Áremelkedések, változások – minden, amit a jövő évről tudni kell

Inforadio.hu

 

Még több pénz kell nekik

Jövőre a postai szolgáltatásoktól kezdve a gáz árán át a villamos energiáig sok szolgáltatás díja emelkedik. Emellett jövőre megváltozik a felsőoktatási felvételi szabálya, és drágul a budapesti közszolgáltatások ára.

Emelkedik a postai szolgáltatások díja

Emelkednek januártól a postai szolgáltatások díjai; a levélforgalomban az átlagos drágulás 6,9 százalék lesz. A Magyar Posta tájékoztatása szerint a szabványlevél és a képeslap feladási díja 62 forintról 70 forintra emelkedik, míg az elsőbbségi levelek díja a legalacsonyabb súlykategóriában 5 forinttal, 100 forintra nő. Emelkednek az ajánlott és a tértivevény különszolgáltatások díjai is; előbbiért 190, utóbbiért 120 forintot kell fizetni januártól. Az idei év elején átlagosan 1 százalékkal emelkedtek a postai szolgáltatások díjai.

Drágul a gáz

Öt százalékkal kell többet fizetni a lakosságnak januártól a gázért; a nem lakossági felhasználók esetében 4,3 százalékos lesz a drágulás. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium közölte: a Magyar Energia Hivatal a jövőben negyedévenként tesz javaslatot a gázár esetleges módosítására. A tárca hangsúlyozza: a földgáz árát a kőolajtermékek ára határozza meg, és mivel a Magyarországon felhasznált gáz 4/5-öde importból származik, elsősorban a nemzetközi árak határozzák meg a hazai árszabályozást.

A gazdasági minisztérium korábban arról is beszámolt: az Országgyűlés leghamarabb februárban kezdheti meg a gáztörvény tervezetének tárgyalását, emiatt elképzelhető, hogy fél évet csúszik a július elsejére tervezett földgáz-piaci liberalizáció. Az indítvány szerint a versenyt csak a kiszolgáltatott fogyasztók védelme, valamint a piaci erőfölény kialakulásának megakadályozása érdekében korlátozhatják.

Az áram ára is emelkedik

Január 1-jétől 9,8 százalékkal kell többet fizetnie a villamos-energiáért a lakossági felhasználóknak. A közintézmények esetében átlagosan 15 és 18 százalék közötti lesz az emelés, míg a vállalkozások 15-30 százalékkal vásárolhatják drágábban az áramot a januártól teljes egészében liberalizált piacon. Felsmann Balázs, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkára korábban az InfoRádióban úgy vélte: 2008 az átmenet éve lesz, de a piacnyitásra kidolgozott új szabályok biztosítják a zökkenomentes átállást. Az átmeneti idoszakban a kormány – a lakossági fogyasztók mellett – a közintézményeknél is mérsékli az áremelkedés hatásait.

A vasúti és a volántarifák nem emelkednek

Nem emelkednek az árak januárban a helyközi vonat- és autóbusz-közlekedésben. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium részben azért döntött így, mivel az idén mindkét ágazatban csökkent az utasszám az egységes vonat- és autóbusz tarifákra, valamint az új kedvezményrendszerre történő átállással összefüggő áremelések hatására. A májusi módosítás a MÁV-nál átlagosan 17 százalékos drágulást eredményezett.

Növekednek a nyugdíjak

Jövőre átlagosan 6,5 százalékkal emelkednek a nyugdíjak. Ennek fedezetére, illetve a nyugdíjkorrekciós program folytatására az elmúlt évhez képest 8,4 százalékkal több jut a központi költségvetésből. Kiss Péter, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter korábban arról számolt be, hogy azok, akik 1991 és ’96 között, vagyis a nyugdíjszámítás szempontjából rossz időszakban vonultak nyugállományba, az 5 százalékon túl további 4 százalékos emelést kapnak. Az öregségi nyugdíjak átlagosan 3.900 forinttal, a rokkantsági nyugdíjak 2.900 forinttal, a főellátásként folyósított özvegyi nyugdíjak 2.600 forinttal emelkednek.

Változó biztosítási feltételek

Januártól 1,5 milliárd forintig kötelesek megfizetni a személyi sérülés miatti károkat a biztosítók. Ilyen mértékű kártérítésre például egy buszbaleset esetén lehet szükség. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításra vonatkozó szabályok alapján dologi károk esetén továbbra is maximum 500 millió forintot fizet a biztosító. Továbbra is mindkét összeg magában foglalja a káreseménnyel összefüggésben bármilyen jogcímen érvényesíthető követeléseket, az igénylés költségeit, valamint a kamatokat is.

Emelkedik a minimálbér

Január 1-jétől átlagosan 5 százalékkal emelkedik a közalkalmazotti, köztisztviselői és a hivatásos állományban dolgozók illetménye. Az Országos Érdekegyeztető Tanács a versenyszférának 5-7,5 százalékos keresetemelést ajánlott a jövő évre. A minimálbér összege a jelenlegi 62.500 forintról 69.000-re emelkedik. A közalkalmazottak fizetése is eszerint alakul: az úgynevezett A1-es kategóriába tartozók, vagyis jórészt a pályakezdők számíthatnak jövőre 69.000 forintos fizetésre.

A közszférában alkalmazott illetménytábla szerint a legmagasabb fizetési kategóriában 151.800-ról 154.500 forintra emelkedik a jövedelem. 2008-ban a 13. havi illetményt nem utólag, hanem havonta, egyenlő részletekben kapják meg a munkavállalók. A közalkalmazotti álláshelyeket januártól csak pályázat alapján lehet betölteni. A felhívást a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ internetes oldalán kell közzétenni, emellett a kiíró a saját honlapján is köteles megjelentetni azt.

Növekszik a panelfelújítás támogatása

Januártól százezer forinttal emelkedik a panellakások felújításához adható állami támogatás, az elutasított szocpol és hitel-kamattámogatási kérelem pedig felülvizsgáltatható a Magyar Államkincstárral. A lakásonkénti 400 ezer forintos állami támogatás 500 ezerre emelkedik úgy, hogy az eddigi egyharmad rész helyett kétharmadot is fizethet a tulajdonos, ha az önkormányzat forráshiányra hivatkozva nem tud részt venni a projektben. Újdonság, hogy az eddiginél szigorúbb lesz a minőségellenőrzés, a beépített anyagok és a kivitelezői munka kontrollja. Február 1-jétől megváltozik a 3, vagy több gyermeket nevelő családok méltányolható lakásigénye, amelyhez az állami támogatás is jár.

Nem adnak több matricát

Megszűnik január 1-jén az autópályákon és más fizetős utakon a matrica használata. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szerint ez mintegy 250 millió forintos megtakarítást jelent, az összeget a tervek szerint fejlesztésekre fordítják. Winkler-Virág András, az Állami Autópálya Kezelo Zrt. szóvivője az InfoRádióban korábban elmondta: a járművezetők az úthasználati jogosultság igazolására bizonylatot, sms, illetve internetes rendelésnél pedig üzenetet kapnak, amit az érvényesség utolsó napjától számított 1 évig meg kell őrizni. Az új e-matricás rendszerben az úthasználati jogosultságot a megszokott módon lehet megvásárolni: az Állami Autópálya Kezelő Zrt. ügyfélszolgálati irodáiban, a kijelölt árusítóhelyeken, a szerződött viszonteladóknál és a benzinkutaknál.

Változó felsőoktatási felvételi szabályok

Január 2-ig változtathatják meg a felsőoktatási intézményekbe küldött jelentkezési sorrendjüket azok, akik ősszel adták be felvételi lapjaikat a februárban induló képzésekre. Szintén eddig az időpontig lehet pótolni a hiányzó dokumentumokat és igazolásokat is. A jelentkezők december 20-tól már megtekinthették felvételi eredményükből számolt pontjaikat a www.felvi.hu honlapon, és ugyanott kérhetnek segítséget a szükséges ügyintézéshez is. Az idén több mint 2 ezren adták be jelentkezésüket. A felvételi eredményeket január 15-én hirdetik ki; a döntésről írásban értesítik a jelentkezőket a felsőoktatási intézmények.

Szigorítás a közúti közlekedésben

Január 1-jétől szigorodik a közúti közlekedési előéleti pontrendszer; a közlekedési bűncselekményekért és szabálysértésekért kiszabható büntetés 2 ponttal emelkedik. Kondorosi Ferenc kormánybiztos korábban arról számolt be, hogy a kabinet célja a közlekedés biztonságának javítása és az önkéntes jogkövető magatartás elősegítése. A közlekedési bűncselekményért 9, a mintegy 30 szabálysértésért pedig 1-tol 5-ig terjedő büntetőpontokat adnak a normaszegő járművezetőknek. A már kiosztott büntetőpontok érvényben maradnak, az elévülési idő pedig kettőről három évre nő.

Drágul a budapesti közszolgáltatás

Budapesten január 1-jétől szinte minden közszolgáltatás a kormány által jelzett csaknem ötszázalékos inflációnál nagyobb mértékben drágul. A BKV tarifái az ideihez hasonlóan jövőre is átlagosan 13 százalékkal emelkednek; a vonaljegy ára 270 forint lesz, de éjszaka 350 forintot kell fizetni érte a járműveken. A felnőtt havi bérlet ára a jelenlegi 7.350 forintról 8.250-re emelkedik; a tanuló- és nyugdíjas bérletek pedig 3.250 forintba kerülnek majd.

A szemétszállítás 13,7 százalékkal drágul; a csatornahasználatért 9,9 százalékkal, a vízfogyasztásért 8,8 százalékkal, a szennyvízszippantásért 8,6 százalékkal, a kéményseprésekért pedig 4,4 százalékkal kérnek több pénzt jövőre. A kegyeleti közszolgáltatások ára 9,3 százalékkal nő, a szabadáras szolgáltatásoké viszont 10 százalékkal mérséklődik. A távhő díjszerkezetének módosításával az alapdíjat a jövő évre befagyasztották, a hődíj viszont negyedévente a gáz árának függvényében emelkedik vagy csökken majd.

Olcsóbb gyógyszerek

Átlagosan csaknem 11 százalékkal csökken január 1-jétől 405 gyógyszer ára. Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 31 készítmény több mint 50 százalékkal lesz olcsóbb. A legnagyobb mértékben az antipszichotikumok, a vérnyomáscsökkentők és a depresszió elleni szerek ára csökken. Változik jövőre a cukorbetegeknek adható készítmények társadalombiztosítási támogatási kulcsa is.

A legtöbb kezelés esetében növekszik a támogatás mértéke. Többet kell fizetni januártól a gépjármű-engedélyhez és a lőfegyvertartáshoz szükséges orvosi vizsgálatokért.

A tájékoztatás szerint a jogosítvány kiadása vagy meghosszabbítása előtt a 40 évesnél fiatalabbaknak 6.300, a 40 és 60 év közöttieknek pedig 4.200 forintot kell fizetniük az alkalmassági vizsgálatokért.

Forrás: Inforadio.hu

4 hozzászólás “Áremelkedések, változások – minden, amit a jövő évről tudni kell” bejegyzésre

  1. Andrew szerint:

    Sajna, hiába emelik a büntetést; az nem szokott elrettentő lenni.

  2. Csepeli Galvániszap szerint:

    Tiszta 80-as évek. Az MSZP-SZDSZ-nek sikerült a lehetetlen, az időutazás.

  3. MSZP-SZDSZ Zrt. szerint:

    Nyugodjon meg a Kedves Állampolgár!

    Mindent megteszünk Magyarország kifosztásáért!

  4. felix szerint:

    Nem ők verték el a fideszt.
    Ébresztő.

Itt lehet hozzászólni !