25 éves a Csepeli Hímző Kör

Csepel.hu

Erdélyi gyapjúhímzéses terítők, keresztelő takarók, vert csipketerítők, magyarói textíliák, főkötők, étkező garnitúrák és magyar tájegységeket bemutató hímzett kézimunkák láthatók a 25 éves Csepeli Hímző Kör jubileumi kiállításán. A volt Nagy Imre ÁMK Galériájában szeptember 8-án nyílt tárlaton Farkas Enikő köszöntötte a vendégeket, Pelyhe Andrásné megnyitót mondott. A kiállítás fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő.

Az egykori Csepeli Gyermekház 1992-ben indított kézműves szakkört népi hímzők és csipkekészítők számára, melynek vezetője Szuper Miklósné lett. A népi iparművész akkoriban a pesterzsébeti Esély Alapítvány kézműves iskolájában fő állásban tanította a fiatalokat a népi hímzés, csipkekészítés és mézeskalács készítő mesterségekre – idézte fel a kezdeteket megnyitójában a nyugdíjas pedagógus.

Elmondta: a hímző körösök Csepel hírnevét viszik mindenfelé az országban és a határon kívül, számos elismerésben és díjban részesültek. „A legutolsó megmérettetés a Vajdahunyad várban volt a „Magyar Kézművesség 2012.” nevű kiállításon, ahol a Fővárosi Önkormányzat fődíját kapták a bélapátfalvai (palóc) garnitúráért. A Magyar Nemzeti Galériában,  A Duna Palotában, a Várkert Bazárban, valamint a Magyar Nemzeti Múzeumban is volt látható több alkotásuk. Békéscsaba, Mezőkövesd mellett Cegléden, Veresegyházán, Balatonfüreden és Százhalombattán, Paloznokon, Alsóörsön, Magyarpolányban, Veszprémben is kerültek kiállításra alkotásaik. A magyarói ciprusos minta feldolgozásával díszített textíliákat egyéb más kézműves alkotásokkal együtt 2016-ban Kína két nagyvárosában mutatták be” – tette hozzá Pelyhe Andrásné.

A jubileum alkalmából Szuper Miklósné szakkörvezető szólt az érdeklődőkhöz. Visszaemlékezett nagymamájára, akinek köszönhetően megszerette a népművészetet. Tájékoztatott arról, hogy a kiállított kézimunkák egy, illetve másfél évig készülnek, mivel a rajzkészítés, a sablonozás, az előnyomás mind-mind hosszú folyamat eredménye. Továbbá büszkén mesélt arról, hogy egyik unokája 13 évesen megtanulta a csipkeverést. „A nagymamák feladata, hogy teljes egészében átadják a mesterséget” – hangsúlyozta a nép iparművész.

A hagyományok ápolására kiemelt figyelmet szentel a csepeli önkormányzat. Képviseletében Ábel Attila alpolgármester Borbély Lénárd polgármester nevében gratulált az értékes kézimunkákhoz. Kiemelte: a magyar népi kultúra megőrzése és továbbadása különösen gyermekeink számára fontos.

A kiállításon közreműködtek Nagy Irén és Balázs Csaba, a Csepeli Öregtáncosok Együttesének néptáncosai és a Csepeli Hagyomány Óvó Hely énekkarosai.

A kiállítás megtekinthető október 2-ig hétköznapokon 9.00-19.00 óráig. Helye: Simon Bolivár sétány 4-8. (Telefon: 420-7874).

AZS

Fotó: Gubis Mariann

Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !