyt a kérelemnek. Kijelentette: az tapasztalható, hogy a kivándorlási ügyet “mesterségesen gerjesztik”, a mögött utazási irodák, roma vagy nem roma személyek állhatnak.

A napokban több száz roma jelezte kivándorlási szándékát az Országos Cigány Önkormányzatnak, a romákat ért támadásokra és diszkriminációra hivatkozva. Az OCÖ elnöke arra kérte a romákat, hogy senki ne hagyja el az országot.

Forrás: Népszabadság

3 hozzászólás “‘Nincs helye szabadcsapatoknak!’ – higgadtságra intik a romákat” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Humoros ember ez törpe. Javaslom hívják meg a heti 7-esbe. Ilyen vicceset még a kicsi huszár, vagy a kossuth-díjas sem tud mondani: “és sokszor dolgozni sem mernek menni”.
    Bencze úr pedig különbséget tehetne a “szabadcsapat” és az útonállók között, (bár a jugoszláv háborúban a szabadcsapatok sem szereztek jó hírnevet) és aszerint intézkedjen.
    A kivándorlás pedig Gyurcsány óta kívánatos “tessék elmenni”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  2. lolka szerint:

    Igen amióta a teszkonál verekedtek a cigányok én sem merek dolgozni menni, sőt az Erdősoron mentek a nagy fekete autok kigyurt kopasz utasokkal azóta ásoval a válamon sétálgatok, sőt már töröm a fejem a kivándorláson is úgy rettegek. De lehet, hogy befogok iratkozni az általános iskolába, hogy meglegyen a nyolc osztályom és egy kicsit szélesedjen a látóköröm, mert nincs rosszabb a bután unatkozó embernél…

  3. titok szerint:

    A többség élni akar a jogával!!
    Miért???
    Mert még mi vagyunk többen.

Itt lehet hozzászólni !